Cursus theorie voor het rijexamen: Wegen

In dit deel van deze cursus leer je meer over de verschillende soorten wegen die er zijn. Je leert o.a. het verschil tussen een rijstrook, invoegstrook en een doorgaande rijbaan en je bekijkt wegstroken speciaal voor bepaalde doelgroepen zijn ingericht.

Wegen

Onder wegen verstaan we:
  • Alle wegen of paden die openstaan voor het openbaar verkeer
  • Bruggen en duikers die in de weg liggen
  • Paden, bermen en zijkanten die bij een weg horen

Wegen en indeling van een weg

Autowegen

Autowegen zijn wegen waar auto's rijden (bijvoorbeeld een 80-kilometerweg). Autowegen kunnen met een verkeersbord worden aangeduid; op het vierkante, blauwe bord staat dan een witte auto.

Autosnelwegen

Snelwegen zijn wegen waar auto's maximaal 120 of 130 kilometer per uur mogen rijden. Snelwegen worden met een langwerpig, blauw verkeersbord aangeduid waar een viaduct op staat. Snelwegen zijn ook te herkennen aan de A die voorafgaat aan de naam van de wegen (bijvoorbeeld de A28 richting Zwolle). Parkeerplaatsen, tankstations en andere stopplaatsen langs auto- of snelwegen horen nooit bij een weg.

Rijbanen

Rijbanen zijn alle weggedeeltes die bestemd zijn voor rijdende voertuigen, met uitzondering van speciale paden voor (brom)fietsers. Wanneer rijbanen worden gescheiden door een middenberm, dan horen beide rijbanen tot dezelfde weg. Doorgaande rijbanen zijn wegen die geen invoeg- of uitrijstroken hebben. Je kunt er dus goed doorrijden.

Rijstrook

Meestal is een rijstrook een deel van een rijbaan. Een rijbaan kan bijvoorbeeld opgesplitst zijn in drie rijstroken. De scheiding tussen rijstroken wordt vaak aangegeven met witte strepen.

Invoegstrook

Een invoegstrook is een weggedeelte naast de rijbaan die bestemd is voor bestuurders die de doorgaande rijbaan op willen. Een invoegstrook wordt dus gebruikt om op de nieuwe weg in te voegen.

Uitrijstrook

Is het tegenovergestelde van een invoegstrook. De strook is een weggedeelte bestemd voor bestuurders die de doorgaande rijbaan willen verlaten en een nieuwe rijbaan op willen.

Verdrijvingsvlak

Vlakken op de weg met witte, horizontale strepen. Automobilisten mogen niet over het verdrijvingsvlak rijden maar moeten er bij langs.

Vluchthaven of vluchtstrook

Langs de weg bevinden zich om een aantal kilometer speciale vluchthavens. Deze autoplaatsen kunnen gebruikt worden wanneer een auto pech heeft. Vaak hebben snelwegen speciale vluchtstroken; een speciale baan langs de rechterkant van de weg waar automobilisten in geval van nood kunnen stoppen.

Parkeerhaven of parkeerstrook

Langs de rijbaan zijn regelmatig parkeerhavens of parkeerstroken te vinden. Hier mogen auto's (tijdelijk) parkeren. Parkeerhavens- of stroken worden soms aangeduid met een blauw verkeersbord met een 'P' erop.

Gebieden

Zone 30 km per uur

Binnen deze zone mag je als automobilist maximaal 30 kilometer per uur rijden. Een dergelijke zone bevindt zich meestal binnen de bebouwde kom, maar is geen erf.

Zone 60 km per uur

Binnen deze zone mag je als automobilist maximaal 60 kilometer per uur rijden. Een zone met 60 km per uur ligt meestal in buitengebied, bijvoorbeeld op een landweggetje.

Erf

Een erf is een zone binnen de bebouwde kom waar veel huizen staan en heeft een duidelijke woonfunctie. Door auto's moet dus worden opgepast voor bijvoorbeeld spelende kinderen.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Tips om sneller te slagen voor je rijexamenJe bent op een leeftijd gekomen dat je je rijbewijs kan/moet gaan halen, maar deze kosten tegenwoordig handenvol met gel…
Alles over het rijbewijs BHad je graag wat meer geweten over het behalen van het rijbewijs B, zowel theoretisch als praktisch, dan ben je hier op…

Snel een rijbewijs halen. Spoed Examen doen. Hoe gaat dat?Snel een rijbewijs halen. Spoed Examen doen. Hoe gaat dat?Snel uw rijbewijs halen, binnen een week of enkele weken, kan dat? Een rijbewijs halen is meestal een kwestie van wekeli…
Cursus theorie voor het rijexamen: VoertuigenIn dit deel van de cursus kom je meer te weten over verschillende soorten voertuigen die aan het verkeer deelnemen. Je l…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.