Fiat Punto Mk1 (1993-1999)

Fiat Punto Mk1 (1993-1999) De Fiat Punto sloeg begin van de jaren negentig van de vorige eeuw in als een bom. Het vlotte uiterlijk en de ruimte binnen, die niet tegenviel voor het formaat van de auto, zorgde vanaf de introductie voor hoge productie- en verkoopaantallen. Ook de pers was enthousiast. De Punto werd daardoor in 1995 tot "Auto van het jaar" gekozen. In 1999 staakte het automerk de productie, waarna een opvolger verscheen.

Fiat Punto

Fiat is al decennia lang erg goed in het bouwen van kleine, compacte wagens. De Fiat Punto werd in 1993 geïntroduceerd en was de eerste Punto (aangeduid met Mk1), daarna volgden nog de Punto Mk2 (die een aantal facelifts heeft ondergaan en vaak wordt onderscheiden in Mk2a en Mk2b) en de Grande Punto. De Mk2 bleef tot en met 2010 nog leverbaar naast de Grande Punto, maar werd door Fiat aangeduid als Classic tegen een gereduceerde prijs.

De Punto Mk1 was de opvolger van de succesvolle Fiat Uno.

Motoren en uitrusting Fiat Punto

De eerste Punto was beschikbaar in verschillende motorversies.

Benzine

  • 1.1 FIRE-motor, 55 pk
  • 1.2 in diverse vermogens (60, 75 en 85 pk)
  • 1.4 met verschillende turbo-varianten
  • 1.6 met 90 pk

Diesel

Daarnaast was er ook een diesel met een 1.7-liter motor, al dan niet geholpen door een turbo met vermogens van 57 tot 72 pk. Naast de motoren waren er ook verschillende uitrustingsniveau's: S, SX, EL, ELX, GT (van eenvoudige uitvoering tot full-options).

Fiat Punto Cabrio

Van de Punto Mk1 was ook een cabrio-versie beschikbaar, die gebouwd werd door Bertone. Dit model was eerst leverbaar met een 1.6-liter motor, later in 1997 werd deze vervangen door een 1.2 16v FIRE-motor. Het was een van de goedkoopste cabrio's die in die tijd leverbaar waren. Zeker met een vol-automatisch bedienbare kap, een cabrio die veel voor weinig bood.

Concurrenten van de Punto

Vele merken hebben kleine modellen, die het voor de Punto lastig hebben gemaakt in zijn productiejaren. Denk hierbij aan de volgende auto's:
  • Opel Corsa
  • Volkswagen Polo
  • Ford Fiesta
  • Seat Ibiza

Punto clubs

Toch zijn er veel mensen die gekozen hebben voor de Punto. Er zijn zelfs een aantal clubs en fora op internet te vinden (bijvoorbeeld Punto Sportivo Club en Club Punto). Daar kun je kennis en ervaringen delen met andere liefhebbers van deze wagen en technische vragen stellen bij problemen.

Tot slot

In 1999 viel het doek voor de productie voor het eerste model Punto. De laatste modellen werden in 2000 voorzien van een kenteken. De opvolger Punto Mk2 kon vanaf dat moment bij de dealers besteld worden.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiat Grande PuntoFiat Grande PuntoFiat gaat met de Grande Punto qua vorm weer richting het eerste model van de Punto, hij is weer stukken ronder geworden.…
Fiat Punto Mk2 (1999-2006)Fiat Punto Mk2 (1999-2006)De Fiat Punto Mk1 werd in 1999 afgelost door de Punto Mk2. En dit was zeker niet een kleine facelift! De auto werd veel…
Welke auto’s zijn belastingvrij?Welke auto’s zijn belastingvrij?Tegenwoordig is het mogelijk om fiscaal vriendelijker auto te rijden. Bepaalde auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelastin…
Is een lichte auto goed voor het milieu?Is een lichte auto goed voor het milieu?Lichte auto's stoten over het algemeen minder CO2 uit, daarom zijn ze meestal beter voor het milieu. Er zijn wel uitzond…

Auto verkopen: waarde en inruilenAuto verkopen: waarde en inruilenJe wilt een nieuwe of andere auto aanschaffen: hoe kom je dan het best van je oude auto af? Natuurlijk krijg je hier nie…
BMW – Oprichting en Eerste WereldoorlogBMW – Oprichting en Eerste WereldoorlogTegenwoordig kun je geen straat meer inrijden waar geen BMW staat. Overal kom je ze tegen. Maar aan het enorme succes va…
Bronnen en referenties
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 17-10-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.