nieuws uitgelicht

Vernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBR

Vernieuwd theorie-examen voor het rijbewijs bij het CBR Het CBR heeft het afnemen van het theorie-examen vernieuwd. Het oude systeem om examens voor de verkeerstheorie af te nemen dateert al weer uit 1984. Het nieuwe systeem -dat eind 2014 geïntroduceerd is- heeft tot voordeel dat het theorie-examen individueel afgenomen kan worden, waarbij elke kandidaat zijn of haar eigen vragen en verkeerssituaties krijgt voorgelegd. Hiermee is het nieuwe theorie-examensysteem klaar voor de toekomst en minder fraudegevoelig dan het oude systeem. In de toekomst worden er voor het theorie-examen mogelijk bewegende beelden toegevoegd, die de vraagstelling realistischer maakt omdat verkeerssituaties dan op het beeldscherm getoond kunnen worden.

Vernieuwd CBR theorie-examen klaar voor de toekomst

Bij het oude systeem voor het afnemen van het theorie-examen bij één van de examencentra van het CBR bleek dat de oude manier van afnemen van het theorie-examen voor je rijbewijs niet meer van deze tijd is. Met de moderne media- en communicatiemiddelen was de oude manier van examineren te fraudegevoelig. Het nieuwe theorie- examen zoals dit ingevoerd is, heeft tot voordeel dat jij als kandidaat met een eigen nummer kan inloggen op het systeem van het CBR en individueel examen kan doen. Na afleggen van het theorie-examen krijg jij dan direct de uitslag en is dit niet meer afhankelijk van de overige examen-kandidaten, zoals dit bij het oude klassikale systeem het geval was.

Veranderingen theorie-examen

Door invoering van computergestuurd examen-systeem kunnen verschillende examens door elkaar worden afgenomen. Hierdoor ontstaat een grotere keuze in dag en tijdstip waarop theorie-examen gedaan kan worden. Binnen de geldende tijdslimiet kun je als kandidaat verschillende vragen binnen het theorie-examen (uiteindelijk) in je eigen tempo afleggen en eenvoudiger eventuele verbeteringen aanbrengen.

Vernieuwde theorie-examen stap voor stap

 • Reserveren van het examen via je autorijschool of Mijn CBR
 • Bevestiging van je aanmelding ontvang je via je E-mail
 • Neem ID en je reserveringsnummer mee naar het examen-centrum
 • 15 minuten voor aanvang van het geplande examen melden op aanmeldzuil
 • Oproep volgt via weergave reserveringsnummer op display
 • Melden bij "Start theorie-examen" voor controle van de identiteit en toewijzing tafelnummer
 • Log in op de computer om het examen te starten
 • Beantwoord de vragen binnen de tijd die de tijdbalk aangeeft*
 • Na afronden van het theorie-examen volgt direct de uitslag, met een korte motivatie van de (eventueel) gemaakte fouten

Tijdsbalk en examenduur

* in eerste instantie zal de tijdsbalk voor het beantwoorden van de vragen voor eenieder per vraag gelijk zijn. Dit moet uiteindelijk individueel te "sturen" zijn met een tijdsbalk voor de gehele examenduur.

Uitzondering hierop zijn de vragen over het onderdeel "gevaarherkenning". Bij het herkennen van gevaar in het verkeer moet je tenslotte ook direct binnen korte tijd een beslissing kunnen nemen en snel kunnen handelen. Na invoering van één tijdsbalk voor het gehele theorie-examen zal de mogelijkheid om naar reeds beantwoorde vragen terug te gaan bestaan, om antwoorden te controleren en eventuele correcties door te voeren.

Vragen binnen het theorie-examen

Overigens blijft de vraagstelling die je tijdens het theorie-examen kunt verwachten voorlopig gelijk aan de huidige vraagstelling en bestaan uit de onderdelen:

Gevaarherkenning

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen en je hebt 8 seconden de tijd om een vraag te beantwoorden. Er is voor een relatief korte tijd gekozen omdat je in het verkeer op de weg vaak nog sneller moet beslissen. Bij het onderdeel gevaarherkenning moet je minimaal 13 vragen goed kunnen beantwoorden voor een positief resultaat.

Verkeersregels en Verkeersinzicht

Het onderdeel verkeersregels en verkeersinzicht bestaat uit totaal 40 vragen; 30 vragen gaan over de verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Bij het onderdeel Verkeersregels en Verkeersinzicht moet je minimaal 35 vragen goed kunnen beantwoorden voor een positief resultaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…
Het motorrijbewijsHet motorrijbewijsMotorrijden wordt steeds populairder in Nederland. Motorrijden is een makkelijke en snelle manier om de woon-werk kilome…

Aankooptips voor een tweedehandsautoAankooptips voor een tweedehandsautoAls je van plan bent om een tweedehands te kopen bekijk je de auto bij voorkeur met daglicht, controleer je zowel de bin…
Hoe vind je de goedkoopste, beste autoverzekering online?Hoe vind je de goedkoopste, beste autoverzekering online?Als je van plan bent een auto te kopen is het van groot belang om goed verzekerd te zijn. Hoe maak je echter de juiste k…
Bronnen en referenties
 • Reflector
 • CBR
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 03-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.