Fiets gestolen, wat nu?

Als je fiets gestolen is of je bromfiets of een ander rijwiel, moet je altijd aangifte doen bij de politie. Slechts 15% van de gestolen fietsen worden bij de politie aangegeven door de gedupeerden, omdat men er blijkbaar van uitgaat dat aangifte doen weinig zin heeft. Van de jaarlijkse 750.000 gestolen fietsen, worden er echter wekelijks duizenden fietsen teruggevonden. Deze fietsen staan bij fietsendepots te wachten op hun rechtmatige eigenaar. Als er aangifte is gedaan, zal de politie de rechtmatige eigenaar proberen op te sporen. Elke fiets heeft een framenummer en een barcode. Dieven proberen deze codes overigens regelmatig weg te vijlen. Eigenaars die geen aangifte hebben gedaan hebben echter een veel kleinere kans om hun gestolen fiets ooit nog terug te krijgen. Als je fiets gestolen is en je doet aangifte, is er dus wel degelijk een kans dat je fiets weer boven water komt. Ook bromfietsen worden regelmatig teruggevonden. Doe bij diefstal van fiets of bromfiets daarom altijd aangifte bij de politie.
Fiets of bromfiets verzekeren tegen diefstal of schade, wat kost dat?
Er zijn verschillende verzekeraars die verzekeringen tegen diefstal van een fiets aanbieden. De prijs is afhankelijk van de beveiliging van het slot van de fiets, van je woonplaats en van de aankoopprijs van de fiets. Een fiets verzekeren kost gemiddeld slechts een paar tientjes per jaar. De premie loopt meestal over drie jaar verspreidt. Een fiets verzekeren is dus zinvol en ook wel betaalbaar, omdat je een nieuwe fiets kunt kopen als je fiets gestolen is en je verzekeringsgeld krijgt uitgekeerd. Een bromfiets of scooter verzekeren tegen diefstal en schade is duurder en is afhankelijk van het type bromfiets of scooter, de plaats waar je woont, je leeftijd, enzovoorts.Fietsdiefstalregister, wat is dat?
Sinds januari 2008 bestaat er een online fietsdiefstalregister. De politie registreert in het register gestolen fietsen waarvan aangifte is gedaan. Dit is een geweldig initiatief want via het register kun je online controleren of je fiets gevonden is, maar ook of een fiets die je van iemand wilt kopen, als geregistreerd gestolen staat. Let op: alleen fietsen die dus gestolen zijn en waarvan aangifte is gedaan door de eigenaar, worden door de politie in het register geregistreerd. Staat een tweedehands fiets, die te koop wordt aangeboden, niet in het register, dan is het dus nog geen garantie dat de fiets die je kopen wilt niet gestolen is. De gedupeerde kan namelijk verzuimd hebben om aangifte van de diefstal te doen. Staat een fiets echter wel in het fietsendiefstalregister, dan weet je zeker dat het om een gestolen fiets gaat en dan moet je de fiets niet kopen maar je kunt het beter melden bij de politie. Als je een gestolen fiets koopt ben je namelijk zelf ook strafbaar. Je kunt in zo’n geval ook bellen met ‘meld misdaad anoniem’: 0800 7000Als je aangifte doet als je fiets gestolen is, dan komt je gestolen fiets dus in het register te staan. Ook in Duitsland worden veel fietsen teruggevonden die in Nederland gestolen werden en de Duitse politie heeft ook een site opgezet om de eigenaars van Nederlandse fietsen de kans te geven hun fiets op te sporen. Zorg dat je altijd een foto van je fiets hebt, het framenummer en de barcode. Het is zinvol om de aankoopbon van je fiets goed te bewaren.