Fietsen huren: Lees de voorwaarden

Fietsen huren: Lees de voorwaarden Even een dagje naar een eiland of een stad en dan een fiets huren. Het gaat de meeste mensen heel gemakkelijk af. Maar wat als er iets gebeurt met die gehuurde fiets? De gehuurde fiets wordt bijvoorbeeld gestolen. Of er zit geen licht op de gehuurde fiets? Wat dan?

Een fiets huren, hoe zit dat?

Een fiets huren op Terschelling, Texel of Ameland. Of gewoon in een grote stad. Wie zich gemakkelijk wil voortbewegen, doet het vaak zonder nadenken. De problemen kunnen ontstaan als er iets mis gaat. Want wat gebeurt er als je gehuurde fiets wordt gestolen? Ben jij dan aansprakelijk en moet je de fiets helemaal vergoeden? Of is de verhuurder aansprakelijk? Om eerlijk te zijn is daar geen eensluidend oordeel over te geven. Op de overeenkomst tussen verhuurder en huurder staat namelijk wie verantwoordelijk is. Dit voorwaarden de volgende keer goed lezen, kan dus heel wat problemen voorkomen.

Wat kost een huurfiets?

Natuurlijk zijn er verschillen in prijzen tussen huurfietsen. Maar een gemiddelde fiets met versnellingen kost tussen de 5 en 7,50 euro per dag. Wel moet dan ook vaak nog een aantal tientjes borg worden betaald. Op de Waddeneilanden hebben de meeste verhuurders ook extra service. Zo brengen en halen zij de bagage naar en van het vakantieadres naar de haven waar de veerboten vertrekken. Een elektrische fiets is vanzelfsprekend duurder. Daarbij moet gerekend worden op zo’n 15 euro per dag. Ook voor zo’n fiets moet borg worden betaald. Borg krijgt iemand terug als hij de fiets in goede staat terugbrengt.

De technische staat van huurfietsen

Omdat huurfietsen door iedereen wordt gebruikt zijn ze nogal onderhavig aan slijtage. De meeste verhuurbedrijven kijken hun fietsen na na het gebruik, maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal in de beste staat verkeren. Klapperende onderdelen, een loszittend zadel of een rem die niet werkt: rijdt eerst even een rondje en zijn er onderdelen die niet goed zijn meld dat dat meteen. Want wie aan de andere kant van een eiland opeens bedenkt dat er toch zaken zijn die niet goed zijn, kan daar vaak niet veel meer aan doen. (Overigens zijn er op de Waddeneilanden wel vaak meerdere fietsverhuurpunten).

Huurvoorwaarden bij het huren van een fiets: wat als je huurfiets wordt gestolen?

In veel gevallen weet het personeel van een firma waarbij een fiets wordt gehuurd niet zo goed wat de voorwaarden zijn die van toepassing zijn op de huur van een fiets. Dit is gebleken uit onderzoek van de ANWB. Toch is het wel belangrijk om te weten wat het eigen risico is bij voorbeeld diefstal van de fiets. Dit kan namelijk in verschillende manieren zijn vormgegeven. Onder andere:
  • Het eigen risico ligt voor de volle honderd procent bij de huurder (betekent dus dat er gewoon een nieuwe fiets gekocht moet worden)
  • Er kan voor een extra bedrag per dag een eigen risico worden afgekocht
  • De verhuurder draagt het risico als er sprake is van diefstal

Bekeuring omdat het licht van de huurfiets het niet doet

Feit is dat de verlichting bij huurfietsen niet altijd even goed is. Ook weer uit onderzoek door de ANWB is gebleken dat wel in 20 procent van de gevallen de verlichting niet deugde. Wie overdag fietst, heeft daar niet veel last van, maar wie ook in de nacht nog zijn vehicle beklimt kan daardoor in onveilige situaties komen. Daarbij komt dat een fiets die geen goede verlichting heeft ook nog eens een bekeuring van 40 euro kan opleveren. En die moet door de huurder worden betaald en niet door de verhuurder. Check het licht dus goed bij de aanvang van de huur als je nog bij de verhuurder op de stoep staat.

Lekke band op een huurfiets

Helaas kan het ook met een huurfiets gebeuren dat je een lekke band krijgt. Even bellen met de verhuurder levert dan het antwoord op wat er met die fiets moet gebeuren. Bij de een kun je de band laten plakken op kosten van de verhuurder, bij de ander krijg je een reparatiekit mee. Dat betekent dus dat je dan de band zelf moet plakken. Het merendeel van de fietsverhuurders gaf in het onderzoek van de ANWB echter aan dat ze je niet komen halen. Dus als je midden in het bos staat of bij het strand en de verhuurder is kilometers verwijderd, dan is het pech hebben en zul je een taxi moeten bellen om je naar de verhuurder te brengen. Op eigen kosten uiteraard.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
De fiets in ChinaIn China is de fiets, net als bij ons, een veel gebruikt vervoermiddel. In de eerste plaats gebruiken de Chinezen de fie…
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…
Antsirabe, plaats met veel zout, Madagaskars derde stadAntsirabe is de derde grootste stad van Madagaskar. De stad telt meer dan 185 000 inwoners en ligt op 1500 meter hoogte.…

Tweedehands fiets kopen - TipsNieuwe fietsen zijn duur. Een tweedehands fiets kan een goed(koop) alternatief zijn. Waar moet je op letten bij de aansc…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Bronnen en referenties
  • Kampioen van ANWB
  • Rijwilehandel Zeelen Terschelling
  • Thijs Knop Terschelling
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.