Verschil damesfiets en herenfiets
Het verschil tussen een damesfiets en een herenfiets is in eerste opzicht voor iedereen duidelijk. Vooral de frames zijn verschillend van vorm. Een Damesfiets heeft geen hoge horizontale tussenstang tussen het zadel en het stuur en een herenfiets wel. Maar er zijn meer verschillen hoewel veel wielrijders zich daar niet meer mee bezighouden. Met name bij de aanschaf van een e-bike houden mannen geen rekening meer met het verschil tussen een damesfiets en herenfiets en kiezen dikwijls voor een damesmodel.
Grootste verschil tussen damesfiets en herenfiets is frame
Horizontale stang
Vanwege het ontbreken van die horizontale tussenstang is bij een damesfiets de instap lager waardoor het voor vrouwen veel makkelijker is om op te stappen. Dat de damesfiets geen stang heeft komt omdat vrouwen vroeger vaak een rok droegen en daarmee niet op een fiets met hoge stang konden opstappen. Tevens zou die stang bij het fietsen in de weg hebben gezeten. Het frame van een damesfiets is door het ontbreken van de tussenstang wel minder stevig wat vroeger soms werd gecompenseerd met dikkere framebuizen. Het materiaal van tegenwoordig is echter ook met dunnere buizen voldoende sterk.
Minder opvallende verschillen b.v. handvatten voor vrouwen
Korter frame
Naast de opvallende stang is er ook een aantal minder opvallende verschillen tussen een damesfiets en een herenfiets. Een damesfiets heeft onder meer een kortere afstand tussen het zadel en het stuur dan een herenfiets. In de regel is het verschil een centimeter of drie. Vrouwen hebben immers een korter bovenlichaam en kortere armen dan mannen waardoor zij met een korter frame comfortabel bij het stuur kunnen.
Handvatten, remmen en versnellingshandel
Nog minder opvallend is dat de handvatten van een damesfiets kleinere diameters hebben. Ook zitten de remmen dichter bij de handvatten omdat vrouwen minder grote handen hebben. De versnellingshandels zitten eveneens dichterbij en zijn meestal iets makkelijke te bedienen.
Smaller stuur
Het stuur van een damesfiets is smaller dan van een herenfiets wat ook weer te maken heeft met de lichaamsbouw. Vrouwen hebben smallere schouders dan mannen. Het stuurmodel is zodanig dat de handvatten bij een fiets voor vrouwen iets hoger zitten waardoor er minder druk ontstaat op de lage ruggenwervel en rugspieren. Met een smaller stuur hoeven de armen van vrouwen niet in een hoek te staan ten opzichte van het bovenlichaam.
Zadel, trappers en minder gewicht
Ook is er een verschil in dameszadels en herenzadels. Dameszadels zijn meestal breder in verband met een comfortabele zit. Een gering maar toch duidelijk verschil zit in de trappers die bij damesfietsen korter zijn. En tenslotte is een damesfiets meestal iets lichter uitgevoerd om makkelijker te kunnen hanteren.
Kleuren en vrouwelijke accessoires
En uiteraard valt bij veel damesfietsen op dat ze opvallender kleuren hebben en in meer kleuren verkrijgbaar zijn dan herenfietsen. Ook zijn voor damesfietsen meer vrouwelijke accessoires verkrijgbaar zoals tassen en mandjes.
Voordelen voor zowel dames als heren
Fietsen is uiteraard zowel voor dames als voor heren een bezigheid die een aantal gunstige voordelen oplevert. De vijf belangrijkste voordelen zijn:
1. Geld besparen
Door naar het werk of de winkels te fietsen kan veel benzinegeld uitgespaard worden en vaak zijn die afstanden makkelijk met een fiets te overbruggen. Met een stel goede fietstassen of een stuurmandje zijn ook aardig wat boodschappen probleemloos te vervoeren.
2. Goed voor de gezondheid
Door te fietsen blijven de spieren fit en worden calorieën verbrand wat goed is voor de gezondheid. Zo is de fiets zelfs in sportclubs erg populair geworden.
3. Leuke vrijetijdsbesteding
Fietsen over stille wegen leidt tot geestelijke ontspanning. Gezamenlijk met familie of anderen een fietstocht maken kan veel plezier opleveren.
4. Geen parkeerproblemen
Op de fiets naar het werk kan de tweewieler vaak vlakbij de ingang worden geparkeerd en is het niet noodzakelijk een eind te lopen. Het zoeken naar een vrije parkeerplaats is ook niet nodig en parkeren kost vaak veel geld.
5. Beter voor het milieu
Luchtverontreiniging is vooral in de grote steden een groot probleem. Door massaal de auto te laten staan en op de fiets te springen zal de luchtverontreiniging aanzienlijk verminderen.