Step of Space Scooter kopen, waar moet je op letten?

Step of Space Scooter kopen, waar moet je op letten? Een Space Scooter of Step is tegenwoordig zowel geschikt voor tieners en volwassenen, als voor kinderen. Om te zien welk model geschikt is wordt gekeken naar de belastbaarheid van de tweewieler. Space Scooter en de Step zijn niet nieuw. Al in de zestiger jaren was de zogenaamde Autoped een rage. De Autoped was net als de Space Scooter en de moderne Step, een tweewieler met een rechtopstaande stuurstang met stuur, en met een lange opstapplank, waarmee je jezelf (al steppende) vervoert. De moderne Space Scooter is vaak in te klappen zodat je hem gemakkelijk kunt vervoeren aar bijvoorbeeld de camping, school of werk. Steppen is al tientallen jaren een terugkerende trend, want het is leuk en handig om je met een step te vervoeren. Kidneren en volwassenen kunnen gebruikmaken van een Step of Space Scooter. Je bent met een tweewieler in beweging en je kunt jezelf ook redelijk snel verplaatsen met het voertuig. De Step en Space Scooters zijn geliefd bij kleine kinderen, maar ook bij tieners en jong volwassenen. Maar niet elke Step is geschikt voor elke leeftijd. Je mag met de meeste Steps of Space Scooters gewoon op de stoep rijden, wat ook een groot voordeel is. De Space Scooter is meestal geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht tot 80 of 90 kilo, maar ze worden ook gemaakt voor mensen tot een lichaamsgewicht tot 120 kg. Met de Space Scooter kan je steppen met je voet, maar je kunt ook gebruik maken van een groot pedaal. Met de pedaler zet je de wielen in werking, waardoor je automatisch voortbeweegt zonder te (hoeven) steppen. Er zit geen motor in een Space Scooter, je beweegt met behulp van je eigen beenspieren. Met een Step of Space Scooter ben je veel in beweging maar je wordt niet heel snel moe.

Welke Step of Space Scooter is geschikt voor jouw leeftijd?

Voor kinderen vanaf 8 jaar zijn de meeste Space Scooters geschikt, en vaak zijn dit soort tweewielers geschikt voor jong en oud. Er wordt gekeken naar het maximale lichaamsgewicht, en naar de maximale hoogte van het stuur om te bepalen of een voertuig geschikt is voor je leeftijd. Als je niet meer weegt dan het maximale gewicht, en de Space Scooter of Step heeft ook de goede stuurhoogte voor jouw lichaamslengte, dan kan je hem als vervoermiddel gebruiken.

Hoe snel gaat een Space Scooter?

Een Space Scooter of Step gaat ongeveer 10 a 15 kilometer per uur. Dit wil zeggen dat wanneer je gebruikmaakt van de (trap)pedaal je maximaal 15 kilometer in een uur kunt afleggen. Met een gewone step is dat waarschijnlijk maximaal 8 a 10 kilometer per uur. Met de pedaalstep ga je iets sneller, omdat de constructie in de kast de wielen aandrijft, terwijl je met steppen zonder constructie, alles op eigen kracht doet. Met steppen of op de Space Scooter, verplaats je je in elk geval altijd een stuk sneller als bij lopen.

Is een Space Scooter gevaarlijk?

Met een Space Scooter kan je vallen, net als met rolschaatsen, skeelers, een skateboard of als je op de fiets bent. Omdat je een behoorlijke snelheid kunt maken kan een ander ook door jou aangereden worden. Daarom zijn Space Scooters (en een snelle Step) meestal niet geliefd op schoolpleinen of op andere plaatsen waar veel kinderen spelen. Een ongeluk is dan te snel gebeurd. Om anderen te beschermen kan je een Space Scooter dus beter niet gebruiken op een plaats waar veel mensen lopen of spelen. Om jezelf te beschermen is het ook verstandig om een helm te dragen. Dit is echter niet verplicht, maar wel veiliger. Ook kan je het beste elleboog- en kniebeschermers dragen.

Wat is het verschil tussen een Step en een Space Scooter?

Met een gewone Step maak je gebruik van het zogenaamde steppen. Met een voet sta je dan op de trede, dat is een horizontale treeplank tussen het voor en achterwiel, en met je andere voet step je over straat door middel van het nemen van stappen. De step rijdt op de wielen waardoor je snelheid maakt. Zo nu en dan rij je uit, dat wil zeggen dat je op de snelheid en de wielen vooruit rolt zonder er nog bij te steppen. Je bent met steppen sneller thuis, of sneller bij je vrienden.

Wat is een Rockboard RBX?

Een Rockboard RBX is de Scooter Step die als winnaar bij Kassa en Consumentenbond uit de bus kwam. In 2013 werd de Rockboard RBX ook al gekozen tot het beste speelgoed van het jaar. De wielen zijn vrij klein, de pedaal mooi diep, en de Scooter Step ziet er ook nog eens stoer en mooi uit. Het is een twee- in een Scooter Step. Je kunt er dus gewoon mee steppen, maar je kunt ook met twee voeten tegelijk gebruikmaken van het pedaal. Te gebruiken tot ongeveer 100 kg lichaamsgewicht, en vanaf 8 jaar en ouder. Op het stuur zit een handrem. Om vooruit te rijden met het rockpedaal zet je hem in pedaal-stand, daarna kan je door middel van voor en achter op het pedaal duwen met je schoenen, de wielen laten rijden.

Kies je voor een Step of een Scooter Step?

Om te besluiten of je een Step wilt of een Scooter Step hangt van verschillende dingen af.
  • Wat is je budget?
  • Wat wil je met de tweewieler gaan doen?
Heb je weinig geld dan kan je met een eenvoudige step beginnen om te kijken of het je goed bevalt. Heb je al ervaring met steppen en wil je je sneller voortbewegen, dan is de Scooter Step een nieuwe uitdaging.

Wat is een elektrische step?

De naam zegt het eigenlijk al, dat is een step die op elektriciteit loopt. Met 120 Watt gaat een elektrische step maximaal 12 kilometer per uur. Er wordt gebruikgemaakt van een oplaadbare batterij. Geschikt voor personen met een lichaamsgewicht tot maximaal 70 kg. Let altijd goed op het leeftijd- en veiligheidsadvies. Voor erg zware elektrische Steps, die sneller gaan dan 13 km per uur of die te vergelijken zijn met een snorfiets, kan een brommerrijbewijs nodig zijn.
© 2015 - 2023 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Space Scooter: over modellen, prijs en veiligheidDe Space Scooter is na de waveboard het volgende nieuwe vervoersmiddel dat vooral gericht is op kinderen. Het lijkt op e…
De Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard scooter, een grote hit op speelgoedgebiedDe Rockboard Scooter is op speelgoedgebied de grootste hit voor het jaar 2013 en waarschijnlijk ook nog voor 2014. Boven…
Steppen, de autoped is terug in het straatbeeldOf je nu twee jaar of honderd jaar bent, iedereen kan steppen. Op de step naar school, naar de supermarkt, naar het café…
De populariteit van de Kymco ScooterDe Kymco scooter is ondertussen bij iedereen wel bekend, maar wat maakt deze scooters toch tot zo'n succes?

Tips voor het motorexamen AVD (Verkeersdeelname)Tips voor het motorexamen AVD (Verkeersdeelname)Je bent bezig met je motorrijlessen. Na een lange weg van oefenen op slalommen, noodstoppen, uitwijken, 8-jes draaien en…
Motorrijden in regen, wind of ander slecht weerIn het woon- en werkverkeer zie je steeds meer motoren verschijnen. Niet alleen wordt motorrijden steeds populairder. He…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • http://forum.viva.nl/forum/kinderen/is-een-space-scooter-echt-zo-gevaarlijk/list_messages/199819
  • https://www.youtube.com/watch?v=08Zju_aEWGk
  • Debuitenspeelshop.nl
  • Stepexpert.nl
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-04-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.