Snorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelen

Snorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelen De snorfiets is een prettig vervoersmiddel en voor steeds meer mensen een aantrekkelijk voertuig. Je hoefde er voorheen geen rijbewijs voor te hebben, maar tegenwoordig is dit wel het geval. Je hoeft geen helm te dragen als je op een snorfiets (25 km p/u) of op een elektrische fiets rijdt. Voor een snelle e-bike wordt dit vanaf 2017 echter verplicht en ook voor brommers (snorfietsen) die harder gaan dan 25 km per uur is een helm reeds verplicht. Wat zijn de regels in het verkeer voor snorfietsen en elektrische fietsen, en wat zijn de voor- en nadelen van deze vervoersmiddelen? Een snorfiets is een fiets met een motor, en is eigenlijk hetzelfde als een bromfiets. Om een snorfiets of bromfiets te rijden heb je een brommerrijbewijs nodig. Een groot voordeel voor veel mensen is het feit dat je geen helm hoeft te dragen op een snorfiets (die tot 25 kilometer per uur rijdt) of op een elektrische fiets. (Een elektrische fiets is te vergelijken met een gewone fiets op stroom.) Een helm is weliswaar veiliger in het verkeer, maar veel mensen ervaren een helm in het verkeer toch als storend op hun hoofd. Een ander groot voordeel aan de snorfiets en de elektrische fiets is dat je je relatief snel kunt vervoeren, en dat je in de stad geen last meer hebt van files of parkeerkosten.

Overlast

Menige gemeente van grote steden zijn niet bij met dit type fiets, omdat ze overlast zouden veroorzaken. Persoonlijk denk ik dat het eerder een financiële kwestie is. Als steeds meer mensen gebruik gaan maken van een snorfiets, wordt er namelijk veel minder geld verdiend aan de krankzinnig hoge parkeerkosten in grote steden. De auto is in grote steden een financiële melkkoe geworden voor gemeentes. De snelle fietsen halen daarom steeds meer auto's van de weg. Mensen gaan steeds vaker liever naar werk of huis met een elektrische fiets, een scooter of een brommer. Je manoeuvreert gemakkelijk tussen het verkeer door, je kunt een persoon achterop vervoeren, je bent sneller thuis dan met een gewone fiets, en als er file is heb je daar weinig last van. Nadelen kunnen zijn:
  • hinder van koud of nat weer
  • je bent kwetsbaarder dan in een auto
  • je moet verplicht een helm dragen bij de snellere voertuigen

Wat is een snorfiets of elektrische fiets?

Bij een snorfiets of elektrische fiets gaat het om een fiets met een motortje waardoor je sneller kunt fietsen en niet moe wordt tijdens het fietsen. Je hoeft niet te trappen maar je kunt de trappers wel gebruiken als je dat wilt. Een scooter is eigenlijk ook een soort snorfiets. Een bromfiets is hetzelfde als een snorfiets. Een elektrische fiets is lichter als een bromfiets. Het is een fiets met een elektrische motor waardoor je niet veel inspanning hoeft te leveren om snel te fietsen.

Hoe hard mag je rijden?

Op de snorfiets mag je maximaal 25 km per uur rijden. Dan is een helm niet verplicht. Gaat je motorfiets harder dan 25 km per uur, draag dan altijd een helm. Jaarlijks komen veel mensen om in het verkeer, terwijl een helm hun het leven had kunnen redden.

Regels voor snorfietsen

  • Snelheid: maximaal 25 km per uur.
  • Mag op het fietspad rijden.
  • Bij de aanwezigheid van een verplicht fietspad (blauw rond bord met witte fiets) ben je zelfs verplicht om op fietspaden te rijden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.
  • Helm dragen is niet verplicht bij maximaal 25 km per uur.
  • Mag net als een fiets overal geparkeerd worden.
  • Mag niet op de snelweg rijden.
  • Motorvermogen maximaal 4kW.
  • Blauw (snorfiets) kenteken verplicht.
  • Verplicht verzekeren wettelijke aansprakelijkheid.

Opvoeren snelheid van de motor

Het is verboden om de snelheid van snorfietsen op te voeren. Als je je daaraan schuldig maakt is de kans groot dat je kenteken wordt ingenomen tot de snelheid weer is aangepast. Ook krijg je een boete.

Tweedehands

Als je een tweedehands snorfiets of elektrische fiets wilt kopen bij een particulier controleer dan voor de zekerheid of het kenteken niet als gestolen geregistreerd staat. Als je een snorfiets gekocht hebt is het je eigen taak om het kenteken op jouw naam te zetten. Je kunt dit doen bij een (groter) postkantoor.

Is je fiets gestolen?

Als je snorfiets, scooter of elektrische fiets is gestolen moet je aangifte doen. Het kenteken wordt dan geregistreerd in het register van de RDW. Je bent vanaf dat moment niet langer aansprakelijk voor de APK of wegenbelasting. En als het voertuig teruggevonden wordt weet men dat hij van jou is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kentekenplaat bromfiets en snorfiets: waar te verkrijgen?Sinds 2007 is het in Nederland verplicht om een kentekenbewijs te voeren voor bromfiets, snorfiets en scooter. Anders da…
Hulp bij brom/snorfiets kopenHulp bij brom/snorfiets kopenVoordat je een een scooter of brommer gaat kopen, moet je aan verschillende dingen denken. Hier noem ik een paar dingen…
Aankoophulp bij het kopen van een snorscooterEen snorscooter kopen lijkt makkelijk zat. Er zijn echter toch nog wel wat zaken om te overwegen wanneer u op het punt s…
Cursus theorie voor het rijexamen: VoertuigenIn dit deel van de cursus kom je meer te weten over verschillende soorten voertuigen die aan het verkeer deelnemen. Je l…

Boete overtreding met fiets en scootmobiel 2020Boete overtreding met fiets en scootmobiel 2020Hoe hoog zijn de boetes voor overtredingen met de fiets of scootmobielvoor 2020? Alhoewel de bestuurder van een fiets (s…
Helmplicht voor snelle elektrische fiets (bv. Speed Pedelec)Er komt een helmplicht voor de Speed Pedelec. De Speed Pedelec is een razendsnelle elektrische fiets waarbij je altijd m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ines S., Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bromfiets/regels-voor-brommers-en-snorfietsen
  • http://www.volkskrant.nl/binnenland/helmplicht-bij-supersnelle-elektrische-fiets~a3947815/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.