Rijden spitsstrook op de autosnelweg - Regels en Herkenning

Rijden spitsstrook op de autosnelweg - Regels en Herkenning Herken de spitsstrook op de autosnelweg en ken de regels. Een spitsstrook is een extra rijstrook die wordt opengesteld bij grote verkeersdrukte of files op de autosnelwegen. Bijvoorbeeld in de spits of bij een verkeersaanbod van meer dan 1350 voertuigen per rijstrook, per uur. Bij slechte weersomstandigheden, wegwerkzaamheden, calamiteiten of ongeval wordt de spitstrook gesloten. Op spitsstroken gelden dezelfde verkeersregels als op de andere op de rijbaan gelegen rijstroken. Bij nadering of rijdend op de spitstrook zijn de onderstaande regels verkeersborden, verkeerstekens en signaleringsborden van belang.

Begrippen volgens het RVV 1990

Volgens de begripsbepaling van het RVV 1990 is een:
  • Rijstrook: door doorgetrokken of onderbroken strepen gemarkeerd gedeelte van de rijbaan van zodanige breedte dat bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen daarvan gebruik kunnen maken.
  • Spitsstrook: de vluchtstrook die als rijbaan is aangewezen blijkens bord C23-01.
  • Vluchthaven of vluchtstrook: door een doorgetrokken streep van de rijbaan van de autosnelweg of autoweg afgescheiden weggedeelte, dat bestemd is voor gebruik in noodgevallen, behoudens voor de duur van openstelling als spitsstrook.

Spitsstrook - Het Kantelwalsbord

Op het kantelwalsbord wordt aangegeven of de spitsstrook geopend of gesloten is. Daarnaast geeft het aantal pijlen de hoeveelheid te gebruiken rijstroken aan en is op het matrixbord de maximum toegestane snelheid weergegeven. In principe is de maximum snelheid voor personenauto's 100 km. per uur (vrachtverkeer 80 km/u), maar afhankelijk van de verkeersdrukte en andere omstandigheden, kan de maximumsnelheid worden aangepast (dynamische snelheidsregeling). De op de matrixborden / elektronische signaleringsborden aangegeven snelheid is bepalend.

KantelwalsbordKantelwalsbord
Bord C23-01Bord C23-01
Bord C23-02Bord C23-02
Bord C23-03Bord C23-03
Rijsstrook<BR>
openRijsstrook
open
Rijsstrook<BR>
vrijmakenRijsstrook
vrijmaken
Rijsstrook<BR>
geslotenRijsstrook
gesloten
Vluchthaven<BR>
PechhavenVluchthaven
Pechhaven

Plaats van de spitsstrook

Een spitsstrook is een als rijsstrook opengestelde vluchtstrook aan de rechterkant van de snelweg of een extra rijstrook aan de linkerkant van de snelweg die in drukke periodes open gesteld is voor bestuurders van motorvoertuigen. Rechts naast de spitsstrook is om de 500 tot 1000 meter een pechhaven / vluchthaven aangelegd.

Spitsstrook herkennen

U herkent een spitsstrook aan bovenstaande verkeersborden en de matrixborden (elektronische signaleringsborden) boven de weg die aangeven waar een spitsstrook begint en eindigt. Is de spitsstrook open, dan staat er een groene pijl op de borden boven deze strook. Is de spitsstrook gesloten, dan staat er een rood kruis boven de rijstrook.

Pech op de spitsstrook

Spitsstroken worden voortdurend door camera's vanuit de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat bewaakt. Staat een voertuig stil of met pech op de spitsstrook, dan wordt de spitsstrook afgesloten. U wordt dan direct via pijlen naar de normale rijstrook gestuurd. Zijn de camera's niet goed of niet goed te gebruiken -bijvoorbeeld bij hevige regenval, sneeuw of mist- dan wordt de spitsstrook niet opengesteld of tijdelijk afgesloten.

Overrijden doorgetrokken witte streep

Een doorgetrokken witte streep mag normaal gesproken niet overreden worden. De opengestelde spitsstrook vormt hierop een uitzondering en mag wel overreden worden als de verkeerssituatie hierom vraagt en / of de doorstroming hierdoor wordt bevorderd. Extra aandacht voor de overige bestuurders is vaak gewenst, omdat een uitrijstrook direct over kan gaan in een spitsstrook.

Plaats op de weg is rechts

Op weggedeelten waar een spitsstrook is opengesteld geldt de algemene regel “plaats op de weg is rechts” zoals beschreven in Artikel 3 van het RVV 1990: "Bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden".
© 2012 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?Er heerst veel verwarring over de te rijden maximumsnelheid op de Nederlandse wegen. Ter ontlasting van het milieu, het…
5 Tips om het fileleed te verminderen5 Tips om het fileleed te verminderenVeel automobilisten ergeren zich aan hun dagelijkse files. Files nemen veel tijd in beslag en tijd is nou eenmaal kostba…
Autosnelwegen - Rijden en regels op de autosnelwegAutosnelwegen - Rijden en regels op de autosnelwegWat zijn de regels bij het rijden op een autosnelweg? De autosnelweg behoort tot de veiligste categorie wegen. Kruisende…
Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008De aangepaste verkeersregels en verkeersborden vanaf 1 april 2008. Op 1 april 2008, 1 mei 2009 en 1 juli 2010 zijn er ee…

Parkeerschijfzone - Parkeren parkeerschijf en blauwe zoneParkeerschijfzone - Parkeren parkeerschijf en blauwe zoneWanneer gebruik je de parkeerschijf? Parkeren in Blauwe zones. Een parkeerschijfzone is herkenbaar aan de verkeersborden…
Plaatsen Gevarendriehoek of Waarschuwende KnipperlichtenPlaatsen Gevarendriehoek of Waarschuwende KnipperlichtenGevarendriehoek in de auto. In Nederland is het niet verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben en / of de gevar…
Bronnen en referenties
  • Rijkswaterstaat
  • Overheid
  • Auto-instructie.nl
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 04-11-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.