Auto overschrijven

Auto overschrijven U kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewijs mee! Als verkoper is het belangrijk dat u bij verkoop een vrijwaringsbewijs krijgt. Als koper van een auto bent u na de koop per direct verplicht een WA verzekering voor de auto te hebben, betaalt u wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting, en bent u verantwoordelijk voor de APK keuring. Eventuele schorsingen worden tijden de koop automatisch beëindigd.

Auto overschrijven bij postkantoor en RDW-erkend bedrijf

U kunt uw auto verkopen aan een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.) of aan een handelaar, autobedrijf of garage.

Postkantoor

Als u uw auto wilt verkopen of kopen van een particulier of rechtspersoon (B.V., N.V., V.O.F.), dan kunt u dit doen bij een van de grotere postkantoren / tnt-postkantoren. Dit moet de koper zelf regelen. Uiteraard kan de auto dan ook worden overgeschreven op een zaterdag als het betreffende postkantoor op zaterdag geopend is.

RDW-erkend autobedrijf

Veel autobedrijven zijn een door RDW-erkend autobedrijf dat over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigenbranche (TV) beschikt. Als u hier uw auto wilt kopen of verkopen dan kunt u ter plekke de auto laten overschrijven. Zo'n RDW-erkend autobedrijf herkent u aan het RDW-erkenningsschild.

Benodigde documenten auto overschrijven

Voor het laten overschrijven van een auto heeft u een aantal delen van of het gehele kentekenbewijs nodig. Officieel heet het ook kenteken overschrijven. Het kentekenbewijs bestaat uit de volgende delen:
  • Kentekenbewijs deel 1A (oude deel 1): het Voertuigbewijs
  • Kentekenbewijs deel 1B (oude deel 2): het Tenaamstellingsbewijs
  • Kentekenbewijs deel 2 (oude deel 3): het Overschrijvingsbewijs

Voor het overschrijven van een auto / kenteken heeft u de volgende documenten nodig:
  • een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort en identiteitskaart)
  • een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), bij het tonen van een rijbewijs is dit niet nodig
  • het Voertuigbewijs (bij overschrijven op het postkantoor)
  • het Tenaamstellingsbewijs
  • het Overschrijvingsbewijs

Er zal een nieuw Tenaamstellingsbewijs, deel 1B (oude deel 2) gemaakt worden met de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Kentekenbewijs kwijt

Bent u het gehele of een deel van het kentekenbewijs kwijt, dan zult u vooraf eerst een vervangend kentekenbewijs moeten aanvragen. Dit kunt u aanvragen bij het RDW. Uiteraard kan dit ook aangevraagd worden bij beschadiging van het kentekenbewijs. Op het vervangend kentekenbewijs wordt dan een verhoogde duplicaatcode gezet.

Vrijwaringsbewijs bij auto overschrijven

Bij het overschrijven van een auto is het belangrijk, vooral voor de verkoper, dat hij een Vrijwaringsbewijs ontvangt. Dit is het enige bewijs dat u heeft waarin staat dat u niet meer de eigenaar van de auto bent. Anders bent u namelijk nog steeds verantwoordelijk voor de auto. Denk hierbij aan schade, boetes, APK keuring en WA-verzekering.

Verplichtingen koper

Zodra u een auto op uw naam heeft, moet u voldoen aan een aantal verplichtingen. Namelijk het betalen van de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering, APK-keuring.

Wegenbelasting, motorrijtuigenbelasting

Als u in het bezit bent van een auto bent u verplicht motorrijtuigenbelasting te betalen. Motorrijtuigenbelasting wordt in de volksmond vaak wegenbelasting genoemd. Direct bij het overschrijven van de auto op uw naam doet u gelijk aangifte voor de wegenbelasting. De belastingdienst stuurt u daarna per post de papieren hierover op. Hierop wordt dan ook de hoogte van de motorrijtuigenbelasting gezet. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van de auto die u rijdt en de regio waarin u woont.

WA-verzekering

Zodra u een auto heeft bent u verplicht een WA-verzekering ervoor te hebben. Het is verstandig dit dus van te voren alvast te regelen met een autoverzekering, zodat u niet achteraf in de problemen komt.

APK-keuring

U bent ook verantwoordelijk voor de APK-keuring van de auto. Zorg er dus voor dat de auto APK gekeurd is voordat u de auto koopt, omdat u anders niet met de auto de weg op mag en het risico loopt op een boete.

Auto schorsen

Als een auto geschorst is mag hij niet meer de weg op. De auto hoeft dan ook geen WA-verzekering te hebben of APK-gekeurd te zijn. Is de auto geschorst bij aanvang van de overschrijving, dan wordt deze schorsing automatisch beëindigd bij overschrijving van de auto.

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen van een auto van begin tot eindKopen van een auto van begin tot eindBij het aanschaffen en overschrijven van een tweedehands auto komen er een aantal zaken kijken die handig zijn om van te…
Auto naar de sloopAuto naar de sloopIn dit artikel kunt u lezen hoe het werkt om een auto 'naar de sloop te brengen' Uw auto is 'overleden' en er is niks me…
Consequenties niet betalen autoverzekeringConsequenties niet betalen autoverzekeringWie een auto op naam heeft is verplicht om de auto te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Niet verzekeren…
Stappenplan bromfiets/scooter kopenStappenplan bromfiets/scooter kopenZodra u een nieuwe bromfiets of scooter koopt moet u diverse stappen volgen om dit tot een goed einde te brengen. Zo moe…

Oliepeil controleren en oliefilter vervangenHet periodiek controleren van het oliepeil van de auto is erg belangrijk. Door te weinig olie beschadigen de beweegbare…
Bijtelling leaseauto berekenenBijtelling leaseauto berekenenVeel werknemers met een leaseauto gebruiken de leaseauto ook privé. Prive gebruik van een leaseauto wordt door de belast…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
  • RDW
Reacties

S. I. Bats, 06-11-2011
Wat te doen bij het kwijt zijn van mijn overschrijvings bewijs, als ik mijn auto wil verkopen?

Hoor graag van U.

Sonja Reactie infoteur, 07-11-2011
Bij het RDW kunnen nieuwe kentekenbewijzen aangevraagd worden.

Willem, 10-09-2011
Ik wil de auto van mijn overleden zuster verkopen aan een derde persoon. Ik heb een bewijs van erfrecht. Moet ik nu eerst de auto op mijn naam zetten en pas daarna de hele cyclus met de nieuwe eigenaar doorlopen of kan ik het direct op zijn naam laten overschrijven? Reactie infoteur, 14-09-2011
Beste Willem,
Gecondoleerd met uw zuster, dit zal wel een lastige tijd voor u zijn. Wat betreft het overschrijven van de auto zou het geen probleem moeten zijn dat de auto nog niet op uw naam staat. Normaal gesproken hoeft de eigenaar ook niet bij de overschrijving aanwezig te zijn. Een potentiele koper kan zich misschien afvragen of de auto wel van u is aangezien deze niet op uw naam staat, in dat geval kunt u het bewijs van erfrecht laten zien. Vergeet niet om het vrijwaringsbewijs te bewaren aangezien u nu dus als erfgenaam nog verantwoordelijk bent voor de auto. Succes en veel sterkte nog.

Rick Kessels, 27-08-2011
Bedankt voor deze informatie. Maar ik heb nog 1 vraagje; Moet de verkoper er ZELF bij zijn als de auto wordt overgeschreven, of kan ook een van de familie of vrienden hem overschrijven in de naam van de verkoper?

Groet,
Rick Kessels Reactie infoteur, 27-08-2011
Beste Rick Kessels,
De verkoper hoeft niet zelf aanwezig te zijn bij het overschrijven van het kenteken. Bij de het overschrijving moeten wel de juiste documenten aanwezig zijn. Belangrijk is dat u wel een vrijwaringsbewijs van de koper krijgt na de overschrijving. Om zeker te weten dat de auto juist wordt overgeschreven is het verstandig dat iemand mee gaat, dit kan dan ook een familielid zijn. Deze persoon kunt u dan ook de juiste documenten (delen kentekenbewijs) meegeven.

Vissies (41 artikelen)
Laatste update: 14-10-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.