Pech onderweg met de fiets

Pech onderweg met de fiets Fiets kapot? Iedereen zal het wel een meegemaakt hebben, je bent lekker aan het fietsen en hebt al een behoorlijk stuk gefietst tot je ineens pech krijgt met je fiets. Kleine problemen kan je onderweg repareren door het juiste materieel mee te pakken om te herstellen. In dit artikel vind je de meest voorkomende fietsproblemen onderweg.

Lekke band

Oorzaak: Vanalles! Doornen, scherpe stenen, spijkers, prikkeldraad, glas en noem maar op. Alles kan een lekke band veroorzaken.
Preventie: zorg dat de banden op de aanbevolen spanning zijn (staat op de zijkant van de band). Controleer de buitenband op stukjes glas en andere scherpe dingen die door de band heen kunnen snijden. Vervang de band regelmatig.
Reperatie onderweg: Neem altijd twee extra binnenbanden mee en een bandenplakset. Als je zonder zit, kun je knopen leggen aan beide kanten van het lek in de binnen band. Zo kom je misschien nog fietsend thuis.

Gescheurde band

Oorzaak: Scherpe randen van stenen en andere dingen onderweg, of het versneld slijten van de band door permanent de remmen te gebruiken.
preventie: Controleer de banden op slijtage en vervang ze regelmatig. Gebruik banden op hun aanbevolen spanning.
Reperatie onderweg: Er zijn inzetstukken verkrijgbaar die aan de binnenkant van de band kunnen worden geplaatst als er een scheur in zit. Je kunt ook grote bandenplakkers gebruiken en stevig karton (bijvoorbeeld van een melkpak).

Gebroken ketting

Oorzaak: Wisselende druk op de schakels in de ketting, meestal bij schakelen tijdens het trappen met grote kracht of een slecht geïnstalleerde ketting. Ook een ketting van slechte kwaliteit kan de oorzaak zijn.
Preventie: Koop een ketting van goede kwaliteit en vervang die regelmatig. Controleer met een kettingchecker of er geen speling in de ketting zit. Gebruik versnellingen waarbij de spanning in de ketting zo strak mogelijk is, het middenblad voor en het middelste blad van de casette zijn het best.
Reperatie onderweg: Neem altijd een extra schakel mee van SRAM (ook als je een shimano-ketting gebruikt) en het noodzakelijke gereedschap.

Gebroken spaken

Oorzaak: Meestal door ongelijke spanning in de spaken, wat normaal is als het wiel zijn beste tijd heeft gehad.
Preventie: Regelmatig controleren met behulp van een spaakspanningsmeter en/of een wielenrichter. Zorg allereerst voor goede wielen met een goede spanning.
Reperatie onderweg: Er zijn buigbare rolspaken verkrijgbaar die compact mee kunnen in de reparatieset.

Problemen met velg of wiel

Oorzaak: Valpartijen, losse spaken, botsingen, grote bobbels, velgen kunnen doorsplijten en de velgrand kan gaan loslaten wat een ware ramp kan betekenen.
Preventie: Kijk naar slijtage en beschadigingen op de velg en controleer de spakenspanning. Controleer regelmatig de remblokjes en de velgen om pech onderweg te voorkomen.
Reperatie onderweg: Dit hangt af van de ernst van het probleem en is de enige oplossing misschien een lange wandeling naar huis. Wielen kunnen met brute kracht worden rechtgebogen maar dan alleen als een spaaksleutel het probleem niet kan oplossen.

Kapotte versnellingskabel

Oorzaak: Door forceren van de versnelling of gewoon door slijtage.
Preventie: Zorg dat de kabels goed gesmeerd zijn en makkelijk kunnen bewegen. Vervang de kabels (binnen en buitenkabel) regelmatig.
Reperatie onderweg: De versnelling kan zo worden afgesteld dat hij nog in één enkele versnelling blijft staan, waarmee je naar huis kunt fietsen of je kunt de kabel vastzetten met een boutje waarmee je ook de bidonhouder op je frame schroeft. Of je kunt een reservekabel meenemen.

Kapotte remkabel

Oorzaak: Het gebeurt maar zelden, maar remkabels kunnen rafelen en breken.
Preventie: Gebruik kwaliteitskabels en vervang ze regelmatig.
Reperatie onderweg: Neem reservekabels mee: een voor de versnelling en een voor de remmen.

Slippende ketting

Oorzaak: Versleten kettingwiel of ketting. De ketting kan verstrikt raken tussen de kettingwielen en tegen het frame slaan.
Preventie: Vervang de ketting regelmatig en plaats nieuwe kettingwielen en cassette zo snel mogelijk.
Reperatie onderweg: Probeer het grote kettingwiel te gebruiken om thuis te komen.

Kapotte achterderailleur

Oorzaak: De derailleur kan tussen de spaken komen en breken, of kapotgaan na een crash.
Preventie: Controleer altijd of de derailleur recht is en de spaken niet kan raken als je in laagste versnelling rijdt.
Reperatie onderweg: Haal de derailleur van je fiets en rijd singlespeed.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
Fiets gestolen, wat nu?Fiets gestolen, wat nu?Jaarlijks worden er veel fietsen, snorfietsen en bromfietsen gestolen. Veel van de fietsen, bromfietsen en andere rijwie…

Elektrische fiets tweedehands of zelfbouwDe prijzen van nieuwe elektrische fietsen zijn dermate hoog dat niet iedereen over het benodigde bedrag beschikt en daar…
De Rover safety, de eerste fiets voor iedereenIn 1885 werd In Engeland de 'Rover safety' fiets uitgevonden en op de markt gebracht door John Kemp Starley. Het was de…
Reactie

André van der Stock, 16-06-2011
Geachte
Gisteren brute pech. een lekke band aan een elektrische fiets 'in the middle of nowhere(
Mijn vraag : bestaat er zo iets als pechverhelping bij fietsen ( recreatief of met opdracht )?
Ik zou u erkentelijk zijn moest ik in de toekomst meer gerustgesteld op pad kunnen fietsen.
Met vriendelijke groet

André Reactie infoteur, 16-06-2011
Www.bikeassist.nl: is voor zowel voor fietsen als elektrische fietsen.

Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.