Nieuwe trapondersteuning maakt allerlei fietsen tot e-bike

Het lijkt een grote stunt om een product aan de man te willen brengen en bij voorinschrijving te laten betalen en nooit te leveren. Op die manier kan een flinke som geld worden afgetroggeld. Maar de manier van presenteren en de betrouwbare uitstraling van een website met informatie, geven toch de overtuiging van de komst van een echt product. Namelijk een wiel dat na bevestiging van een gewone fiets een e-bike maakt.

Bedenker Niko Klansek met bedrijf FlyKly

De bedenker van het wiel, de van oorsprong Sloveense Niko Klansek, reist naar grote steden om een prototype van zijn product te promoten dat waarschijnlijk vanaf mei 2014 geleverd kan worden. Het wiel is ontwikkeld door het bedrijf van Niko Klansek met de naam FlyKly. Een groot gedeelte van het wiel ziet er uit als elk fietswiel met een velg, band en spaken. Die spaken houden een grote dichte binnencirkel op zijn plaats. In die cirkel zitten alle onderdelen die, net als bij een e-bike, zorgen voor de trapondersteuning. De belangrijkste onderdelen zijn een motortje en een accu.

Veel moderne technologie

Hoewel de technologie van het wiel op zich al zeer vernieuwend is komt daar nog de mogelijkheid bij om het wiel via Bluetooth te verbinden met een app op een smartphone. Daarmee kan vooraf bijvoorbeeld de snelheid ingesteld worden die dan als een soort cruisecontrol kan werken. Via dit systeem zijn er meer mogelijkheden om bij te houden zoals het niveau van de accu en allerlei routegegevens. En, heel belangrijk, mocht er zich iemand over de fiets willen ontfermen die er af moet blijven, dan is te volgen waar de fiets naar toe gaat en waar hij achter blijft.

Woon- werkverkeer en middagje fietsen

Het motortje in het wiel begint te werken zodra begonnen wordt met trappen en stopt zodra dat niet meer het geval is. De accu heeft de mogelijkheid om, zonder tussendoor op te laden, ongeveer 50 kilometer stroom voor het motortje te leveren. De fiets is daarmee uitermate geschikt voor woon-werkverkeer om bij veel tegenwind niet bezweet op het werk aan te komen. Maar ook voor een middagje fietsen is de accu sterk genoeg.

Verlichting en wielkleuren

Een bijgeleverd apparaatje, Smart Light, zorgt voor de verlichting en op dat apparaatje kan ook een telefoon bevestigd worden en zelfs worden opgeladen. Er wordt voldoende stroom gegenereerd om door middel van LED-licht een donkere fietsroute te verlichten. Het dichte centrumgebied van het wiel is in diverse kleuren verkrijgbaar zoals blauw, geel, groen, grijs, rood, roze, wit en zwart.

Geschikt voor allerlei fietsmodellen

Het prototype weegt weliswaar nog twaalf kilo en maakt een licht zoemend geluid maar de bedoeling is dat het gewicht wordt teruggebracht naar een kilo of vier en dat de motor nauwelijks hoorbaar meer is. Evenals elektrische fietsen, zoals die al enkele jaren als een goedlopend product worden verkocht, is de maximum snelheid van een fiets met het wiel 25 kilometer per uur. In principe is het wiel geschikt om op verschillende modellen van bestaande fietsen te monteren zoals sportfiets, opoefiets, mountainbike, racefiets of zelfs vouwfiets. Die montage is geen langdurig werk en zou na enige handigheid slechts 15 seconden duren.

Technische specificaties

omschrijvinggegevens
Accu250 watt
Oplaadbaar1000 keer
Oplaadtijd2 tot 3 uur
Topsnelheid20 tot 25 km
Actieradius50 kilometer
Gewicht4 kilo
Wielomtrek26" / 28" / 30"
VerbindingBluetooth 4.0
Werkt metiOS / Android / Pebble

Aanschafprijs

In plaats van een complete e-bike te kopen hoeft nu alleen een wiel te worden aangeschaft. Hoewel het wiel naar verhouding duur is komt de aanschafprijs toch slechts neer op ongeveer eenderde tot eenvijfde van een complete elektrische fiets.

Lees verder

© 2013 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beste elektrische fiets, elektrische fiets kopenDe beste elektrische fiets die je kunt kopen is de fiets die voldoet aan jouw wensen. Ga altijd eerst naar de winkel om…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…
Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Voedingsadapter of oplader e-bike kopen: waar op te letten?Om de accu van je e-bike of speed pedelec op te laden moet je deze middels een oplader of voedingsadapter verbinden met…
Elektrische fiets tweedehands of zelfbouwDe prijzen van nieuwe elektrische fietsen zijn dermate hoog dat niet iedereen over het benodigde bedrag beschikt en daar…

Helmplicht voor snelle elektrische fiets (bv. Speed Pedelec)Er komt een helmplicht voor de Speed Pedelec. De Speed Pedelec is een razendsnelle elektrische fiets waarbij je altijd m…
Voorkomen dat uw fiets gestolen wordtVoorkomen dat uw fiets gestolen wordtHerkent u dat? U wilt graag per fiets naar de stad, maar u durft niet uit angst dat uw fiets gestolen wordt. Die vrees i…
Bronnen en referenties
  • FlyKly.com
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.