Elektrische fiets tweedehands of zelfbouw

De prijzen van nieuwe elektrische fietsen zijn dermate hoog dat niet iedereen over het benodigde bedrag beschikt en daarom uitziet naar een tweedehandse fiets. Een andere mogelijkheid om goedkoper over een elektrische fiets te beschikken is het ombouwen van een gewone fiets naar een elektrische. Voor dat ombouwen zijn verschillende ombouwsets verkrijgbaar. Met een beetje handigheid en het volgen van de montage-handleiding kan een gewone fiets tot een elektrische worden omgebouwd.

Markt voor tweedehands elektrische fietsen

Nu de verkoop van elektrische fietsen al enkele jaren enorm is toegenomen ontstaat er langzaamaan ook een markt voor tweedehandse exemplaren. Er zijn altijd kopers die vinden dat de fiets toch niet heeft opgeleverd wat ze hadden verwacht. Ook zijn er oudere wielrijders die bij nader inzien toch liever op een gewone fiets rijden omdat ze terugschrikken van het hoge fietstempo dat op een wel erg makkelijke manier kan worden bereikt. En er zijn uiteraard altijd mensen die graag het nieuwste model willen hebben en hun overjarige fiets slijten aan een andere gebruiker.

Kritisch beoordelen

Maar natuurlijk zit er, zoals bij alle tweedehandse producten, een zeker risico aan het kopen van een tweedehandse fiets. Gelukkig zegt het uiterlijk van de fiets al veel en is daar op zijn minst uit af te leiden of de fiets goed onderhouden is. Een beoordelingspunt is ook het aantal kilometers dat de fiets er al op heeft zitten. De meeste elektrische fietsen hebben een display waarop de totale afstand is af te lezen. Zon display heeft nagenoeg geen mogelijkheid voor manipulatie. Moeilijker te beoordelen is de staat van de accu waarbij het vertrouwen in het verhaal van de verkoper meespreekt. Mocht de accu later in slechte staat blijken te zijn dan levert dat wel een tegenvaller op omdat een nieuwe accu erg prijzig is.

Maak een proefrit

Uiteraard is het controleren van de remmen ook belangrijk en ook moet het schakelen vlot en soepel verlopen. Een proefrit maken kan het best in een omgeving met weinig lawaai zodat eventuele haperingen beter gehoord kunnen worden. Tijdens de proefrit zal al gauw duidelijk worden hoe het met de motor is gesteld. Wellicht dat in de kennissenkring een deskundige is te vinden die kan helpen bij de beoordeling.

Ombouwen gewone fiets naar elektrische fiets

Een andere mogelijkheid om een elektrische fiets te bezitten zonder hoge uitgaven voor een nieuwe is een gewone fiets ombouwen. Dat is ook een prima oplossing voor degenen die nog niet zo lang geleden een nieuwe fiets hebben gekocht en wellicht gehecht zijn geraakt aan die tweewieler. Tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven die zogenaamde E-bike Kits aanbieden. Zon ombouwset om een gewone fiets om te bouwen tot een elektrische bestaat uit een motor, een accu, kabels en een display en eventueel een aangepaste bagagedrager voor de accu.

Zelfbouw door handige doe-het-zelver

Het ombouwen van een fiets is door een handige doe-het-zelver best te doen. Bij het ombouwset wordt meestal een duidelijke stap-voor-stap montage-handleiding geleverd. De elektrische motor wordt in het voorwiel geplaatst. Omdat de diameter van de motor groter is dan de naaf van het voorwiel moet de velg omgespaakt worden. Sommige bedrijven leveren echter compleet gespaakte wielen in de gangbare maten. Dat spaart omspaken uit wat een tamelijk duur karwei is als het uitbesteed moet worden. Degenen die liever niet zelf aan het ombouwen begint kan de fiets ook laten ombouwen door het bedrijf dat de E-bike Kit levert. En er is zelfs een bedrijf dat een monteur aan huis kan leveren waardoor alles met zekerheid op de juiste wijze zal worden geïnstalleerd.

Let bij E-bike Kit op capaciteit van accu

Bij de aanschaf van een E-bike Kit dient naast de prijsverschillen van de diverse aanbiedingen wel gelet te worden op soms kleine maar belangrijke details. Zeker is dat het geval bij de capaciteit van de accu die voor een groot deel prijsbepalend is.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oudDe E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsver…

Elektrische vouwfiets met veel voordelenDe vouwfiets is een steeds populairder vervoermiddel. Vooral forensen waarderen de fiets vanwege het gemak waarmee hij m…
Pech onderweg met de fietsPech onderweg met de fietsFiets kapot? Iedereen zal het wel een meegemaakt hebben, je bent lekker aan het fietsen en hebt al een behoorlijk stuk g…
Bronnen en referenties
  • http://www.rat-holland.nl/Ombouwsets
  • http://www.e-fietsspecialist.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.