Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur?

Autosnelwegen - Maximumsnelheid 100, 120 of 130 km. per uur? Er heerst veel verwarring over de te rijden maximumsnelheid op de Nederlandse wegen. Ter ontlasting van het milieu, het terug dringen van de geluidsoverlast en ter bevordering van de verkeersveiligheid wordt de maximum toegestane snelheid op autosnelwegen -of delen van autosnelwegen- vaak teruggebracht tot een lagere snelheid dan het maximum van 130 km/u dat voor de Nederlandse autosnelwegen als standaard voor personenauto's geldt. De geldende maximumsnelheid op een bepaald weggedeelte vindt u vooral op verkeersborden en de hectometerpaaltjes, de dynamische of aangepaste maximum snelheid op elektronische signaleringsborden.

Rijden autosnelwegen: maximaal 130 km. per uur

Geldt er standaard een maximum snelheid van 130 km/u, op autosnelwegen met bijvoorbeeld scherpe bochten of korte op- en afritten kan een lagere maximum snelheid aangegeven worden. Het kan ook gelden voor autosnelwegen die aangelegd zijn in de directe omgeving van woonwijken en/of langs of door een natuurgebied. Dit ter bevordering van de veiligheid en tot behoud van een prettige leefomgeving. Handhaving van een lagere snelheid geeft minder luchtvervuiling, minder geluidshinder en leidt tot minder en minder ernstige ongevallen.

Matrixborden - elektrische signaleringsborden

Standaard wordt de maximum snelheid aangegeven op verkeersborden boven of langs de weg bij oprijden van de autosnelweg of bij verandering van de snelheid gedurende een bepaald traject op de snelweg. Los hiervan kunnen matrixborden (elektrische signaleringsborden) een (lagere) snelheid aangeven. De lagere maximum snelheid die op de matrixborden wordt aangegeven is leidend en moet gevolgd worden. Dit geldt ook voor verkeersborden die tijdelijk een lagere snelheid aangegeven bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden en stremmingen.
De laagste aangegeven maximum snelheid is altijd leidend!

Maximumsnelheid 130, 120, 100 km/u of minder

Maximumsnelheid oprit

Bij iedere oprit van een autosnelweg staat het ronde, bekende verkeersbord (A1) dat de maximumsnelheid aangeeft (1 of 2)
of verkeersborden die de beperking van de maximumsnelheid gedurende een bepaalde tijd aangeven (3 of 4), zodat u kunt zien wat de wettelijke toegestane maximum snelheid is. Staat er géén verkeersbord dat de snelheid aangeeft, dan geldt de standaard maximum toegestane snelheid van 130 km/u.
<STRONG>1</STRONG>1
<STRONG>2</STRONG>2
<STRONG>3</STRONG>3
<STRONG>4</STRONG>4

Maximumsnelheid overgang

Bij een overgang van de maximum toegestane snelheid op de autosnelweg, wordt dit aangegeven door één van de volgende verkeersborden met een zwarte achtergrond.

Maximumsnelheid traject wijziging

Bij een traject wijziging van de maximum toegestane snelheid op de autosnelweg gedurende bepaalde op de borden aangegeven uren wordt dit door één van de volgende borden aangegeven:

Spitsstrookborden

Bij een traject met een opengestelde spitsstrook staat de maximum toegestane snelheid aangegeven op de volgende borden:

Let op: de maximum toegestane snelheid, aangegeven op één van de bovenstaande borden, geldt totdat door een ander verkeersbord een gewijzigde snelheid wordt aangeven. Het oude verkeersbord A2 (einde maximumsnelheid) wordt niet meer toegepast.

Hectometerpaaltjes met snelheidsaanduiding

De hectometerpaaltjes staan langs de autosnelweg op elke 100 meter opgesteld. Als geheugensteuntje zal om de kilometer de geldende maximum toegestane snelheid worden aangegeven op de volgende wijze, al dan niet met een tijdsaanduiding gedurende welke tijd de wettelijke snelheid geldt.

Maximum toegestane snelheid op de autosnelweg

Wettelijk toegestane maximum snelheid op de autosnelweg voor de verschillende categorieën voertuigen of samenstelling van voertuigen.
Personenauto130 km
Motor130 km
Vrachtwagen80 km
Autobus80 km
T100 bus100 km
Kampeerwagen, afgeleid van een vrachtwagen, meer dan 3500 kg.80 km
Personenwagen met aanhangwagen, niet zwaarder dan 3500 kg.90 km
Personenwagen met aanhangwagen, zwaarder dan 3500 kg.80 km
Bestelauto met aanhangwagen, minder dan 3500 kg90 km
Bestelauto met aanhangwagen, meer dan 3500 kg80 km

Algemene regels op de autosnelweg

Het gebruik van een autosnelweg is slechts toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee een snelheid van ten minste 60 kilometer per uur mag en kan worden gereden. Een aan de autosnelweg gelegen parkeerplaats of tankstation maakt géén onderdeel uit van de autosnelweg.

Verder geldt op de autosnelweg

  • Het is bestuurders verboden op een autosnelweg hun voertuig te keren of achteruit te rijden.
  • Het is bestuurders verboden op de rijbaan van een autosnelweg hun voertuig te laten stilstaan.
  • Behalve in noodgevallen mogen weggebruikers op de autosnelweg géén gebruik maken van de vluchtstrook, de vluchthaven of de berm.
  • Op een autosnelweg is het bestuurders van een motorvoertuig met aanhangwagen –als die combinatie langer is dan 7 meter- en bestuurders van een vrachtauto verboden op een rijbaan met drie of meer rijstroken enig andere dan de twee meest rechts gelegen rijstroken te gebruiken. Het verbod geldt niet voor het geval zij moeten voorsorteren (splitsing van een autosnelweg)

Lees verder

© 2014 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - Regels Personenauto in EuropaVakantie - Regels Personenauto in EuropaVakantie–Regelgeving en maximumsnelheid in Europa. Goed voorbereid op reis! Voor velen staat de (auto) zomervakantie wee…
Maximumsnelheid met de auto: volgens regels CBRIn Nederland is het vaak erg onduidelijk welke maximumsnelheid geldt op de weg. Er bestaan basisregels, maar daar worden…
Rijden spitsstrook op de autosnelweg - Regels en HerkenningRijden spitsstrook op de autosnelweg - Regels en HerkenningHerken de spitsstrook op de autosnelweg en ken de regels. Een spitsstrook is een extra rijstrook die wordt opengesteld b…
Wat betekenen die strepen op de weg?Wat betekenen die strepen op de weg?Op een heleboel wegen buiten de bebouwde kom komen we tegenwoordig een ander soort belijning tegen. De oude doorgetrokke…

Trajectcontrole in België en Nederland: waar vind je het?Trajectcontrole in België en Nederland: waar vind je het?We hebben het allemaal al zo vaak gezien en misschien maken we er ons zelf ook wel eens schuldig aan. Gauw even afremmen…
Rijden bij ingevorderd rijbewijsRijden bij ingevorderd rijbewijsBij het invorderen van het rijbewijs door de politie wordt er vaak verteld dat je een misdrijf pleegt als je een voertui…
Bronnen en referenties
  • Autorij-instructie.nl
  • Rijkswaterstaat
Reactie

Bert, 22-10-2016
Ik vind het soms ook verwarrend om vast te stellen wat op een bepaald moment de toegestane snelheid is. Is het niet mogelijk om de matrixborden hiervoor in te zetten? Lijkt me een goede bijdrage leveren aan zowel de veiligheid als duidelijkheid. Reactie infoteur, 24-10-2016
Beste Bert,

Dit gebeurt (deels) ook wel, maar er staan niet overal matrixborden. De hectometerpaaltjes bieden dan over het algemeen duidelijkheid. Nu zien mensen inderdaad door de bomen het bos niet meer en worden we binnen een traject met verschillende/wisselende snelheden geconfronteerd.
Ik ben het met je eens dat het zeer verwarrend kan zijn; een landelijke maximumsnelheid van 110 of 120 voor personenauto's misschien? Overal eenzelfde snelheid op autosnelwegen, tenzij verkeersborden een lagere snelheid aangeven, biedt duidelijkheid voor zowel Nederlanders als (vooral ook) buitenlanders.
130 is feitelijk een verkiezingsbelofte van -met name- de VVD geweest. Dat dit nauwelijks uitvoerbaar is blijkt wel uit de wirwar aan snelheden en tijden waarop snelheden gereden mogen worden in ons kleine landje, al dan niet mede om belangenorganisaties binnen bepaalde regio's tegemoet te komen.

Mvg - Sjaak


Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 03-11-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.