Fiat Punto Mk2 (1999-2006)

Fiat Punto Mk2 (1999-2006) De Fiat Punto Mk1 werd in 1999 afgelost door de Punto Mk2. En dit was zeker niet een kleine facelift! De auto werd veel strakker vormgegeven en kreeg daardoor een veel sportiever uiterlijk. Ook dit model was weer een verkoopsucces voor de Italiaanse autobouwer Fiat - van oudsher een bouwer van compacte auto's. In 2003 kreeg het model een facelift, voornamelijk kenmerkend door andere koplampen en grille. In 2006 viel uiteindelijk het doek en werd in 2005 reeds al opgevolgd door de Grande Punto.

Fiat Punto

De gewijzigde Punto die in 1999 op de markt kwam was ook leverbaar in een 3 of 5-deurs variant. De twee extra deuren kregen van Fiat extra ruimte doordat ze de achterklep wat meer rechtop hebben gezet. Van dit model verscheen geen cabrio-versie, dit in tegenstelling tot de eerste Punto (de Mk1).

Facelift

In de periode dat deze auto werd opgevolgd door de Grande Punto, was er nog een facelift. Hierdoor wordt er onderscheid gemaakt tussen de Mk2a en Mk2b. Deze worden hieronder afzonderlijk beschreven.

Punto Mk2a (1999-2003)

Motoren

Deze auto was beschikbaar in verschillende motorversies:
 • 1.2 8v
 • 1.2 16v
 • 1.8 16v

HGT sportversie

De 1.8 16v-versie wordt ook aangeduid met de term HGT, dat was een zeer sportieve wagen, met maar liefst 130 pk en een top van 210 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in een kleine 8 seconden. Dit is inmiddels een gewild model geworden onder liefhebbers, mits goed onderhouden en in originele staat gehouden.

Diesel

Daarnaast was er ook een diesel met een 1.9-liter motor. De modellen konden nog extra worden aangekleed door te kiezen voor de Abarth-versie. Hierdoor kreeg de Punto meer sportieve accenten (bijvoorbeeld de logo's, spoilers, sideskirts, etc.).

Fiat Punto Classic (2003-2006)

Motoren

Deze auto was beschikbaar in verschillende motorversies:
 • 1.2 8v
 • 1.2 16v
 • 1.4 16v
 • 1.8 16v

Twee JTD-turbodiesels (multijet) met een inhoud van 1.3- en 1.9-liter konden ook worden besteld. Deze waren vooral interessant voor de zakelijke rijders. Voor particulieren ligt het omslagpunt voor een diesel vrij hoog, vanwege de hogere wegenbelasting.

Classic

Naast de Grande Punto die in 2005 was geïntroduceerd, was dit model nog steeds leverbaar onder de naam Punto Classic. Dit is vreemd, aangezien de Grande niet eens zoveel groter is. Waarschijnlijk ziet Fiat die dan toch aan voor een auto voor het C-segment en houdt de Classic dan vast zolang ze geen andere auto hebben voor het B-segment. De Classic was ook een stuk scherper geprijsd.

Concurrenten van de Punto

De Punto is niet de enige die vist in de vijver van de kleine compacte hatchbacks, denk hierbij aan de volgende auto's:
 • Renault Clio
 • Peugeot 206
 • Seat Ibiza
 • Opel Corsa

Toch hebben veel mensen toentertijd gekozen voor de Punto. Een aantal clubs en fora zijn er opgericht om kennis en ervaringen te delen met andere liefhebbers van deze wagen. Als occasion is de auto onder studenten in trek.
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiat Grande PuntoFiat Grande PuntoFiat gaat met de Grande Punto qua vorm weer richting het eerste model van de Punto, hij is weer stukken ronder geworden.…
Fiat Punto Mk1 (1993-1999)Fiat Punto Mk1 (1993-1999)De Fiat Punto sloeg begin van de jaren negentig van de vorige eeuw in als een bom. Het vlotte uiterlijk en de ruimte bin…
Welke auto’s zijn belastingvrij?Welke auto’s zijn belastingvrij?Tegenwoordig is het mogelijk om fiscaal vriendelijker auto te rijden. Bepaalde auto’s zijn vrijgesteld van wegenbelastin…
De beste of degelijkste auto's - Publicatie TÜV 2014De beste of degelijkste auto's - Publicatie TÜV 2014Betrouwbare tweede-hands auto's volgens het Duitse TÜV - publicatie 2014. Met ongeveer 8 miljoen registraties van autoke…

Auto verkopen: waarde en inruilenAuto verkopen: waarde en inruilenJe wilt een nieuwe of andere auto aanschaffen: hoe kom je dan het best van je oude auto af? Natuurlijk krijg je hier nie…
BMW – Oprichting en Eerste WereldoorlogBMW – Oprichting en Eerste WereldoorlogTegenwoordig kun je geen straat meer inrijden waar geen BMW staat. Overal kom je ze tegen. Maar aan het enorme succes va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: V. Hogervorst
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Punto
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.