Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzen

Het rijbewijs - Eisen en leeftijd voor alle rijbewijzen Wat zijn de eisen voor het behalen van een rijbewijs, van het rijbewijs AM tot en met het rijbewijs DE. Voor het besturen van een (motor)voertuig is in Nederland bijna altijd een rijbewijs vereist en geldt er een minimum leeftijd om een bepaald voertuig te mogen besturen. Meest bekende rijbewijzen zijn het rijbewijs AM voor de bromfiets en het rijbewijs B voor de personenauto. Wat zijn de eisen, voorwaarden en mogelijkheden zijn om de diverse voertuigen te mogen besturen. Van geen rijbewijs tot het rijbewijs DE

Verplichting rijbewijs in Nederland

Het voertuig of motorvoertuig dat je mag besturen is afhankelijk van het rijbewijs van de betreffende categorie. Voor een aantal voertuigen is geen rijbewijs vereist, zodat voor eenieder een vervoersmiddel voor handen is, die de mobiliteit en onafhankelijkheid zoveel mogelijk waarborgt. De afgegeven rijbewijzen betreffen rijbewijzen voor voertuigen of motorvoertuigen.

Voertuig

Voertuigen zijn: fietsen, bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens.

Motorvoertuig

Motorvoertuigen zijn alle gemotoriseerde voertuigen, behalve bromfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen, bestemd om anders dan langs rails te worden voortbewogen.

Eisen, regelingen en leeftijden voor alle rijbewijzen


Geen rijbewijs

Geen rijbewijs Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
--Fiets
- -Fiets met (electrische) trapondersteuning
-- Segway (max. 25 km per uur)
--Gehandicaptenvoertuig zonder motor
-- Gehandicaptenvoertuig met motor (max. 10 km per uur)
-16 jaarGehandicaptenvoertuig met motor (max. 45 km per uur)

Rijbewijs AM

Rijbewijs AM Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
AM16 jaarSnorfiets (max. 25 km per uur)
AM16 jaarBromfiets (max. 45 km per uur)
AM16 jaarBrommobiel (max. 45 km per uur)
AM16 jaarElectrische step

Rijbewijs B en BE


Rijbewijs B en B-E Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
B* 18 jaar*1. Personenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg.
B* 18 jaar*2. Personenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg., plus een aanhangwagen met een maximale massa tot en met 750 kg.
B* 18 jaarBij punt *1 en *2 moet voldaan zijn aan:
  • De maximale massa van de aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan het trekkend voertuig
  • De maximale massa van de aanhanger, plus de maximale massa van het trekkend voertuig, mag niet meer zijn dan 3500 kg.
B - E18 jaarPersonenauto of bestelbus met een maximale massa tot en met 3500 kg., plus een aanhanger met een maximale massa van meer dan 750 kg
* vanaf november 2011 zal de minimum leeftijd voor het behalen van het rijbewijs B verlaagd worden naar 17 jaar, waarna de bestuurder tot zijn of haar 18de mag autorijden met een begeleider. Het z.g. begeleid rijden of 2toDrive.

Eisen voor het rijbewijs A

Rijbewijs A Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
A licht18 jaarMotorfiets met een maximum van 25 Kwatt
A zwaar21 jaarMotorfiets met een maximum vanaf 25 Kwatt

Eisen voor het rijbewijs C1 en C1 E

Rijbewijs C1 en C1 E Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
C118 jaarVrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg.
C118 jaarVrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
C1 - E18 jaarVrachtauto met een maximum massa tussen de 3500 en 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.

Eisen voor het rijbewijs C en CE

Rijbewijs C en CE Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
CVrachtauto met een maximum massa van meer dan 7500 kg.Vrachtauto met een maximum massa van meer dan 7500 kg.
C18 jaarVrachtauto met een maximum massa van meer 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
C - E18 jaarVrachtauto met een maximum massa van meer 7500 kg., plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.

Eisen voor het rijbewijs D1 en D1 E

Rijbewijs D1 en D1 E Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
D118 jaar Autobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder
D118 jaarAutobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
D1 - E18 jaarAutobus tussen de acht en vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.

Eisen voor het rijbewijs D en DE

Rijbewijs D en DE Minimum leeftijd Bevoegd tot het besturen van
D18 jaarAutobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder
D18 jaar Autobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa tot en met 750 kg.
D - E18 jaarAutobus met meer dan vijftien zitplaatsen, exclusief de bestuurder, plus een aanhanger met een maximum massa van meer dan 750 kg.

Sinds januari 2013 zijn er in Nederland en de EU enkele wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot enkele rijbewijzen.
© 2011 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Wijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieWijziging en regels voor het rijbewijs in de Europese UnieEr gelden nieuwe Europese richtlijnen voor de diverse rijbewijzen binnen de Europese unie. Met ingang van 19 januari 201…
Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Om een aanhanger met de auto te mogen trekken is er het nieuwe B+ rijbewijs met code 96 verklaring. Dit is een aanvullen…
Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHaken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in zín werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een ber…

Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…
Files vermijden: nooit meer in de file staanFiles vermijden: nooit meer in de file staanFiles vermijden, om nooit meer in de file te staan: zou dat niet fantastisch zijn? Files kosten tijd en leveren vaak str…
Bronnen en referenties
  • Autorij-instructie.nl
  • Overheid
  • Wegenverkeerswet
Reactie

F. Bloemhof, 28-02-2013
Met welk rijbewijs mag ik een motorscooter besturen, ik kan niet vinden met welke categorie dit mag. Graag zou ik willen weten of dit mag met BE?
Vriendelijke groet
F.Bloemhof Reactie infoteur, 04-03-2013
Beste F,

Het behaald hebben van het rijbewijs B of BE gaf en geeft geen ontheffing voor het rijden op een motor of scooter, anders dan die welke onder het rijbewijs AM vallen.
Kijk voor de huidige/ nieuwe regelgeving bij:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/101616-rijbewijzen-a-b-be-b-en-am-per-19-januari-2013.html

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 04-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.