Oliepeil controleren en oliefilter vervangen

Het periodiek controleren van het oliepeil van de auto is erg belangrijk. Door te weinig olie beschadigen de beweegbare onderdelen in de motor. Vul daarom op tijd de olie bij. Je kunt ook zelf de oliefilter vervangen. Gelijktijdig met het vervangen van de olie vervang je ook het oliefilter. Hoe je dit doet lees je in dit artikel.

Oliepeil van de auto controleren

Het oliepeil van de auto controleren is niet heel erg ingewikkeld. Het beste moment om het oliepeil te controleren is wanneer de motor koud is. Als de motor nog warm is kun je het peil niet goed meten omdat olie uitzet bij warmte. Zorg dat de auto redelijk horizontaal staat, dus niet op een helling. Als de auto scheef staat krijg je een vertekend beeld van het oliepeil.

Hoe controleer ik het oliepeil?

In enkele eenvoudige stappen kun je het oliepeil controleren. Je opent eerst de motorkap. Afhankelijk van welk merk auto je hebt kun je dit doen van binnenuit de auto of aan de voorkant van de motorkap met een sleutel. Als je de motorkap open doet dan zit er aan de zijkant ergens een lange metalen haak die je omhoog zet tegen de kap aan.

Aan het motorblok hangt een reservoir waarin een lange peilstok zit. Deze moet je eerst opzoeken en is vaak te herkennen aan een rond handvat waarin net één vinger past. Trek de peilstok eruit en maak hem schoon met een doekje. Daarna stop je de peilstok weer terug en haal je de stok er weer uit. Nu kijk je aan de onderkant op de stok waar de olie zit. Afhankelijk van welke peilstok er in je auto zit heb je of een verdikking met streepjes of een minimum en een maximum erop staan. De olie moet hier tussenin zitten, en dan zo dicht mogelijk tegen het maximum aan (dus zo hoog mogelijk op de stok).

Motorolie bijvullen

Als er te weinig motorolie in de auto zit dan moet je dat zo snel mogelijk bijvullen. De motorolie smeert de beweegbare onderdelen van de motor. Des te minder olie er in zit des te groter de kans op beschadiging. Op tijd de motorolie bijvullen is dus erg belangrijk. Hoeveel olie je moet bijvullen is afhankelijk van de olie op de peilstok. Van het minimum tot het maximum op de peilstok is ongeveer ½ tot 1 liter olie.

Om de olie bij te vullen zoek je eerst de olievuldop op. Deze zit bij het motorblok in de buurt en heeft een afbeelding van een oliekannetje erop staan. Je kunt ook de handleiding van de auto erop naslaan om de vuldop te vinden. Om de olie bij te vullen gebruik je een trechter zodat er geen olie naast de opening terecht komt. Trechters zijn er in allerlei soorten te verkrijgen. De meest eenvoudige werkt prima, eentje van karton. Gebruik de juiste soort olie. Je kunt in de handleiding van de auto opzoeken welke olie erin moet. Gebruikelijk is 5W30 of 5W40. Vul in kleine beetjes bij zodat je niet teveel olie erin doet. Kijk af en toe op de peilstok of er voldoende in zit. Vul het oliepeil bij tot aan het maximum op de peilstok.

Motorolie vervangen

Je kunt zelf de motorolie vervangen van je auto. Tegelijk kun je dan ook de oliefilter vervangen. Om dit te doen moet eerst de auto aan de voorkant omhoog. Dit kun je het beste met een krik doen. Als de auto iets omhoog staat zet je er blokken onder, van hout of iets dergelijks, om te voorkomen dat de auto plots door de krik kan zakken.

Plaats een lage bak, waar zeker 5 liter olie in kan, onder de carterplug. Deze plug zit aan het laagste punt van het motorblok. Draai de carterplug los met een sleutel. Nu loopt alle olie in de bak. Als alle olie eruit is gelopen kun je de oliefilter losdraaien. Zoek de oude filter op onder de motorkap en draai deze met de hand los. Er komt nog wat olie uit, dus kijk uit dat er nergens olie op drupt.

Om de nieuwe oliefilter te plaatsen maak je het rubberen randje glibberig door er wat olie op te smeren. Nu kun je de filter goed vast draaien met de hand. Draai daarna de carterplug weer vast onder het motorblok. Goed aandraaien met een sleutel. Vul het motorblok nu met nieuwe olie en let op dat je er niet te veel in doet.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vervangen van de motorolie en oliefilterTijdens een kleine beurt van de auto wordt de motorolie en het oliefilter vervangen. Met enige kennis is dit heel gemakk…
Olie verversen van uw auto zelf doenOlie verversen van uw auto zelf doenOnderhoud van uw auto is belangrijk, zeker als u een aantal jaren langer wilt blijven rijden met uw auto. Tegenwoordig w…
De Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoDe Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud aan de auto - De Kleine Beurt. Alhoewel de kleine beurt van (benzine)auto's -wat het onderhoud betreft- steeds…
Het onderhoud van de wagenVoor veel mensen is het wat onduidelijk waarom de wagen een periodiek onderhoud nodig heeft en hoe alles precies in zijn…

Autoschade claimen of niet claimen?Autoschade claimen of niet claimen?Als uw auto schade heeft opgelopen, heeft het claimen van de schade gevolgen voor de premie en het aantal schadevrije ja…
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.