Cursus theorie voor het rijexamen: Voertuigen

In dit deel van de cursus kom je meer te weten over verschillende soorten voertuigen die aan het verkeer deelnemen. Je leert o.a. wat onder een brommobiel wordt verstaan, welke voertuigen voorrang hebben op de weg en bekijkt enkele voorbeelden van aanhangwagens.

Welke voertuigen zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten voertuigen. Hier volgen de meest voorkomende voertuigen:
 • fietsen
 • bromfietsen
 • snorfietsen
 • gehandicaptenvoertuigen
 • motorvoertuigen
 • trams
 • aanhangwagens
 • wagens

Onder de categorie 'fietsen' vallen ook fietsen die een elektrische hulpmotor hebben. Bestuurders van deze fietsen moeten blijven trappen om vooruit te komen.

Rijtuigen met een motor

Brom- en snorfietsen

Hoe herken je een bromfiets of een snorfiets? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Een bromfiets heeft een gele kentekenplaat aan de achterkant, en een snorfiets een blauwe kentekenplaat.

Brommobiel

Een voorbeeld van een brommobiel is bijvoorbeeld een 45-kilometer auto. Een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig omdat deze breder is dan 1.10 meter. Een brommobiel heeft een gele kentekenplaat en een ronde plaat met 45 erop. Voor bestuurders van brommobielen gelden dezelfde regels als voor personenauto's.

Gehandicaptenvoertuig

Een gehandicaptenvoertuig is speciaal ingericht voor het vervoer van een gehandicapte. Denk maar aan een scootmobiel of een kleine auto (zonder kentekenplaat). Een gehandicaptenvoertuig is nooit breder dan 1.10 meter en heeft een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

Motorvoertuigen

Personenauto

Een personenauto is een voertuig op vier of meer wielen en vervoert niet meer dan 8 personen (uitgezonderd de bestuurder zelf). Onder personenauto's worden gehandicaptenvoertuigen en bijvoorbeeld landbouwtrekkers niet meegerekend.

Motorfiets of motor

Een motorfiets is een voertuig met motor op twee wielen en kan een zijspan of aanhangwagen hebben. Een motorfiets heeft een gele kentekenplaat met euro-logo.

Voorrangsvoertuig

Onder voorrangsvoertuigen verstaan we bijvoorbeeld een ambulance of brandweerwagen. Aan een voorrangsvoertuig moet altijd voorrang worden verleend wanneer deze optische en geluidssignalen voert (blauw zwaai- of knipperlicht en twee- of drietonige hoorn).

Vrachtauto

Dit is een motorvoertuig met een grote laadruimte (maximaal 3500 kg.). Het voertuig is niet ingericht voor het vervoer van personen.

Autobus en lijnbus

Een autobus is ingericht voor het vervoer van meer dan 8 personen (bestuurder niet meegerekend). Denk maar aan de bussen van bijvoorbeeld reisorganisaties. Lijnbussen zijn voertuigen die gebruikt worden in het Openbaar Vervoer; bijvoorbeeld buslijn 83 die mensen van de ene naar de andere plek vervoert.

Aanhangwagen

Onder aanhangwagens wordt het volgende verstaan:
 • Voertuig dat door een ander voertuig wordt voortbewogen (bijvoorbeeld door de sleepdienst)
 • Voertuig dat is bestemd om aan een motorrijtuig te worden vastgemaakt (bijvoorbeeld een kar)
 • Afsleepdolly (speciaal voertuig, bv. van de anwb om voertuigen af te slepen)
 • Oplegger
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
De X en Y theorie van McGregorMcGregor heeft twee theorieën beschreven. De zogenaamde X-en Y-theorie. De X-theorie gaat uit van het slechte van de men…
Cursus theorie voor het rijexamen: VerkeersdeelnemersIn deze eerste les van de theorie voor het rijexamen ga je meer leren over de verschillende deelnemers die in het verkee…

Cursus theorie voor het rijexamen: WegenIn dit deel van deze cursus leer je meer over de verschillende soorten wegen die er zijn. Je leert o.a. het verschil tus…
Verkeersborden Engeland, Schotland en WalesVerkeersborden Engeland, Schotland en WalesVerkeersborden Engeland. Buiten het feit dat er in Engeland links gereden moet worden, komen vele verkeersborden en verk…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.