Gestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOG

Gestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOG Wat zijn nu eigenlijk precies de juridische gevolgen voor het kopen van een gestolen fiets van een zwerver of junk? Alleen een forse boete of ook een strafblad? Iedereen die in de Nederlandse grote steden woonachtig is, zal vroeg of laat op straat toegefluisterd worden met de woorden: fiets kopen? Vooral voor studenten is het erg moeilijk om de verleiding te weerstaan. Immers, waar vind je nu een fiets voor minder dan 10 euro? Toch moet je goed beseffen wat er gebeurt als je gepakt wordt

De consequenties van het kopen van een gestolen fiets

Natuurlijk besef je heel goed dat de fiets hoogst waarschijnlijk gestolen is. Maar als jouw fiets inmiddels ook al tig keer gestolen is, krijg je toch een iets losser moraal. Maar wegen de mogelijke gevolgen op tegen het even iets minder uitgeven aan een fiets? Wat in eerste instantie doorslaggevend is voor de gevolgen, is de wijze waarop je wordt gepakt. Is dit op heterdaad of wordt je later aangetroffen met een gestolen fiets? De gevolgen zijn in beide gevallen vrijwel hetzelfde, maar de kans op vervolging is vele malen groter wanneer je op heterdaad betrapt wordt.

Op Heterdaad betrapt bij het kopen van een gestolen fiets

Als je op heterdaad wordt betrapt bij het kopen van een gestolen fiets van een zwerver, dan zit je het meest in de problemen. Je maakt je direct schuldig aan heling en je zult mee moeten naar het bureau. Daar zal een proces-verbaal opgemaakt worden. De gevolgen zijn niet gering.

Fiets

Vanzelfsprekend zul je de gekochte gestolen fiets af moeten staan. De politie zal proberen de fiets terug te bezorgen bij de rechtmatige eigenaar.

Boete

Je kunt een boete verwachten die meestal, afhankelijk van de waarde van de gekochte gestolen fiets, in de honderden euro’s loopt. Meestal zal de boete echter 250 euro bedragen. Ook al is dit de eerste keer dat je je schuldig maakt aan een strafbaar feit. Maximaal kan dit zelfs nog veel hoger oplopen, maar dat is zelden het geval.

Strafblad

Daarnaast krijg je een notitie op je strafblad. Dit kan ernstige consequenties voor je toekomst inhouden. Bij het solliciteren naar een baan kun je voor bijzonder vervelende situaties komen te staan. Aangezien Heling als een misdrijf wordt aangemerkt, blijft het 30 jaar in je justitiële documentatie staan.

Verklaring Omtrent Gedrag

Ook ben je niet meer zeker van het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG geeft aan dat je gedrag geen belemmering vormt voor het uitvoeren van bepaalde functies. Voor sommige banen, zoals leraar, is een VOG verplicht. Als je strafbare feiten hebt gepleegd, zal worden bekeken of deze bezwaarlijk genoeg zijn om geen VOG uit te geven. In principe wordt er bij het uitgeven van een VOG 4 jaar teruggekeken in je justitiële documentatie.

Gevangenisstraf

Hier hoef je niet bang voor te zijn. Echter, als je een tweede keer de fout in gaat, kan je gewoonteheling ten laste worden gelegd en dan kijk je naar een straf van maximaal zes jaar of een boete van 45.000 Euro.

Betrapt met een gestolen fiets in je bezit

De politie houdt regelmatig fietscontroles en als je gekochte fiets als gestolen geregistreerd staat, loop je de kans aangehouden te worden voor heling. De Politie is van mening dat je zelf verantwoordelijk bent wanneer je een fiets koopt die redelijkerwijs te goedkoop is. Ook hier kan proces verbaal tegen je opgemaakt worden voor heling. Ondanks de kans op vervolging misschien kleiner is, liegen ook hier de mogelijke gevolgen er niet om. Indien je wel vervolgd wordt wordt voor heling, zijn de gevolgen feitelijk hetzelfde als wanneer je op heterdaad betrapt wordt op het kopen van een gestolen fiets. Hier valt echt nog wel het onderscheid te maken tussen schuldheling (had moeten weten) of opzetheling (weten), waarbij schuldheling vanzelfsprekend verzachtende omstandigheden kent.

Staat jouw fiets misschien als gestolen geregistreerd?

Ben je bang dat jouw gekochte fiets misschien als gestolen geregistreerd staat? Via fietsdiefstalregister.nl kun je het landelijke fietsendiefstal raadplegen. Hiervoor heb je of het chipnummer nodig, of een combinatie van merk en framenummer. Daarnaast is het wellicht verstandig om bij de aankoop van een nieuwe fiets te controleren of er geen beschadigingen aan het frame zijn die erop kunnen duiden dat het originele slot vervangen is. Verder bent u altijd veilig als u uw fiets koopt bij een erkende rijwielhandelaar.

Toch een goedkope fiets kopen

Het is van vitaal belang om te beseffen dat kopen van gestolen fietsen het stelen van fietsen in stand houdt. Daarnaast kun je jezelf ook nog eens aardig in de nesten werken. Een goedkoper alternatief, en wellicht ook een prettiger alternatief voor je geweten, is het kopen van fietsen via de politie of milieudienst. Als je fiets gestolen wordt, kun je, indien je aangifte hebt gedaan, voor een paar tientjes een fiets via de politie terugkopen. Op het vertoon van je aangifte kun je zo een nieuwe goedkope fiets uitzoeken.
© 2011 - 2024 Euromark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…
Snorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelenSnorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelenDe snorfiets is een prettig vervoersmiddel en voor steeds meer mensen een aantrekkelijk voertuig. Je hoefde er voorheen…
Diefstal van uw fiets en de verzekeraarDiefstal van uw fiets en de verzekeraarIn Nederland worden er jaarlijks vele fietsen gestolen, ondanks alle maatregelen die er genomen worden. Na een eerste zo…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…

Ontdek Lima per fietsHoewel het verkeer er de grootste oorzaak is van de chaos, is de grootstad Lima een potentiële fietsstad. Gelegen langs…
Het ontstaan en de ontwikkeling van de fietsHet ontstaan en de ontwikkeling van de fietsNederland is het land waar ze per persoon het meeste voorkomen; fietsen. Iedereen heeft, of had er wel eentje of meerder…
Euromark (67 artikelen)
Laatste update: 11-03-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.