Accu’s voor scootmobielen en opladen

Accu’s voor scootmobielen en opladen Accu’s moeten in het algemeen betrouwbaar zijn. In het bijzonder geldt dat voor accu’s van scootmobielen. De gebruikers van een scootmobiel zijn dikwijls slecht ter been en hebben een groot probleem als ze onderweg stil komen te staan met een defecte of te vroeg leeggelopen accu. Leveranciers kennen dit probleem en zullen daarom alleen de beste soorten accu’s voor een scootmobiel aanraden. Een accu opladen kan het best aaneengesloten gebeuren.

Twee soorten accu’s voor scootmobielen

Er bestaan tegenwoordig twee prima soorten accu’s voor scootmobielen namelijk gel accu’s en AGM accu’s. Beide modellen accu’s vergen geen onderhoud. Het is wel belangrijk om ze op de juiste manier op te laden. Omdat accu’s, als ze niet gebruikt worden, langzaam leeg lopen, dienen ze ook dan regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, te worden opgeladen.

Gel accu

Bij een gel accu zit er, in tegenstelling tot een loodaccu, geen water tussen de platen maar gel. Gel accu’s zijn afgesloten en hoeven nooit te worden bijgevuld waardoor ze geen onderhoud vergen. De kans op gasvorming is bij een gel accu zeer gering maar een veiligheidsventiel zorgt er voor dat eventueel gas toch kan ontsnappen.

AGM accu

AGM accu’s zijn van hoge kwaliteit met veel gebruiksgemak, veiligheid en comfort en gaan lange tijd mee. Ze kunnen tot een diepe ontlading gebruikt worden en behouden na vele malen opladen toch hun kracht. Een AGM accu kan in elke positie worden gebruikt met uitzondering van de polen naar beneden. Ze hebben een betere stroomafgifte en stroomopname dan gel accu’s en hebben tevens als grote voordeel een zeer lage zelfontlading. Ze zijn lekvrij, vergen geen onderhoud en hebben een lange levensduur.

Maten en levensduur

Zowel gel accu’s als AGM accu’s kunnen in verschillende maten geleverd worden waarbij het nodige vermogen afhangt van het model scootmobiel en waarbij de actieradius (aantal te rijden kilometers zonder opladen) mede van belang is. De levensduur van een accu is uiteraard mede afhankelijk van het gebruik van de scootmobiel maar kan in elk geval enkele jaren zijn.

Helemaal leeg rijden

De duurzaamheid van een accu wordt vergroot als deze helemaal leeg wordt gereden en dan pas weer opgeladen. Het vergt dan wel enig rekenwerk en planning van de ritten om onderweg niet zonder stroom te komen staan. Op het dashboard van een scootmobiel bevindt zich een indicatiemeter voor de accu waarop, zodra de scootmobiel wordt gebruikt, de juiste status van de accu wordt aangegeven. Het best is om de accu te gebruiken totdat door de indicatiemeter het rode gedeelte wordt bereikt. Door op te laden als de accu zo ver mogelijk leeg is gemaakt zal de levensduur verlengen. Opladen in het groene gedeelte is daarom af te raden. Ook is het verstandig om de scootmobiel niet dagenlang zonder stroom weg te zetten maar meteen nadat de accu leeg is weer op te laden.

Opladen van accu

Het opladen bestaat uit drie basishandelingen:
  1. Zet de schakelaar in de uitpositie en verwijder de sleutel.
  2. Steek de laadplug van de accu in het laadcontact dat zich afhankelijk van het model op de stuurkolom of elders kan bevinden.
  3. Stop de stekker van de lader in een stopcontact.

Als de accu volledig is opgeladen zal er een groen indicatielampje gaan branden. Een normale laadtijd is tien uur en die kan het best niet onderbroken worden omdat herhaaldelijk onderbreken de levensduur kan verkorten. Daarom is een handige manier van opladen om de accu ’s avonds aan te sluiten en ’s morgens weer af te koppelen. Op het moment dat de accu vol is stopt het opladen vanzelf en kan de snoer gewoon aangesloten blijven totdat hij ’s morgens pas wordt afgekoppeld. Tijdens het opladen kan de accu tot 65 graden heet worden maar dat hoeft geen ongerustheid op te leveren. Er is geen ontploffingsgevaar omdat bij onraad de veiligheidszekering zijn werk zal doen.

Op tijd onderhoud van scootmobiel

Bezitters van een scootmobiel doen er goed aan een onderhoudsabonnement af te sluiten. Door regelmatig onderhoud zullen storingen worden voorkomen en zal de levensduur van de scootmobiel langer zijn. Tijdens onderhoudsbeurten worden alle elektrische en mechanische onderdelen gecontroleerd. Belangrijke onderdelen worden opnieuw afgesteld en lagers en assen worden gesmeerd en ingevet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De accessoires en de accu van een scootmobielDe accessoires en de accu van een scootmobielWanneer u een scootmobiel koopt, dan beschikt deze natuurlijk al over alles wat er nodig is om ermee op pad te gaan. U k…
Rijden in een scootmobielVroeger was iemand die slecht ter been was aan huis gekluisterd. Tegenwoordig zijn deze mensen heel erg geholpen met een…
De accu van een digitale fotocameraDe accu van een digitale fotocameraHet grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkop…
Modellen en uitvoeringen van scootmobielsModellen en uitvoeringen van scootmobielsZoveel gebruikers, zoveel wensen, zoveel modellen en uitvoeringen scootmobiels. U kunt het bijna zo gek niet bedenken of…

Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Regels bijzondere voertuigen als quad, trike el. fiets etc.Regels bijzondere voertuigen als quad, trike el. fiets etc.In Nederland mag maar met enkele voertuigen op de openbare weg gereden worden zonder dat u in het bezit moet zijn van ee…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-09-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.