Cursus theorie voor het rijexamen: Verkeersdeelnemers

In deze eerste les van de theorie voor het rijexamen ga je meer leren over de verschillende deelnemers die in het verkeer aanwezig zijn. Je leert o.a. het verschil tussen voetgangers en bestuurders en bekijkt welke verschillende soorten bestuurders aan het verkeer kunnen deelnemen.

Verkeersdeelnemers

Onder verkeersdeelnemers verstaan we alle mensen die, op welke manier dan ook, aan het verkeer deelnemen. Een grote groep verkeersdeelnemers bestaat uit weggebruikers; oftewel iedereen die gebruik maakt van de weg. De groep van weggebruikers kun je onderverdelen in twee groepen:
 • voetgangers
 • bestuurders

Voetgangers

Voetgangers zijn mensen die te voet aan het verkeer deelnemen. Dit kan bijvoorbeeld een wandelaar zijn, maar bijvoorbeeld ook iemand die een fiets aan de hand heeft. Onder de groep van voetgangers vallen:
 • Mensen die een (brom- of motor)fiets, kinderwagen of een klein voertuig zoals een kruiwagen aan de hand meevoeren.
 • Mensen die op skeelers, een skateboard of bijvoorbeeld een step staan.
 • Mensen die een gehandicaptenvoertuig besturen en zich begeven op de stoep of het voetpad (of oversteken van het ene voetpad naar het andere)
Voor (grote) groepen voetgangers die de rijbaan gebruiken gelden niet de regels voor voetgangers. Bijvoorbeeld bij een begrafenisstoet, een kolonne of een optocht, gelden de regels voor bestuurders van wagens. Dit heeft o.a. te maken met het gebruik van de rijbaan.

Bestuurders

Onder bestuurders vallen in principe alle weggebruikers, behalve de voetgangers. Bestuurders kunnen worden onderverdeeld in:
 • (snor)fietsers
 • bromfietsers (brommers en scooters)
 • bestuurders van een brommobiel
 • bestuurders van een gehandicaptenvoertuig (bijvoorbeeld een rolstoel)
 • bestuurders van een motorvoertuig (bijvoorbeeld een motor of een auto)
 • bestuurders van een tram
 • ruiters (mensen te paard)
 • mensen die rij- of trekdieren of vee met zich meenemen (bijvoorbeeld een boer met vee)
 • bestuurders van een bespannen wagen (lading zit vast)
 • bestuurders van een onbespannen wagen (lading zit los, bijvoorbeeld een duwkar met een koelkast erop)

Bestemmingsverkeer

Wanneer er een rond bord met 'uitgezonderd bestemmingsverkeer' langs de kant van de weg staat, betekent dit dat alleen bestuurders die in die straat aanwezig moeten zijn de straat inmogen. Bijvoorbeeld wanneer iemand aan het einde van de straat woont. Andere bestuurders mogen de straat niet in, behalve bestuurders van lijnbussen.

Samenvatting

In het verkeer wordt onderscheid gemaakt tussen voetgangers en bestuurders. Samen heten voetgangers en bestuurders weggebruikers en/of verkeersdeelnemers. Voetgangers zijn alle weggebruikers die geen bestuurder zijn.
© 2010 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
De X en Y theorie van McGregorMcGregor heeft twee theorieën beschreven. De zogenaamde X-en Y-theorie. De X-theorie gaat uit van het slechte van de men…
Auto theorie examen: tips and tricksAuto theorie examen: tips and tricksWanneer je je autorijbewijs wilt behalen zal je moeten slagen voor het praktijk examen en het theorie examen. In dit art…
Theorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijTheorie-examen online oefenen: de beste websites op een rijWie binnenkort het theorie-examen voor zijn of haar rijbewijs moet afleggen, kan daar op verschillende manieren voor oef…

Cursus theorie voor het rijexamen: VoertuigenIn dit deel van de cursus kom je meer te weten over verschillende soorten voertuigen die aan het verkeer deelnemen. Je l…
Verkeersborden Engeland, Schotland en WalesVerkeersborden Engeland, Schotland en WalesVerkeersborden Engeland. Buiten het feit dat er in Engeland links gereden moet worden, komen vele verkeersborden en verk…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.