De accessoires en de accu van een scootmobiel

De accessoires en de accu van een scootmobiel Wanneer u een scootmobiel koopt, dan beschikt deze natuurlijk al over alles wat er nodig is om ermee op pad te gaan. U kunt echter ook nog accessoires voor extra gemak en comfort aankopen, zoals een mandje, verlichting of krukkendrager. Daarnaast is ook de accu en hoe u ermee omgaat en deze oplaadt van groot belang.

Welke accessoires zijn er zoal voor de scootmobiel

Een aantal mogelijke accessoires voor scootmobielen zijn:
 • Mandjes voor voorkant en/of achterkant; zeer handig om de boodschapjes in mee te nemen of niet kostbare persoonlijke bezittingen in op te bergen.
 • Krukhouders; handig wanneer u met krukken moet lopen. U kunt de krukken dan eenvoudig in de krukhouders plaatsen zonder dat u er last van heeft tijdens het rijden.
 • Opberger zuurstofapparaat; wanneer u afhankelijk bent van een zuurstofapparaat, dan is deze accessoire natuurlijk een absolute must.
 • Overkapping of luifel; wanneer u veel op pad gaat met uw scootmobiel, dan is dit een ideale bescherming bij regen of wind.
 • Verlichting en knipperlichten; scootmobiels beschikken lang niet altijd standaard over verlichting of knipperlichten. Dit geldt met name voor de goedkope exemplaren en de opvouwbare modellen. Wanneer u toch vaak de openbare weg neemt, dan zijn accessoires zoals voorlicht en achterlicht heel belangrijk voor de veiligheid.
 • Spiegels en een bel; niet alle scootmobiels zijn standaard uitgerust met spiegels en een bel. Deze kunt u ook apart aanschaffen en gemakkelijk monteren.
 • Afdekhoes; wanneer de scootmobiel buiten wordt gestald, dan is een afdekhoes handig om te voorkomen dat de scootmobiel nat wordt en u moet wegrijden met een natte stoel. Daarnaast blijft de scootmobiel hierdoor in een betere staat dan wanneer hij aan alle weersomstandigheden wordt blootgesteld. Er zijn overigens ook afdekhoezen voor alleen de stoel verkrijgbaar.

Accessoires voor uw comfort en gemak

Naast de hiervoor genoemde accessoires die bedoeld zijn om deel uit te gaan maken van de scootmobiel, zijn er ook accessoires die echt bedoeld zijn voor uzelf en meestal bijdragen aan het comfort. Denkt u hierbij aan:
 • Hoes voor de stoel; voor het comfort kunt u kiezen voor een lekkere hoes voor om de stoel, bijvoorbeeld van fleece of schapenvacht. Voor de stoel zijn er ook vervangende kussens van bijvoorbeeld koudschuim verkrijgbaar, maar ook antislipmatten zodat u altijd vast zit
 • Beenbescherming; omdat u misschien lang zit kunt u in de koudere perioden last krijgen van koude benen. Hiervoor kunt u een schootskleed, een wikkeldeken of speciaal zeil kopen dat u om uw benen kunt doen en dat goed blijft zitten.
 • Speciaal regenpak, voetenzak of regencape om te dragen op de scootmobiel.

De accu

De meeste scootmobielen hebben twee accu's. Niet alleen de soort en capaciteit van de accu spelen een rol voor wat betreft hoe lang u ermee kunt rijden en hoe lang de levensduur is, maar ook hoe u er zelf mee omgaat, vooral betreffende het opladen.

Opladen van de accu's

Hoe u omgaat met het gebruik en opladen van de accu's, bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit tijdens de levensduur en de lengte van de levensduur. Niet iedere accu moet op dezelfde manier gebruikt worden, dus het is van het uiterste belang dat u uw accu volgens de richtlijnen die daarbij horen, behandelt. Dus houd u altijd aan de instructies omtrent gebruik, laden en eventueel ontladen.

Enkele algemene tips over de accu

De volgende tips gelden in feite altijd, behalve wanneer dit in de richtlijnen behorende bij uw accu wordt tegengesproken.
 • Bijna altijd geldt dat het gedeeltelijk laden van een accu omdat u in tijdsnood bent, niet goed is voor de accu.
 • Ook al kan het volgende de richtlijnen bij uw accu geen kwaad, het is altijd aan te raden om het laden te stoppen als de accu vol is.
 • Wanneer u uw scootmobiel een langere periode niet gebruikt, bijvoorbeeld in een koude periode, is het normaliter aan te raden de accu toch eens per maand te laden. Er vindt namelijk altijd zelfontlading plaats en wanneer een accu te lang leeg is, kan deze stuk gaan.
 • Gebruik altijd een originele acculader c.q. een acculader die bij uw accu hoort.
© 2013 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips over het kiezen en kopen van een scootmobielTips over het kiezen en kopen van een scootmobielEen scootmobiel kopen doet u niet zomaar. Ten eerste is er normaliter een indicatie waarom u een scootmobiel nodig heeft…
Bewegingsbeperking en scootmobielBewegingsbeperking en scootmobielEen scootmobiel is een driewielig, vierwielig of soms zelfs vijfwielig vervoermiddel. Eenvoudig gezegd is het een stoel…
Accu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s moeten in het algemeen betrouwbaar zijn. In het bijzonder geldt dat voor accu’s van scootmobielen. De gebruikers…
Modellen en uitvoeringen van scootmobielsModellen en uitvoeringen van scootmobielsZoveel gebruikers, zoveel wensen, zoveel modellen en uitvoeringen scootmobiels. U kunt het bijna zo gek niet bedenken of…

Scootmobiel; veiligheid, verkeersregels en cursussenScootmobiel; veiligheid, verkeersregels en cursussenScootmobielen zijn gehandicaptenvoertuigen met een motor, net als elektrische rolstoelen en invalidenkarretjes. Er gelde…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.