ANWB rijscholen, keuze uit versneld of normaal lesnemen

Bij de ANWB kun je volgens een jarenlange beproefde methode rijlessen nemen en daarbij zelf bepalen of de opleiding in een normaal tempo verloopt, of dat u dit versneld doet. De opleiding bestaat uit lessen op de openbare weg, lessen in de rijsimulator en via computer ondersteunend onderwijs.

De ANWB rijopleiding, versneld of toch niet

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om het rijbewijs op de traditionele manier te halen. U neemt een of twee rijlessen per week en normaal gesproken bent u dan met maximaal 40 lessen in het bezit van een rijbewijs. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om de rijlessen buiten uw werk, studie, huishouden en andere zaken zo goed mogelijk in te plannen.

Dat die maximaal 40 weken niet voor iedereen geldt moge duidelijk zijn. Het hangt ook voor een groot deel van uzelf af of dit daadwerkelijk gaat lukken. Bent u nerveus in het verkeer, heeft u concentratieproblemen of een of andere handicap die het normale rijden beïnvloedt, dan kan het natuurlijk langer gaan duren.

Bij de ANWB rijopleiding kun je ervoor kiezen om in een korte periode je rijbewijs te halen. Bijvoorbeeld in 10 dagen en daarna aansluitend het CBR examen te doen. Om dat te kunnen realiseren moet er vooraf bepaald worden hoeveel lessen u nodig heeft. Hiervoor wordt de zogenaamde intest gedaan om uw niveau en leersnelheid te kunnen bepalen.

De intest wordt afgenomen op een rijsimulator en in sommige gevallen ook op de openbare weg. Het is ook mogelijk de 10 dagen te verruilen voor een andere snelle opleiding gespreidt over een aantal weken. Er wordt dan een lesschema opgesteld aan de hand van de intest en de examendatum staat dan ook vast. De intest neemt ongeveer 1,5 uur in beslag en u betaalt hiervoor een vast bedrag voor de kosten.

Rijbewijsgarantie

Er bestaat de mogelijkheid om een rijbewijsgarantie af te sluiten. Dit houdt in dat je na het eerste examen nog 4 herexamens inclusief 5,5 rijlessen per herexamen krijgt.

Het theorie-examen

Uiteraard is autorijden zonder de theoretische kennis niet mogelijk. U dient te weten wat de betekenis is van de vele verkeersborden en uiteraard ook de voorrangsregels en tekens op de weg te kennen. Het toepassen leert u natuurlijk weer in de praktijk en op de rijsimulator. Niet iedereen is even dol op die theorie, maar u zult er toch voor moeten slagen om uw rijbewijs te kunnen halen.

Hoe u het leert is niet belangrijk, dat u het haalt uiteraard wel. Bij de ANWB zijn er onderstaande opleidingsmogelijkheden:
  • klassikale theorie cursus
  • klassikale examentraining met aansluitend examen
  • online theorieopleiding
  • theorie- en oefenboeken in de ANWB Webwinkel

Vanaf 1 November 2011 is er de mogelijkheid van begeleid rijden van start gegaan. Jongeren kunnen dan al met 16,5 jaar rijlessen nemen en vanaf hun 17e jaar hun rijbewijs halen. Wel dienen ze tot hun 18e jaar onder begeleiding van een coach te rijden.

Om uw computersysteem te testen op geschiktheid voor het volgen van de online-theorie kunt u een gratis proefles aanvragen.

De online ANWB Theorieopleiding werkt via (animatie-)filmpjes, video’s en gesproken tekst. Bovendien kun je online de hele theorie stapsgewijs in je eigen tempo doornemen.

In totaal zijn er 34 modules over steeds een ander onderwerp. Als je die allemaal stap voor stap hebt doorlopen dan toets je je kennis door het maken van een aantal volledig CBR waardige proefexamens. Ken je de theorie goed genoeg? Dan kun je op voor het echte CBR-examen, dat klassikaal wordt afgenomen ter plaatse van het CBR. Je geeft je hiervoor op bij je rijopleiding of zelf via www.cbr.nl.

Er zijn ook nog ééndaagse examentrainingen. Er wordt daarbij van uitgegaan dat u zelf de theorie eigen gemaakt hebt. Gedurende deze dag worden de puntjes op de i gezet en aan het einde van de middag gaat de hele groep gezamenlijk theorie examen doen ter plaatse van het CBR.

Voor vragen over de kosten of over de mogelijkheden van specifieke opleidingen, neemt u dan even contact op via de website of per telefoon.

Lees verder

© 2009 - 2024 Berrie_van_mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Rijschool kiezen: waar kun je op letten?Wanneer je je rijbewijs wilt halen is het erg belangrijk dat je hiervoor een goede rijschool kiest. De rijschool leert j…
Rijbewijs: Het nemen van rijlessenRijbewijs: Het nemen van rijlessenVeel mensen willen op hun 18e jaar graag rijlessen nemen. Er is een ruim aanbod van rijscholen die rijlessen geven. In N…
Tips om sneller te slagen voor je rijexamenJe bent op een leeftijd gekomen dat je je rijbewijs kan/moet gaan halen, maar deze kosten tegenwoordig handenvol met gel…
Rijschool kiezenRijschool kiezenNet 18 en dus op naar je rijbewijs. Maar eerst even een rijschool kiezen waar je hem gaat halen. Waar moet je op letten…

Een autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluitenEen autoverzekering voor de klassieker of oldtimer afsluitenAls we het hebben over een oldtimer, dan hebben we het over een klassiek voertuig. Er is geen eenduidige definitie van e…
Schade aan uw auto door een onbekende veroorzaaktSchade aan uw auto kan grote financiële gevolgen hebben. De premie voor de autoverzekering wordt sterk beïnvloed door he…
Bronnen en referenties
  • Website ANWB.nl
Berrie_van_mier (101 artikelen)
Laatste update: 27-11-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.