Tweedehands fiets kopen - Tips

Nieuwe fietsen zijn duur. Een tweedehands fiets kan een goed(koop) alternatief zijn. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands fiets? Hoe kun je de kwaliteit van een tweedehands fiets beoordelen? In dit artikel: tips voor het kopen van een fiets.

Tips tweedehands fiets kopen

Als je een tweedehands fiets gaat kopen, moet je zelf de kwaliteit van de fiets beoordelen. Het aanbod aan tweedehands fietsen is groot. Voor een degelijke tweedehands fiets kun je terecht bij de fietsenmaker. Ook op internet, zoals tweedehands.net en Marktplaats is er een wildgroei aan tweedehands fietsen. Hoe scheid je het kaf van het koren?

Lagers

Controleer de kwaliteit van de lagers door ze te laten draaien. Een goed lager maakt geen geluid en heeft geen speling. Een lager die versleten is, klinkt en voelt korrelig. Een lager heeft speling als de onderdelen ten opzichte vrij bewegen ten opzichte van elkaar , bijvoorbeeld het pedaal ten opzichte van de crank.

Slag in het wiel

Bij een goed wiel zitten er geen zijslagen en hoogteslagen in de velg en zijn alle spaken goed aangespannen. Het klinkt misschien raar, maar probeer om met losse handen te fietsen. Dat moet kunnen bij een fiets die goed rijdt. Als dat niet lukt, kan dit duiden op een slag in het wiel.

Spaakspanning controleren

De spaakspanning kun je eenvoudig controleren door aan de spaken te “tokkelen”. Als het geluid helder klinkt, zijn de spaken goed aangespannen. Te slappe spaken klinken dof. Als één of enkele spaken zijn vervangen, kan dat duiden op recente spaakbreuk, een teken dat het wiel slecht is en dat de andere spaken ook snel kunnen breken.

De banden

De banden moeten voldoende profiel hebben en mogen geen scheurtjes vertonen. De banden van tweedehands fietsen zijn vaak aan vervanging toe, omdat er door verourdering veel scheurtjes zijn ontstaan.

Stuur en zadel

Stuur en zadel moeten verstelbaar zijn. Doe dat voor de koop, ook al lijkt de fiets op het eerste gezicht goed te passen. Wanneer stuur en zadel namelijk al jaren niet versteld zijn, willen ze nog wel eens muurvast zitten. Bovendien: misschien wil je het zadel liever inwisselen voor een ander model en dan is het handig als dit niet al te veel inspanning kost.

Versnellingen

Schakel alle versnellingen. Een oude versnellingsschakelaar vervangen omdat deze kapot is, kan duur en tijdrovend zijn, omdat ze lastig te vinden zijn. Let er ook op of de versnellingen niet "overslaan" tijdens het schakelen.

De remmen

Een belangrijk onderdeel is het controleren van de werking van de remmen. Lopen de remmen niet aan? Veren ze soepel terug? Versleten remblokjes zijn overigens gemakkelijk te vervangen. Soms is er bij het remmen sprake van een piepend geluid . Ook dat kan erop duiden dat de remblokjes vervangen moeten worden.

Het slot

Ook niet geheel onbelangrijk: het controleren van het slot. Kun je de fiets eenvoudig op slot zetten of is het behoorlijk vastgeroest? Als dit niet lukt of moeizaam gaat, kun je overwegen om je fiets te beveiligen met een kabelslot.

Fietsketting controleren

Een belangrijke vraag: heeft de fiets een open of gesloten kettingkast? Veel versnellingen duiden vaak op een open kettingkast. Een open kettingkast heeft als nadeel dat het veel onderhoud vergt, met name in de winter. Een gesloten kettingkast is vrijwel onderhoudsvrij. De slijtage van de ketting is snel te controleren door deze bij het kettingblad op te tillen. Als er meer dan drie millimeter speling is, kun je concluderen dat de ketting versleten en aan vervanging toe is. Waarschijnlijk geldt dan hetzelfde voor het achtertandwiel.

Fietsonderdelen vervangen

Kijk of er op je oude fiets onderdelen zijn die je kunt gebruiken voor de tweedehands fiets, zoals het zadel. De kans dat de tweedehands fiets die je aan wilt schaffen een passend zadel heeft, is namelijk klein. Zadels kun je kopen bij een fietsenzaak, maar ook bij bijvoorbeeld de Action. Voor een zacht prijsje heb je een perfect gelzadel.

Overig

  • Hoor je geen rare bijgeluiden: gepiep en gekraak?
  • Waarom doet de verkoper de fiets weg? Het kan geen kwaad om daarnaar te informeren.
  • Kijk of het frame en de voorvork recht zijn.
  • Doet de verlichting het, zowel voor als achter?
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
Waar moet ik op letten als ik een racefiets koop?Het wielertoerisme is tegenwoordig erg in. Als je zelf wilt beginnen met het fietsen op een racefiets zijn er enkele bel…
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…

Verschil damesfiets en herenfietsVerschil damesfiets en herenfietsHet verschil tussen een damesfiets en een herenfiets is in eerste opzicht voor iedereen duidelijk. Vooral de frames zijn…
Fietsen huren: Lees de voorwaardenFietsen huren: Lees de voorwaardenEven een dagje naar een eiland of een stad en dan een fiets huren. Het gaat de meeste mensen heel gemakkelijk af. Maar w…
Bronnen en referenties
  • Fietsersbond
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.