Tips voor het motorexamen AVD (Verkeersdeelname)
Je bent bezig met je motorrijlessen. Na een lange weg van oefenen op slalommen, noodstoppen, uitwijken, 8-jes draaien en meer kunstige handelingen met je lesmotor, heb je aangetoond dat je het voertuig voldoende beheerst (AVB). En eindelijk is het dan zover: je mag je allerlaatste praktijkexamen voor het A rijbewijs gaan doen, de verkeersdeelname (AVD). Maar hoe zorg je nou dat je goed bent voorbereid op dat laatste, belangrijke examen? Hoe overtuig je de examinator ervan dat jij het verdient om voertuigcategorie A bij te laten schrijven op jouw rijbewijs?
Je doel: in één keer slagen!
Het verkeersexamen met de motor lijkt enerzijds veel op dat voor de auto (categorie B). Toch zijn er anderzijds ook verschillen. Veel daarvan zijn je inmiddels wel uitgelegd tijdens de les, zoals het voorsorteren en de vloeiende lijnen. Natuurlijk is het allereerst heel belangrijk dat je alle handelingen van de AVB goed beheerst. Uiteraard besef je dat dit puur voor je eigen veiligheid op de motor is. Je bent als motorrijder tenslotte heel kwetsbaar in het verkeer. Maar elke toekomstige motorrijder is toch wel heel blij als die lessen in ‘circuskunstjes’ achter de rug zijn. Voor je gevoel kun je dan pas aan het ‘echte werk’ beginnen. Want dat is je doel: lekker met de wind om je hoofd over het asfalt zoeven, het verkeer achter je laten, evenals je zorgen, je dagelijkse sleur, de rompslomp, het geneuzel in de maatschappij. Ultieme vrijheid, dat is motorrijden! Rijden met dat ding. Dus je wilt echt erg graag in één keer slagen voor je AVD-examen. En niet alleen vanwege de hoge examenkosten…
Voorbereiden op je AVD-examen
Je instructeur heeft je heel goed voorbereid op het AVD examen. Hij heeft je verteld hoe alles in zijn werk gaat, waar de examinator op let. Je hebt alles geoefend en het gaat lekker. Maar de ene instructeur is de andere niet en dat geldt ook voor de examinator. En ook voor jou, de toekomstige motorrijder. Zoals jij is er maar één. En iedereen bereidt zich op een andere manier voor op een examen. Je kunt bijvoorbeeld
oefeningen doen om je spieren los te maken of om je
beter te concentreren. Niet iedereen heeft last van examenvrees, maar van wat zenuwen of enige spanning is meestal toch wel sprake. Niet getreurd, je bent niet alleen. Vele motorliefhebbers zijn je voorgegaan. En ze hebben allemaal tips voor je. Handige, nuttige ervaringen van mede-motorrijders die het je allemaal gunnen om straks, met hetzelfde gevoel van trots als zij zelf ooit hebben ervaren, naar het gemeentehuis te gaan en je motorrijbewijs aan te mogen vragen. Om je daarna te scharen onder de talloze liefhebbers van dat schitterende voertuig op twee wielen dat we een motor noemen. Welkom bij
'de club'!
Met plezier op je motor
Onthoud om te beginnen dat je motorrijden voor je plezier doet. Veiligheid is het allerbelangrijkste, maar daarbij zou het jammer zijn als je het plezier vergeet. En dat geldt ook voor je examen: je doet wat je het liefste doet, namelijk motorrijden. Een prettige bijkomstigheid van het AVD-examen is dat je nu eens geen commentaar krijgt. Je wordt niet gecorrigeerd, je wordt niet bijgestuurd of -geslepen, zoals tijdens de les. Beschouw je instructeur, die naast de examinator in de auto achter jou zit, als je navigatie in je oortje. Je hebt dan lekker alle tijd om te genieten van de rit en van het rijden op de motor, waar je inmiddels helemaal vertrouwd mee bent. Zie je examen als een voorproefje op hoe het straks zal zijn als je alleen de weg op mag.
Het examen vliegt voorbij
Bedenk ook dat het examen veel korter duurt dan je lessen. Meestal is een dubbele les, van zo’n twee keer 50 minuten, gangbaar. Het motorexamen duurt bij elkaar nog geen uur, maar dat is inclusief het voorgesprek en het rondje om de motor voor de voertuigcontrole. Voor het rijden zelf blijft dus maar een kleine drie kwartier over. De tijd lijkt daarom voorbij te vliegen. Voor je het weet zie je het CBR alweer voor je opduiken.
Fris je geheugen op
Blader van tevoren nog een keer rustig door je theorieboek of je aantekeningen. Even je geheugen opfrissen versterkt je zelfvertrouwen. Dat geldt ook voor je voertuigkennis. De zogeheten BBRAAVVOK: controle en kennis van de belangrijkste onderdelen van je motor. Aangezien het examen begint met enkele vragen over je voertuig, stap je al behoorlijk opgewekt op je motor als je deze kennis paraat hebt.
Zorg voor vertrouwde kleding
Draag tijdens je examen de kleding, helm, schoenen en handschoenen die je gewend bent. Ook al heb je net een prachtig nieuw pak gekocht, omdat je straks leuk voor de dag wilt komen op je eigen motor. Ook al is dat pak veel beter dan het standaard pak van de rijschool. Ook al is het inmiddels iets kouder geworden en wil je liever winterhandschoenen dragen. Het gaat erom dat alles vertrouwd voelt tijdens je examen. Een ander pak, andere helm of alles wat anders is, kan je gevoel voor het motorrijden net dat kleine beetje beïnvloeden waarmee je het verloop van je examen bepaalt. Wel nuttig overigens om even te checken: is je vizier goed schoon?
Een enkele fout is niet erg
Onthoud ook dat je examinator jou graag ziet slagen. En dat hij je heus niet laat zakken als je eens over een putdeksel rijdt of een keer je motor laat afslaan bij een stoplicht. Je rechtervoet aan de grond zet in plaats van je linker (of andersom, afhankelijk van de oefening). Het gaat om de algehele indruk. Veel examinatoren zullen je een ‘herkansing’ geven als je ergens een vergissing hebt gemaakt: ze laten je dan een soortgelijke situatie nog eens doen om te kijken of het een structurele fout betreft, of dat je een eenmalige misser maakte. Dus raak niet in paniek als je denkt dat je iets verkeerd deed. Herpak jezelf en maak je rit netjes verder af.
Vloeiende lijnen, niets forceren
Fixeer je ook vooral niet TE veel op het foutloos rijden. Als je geforceerd probeert alles keurig te doen, kom je minder zeker over en is de kans op fouten alleen maar groter. Een plotselinge uitwijkactie omdat je per se niet over die witte pijl op het wegdek wilt rijden, kan gevaarlijker zijn (en slordiger overkomen) dan er toch maar recht en in een vloeiende lijn overheen...
Laat de voordelen van een motor zien
Dan nog een tip over je snelheid. Op de motor heb je veel voordelen ten opzichte van de auto’s in het verkeer. Maar automobilisten hebben daardoor vaak ook een bepaalde verwachting van een motorrijder. Ze verwachten bijvoorbeeld dat je vlot optrekt bij een stoplicht of kruising. En dat je niet overal stipt de maximumsnelheid aanhoudt. Een beetje vlotter dan in de auto mag dus, ook tijdens het examen. Een gehoorde opmerking van een examinator, nadat een examenkandidaat zich verontschuldigde wegens iets te hard rijden: ”Ik ben geen politieagent”. De examinator waardeert doorgaans dat je de voordelen van het motorrijden laat zien. Rijd je hem kwijt, dan is dat geen reden om te zakken. Integendeel. Jij hoeft geen rekening te houden met de examinator en zijn 'slome koekblik'. Hij moet JOU bijhouden. Vervolg gewoon je weg. Rijd alsof je alleen bent. De examenauto behandel je gewoon als elk ander ‘overig verkeer’. Ben je buiten het bereik van je oortje geraakt, dan kun je wel eventueel op een veilige plek even stoppen, tot je examinator weer ‘bij’ is.
Iets vergeten? Tip!
Van de zenuwen gaat er wel eens iets verkeerd. Je vergeet iets, of je handelt net even anders dan je tijdens de les doet. Laat je daardoor niet van je stuk brengen. Straks, met je rijbewijs op zak, zal het je ook wel eens gebeuren. Het gaat erom hoe je ermee omgaat. Hoe jij je herstelt en hoe je reageert op de situatie. Houd dus je aandacht bij je 'klusje'! Vergeten in welke versnelling je rijdt? Als je vaart mindert voor een bocht of afslag, kun je naar je toeren kijken: zit je onder de 4.000 toeren? Schakel dan nog eens terug voor wat meer trekkracht in de bocht. En heb je een verkeersbord gemist of weet je niet meer zeker hoe hard je mag in het gebied waar je rijdt? Was het nou een 60 km-zone of toch gewoon 80? Niets aan te doen. Kies één van beide, ga er niet tussenin zitten. Liever te hard dan te zacht, maar wel rekening houdend met de omstandigheden: wegdek, overige verkeer, weersomstandigheden en dergelijke. Citaat van een willekeurige examinator: "Jij bepaalt hoe je veilig aan het verkeer deelneemt op dat moment, onder die omstandigheden. "
Met deze tips, die allemaal afkomstig zijn van
motorrijders die je zijn voorgegaan, zou je in staat moeten zijn je examen vol vertrouwen tegemoet te zien.
En vergeet niet: geniet!