Auto verkopen: waarde en inruilen

Auto verkopen: waarde en inruilen Je wilt een nieuwe of andere auto aanschaffen: hoe kom je dan het best van je oude auto af? Natuurlijk krijg je hier niet meer de waarde voor als toen je hem kocht, maar er zijn zeker tips en trucs om er zo financieel gunstig mogelijk uit te komen. Een aantal punten zijn de leidraad voor de verkoop, waar je eerst goed over na moet denken. Belangrijk aspect is hierbij hoe snel het moet gebeuren.

Auto verkopen waarde

Hoeveel je auto waard is, is een belangrijke vraag, maar is niet zo eenvoudig te bepalen. Wat je het beste kunt doen is op verschillende autoverkoop-sites (zoals Autotrader.nl of Autotrack.nl) kijken naar vergelijkbare modellen. Let goed op de leeftijd, kilometerstand en comfort-verhogende opties, zoals een airco of cruise control.

Internet prijzen

Maar pas op: de gevraagde prijzen op internet zijn de verkoopprijzen. Die is meestal hoger, omdat de verkopende partij ruimte heeft ingeprijsd om te onderhandelen. Daarnaast ligt de inruilprijs van jouw auto bij de dealer vaak 1500 tot 2000 Euro onder die verkoopprijs.

Inruilen of verkopen

Het is vaak voordeliger om een nieuwe of andere auto aan te schaffen zonder iets in te ruilen. U krijgt dan meestal een korting op de aankoopprijs. Sommige bedrijven rekenen dan geen afleveringskosten (rond de 350 Euro) of geven zelfs een kortingspercentage (5-10%). Hierin kunt u zelf onderhandelen en indien u er niet uitkomt met de verkoper, stapt u naar een ander. Het een en het ander hangt ook af van de kansen die de dealer ziet om de auto snel weer door te verkopen. Dan zal hij over het algemeen wel een goede prijs geven, want een auto die maandenlang in zijn showroom blijft staan is voor hem ook niet fijn.

Dealer

De dealer kijkt altijd naar het gehele resultaat: de marge op uw nieuwe(re) auto en op uw inruiler. Als uw inruiler erg gewild is, dan wil de dealer hem graag overnemen. Let hierbij ook op de merkdealer: ruil bijvoorbeeld uw oude Megane liever niet in voor een nieuwe Golf bij de Volkswagen-dealer. Deze zal bij deze merkdealer minder goed verkocht worden.

Als u dus uw auto gaat verkopen bij een dealer, vraag dan naar de inruilprijs en de korting. Als je hem dan niet zelf kunt verkopen, heb je altijd nog de offerte.

Kleine auto's zijn altijd gewild, dit in tegenstelling tot MPV's en SUV's. / Bron: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kleine auto's zijn altijd gewild, dit in tegenstelling tot MPV's en SUV's. / Bron: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zelf auto verkopen loont

Op Marktplaats.nl kunt u snel en eenvoudig uw auto te koop zetten. Zet in ieder geval een paar goede en duidelijke foto’s neer. Helaas krijg je daar wel vaak lage biedingen. Een goede indicatie van wat je kunt ontvangen is de inruilprijs die de dealer er voor geeft plus een paar honderd Euro. Deze paar honderd Euro plus de korting die je krijgt door niks in te ruilen zijn in feite pure winst voor jou.

Auto online verkopen

Naast Marktplaats.nl kun je zelf natuurlijk in je omgeving (vrienden- of kennissenkring) vragen of er iemand op zoek is naar een auto. Ook zijn er tegenwoordig veel auto opkoop sites actief, zowel reclame op internet, televisie en/of radio kom je hierover tegen. Je meldt je auto aan en krijgt vaak binnen 24 uur een bod. Dit bod is vaak niet al te hoog, maar als je snel van je auto af wilt, wellicht een uitkomst.

Waarde van je auto verhogen

Zorg er voor dat je auto in ieder geval niet volgehangen is met allerlei niet-standaard opties, zoals extra dikke spoilers, sideskirts, bodykits, uitlaten, andere bumpers en ander ongein. Sommigen vinden het mooi, maar de meeste kopers zien de auto toch het liefst origineel.

Maak de auto netjes van binnen en van buiten, rij er een keer mee door de wasstraat en zuig ‘m helemaal uit. Geef ook aandacht aan het gebied onder de motorkap. Zoek oude facturen op van reparaties en onderhoud en draai eventueel een NAP-certificaat uit om de juiste kilometerstand aan te tonen. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van de verkoper en de auto. Succes!
© 2009 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Particulier auto verkopen: Hoe verkoop je snel je auto?Wanneer je je auto als particulier snel wilt verkopen, is het zinvol om daarvoor meerdere afzetkanalen uit te proberen.…
Auto niet inruilen, maar afrijdenAuto niet inruilen, maar afrijdenBij het kopen van een andere auto kunt u de oude auto inruilen. Over het algemeen kan dit echter niet uit. U kunt de aut…
Beter een auto kopen zonder inruilBeter een auto kopen zonder inruilIndien u een auto gaat kopen, probeert de verkoper eerst te achterhalen in hoeverre u een auto heeft om in te ruilen. Di…
Andere auto kopen of de oude reparerenAndere auto kopen of de oude reparerenDe onderhoudskosten van een auto zijn niet te voorspellen. Er zijn nieuwe auto’s die vaak mankementen vertonen, en oude…

De historie van FerrariDe historie van FerrariDe naam Ferrari is van oudsher onlosmakelijk verbonden met autosport en snelle straatmodellen en maakt tot op heden op b…
Fiat Grande PuntoFiat Grande PuntoFiat gaat met de Grande Punto qua vorm weer richting het eerste model van de Punto, hij is weer stukken ronder geworden.…
Bronnen en referenties
  • VVAA Publishing, maandblad Arts&Auto 4, april 2009, blz 65
  • Afbeelding bron 1: Semnoz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.