Fiets gestolen, wat nu?

Fiets gestolen, wat nu? Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwielen worden weer teruggevonden, maar een groot deel wordt niet meer teruggevonden. Als de rechtmatige eigenaar geen aangifte heeft gedaan, is de kans een stuk kleiner dat de fiets of bromfiets bij de eigenaar terugkomt. Als je fiets of snorfiets gestolen is, kan je daar behoorlijk door van slag zijn. Doe altijd aangifte, dan heb je nog kans dat je hem terugkrijgt. Fiets of bromfiets gestolen, wat moet je doen? Als je fiets gestolen is of je bromfiets of een ander rijwiel, moet je altijd aangifte doen bij de politie. Slechts 15% van de gestolen fietsen worden bij de politie aangegeven door de gedupeerden, omdat men er blijkbaar van uitgaat dat aangifte doen weinig zin heeft. Van de jaarlijkse 750.000 gestolen fietsen, worden er echter wekelijks duizenden fietsen teruggevonden. Deze fietsen staan bij fietsendepots te wachten op hun rechtmatige eigenaar. Als er aangifte is gedaan, zal de politie de rechtmatige eigenaar proberen op te sporen. Elke fiets heeft een framenummer en een barcode. Dieven proberen deze codes overigens regelmatig weg te vijlen. Eigenaars die geen aangifte hebben gedaan hebben echter een veel kleinere kans om hun gestolen fiets ooit nog terug te krijgen. Als je fiets gestolen is en je doet aangifte, is er dus wel degelijk een kans dat je fiets weer boven water komt. Ook bromfietsen worden regelmatig teruggevonden. Doe bij diefstal van fiets of bromfiets daarom altijd aangifte bij de politie.

Fiets of bromfiets verzekeren tegen diefstal of schade, wat kost dat?

Er zijn verschillende verzekeraars die verzekeringen tegen diefstal van een fiets aanbieden. De prijs is afhankelijk van de beveiliging van het slot van de fiets, van je woonplaats en van de aankoopprijs van de fiets. Een fiets verzekeren kost gemiddeld slechts een paar tientjes per jaar. De premie loopt meestal over drie jaar verspreidt. Een fiets verzekeren is dus zinvol en ook wel betaalbaar, omdat je een nieuwe fiets kunt kopen als je fiets gestolen is en je verzekeringsgeld krijgt uitgekeerd. Een bromfiets of scooter verzekeren tegen diefstal en schade is duurder en is afhankelijk van het type bromfiets of scooter, de plaats waar je woont, je leeftijd, enzovoorts.

Fietsdiefstalregister, wat is dat?

Sinds januari 2008 bestaat er een online fietsdiefstalregister. De politie registreert in het register gestolen fietsen waarvan aangifte is gedaan. Dit is een geweldig initiatief want via het register kun je online controleren of je fiets gevonden is, maar ook of een fiets die je van iemand wilt kopen, als geregistreerd gestolen staat. Let op: alleen fietsen die dus gestolen zijn en waarvan aangifte is gedaan door de eigenaar, worden door de politie in het register geregistreerd. Staat een tweedehands fiets, die te koop wordt aangeboden, niet in het register, dan is het dus nog geen garantie dat de fiets die je kopen wilt niet gestolen is. De gedupeerde kan namelijk verzuimd hebben om aangifte van de diefstal te doen. Staat een fiets echter wel in het fietsendiefstalregister, dan weet je zeker dat het om een gestolen fiets gaat en dan moet je de fiets niet kopen maar je kunt het beter melden bij de politie. Als je een gestolen fiets koopt ben je namelijk zelf ook strafbaar. Je kunt in zo’n geval ook bellen met ‘meld misdaad anoniem’: 0800 7000

Als je aangifte doet als je fiets gestolen is, dan komt je gestolen fiets dus in het register te staan. Ook in Duitsland worden veel fietsen teruggevonden die in Nederland gestolen werden en de Duitse politie heeft ook een site opgezet om de eigenaars van Nederlandse fietsen de kans te geven hun fiets op te sporen. Zorg dat je altijd een foto van je fiets hebt, het framenummer en de barcode. Het is zinvol om de aankoopbon van je fiets goed te bewaren.

Fiets, brommer of scooter gestolen, wat moet je doen?

Doe altijd aangifte bij de politie. Alleen dan kan de politie de fiets aan je teruggeven als deze teruggevonden wordt. Alleen dan kan de fiets ook worden opgenomen in het fietsendiefstalregister en op die manier kan er door de politie echt iets gedaan worden tegen diefstal en heling van fietsen. Aangifte doen is dus zinvol en belangrijk. Overweeg ook voor fietsen en bromfietsen serieus een verzekering tegen diefstal (en schade), zodat je een nieuwe fiets kunt kopen als je fiets gestolen is.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diefstal van uw fiets en de verzekeraarDiefstal van uw fiets en de verzekeraarIn Nederland worden er jaarlijks vele fietsen gestolen, ondanks alle maatregelen die er genomen worden. Na een eerste zo…
Gestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOGGestolen fiets kopen: Boete, Strafblad, VOGWat zijn nu eigenlijk precies de juridische gevolgen voor het kopen van een gestolen fiets van een zwerver of junk? Alle…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…
Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug?Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug?Dagelijks worden er in 2017 in Nederland ongeveer vijf motoren gestolen. Op jaarbasis is dit een aantal van 1800 motoren…

Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Met een loopfiets stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind. Het leert zijn evenwicht controleren en de overst…
Je kinderen vervoeren met de bakfietsJe ziet ze steeds meer op de weg, de moeders of vaders die hun kinderen vervoeren in de bakfiets. De bakfiets blijkt een…
Bronnen en referenties
  • RWD
  • Fietsdiefstalregister
Reacties

Cindy, 17-07-2013
Maart 2011 is mijn Batavus weekend gestolen uit onze schuur. nu 2 jaar later is de fiets terecht. Ik was helemaal blij. Maar helaas omdat de fiets is opgegeven aan de verzekering kan ik de fiets alleen nog terugkopen. waarvoor heb ik dan aangifte gedaan? Reactie infoteur, 19-07-2013
Als je van de verzekering geld gekregen hebt, is dat geld bedoelt om een nieuwe fiets te kopen of om de schade te beperken. Nu is je fiets teruggevonden, maar je hebt het verzekeringsgeld al ontvangen. Mogelijk kan je het geld aan de verzekering terugbetalen en dan alsnog je gestolen fiets terugkrijgen. Het is alleen niet duidelijk van wie je de fiets zou moeten terugkopen. Het blijft jouw bezit, maar het geld van de verzekering wat je ontvangen hebt, is nu weer van de verzekeraar, omdat je eigendom terug gevonden is. Dus mogelijk bedoel je dat de verzekeraar zijn uitgekeerde geld terug wil? Overleg met de verzekeraar en eventueel politie, wat redelijk is. De fiets is mogelijk ook minder waard geworden na zijn avontuur. Informeer anders eens bij goeievraag.nl wat logisch en redelijk is.

Kevin, 14-10-2010
Ik zou graag willen weten wat ik zou kunnen doen als de verdachte opgepakt is en veroordeeld is voor het stelen van mijn fiets. Mijn fiets is begin dit jaar gestolen en heb ongeveer twee maanden terug een beicht gekregen om een rechtzaak bij te wonen ivm deze zaak. Ik ga er vanuit dat degene die mijn fiets heeft gestolen is opgepakt. Wat gaat er nu gebeuren en is het nodig dat ik deze rechtzaak bij ga wonen? Ik ben bang dat ik deze persoon later misschien tegen zou kunnen komen aangezien de fiets niet ver van mijn huis gestolen is. Krijg ik dadelijk ook mijn fiets terug of een vergoeding of zelfs niets? Reactie infoteur, 14-10-2010
Deze vragen kunt u het beste stellen aan de plaatselijke politie, of als er een telefoonnummer op de oproep staat via dat informatienummer.

S. Ten Veen, 26-01-2010
Ik zou graag willen weten als de gegraveerden ( AFAC ) fietsen zijn gekopeld aan een legatimatiebewijs of alleen aan een postcode.
ik ben een gedupeerden van een fietsdiefstal.
stond wel een graveercode op van AFAC, weet alleen het nummer niet.
en ben inmidels 2 keer verhuist van de op gegeven postcode.
weet ook geen freme num: meer. WAT NU Reactie infoteur, 26-01-2010
Stel deze vraag liever bij een verkooppunt van dit soort fietsen. Ik kan u helaas niet helpen.
U moet ook aangifte doen bij de politie en zij weten het antwoord op uw vragen misschien ook. Sterkte.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 21-07-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.