Vervangen van de motorolie en oliefilter

Tijdens een kleine beurt van de auto wordt de motorolie en het oliefilter vervangen. Met enige kennis is dit heel gemakkelijk zelf te doen, wat behoorlijk wat kosten kan besparen.

Wat heb ik allemaal nodig om de motorolie en oliefilter te vervangen?

Om de motorolie en het oliefilter te vervangen, heb je het juiste gereedschap nodig. Daarnaast heb je ook voldoende motorolie en een nieuw oliefilter nodig. Hieronder een opsomming van zaken, die noodzakelijk zijn bij het vervangen van motorolie en oliefilter.
  • nieuw oliefilter
  • motorolie
  • dop/-steeksleutel
  • schroevendraaier/oliefiltersleutel
  • schone doeken
  • opvangbak voor vervuilde motorolie
  • koperen afdichtring voor carterplug

Het vervangen van de motorolie en het plaatsen van een nieuw oliefilter kost niet al te veel werk en hiermee spaart u de kosten voor de garage uit. Zorg ervoor dat de auto een paar minuten heeft gelopen en warm is, zodat de olie minder stroperig is en makkelijk te verwijderen is.

Het verwijderen van de oude motorolie

Zorg als eerste ervoor dat je de opvangbak (om de oude motorolie op te vangen) onder de carterplug plaatst. Deze bevindt zich onder in het motorblok. Als de bak is geplaatst draai je voorzichtig de carterplug los met een steeksleutel, zodat de oude olie uit het blok kan lopen.

Verwijderen oude oliefilter

Laat de olie uit het blok lopen terwijl je de oude oliefilter verwijderd met een oliefiltersleutel. Het is ook mogelijk om dit met een schroevendraaier te doen; hierbij beschadig je wel het oliefilter, maar deze heb je toch niet meer nodig.

Plaatsen nieuwe oliefilter en carterplug

Plaats nu de nieuwe oliefilter (met nieuwe koperen afdichtring) en draai deze handvast aan. Hiervoor heb je geen oliefiltersleutel nodig. Als de nieuwe oliefilter op zijn plek zit, kun je ook de caterplug terugplaatsen in het blok. Het is raadzaam om hiervoor wel een nieuwe koperen afdichtring te gebruiken om lekken te voorkomen.

Vullen van het motorblok met nieuwe olie

Nu de nieuwe oliefilter en caterplug weer deel uitmaken van het blok, is het tijd om het blok te vullen met nieuwe motorolie. Kijk in de documentatie van de auto welke motorolie wordt geadviseerd. Ook staat er vaak in de documentatie vermeld hoeveel liter olie er normaliter in het motorblok zit. Je zult er dus voor moeten zorgen dat je voldoende motorolie in huis hebt, als je deze klus wilt klaren. Onder de motorkap bevindt zich de vulopening om motorolie bij te vullen.

Tips en adviezen

  • In de carterplug zit vaak een magneetje om het ijzervijlsel op te vangen. Maak deze goed schoon.
  • Geen beschikking over een oliefiltersleutel, gebruik dan een schroevendraaier door deze in het filter te prikken. Je kan de schroevendraaier nu als hefboom gebruiken en het filter losdraaien.
© 2010 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oliepeil controleren en oliefilter vervangenHet periodiek controleren van het oliepeil van de auto is erg belangrijk. Door te weinig olie beschadigen de beweegbare…
Toepassen van motorolieSmeerolie wordt al ruim 3.400 jaar gebruikt. De Egyptenaren gebruikten namelijk een mengsel van dierenvet en calciumzeep…
De Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoDe Kleine Beurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud aan de auto - De Kleine Beurt. Alhoewel de kleine beurt van (benzine)auto's -wat het onderhoud betreft- steeds…
Olie verversen van uw auto zelf doenOlie verversen van uw auto zelf doenOnderhoud van uw auto is belangrijk, zeker als u een aantal jaren langer wilt blijven rijden met uw auto. Tegenwoordig w…

Checklist voor de Algemene Periodieke Keuring (APK)Checklist voor de Algemene Periodieke Keuring (APK)Omdat het belangrijk is dat uw auto veilig de weg op kan wordt deze jaarlijks gekeurd aan de hand van een aantal standaa…
De Volkswagen Scirocco: geschiedenis, kooptips en prijzenDe Volkswagen Scirocco: geschiedenis, kooptips en prijzenDe Volkswagen Scirocco heeft vanaf het begin af aan een grote schare liefhebbers gekend. Juist vanwege deze reden is de…
Jorg (14 artikelen)
Gepubliceerd: 02-11-2010
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.