De Dodge Challenger

De Dodge Challenger De Challenger was het antwoord van Dodge op de ponycar rage die al sinds lancering van de Ford Mustang in de jaren zestig bestond. Het moment waarop Dodge echter met de Challenger op de markt kwam, was juist het moment waarop deze rage weer begon af te nemen.

Eerste generatie

De eerste generatie Challengers werd geproduceerd van 1970 t/m 1974. Qua productieaantallen is de afnemende interesse voor pony cars sterk te zien. Het design van de eerste Challenger is sterk gebaseerd op een concept voor een Dodge Charger uit 1966. Hoewel deze versie van de Charger nooit gemaakt is, werden enkele designelementen bijna rechtstreeks overgenomen naar de Challenger uit 1970. Dit eerste jaar kwam Dodge met vier verschillende modellen op de proppen. De Challenger Six, Challenger V8, de Challenger T/A en de Challenger R/T. Bij de laatste was er ook een cabrioversie mogelijk.

Het standaard model had een 3.7L zescilinder. Mocht een klant voor de V8 kiezen, was hieruit de keuze tussen een 5.2L met 230pk, een 5.6L motor en de 6.3L motor met 290pk. Bij de R/T, het prestatiemodel, waren er echter sterkere mogelijkheden: een V8 met 335pk of een 7.2L Magnum V8 met 390pk en een 7.0L HEMI motor met 425pk.

Om mee te doen met de Trans Am Series, een race opgezet in 1966 voor dit soort auto’s, kwam dodge met de Challenger T/A. Deze auto was de eerste muscle car die voor een andere bandenmaat had dan achteren, vanwege het racen. Hoewel deze auto enige successen wist te behalen, waren de kosten om deze auto mee te laten racen te groot, en verdween de T/A versie in 1970 alweer van het toneel.

Uiteindelijk zouden er in het eerste jaar zo’n 73.000 auto’s verkocht worden. Hoewel dit een redelijk succes genoemd kan worden, bleek de pers minder optimistisch. Deze slechte persrecensies en de afnemende pony car trend zouden de verkoopcijfers sterk doen dalen. In 1971 waren er slechts kleine wijzigingen aan de auto. Uiterlijk was deze iets gemoderniseerd en de standaard motor was iets minder krachtig. De verkoopaantallen liepen echter terug, tot 30.000 stuks

In 1972 werd gekozen voor een nieuwe voorkant, en werd het modelaanbod teruggedrongen. De cabriolet was niet meer verkrijgbaar, net als de HEMI motor (deze verkocht vanwege de hoge meerprijs toch al niet zo bijster goed). De R/T zou nu Rallye gaan heten en er waren nog maar twee V8’s mogelijk: de 5.2L met 150pk en de 5.6L met 240pk. Dit jaar kwamen er nog maar 26.600 uit de fabriek.

De Rallye versie werd in 1973 weer geannuleerd, net als de keuze voor zescilinder motoren. De enige motoren die nu nog leverbaar waren, waren een 5.2L met 150pk en een 5.9L met 245pk. De verkoopcijfers waren dit jaar wederom niet om over naar huis te schrijven: 32.500 stuks. In het laatste jaar voor deze generatie, 1974, zou het echter nog erger zijn. Slechts 16.500 vonden de weg naar een nieuwe eigenaar. De ponycar markt was duidelijk over.

Tegenwoordig zijn de modellen uit 1970 en 1971 het meest gezocht, waarbij het geen verrassing hoeft te zijn dat de versies die origineel een van de krachtigere motoren hebben het meeste geld kosten. Veel standaard versies zijn dan ook omgebouwd naar deze krachtige versies, ze kopen een HEMI blok, leggen dit onder de motorkap ipv de standaard motor en werken de auto af met de juiste trim. Aan de serienummers is echter te herkennen welke auto’s origineel met de juiste motor geleverd werden. De cabrio’s zijn tegenwoordig ook zeldzaam: In totaal zijn er nog geen 6000 van gebouwd, op een totaal van 165.000 challengers van de eerste generatie.

Tweede generatie

De tweede generatie Challengers heeft eigenlijk helemaal niks te maken met de originele Challenger. Deze serie, die van 1978 tot 1983 werd gemaakt, was de Mitsubishi Sapporo die in de VS onder de naam Dodge Challenger verkocht werd.

Derde generatie

In 2006 kwam Dodge met een conceptcar van een nieuwe Challenger, om mee te kunnen spelen op de opkomende retromarkt (waar Ford ook al inzat met de nieuwe Mustang). Vanaf 2008 ging deze nieuwe Challenger in productie. 7119 stuks werden er dit jaar gemaakt, allen SRT8’s met een HEMI V8 6.1L blok met 425pk. In Canada werd deze SRT8 verkocht onder de naam Challenger 500. Sinds 2009 is de Challenger te verkrijgen in meerdere verschillende versies, de SE, R/T, SRT8 en de SXT. De SE en SXT hebben standaard een 3.5L V6 met 250pk, de R/T een 5.7 HEMI met 370pk of 375pk (afhankelijk van de gekozen versnellingsbak). Hoewel de Challenger eerst niet leverbaar zou zijn in Nederland, is dit ondertussen wel het geval via grijze import.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ford Mustang: een van de bekendste modellen van FordFord Mustang: een van de bekendste modellen van FordEen van de bekendste modellen van Ford is de Ford Mustang. De eerste Ford Mustang werd gebouwd in 1964.
De historie van DodgeHet Amerikaanse Dodge begon als bescheiden onderdelen- en fietsenfabrikant maar groeide onder leiding van de broeders Do…
De geschiedenis van de Dodge ChargerDe geschiedenis van de Dodge ChargerEen van de bekendste muscle cars uit de jaren 60 en 70 is de Dodge Charger. Deze auto, die in meerdere TV-serie’s en fil…
De geschiedenis van de Ford CapriDe geschiedenis van de Ford CapriThe car you always promised yourself, met die slogan werd de nieuwe Ford Capri gelanceerd in 1969 als de Europese vervan…

De Chevrolet CamaroDe Chevrolet CamaroAls concurrentie voor de Ford Mustang, die al twee jaar succesvol bleek te zijn, wilde Chevrolet ook een pony car op de…
Auto starten zonder sleutel: KessyVoor de Volkswagen Golf, Scirocco en Tiguan is er tegenwoordig een systeem waarbij de auto zonder sleutel kan worden ges…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.