Je auto zelf onderhouden en repareren

Je auto zelf onderhouden en repareren Wanneer je regelmatig met de auto rijdt is het toch aangeraden om jaarlijks eens een groot onderhoud te doen om de levensduur van de auto te vergroten en eventuele stukken te voorkomen. Natuurlijk hoef je dit niet altijd via een garagist te laten doen als je de nodige voorkennis kent en niet bang bent om je handen vuil te maken is dit zelf zeker te doen. Een groot onderhoud van de auto gebeurt meestal jaarlijks voor dat de winter gaat beginnen. Dit is niet alleen belangrijk voor de goede werking van de auto maar verlengt ook de levensduur.

Nazicht van de uitlaat

Het uitlaatsysteem kan bij bepaalde omstandigheden sneller verouderen en sneller zal gaan verslijten. Check daarom jaarlijks na de winterperiode de uitlaat eens grondig na op roest, kapotte of verdwenen uitlaatsteunen en/of gebarsten leidingen. Het sneller verslijten van de uitlaat kan een oorzaak zijn van strooizout in de winter of eventueel schuren van de uitlaat tegen de handremkabel of over een te hoge drempel.

Vervangen van de oliefilter

Een oliefilter is ontworpen om verontreinigingen te verwijderen uit motorolie, hydraulische olie of smeerolie. De filter moet om de 20.000 km eens vervangen worden. Bij sommige merken moet je alleen de binnenfilter vervangen, bij andere zal je dan weer het gehele patroon moeten vervangen. Let wel op dat wanneer je de filter gaat verwijderen er olie zal vrijkomen en deze kan opvangen om daarna milieuvriendelijk te recycleren. De filter kan je zo losdraaien, gaat dit niet gelijk het moet kan je altijd gebruik maken van een oliefiltertang. Voor het vullen zal je 1/4 liter olie meer moeten voorzien dan de hoeveelheid die voor het vervangen in de filter zat. Eens de filter geplaatst laat je de motor enkele minuten draaien om na te checken als deze geen olie meer lekt.

Luchtfilter vervangen

Een luchtfilter moet regelmatig worden vervangen afhankelijk van de gebruiksomstandigheden. Wanneer je vaak door stoffige wegen rijdt zal de luchtfilter sneller moeten vervangen worden dan anders. Een vuile filter heeft namelijk een ongunstige invloed op het benzineverbruik van de auto. Je kan de filter droog reinigen door gebruik te maken van perslucht die alle vuiligheid uit de filter zal blazen. Om een nieuwe filter te plaatsen volstaat het om de vleugelmoer los te schroeven en het deksel op te heffen om een nieuwe te plaatsen.

Slijtage van de remmen, remblokjes vervangen

Kijk bij ieder onderhoud ook zeker eens de remblokjes van de schijfremmen na. De slijtage van deze blokjes hangt af van je rijstijl en type wagen. Een nieuw remblokje is meestal rond de 10 mm dik en laat je beter nooit verder slijten tot 3 mm dun. Wanneer je auto veel geluid maakt bij het remmen is het raadzaam deze dadelijk na te checken om de schijfremmen niet te verslijten.
Het vervangen van de remblokjes gaat vrij eenvoudig. Allereerst zal je de klemveertjes die de borgpennen op hun plaats houden moeten verwijderen met behulp van een tang. Daarna kan je ook de borgpennen wegnemen om tenslotte de oude remblokjes eruit te halen. De nieuwe remblokjes plaats je samen met het dunne metalen plaatje dat dient als opvulling. Dit doe je aan de hand van een pijltje dat op dit plaatje staat hoe deze geplaatst moet worden waarbij je rekening moet houden met de draairichting van het wiel.

Bougies

Bougies zijn één van de onderdelen in de auto die het gevoeligst zijn aan beschadigingen en aan slijtage. Regelmatig nazicht met eventuele vervanging is hiervoor toch aangeraden. Een bougie geeft niet alleen meer informatie over de staat van deze, maar ook die van de motor. Wanneer een bougie een bruine kleur heeft verkregen betekent dat er een normale werking is en de ze gewoon moeten gereinigd worden. Is deze echter zwart en vettig, dan zal meestal de carburator terug beter afgesteld moeten worden. Deze mogen ook gewoon gereinigd en opnieuw gebruikt worden. Om een bougie te reinigen doe je dit best met benzine en een staalborstel. Wanneer de bougies een meer witachtige kleur verkrijgen betekent dat ze overhit zijn geraakt en kan je ze niet meer gebruiken en moet vervangen.
© 2012 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervangen van de motorolie en oliefilterTijdens een kleine beurt van de auto wordt de motorolie en het oliefilter vervangen. Met enige kennis is dit heel gemakk…
Besparen op het onderhoud van uw autoHet onderhouden van een auto is een kostenpost waar automobilisten niet onderuit kunnen. Een grote beurt is één keer uit…
Oliepeil controleren en oliefilter vervangenHet periodiek controleren van het oliepeil van de auto is erg belangrijk. Door te weinig olie beschadigen de beweegbare…
Andere auto kopen of de oude reparerenAndere auto kopen of de oude reparerenDe onderhoudskosten van een auto zijn niet te voorspellen. Er zijn nieuwe auto’s die vaak mankementen vertonen, en oude…

Zelf je accu vervangenZelf je accu vervangenIedere autobezitter heeft er wel eens mee te maken gehad of zal er ooit mee te maken krijgen: onvoorziene en vooral onve…
Auto kopen: automaat of schakelen?Auto kopen: automaat of schakelen?Handgeschakelde auto’s zijn in Europa altijd populairder geweest dan automaten. Dit in tegenstelling tot Amerika of Japa…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.