Welke fietssoorten bestaan er onder andere?

Welke fietssoorten bestaan er onder andere? Er bestaan allerlei verschillende fietssoorten. De stadsfiets is de meest gebruikte fiets. Hiernaast bestaan er typen zoals de racefiets en mountainbike. Iedere fietssoort is afgestemd op een bepaald soort terrein of omgeving. Bij het ontwerp is gedacht aan het type gebruiker en is er getracht de fiets zo ergonomisch mogelijk te maken. Daarnaast wordt er onder andere rekening gehouden met de snelheid die behaald dient te worden. Wat is een hybride fiets? Wat zijn de verschillen tussen een crossfiets en mountainbike?

Fietssoorten


Stadsfiets

Stadsfietsen zijn vooral ontworpen voor het gemak. Deze ergonomische fietsen hebben zeer dunne banden en zijn over het algemeen minder zwaar dan overige fietsen. In sommige gevallen bevatten deze fietsen een lamp die door middel van een dynamo van energie wordt voorzien. Een dynamo zorgt door middel van wrijving ervoor dat er energie aan de verlichting wordt geleverd. Er wordt hierbij echter een deel van de snelheid ingeleverd. Een stadsfiets heeft meestal een bel die vaak gebruikt wordt vanwege het drukke verkeer in een stad.

Herenfiets

Een herenfiets is te herkennen aan de horizontale stang die zich tussen het stuur en het zadel bevindt. Hierdoor kan het opstappen wat moeizamer zijn.

Damesfiets

Een damesfiets heeft geen horizontale stang zoals een herenfiets. In plaats hiervan hebben deze fietsen een stang die naar beneden buigt. Dit vereenvoudigt de wijze waarbij je de fiets kan betreden.

De elektrische fiets

De elektrische fiets is een stadsfiets die met behulp van een elektromotor snelheid creëert. De eerste elektrische fiets was al in 1895 uitgevonden en kon door middel van een batterij in beweging komen. Vanaf het begin van de 21e eeuw werd de elektrische fiets ook wel de 'e-bike' of 'pedelec' genoemd. De pedelec is een fiets waarbij je nog dient te trappen. Tijdens het trappen hoef je echter hiermee minder energie te gebruiken dan normaal vanwege de ingebouwde trapondersteuning. De elektrische fietsen werden steeds populairder naarmate het gewicht van deze fietsen afnam.

Wielrenfiets

Een wielrenfiets wordt ook wel een racefiets genoemd en is te herkennen aan zijn opvallende stuur. Het stuur is aan weerszijden naar de bestuurder gebogen. Wielrenfietsen zijn speciaal gebouwd om lange afstanden in een rap tempo te kunnen afleggen. Ze hebben vaak zo'n dertig versnellingen. Vanwege de hoge snelheden die behaald kunnen worden dragen de meeste wielrenners een helm. Hiernaast wordt er gebruik gemaakt van een wielrennerspak om zo min mogelijk last van de wind te krijgen. Deze fietssoort bevat géén verlichting (en geen dynamo) omdat de wielrenfiets niet bedoeld is om mee in het donker te fietsen.

Een hybride fiets heeft meerdere eigenschappen. / Bron: Taehwan kim, PixabayEen hybride fiets heeft meerdere eigenschappen. / Bron: Taehwan kim, Pixabay

De hybride fiets

Hybride fietsen zijn een combinatie tussen twee fietsen. Dit kunnen bijvoorbeeld stadsfietsen en sportfietsen zijn. De hybride fiets bevat simpele versnellingen waardoor het ook als stadsfiets te gebruiken is. Het is een geschikte keuze voor als je een middenweg wilt nemen tussen beide werelden. Een hybride fiets kan dus ook prima gebruikt worden voor het vervoer van boodschappen.

Mountainbike

Mountainbikes hebben dikkere banden dan overige fietsen. Deze banden zorgen ervoor dat je met de mountainbike wild terrein kunt betreden. Het is geen probleem om hiermee over takken en zandheuvels te rijden. De dikke banden met een grof profiel zorgen ervoor dat je minder snel kunt uitglijden. De uiteindes van het stuur bevatten een rubberen omhulsel zodat de bestuurder extra grip heeft op het stuur.

De crossfiets

Crossfietsen zijn net als mountainbikes voor wat ruiger terrein bedoeld. De banden van een crossfiets zijn echter wat dunner dan die van een mountainbike. De banden van een crossfiets zijn wel wat dikker dan die van een racefiets. Hiernaast bevindt zich de 'bracket' (het gedeelte waar de pedalen aan bevestigd zijn) van een crossfiets zich vaak hoger dan bij een racefiets en is het hierdoor gemakkelijker om door te trappen tijdens de bochten. Bij een crossfiets is de spanning in de banden een stuk lager dan bij een racefiets.

Een tandem is groter dan andere fietssoorten. / Bron: Outing, 1895 (archive.org), Wikimedia Commons (Publiek domein)Een tandem is groter dan andere fietssoorten. / Bron: Outing, 1895 (archive.org), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Tandems

Een tandem is een fiets die door twee personen tegelijk gebruikt dient te worden. Het is een lange fiets met twee zittingen. De fiets heeft echter een aantal nadelen. De fiets is bijvoorbeeld slechts te gebruiken wanneer je correct samenwerkt en is de richting alleen te bepalen door diegene die voorin zit. Hiernaast heeft een tandem vaak meer ruimte nodig dan er in een fietsenrek beschikbaar is.
© 2017 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteDe juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteNederland is een fietsland bij uitstek. Echter om comfortabel te kunnen fietsen, is het heel belangrijk dat je de juiste…
Verschil damesfiets en herenfietsVerschil damesfiets en herenfietsHet verschil tussen een damesfiets en een herenfiets is in eerste opzicht voor iedereen duidelijk. Vooral de frames zijn…
Mountainbike met eigen plek in de fietssoortenNederland telt ongeveer achttien miljoen fietsen. Dat zijn hoofdzakelijk stadsfietsen maar ook mountainbikes en racefiet…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…

Fietsen met blauw voorwiel: SwapfietsFietsen met blauw voorwiel: SwapfietsEen fiets in bruikleen met een serviceabonnement voor een betaalbare prijs. Dat is in een notendop het concept van Swapf…
De voor- en nadelen van de elektrische fietsDe voor- en nadelen van de elektrische fietsDe elektrische fiets, zowel e-bikes als pedelecs, komen we steeds vaker tegen. Je hebt ze in allerlei modellen, merken e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Denzel, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Elektrische_fiets
  • http://62.148.176.91/weblog/elektrische-fiets/wat-is-het-verschil-tussen-een-pedelec-en-een-e-bike/
  • https://www.startpagina.nl/v/taal/vraag/383498/betekent-woord-hybride-hybride-fiets
  • http://racefietsblog.nl/verschil-tussen-een-racefiets-en-een-cyclocrossfiets/
  • https://www.anwb.nl/fietsen/uitrusting/fiets-kiezen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Racefiets
  • Afbeelding bron 1: Taehwan kim, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Outing, 1895 (archive.org), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Sander Tel, 15-09-2019
L.S. Wat is juridisch gezien een fiets? Is bijvoorbeeld een bromfiets zonder kenteken (nooit gekeurd geweest) en zonder verbrandingsmotor maar uitgerust met pedalen die in staat zijn via een ketting en tandwielen het voertuig voor te bewegen ook een fiets? Je zou zeggen dat als je de brom van de bromfiets afschroeft dat je een ietwat merkwaardige maar verder legale fiets overhoudt.
Graag uw reactie, groet, Sander Tel. Reactie infoteur, 16-09-2019
Beste Sander,

Helaas weet ik hier het antwoord niet op. Mogelijk zou er goed gekeken moeten worden naar de veiligheid ivm remmen en lichten.

Met vriendelijke groet, Michael

Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.