Scootmobiel; veiligheid, verkeersregels en cursussen

Scootmobiel; veiligheid, verkeersregels en cursussen Scootmobielen zijn gehandicaptenvoertuigen met een motor, net als elektrische rolstoelen en invalidenkarretjes. Er gelden aparte verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen met motor. Denkt u hierbij aan regels betreffende waar u mag rijden en parkeren en de maximumsnelheid. Ook kunt u een cursus volgen om veiliger te rijden. Wanneer u met een scootmobiel aan het verkeer deel gaat nemen, dan gelden er verkeersregels waar u zich aan moet houden. Daarnaast kunt u een cursus volgen om veilig op pad te gaan. Hier geven wij eerst een aantal belangrijke tips:
  • zorg dat u altijd goed zichtbaar bent; denk aan verlichting, reflector of speciale stickers voor op de achterkant van uw scootmobiel.
  • let goed op en kijk vooruit.
  • gebruik uw spiegels.
  • geef richting aan, zodat anderen zien wat u gaat doen.
  • rijd niet harder dan toegestaan. Wanneer u gebruik maakt van het trottoir mag u niet harder dan voetgangers.
  • neem altijd rustig de bochten.
  • wanneer van de weg naar de stoep rijdt of andersom, gebruik dan de verlagingen die regelmatig op de overgang van stoep en weg aanwezig zijn.
  • is de weg voorzien van obstakels of loopt deze aan de zijkanten af, vermijd deze dan en kies een andere veilige rijplek.

Verkeersregels voor rijden met een scootmobiel

  • Een scootmobiel moet verlichting aan de voorkant en achterkant hebben.
  • Wanneer u met een scootmobiel rijdt, bent u een bestuurder.
  • U mag gebruik maken van voetpad cq. trottoir, winkelpromenade en wandelgebieden en mag dan maximaal 6 kilometer per uur rijden, dus net zo hard als een voetganger. Ook mag u de scootmobiel parkeren op het trottoir.
  • Wanneer u gebruik gaat maken van het fietspad of de gewone weg, dan mag u de maximumsnelheid van 18 kilometer per uur rijden. U mag alleen gebruik maken van een 50 km of 80 km weg, wanneer deze ook gebruikt mag worden door bromfietsen en tractors.
  • Ook mag u met een scootmobiel vaak bij ziekenhuizen, openbare gebouwen, supermarkten en musea binnen. Soms mag dit niet en moet u vanaf de ingang lopen of gebruik maken van een vaak aanwezige leenrolstoel.

Niet alleen letten op de regels, maar ook veilig rijden

U heeft een scootmobiel aangekocht en gaat hiermee op pad, het verkeer in. Het rijden met een scootmobiel is echter niet altijd even gemakkelijk. U kunt in druk verkeer terecht komen en u zult soms op obstakels stuiten. Wat is er dan prettiger en veiliger dan dat u hierop bent voorbereid? Dit kan door een cursus rijden met de scootmobiel te volgen. Diverse organisaties bieden deze cursus aan.

Waar kunt u een cursus rijden met de scootmobiel volgen?

Aanbieders van cursussen of opfriscursussen gericht op het veilig rijden met een scootmobiel zijn onder meer:
  • VeiligVerkeerNederland; verzorgt cursussen door heel Nederland
  • Scootmobielrijden; gericht op theorie en praktijk
  • Scootmobielcursus; niet alleen voor cursussen maar ook dienstverlening hulp bij pech

Verzekering scootmobiel

Omdat een scootmobiel gemotoriseerd wordt aangedreven en zich ook op de openbare weg mag bevinden, bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering voor de scootmobiel af te sluiten. Op vrijwillige basis kunt u ook nog een aanvullende verzekering afsluiten, zoals voor diefstal of all risks. Er zijn vele verzekeraars waar u terecht kunt voor het afsluiten van uw verzekering voor uw scootmobiel.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scootmobiel, canta of een brommobielMensen die wat ouder worden krijgen vaak te maken met problemen met de mobilitiet, of mensen met een handicap, men kan m…
Scootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidScootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidDe scootmobiel; rijden, verkeersregels en veiligheid op de weg. Een blik op de weg leert ons dat de scootmobiel niet mee…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…
Scootmobiel: drie, vier, of vijf wielen?Er zijn steeds meer mensen die van een scootmobiel afhankelijk zijn om zich binnen- en buitenshuis te kunnen verplaatsen…

Zorgeloze tochten maken met de scootmobielZorgeloze tochten maken met de scootmobielWanneer u van gezelligheid houdt en graag samen met anderen wat onderneemt, dan is het wellicht een leuk idee om u aan t…
Tips over het kiezen en kopen van een scootmobielTips over het kiezen en kopen van een scootmobielEen scootmobiel kopen doet u niet zomaar. Ten eerste is er normaliter een indicatie waarom u een scootmobiel nodig heeft…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 15-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.