Auto overschrijven

Auto overschrijven bij postkantoor en RDW-erkend bedrijf
U kunt uw auto verkopen aan een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.) of aan een handelaar, autobedrijf of garage.Postkantoor
Als u uw auto wilt verkopen of kopen van een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.), dan kunt u dit doen bij een van de grotere postkantoren / tnt-postkantoren. Dit moet de koper zelf regelen. Uiteraard kan de auto dan ook worden overgeschreven op een zaterdag als het betreffende postkantoor op zaterdag geopend is.
RDW-erkend autobedrijf
Veel autobedrijven zijn een door RDW-erkend autobedrijf dat over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigenbranche (TV) beschikt. Als u hier uw auto wilt kopen of verkopen dan kunt u ter plekke de auto laten overschrijven. Zo'n RDW-erkend autobedrijf herkent u aan het RDW-erkenningsschild.
Benodigde documenten auto overschrijven
Voor het laten overschrijven van een auto heeft u een aantal delen van of het gehele kentekenbewijs nodig. Officieel heet het ook kenteken overschrijven. Het kentekenbewijs bestaat uit de volgende delen:
- Kentekenbewijs deel 1A (oude deel 1): het Voertuigbewijs
- Kentekenbewijs deel 1B (oude deel 2): het Tenaamstellingsbewijs
- Kentekenbewijs deel 2 (oude deel 3): het Overschrijvingsbewijs
Voor het overschrijven van een auto / kenteken heeft u de volgende documenten nodig:
- een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort en identiteitskaart)
- een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), bij het tonen van een rijbewijs is dit niet nodig
- het Voertuigbewijs (bij overschrijven op het postkantoor)
- het Tenaamstellingsbewijs
- het Overschrijvingsbewijs
Er zal een nieuw Tenaamstellingsbewijs, deel 1B (oude deel 2) gemaakt worden met de gegevens van de nieuwe eigenaar.
Kentekenbewijs kwijt
Bent u het gehele of een deel van het kentekenbewijs kwijt, dan zult u vooraf eerst een vervangend kentekenbewijs moeten aanvragen. Dit kunt u aanvragen bij het RDW. Uiteraard kan dit ook aangevraagd worden bij beschadiging van het kentekenbewijs. Op het vervangend kentekenbewijs wordt dan een verhoogde duplicaatcode gezet.
Vrijwaringsbewijs bij auto overschrijven
Bij het overschrijven van een auto is het belangrijk, vooral voor de verkoper, dat hij een Vrijwaringsbewijs ontvangt. Dit is het enige bewijs dat u heeft waarin staat dat u niet meer de eigenaar van de auto bent. Anders bent u namelijk nog steeds verantwoordelijk voor de auto. Denk hierbij aan schade, boetes, APK keuring en WA-verzekering.Verplichtingen koper
Zodra u een auto op uw naam heeft, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Namelijk het betalen van de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering, APK-keuring.Wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting
Als u in het bezit bent van een auto bent u verplicht motorrijtuigenbelasting te betalen. Motorrijtuigenbelasting wordt in de volksmond vaak wegenbelasting genoemd. Direct bij het overschrijven van de auto op uw naam doet u gelijk aangifte voor de wegenbelasting. De belastingdienst stuurt u daarna per post de papieren hierover op. Hierop wordt dan ook de hoogte van de motorrijtuigenbelasting gezet. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van de auto die u rijdt en de regio waarin u woont.
WA-verzekering
Zodra u een auto heeft bent u verplicht een WA-verzekering ervoor te hebben. Het is verstandig dit dus van te voren alvast te regelen met een autoverzekering, zodat u niet achteraf in de problemen komt.
APK-keuring
U bent ook verantwoordelijk voor de APK-keuring van de auto. Zorg er dus voor dat de auto APK gekeurd is voordat u de auto koopt, omdat u anders niet met de auto de weg op mag en het risico loopt op een boete.
Auto schorsen
Als een auto geschorst is mag hij niet meer de weg op. De auto hoeft dan ook geen WA-verzekering te hebben of APK-gekeurd te zijn. Is de auto geschorst bij aanvang van de overschrijving, dan wordt deze schorsing automatisch beëindigd bij overschrijving van de auto.