Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug?

Hoe vind ik mijn gestolen motor of crossmotor terug? Dagelijks worden er in 2017 in Nederland ongeveer vijf motoren gestolen. Op jaarbasis is dit een aantal van 1800 motoren. Na een diefstal worden motoren vaak doorverkocht. Met een beetje geluk vindt u uw motor via tips of een advertentie op internet terug. Wanneer de daders van een diefstal van motoren worden opgepakt, zal dit wellicht toekomstige motordiefstallen voorkomen. Als uw motor gestolen is, kunt u zelf actie ondernemen om uw gestolen motor terug te vinden. De kans is misschien klein maar u kunt het altijd proberen.

Aangifte bij de politie

Wanneer u getuige bent van een motordiefstal kunt u het beste meteen 112 bellen. Geef aan de centralist de locatie door en het signalement van de mogelijke dader. Wanneer u 112 belt, kan de politie snel handelen en is de kans om de verdachte aan te houden groter.

Het kan ook voorkomen dat uw motor enkele uren geleden is gestolen. Op dat moment hoeft u geen 112 te bellen, maar kunt u de politie bellen op het nummer 0900-8844. De politie kan dan bij u thuis de aangifte opnemen en mogelijke bewijsstukken verzamelen. Hiernaast is het mogelijk om aangifte te doen bij een politiebureau bij u in de buurt. Dit wordt meestal aangeraden wanneer de motor in het buitenland is gestolen.

Wanneer uw motor in Nederland is gestolen, kunt u dit melden via ‘Aangifte proces gestolen voertuigen’ (AGV). U kunt dan met één telefoontje de diefstal melden bij de politie en verzekeraar. Twee uur na deze melding staat uw motor nationaal en internationaal geregistreerd als gestolen. De pakkans wordt hierdoor vergroot. Wanneer u een melding heeft gedaan bij de AGV bent u ook niet meer langer aansprakelijk.

De gestolen motor melden op Facebook

U kunt er voor kiezen om op Facebook te melden dat uw motor gestolen is.

Facebookpagina ‘Gestolen motoren’

Uw gestolen motor kunt u melden op de Facebookpagina 'Gestolen motoren'. Op deze Facebookpagina worden gestolen motoren geplaatst. U kunt hierbij een beschrijving en een foto plaatsen. Deze Facebookpagina wordt regelmatig gelezen door motorliefhebbers die uw motor misschien op internet hebben gezien. Op 2 februari 2017 heeft deze Facebookpagina 5.427 volgers.

Eigen Facebookpagina

U kunt ook op uw eigen Facebookpagina zetten dat uw motor gestolen is. Het is mogelijk dat mensen dit bericht gaan delen, waardoor verspreid wordt dat uw motor gestolen is.

Gestolen Objecten Register

Op de website 'Gestolen Objecten Register' kunt u uw motor aanmelden als gestolen. Uw motor aanmelden gaat eenvoudig door het invullen van een formulier. Op het formulier wordt bijvoorbeeld gevraagd naar het chassisnummer, merk, kentekennummer, kilometerstand, bouwjaar en plaats delict. Het is hiernaast mogelijk om een foto te plaatsen. Mensen die tips hebben waar de motor zich bevindt, kunnen dit doorgeven op de website. De tip krijgt u vervolgens doorgestuurd. Op de website is het mogelijk om een beloning uit te loven voor de gouden tip.

Houd Marktplaats in de gaten

Door regelmatig op Marktplaats te kijken, kunt u in de gaten houden of uw motor te koop wordt aangeboden. Het is ook mogelijk dat uw motor in onderdelen wordt aangeboden. Wanneer u vermoedt dat het uw gestolen motor betreft, kunt u het beste contact opnemen met de politie. U zou ook een afspraak kunnen maken om de motor te bezichtigen. Op deze manier heeft u meer zekerheid of het daadwerkelijk uw gestolen motor betreft.

Tips tegen diefstal

Wanneer u rekening houdt met een aantal tips, kunt u de kans op diefstal van uw motor verkleinen.

Zet uw motor op slot

Uw motor kunt u het beste op slot zetten met een ART4 of ART5 goedgekeurd slot. Alleen een stuurslot is vaak onvoldoende. Wanneer u uw motor op slot zet met een ART4 of ART5 goedgekeurd slot is de kans groter dat de schade door de verzekeringsmaatschappij wordt uitgekeerd.

GPS-tracking

Met een GPS-tracking kunt u op uw pc of telefoon zien waar de motor zich bevindt. Uw gestolen motor kunt u op deze manier achterhalen.

Bewaren reservesleutel

Bewaar de reservesleutel op een plek die voor dieven minder snel bereikbaar is. Leg de reservesleutel niet vlakbij uw motor neer.

Parkeer uw motor op een drukke plek

Bent u een dagje weg met uw motor, zorg er dan voor dat u uw motor parkeert op een drukkere plek. Op een drukkere plek heeft u eerder kans dat mensen de diefstal in de gaten krijgen. Op een rustige plek kan een motor snel in een busje worden geladen zonder dat mensen dit opvalt.
© 2017 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…
Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…
Diefstal: mijn auto is gestolenDiefstal: mijn auto is gestolenUw auto is gestolen, wat kunt na deze diefstal het beste doen? U kunt aangifte doen bij de politie van uw gestolen auto,…
Motordiefstal, hoe gaat het in zijn werk en wat doe je eraanMotordiefstal, hoe gaat het in zijn werk en wat doe je eraanDiefstal van motoren is niet nieuw. Het gebeurt al sinds er motoren bestaan. Waarom worden motoren gestolen en wat gebeu…

Lichamelijk in balans voor motorrijlesLichamelijk in balans voor motorrijlesMotorrijden is balanceren: om een motor goed te kunnen besturen is het belangrijk je evenwicht te vinden en je angst om…
Checklist voor beginnende motorrijdersChecklist voor beginnende motorrijdersDe toekomstige motorrijder heeft het van meet af aan al druk. Hoe kies je bijvoorbeeld een geschikte eerste motor? Kun j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FaceMePLS, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://gestolenobjectenregister.nl/diefstal/automotive/stolen-motorbike.html?p=2
  • https://www.generali.nl/motorverzekering/wat-te-doen-bij-schade/diefstal-vermissing-motor/
  • https://stichtingvbv.nl/nieuws/nieuws-2010-en-2011-en-2012/nb103.aspx
Thijs1993 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.