Kopen van een auto van begin tot eind

Kopen van een auto van begin tot eind Bij het aanschaffen en overschrijven van een tweedehands auto komen er een aantal zaken kijken die handig zijn om van tevoren te regelen danwel te beseffen. In dit artikel wordt het afhandelen van een koop chronologisch behandeld met de zaken die geregeld moeten worden.

Auto zoeken

De eerste vraag die komt kijken bij het aanschaffen van een gebruikte auto, is of deze bij een bedrijf of een particulier gekocht moet worden. Hoewel sommige bedrijven garantie geven op de occasions die zij leveren, is een garage niet perse betrouwbaarder. Wel valt er te stellen dat de meeste autogarage's meer geld vragen voor een auto dan dat deze bij een particulier kost. Om het zoeken naar een tweedehands auto te vergemakkelijken zijn er allerlei internetsites die deze auto's aanbieden. Zo staan op marktplaats ontzettend veel auto's te koop, net als op autotrader. Deze sites bieden ook allen een gemakkelijke zoekfunctie, waardoor het zoeken van een auto in de buurt gemakkelijk wordt gemaakt. Er zijn geen kosten voor het zoeken van een auto aan verbonden.

Natrekken type auto

Zodra een geschikte auto gevonden is, is het handig om te gaan kijken in hoeverre dit type of model last heeft van specifieke kwalen, en wat de betrouwbaarheid van het type is. Ook op deze vraag is het antwoord op internet te vinden: Bij de site van autoweek, worden onder de kop MyReview ontzettend veel verschillende modellen besproken door de eigenaren zelf. Door verschillende van deze reviews te lezen, wordt het al snel duidelijk hoe betrouwbaar het betreffende model is en hoe zuinig de auto bijvoorbeeld in de praktijk is. Daarnaast komen er vaak zaken uit die nuttig zijn om te beseffen bij het bekijken van de auto: bijvoorbeeld specifieke roestplekken van het betreffende model.

Bezichtigen en keuren

Als ook de gegevens van het betreffende type gevonden zijn en deze geen reden tot onrust geven, kan de auto in het echt bezichtigd worden. Hiervoor is het handig om iemand mee te nemen die meer verstand heeft van auto's, zoals bijvoorbeeld een monteur; maar het bekijken van de auto kan ook zelf, of tegen betaling door de ANWB gedaan worden. De ANWB heeft namelijk een aantal garages in het land staan die een aankoopkeuring kunnen verrichten, zodat U zeker weet dat U geen kat in de zak koopt. Mocht ervoor gekozen worden om de auto zelf te beoordelen, is het verstandig om goed te letten op roest (ook aan de onderkant van de auto), grotere olielekkages (een heel klein beetje “zweten” van de motor hoeft nog niet perse slecht te zijn), tekenen van oude ongelukken; zoals kleurverschillen e.d., trekken naar een bepaalde kant van de auto tijdens de proefrit en de algehele functionaliteit van de auto tijdens de proefrit (zoals bijvoorbeeld het schakelen en het uitproberen van alle mogelijke knopjes en hendeltjes).

Overschrijven

Mocht er overgegaan worden tot de koop van de auto, na het nodige afdingen, komt het overschrijven en verzekeren van de auto aan bod. Het overschrijven gebeurt door het gehele kentekenbewijs (incl overschrijvingsbewijs) mee te nemen naar een postkantoor of Bruna. Hierbij moet de persoon die de auto wilt hebben fysiek aanwezig zijn, inclusief zijn paspoort of rijbewijs. De persoon waarvan de auto is hoeft niet fysiek aanwezig te zijn bij het overschrijven, het gaat slechts om de persoon die de auto koopt. Het overschrijven is snel gebeurd en kost ongeveer 10 euro.

Verzekeren

Nadat de auto is overgeschreven is er nog 1 ding dat geregeld moet worden alvorens er gereden kan worden: De auto moet eerst verzekerd zijn. Hiervoor zijn er een aantal mogelijkheden; het kan telefonisch gebeuren, of tussen een 1e en een 2e bezichtiging in bijvoorbeeld (hierbij wordt de 2e bezichtiging meteen gebruikt om de auto op te halen). Bij de eerste mogelijkheid is het handig om alvast op internet een nummer van een verzekeringsmaatschappij op te zoeken, zodat u deze kunt bellen op het moment dat u een autoverzekering wilt afsluiten. Meestal is dit telefonisch binnen een kwartiertje gebeurd: U heeft hierbij alleen het kenteken en de meldcode (staat op de kentekenpapieren) nodig. Het is wel belangrijk om vantevoren even goed op de site te kijken van deze verzekeraar of het wel mogelijk is om telefonisch (tijdelijk) de auto te verzekeren; sommige maatschappijen verlenen deze dienst nog steeds niet, hoewel de meeste dit al mogelijk hebben gemaakt.

Een andere mogelijkheid is om de auto tijdelijk te verzekeren voordat U de auto ophaalt. Dit kan op internet, door daar een formulier in te vullen op de site van een verzekeringsmaatschappij: U heeft hier wederom het kenteken en de meldcode voor nodig. Hoewel de verzekering in de meeste gevallen meteen ingaat, kan het zijn dat hier 1 werkdag overheen gaat; zorg dus dat U de voorwaarden goed gelezen heeft.

Wegenbelasting

Zodra de verzekering en het overschrijven van de auto geregeld is, is de auto klaar om gebruikt te worden. De wegenbelasting wordt nu automatisch van uw rekening afgehouden, dit wordt meteen verwerkt bij het overschrijven van de auto. Het is wel mogelijk om voor het aanschaffen van de auto al na te rekenen wat de wegenbelasting zal worden; dit is mogelijk via diverse sites op internet en hier is slechts het gewicht en de brandstof van de motor nodig. Door op een zoekmachine "wegenbelasting berekenen" in te typen, komen er al meer dan genoeg berekeningssites naar voren.
© 2010 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen: Waarop moet je letten bij aankoop van een auto?Een auto kopen is voor veel mensen toch een beetje griezelig maar dat hoeft het niet te zijn, wanneer je met een paar es…
Auto nieuw kopen en volledig afrijden?Een auto is duur in aanschaf en in onderhoud. Eigenlijk wilt u zo weinig mogelijk uitgeven aan een auto, maar het moet n…
Je eerste auto kopen, wat kost dat?Je eerste auto kopen, wat kost dat?Je hebt je rijbewijs gehaald en je bent er klaar voor; eindelijk je eigen auto kopen. Dit geeft je een stuk vrijheid. Ma…
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…

Een Wartburg: Kooptips, geschiedenis en prijzenEen Wartburg: Kooptips, geschiedenis en prijzenHoewel de Trabant symbool staat voor de DDR, waren er nog een paar merken die een grote rol speelden. Een hiervan is War…
Niet het reservewiel, maar de reparatiekit voor autobandenNiet het reservewiel, maar de reparatiekit voor autobandenIn veel auto’s zitten tegenwoordig helemaal geen reservewielen meer, maar een reparatiekit voor de autoband. Wie dat nie…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 06-11-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.