Is een fietshelm dragen zinvol?

Is een fietshelm dragen zinvol? De pot op de kop is niet razend populair, maar voor uw veiligheid is hij zeker de moeite waard om dragen. Een fietshelm kan bij een ongeval een hersenletsel aanzienlijk verminderen. Tussen 35 en 40% van de kinderen, die na een fietsongeval in het ziekenhuis worden opgenomen, hebben hoofdletsels. Het aanhebben van een fietshelm zou het aantal hoofdverwondingen met 88% en het aantal verwondingen in het gelaat met 65% kunnen terugbrengen.

Fietshelm


Hij voorkomt ernstige hoofdletsels

Fietsen spaart het milieu en is goed voor de gezondheid. Reden genoeg om zoveel mogelijk te fietsen, maar fietsen is zeker niet zonder risico's. De beste methode om veilig te fietsen is natuurlijk dat je niet valt. Een fietshelm dragen kan uiteraard een ongeval niet voorkomen, maar hij kan wel ernstige hoofdverwondingen beperken indien er een ongeval plaatsvindt. Een ongeval is vlug gebeurd. Het kan iedereen overkomen door bijvoorbeeld het evenwicht te verliezen, onverwacht een obstakel raken of met een wiel tegen de stoeprand te rijden etc. Dit zijn maar een aantal van de veel voorkomende oorzaken van fietsongevallen.

Valpartijen omvatten 85 procent van de ongevallen met een fiets en jonge fietsers zijn de meest kwetsbare groep. De gevolgen bij een valpartij zijn meestal niet zo erg, maar het is altijd slechter als er een ongeval gebeurd waarbij het hoofd geraakt wordt. De fietshelm beschermt niet alleen bij aanrijdingen, maar ook bij gewone valpartijen, waarbij het hoofd tegen de grond of stoeprand terecht komt.

Ook als je veilig rijdt, blijf je als fietser nog steeds een zwakke weggebruiker in het verkeer. Het wordt steeds drukker op de wegen, zodat er meer kans bestaat dat je het slachtoffer wordt van een ongeval. Ongeacht de vele campagnes, begeven er zich jammer genoeg nog steeds roekeloze chauffeurs op de rijbaan, met grote bijkomende gevolgen. De schuld van een ongeval is daarom niet steeds te wijten aan uw rijgedrag, maar wordt ook meestal veroorzaakt door een ander persoon. In deze onvoorziene omstandigheden is al meer dan eens bewezen, dat het dragen van een fietshelm echt wel doeltreffend is. De conclusie is dat een helm dragen niet verplicht is, maar in veel situaties blijkt hij toch onmisbaar. Draag daarom steeds een helm, want hij beschermt je hersenpan en die heb je nu eenmaal broodnodig.

Waarom dragen sommige jongeren de fietshelm niet

Jongeren verplichten om een fietshelm te dragen heeft een tegenwerkend effect. In plaats van hem op te zetten, zullen ze nog liever de fiets thuis laten en dit om volgende redenen;
  • omdat niet iedereen een helm draagt.
  • hij staat niet mooi en is niet prettig om dragen.
  • omdat zo'n helm niet lekker zit; te groot, te klein, haar in de war, last met paardestaartjes en haarspeldjes.
  • een helm is te koud in de winter en te warm in de zomer.
  • omdat ik niet weet waar ik ermee naartoe moet op school.
  • omdat het niet cool is, de anderen zullen me belachelijk vinden.
  • het is overbodig als er een botsing is met een vlugge wagen, want een helm helpt dan toch niet.
  • mij overkomt toch geen ongeluk.
  • mijn leraren dragen ook geen helm.

Geef het juiste voorbeeld

Voor de veiligheid van de jongeren kan het dragen van een fietshelm gestimuleerd worden, door als ouder zelf een helm te dragen tijdens het fietsen. Jongeren weten soms niet wat de risico’s zijn, indien ze geen helm dragen. Leg ze uit, waarom het dragen van een helm belangrijk is. Voor een peuter in een kinderzitje, is het dragen van een helm geen overbodige luxe. Het is veiliger en het kind zal reeds op vroege leeftijd leren om een helm te dragen.

De aankoop van een fietshelm: nuttige tips

  • Ga naar een winkel met een groot assortiment helmen die u kunt passen.
  • Neem de tijd om te passen.
  • Hij moet vooral veilig zijn.
  • Comfortabel zijn = de pasvorm, het gewicht en de verluchting.
  • De zonneklep mag het zicht niet belemmeren.
  • Op de etikettering moet u kunnen zien wat het formaat is, fabricatiedatum, het gebruik waarvoor de helm bestemd is en waarvoor niet.
  • Voor de juiste maat meet u 1 cm boven de wenkbrauwen de hoofdomtrek.
  • Hou rekening met de mening van het kind, anders zal hij vlug aan de kant blijven liggen.
  • Draagt u een bril, houdt die dan op tijdens het passen.
  • Als u een helm koopt binnen de EU, moet erop staan dat hij voldoet aan de norm EN 1078.
  • Een helm met een heldere kleur en reflecterende strips valt goed op in het verkeer.
  • Helmen met de bekleding in de buitenschaal gegoten ( de zgn. “in mold-technologie”) genieten de voorkeur boven helmen met binnen- en buitenkant apart geproduceerd en aan elkaar gelijmd.
  • Riemen moeten rond het oor zitten en niet erover.
  • De helm moet horizontaal op het hoofd staan.
  • De helm moet netjes op zijn plaats blijven zitten, maar mag ook niet klemmen.
  • De sluiting onder de kin moet u makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten.
  • Check of de stelriempjes goed op de ingestelde stand blijven zitten.
  • Stel de maat van de helm en de lengte van de riempjes in. Schud met het hoofd: de helm moet in dezelfde positie blijven.
  • De sluiting mag niet openschieten als u aan beide riempjes trekt.

De kwaliteit is van essentieel belang

Na een val of een hevige klap is de helm onherroepelijk stuk en moet hij vervangen worden. Ook al ziet hij er niet beschadigd uit. Zijn schokabsorptievermogen kan aangetast zijn. Bevestig op de helm geen onnodige attributen en stop hem nooit in het water. Maak hem proper met een vochtige doek. Een goede fietshelm van broer of zus mag je best dragen, omdat je precies weet wat er met die helm gebeurd is. Een helm van iemand anders kan al een klap hebben gekregen, zodat je niet weet of de helm nog in een degelijke staat verkeerd en u in de toekomst nog bescherming kan bieden.

Tot slot: het is nog altijd beter om de minst goede helm te kopen dan helemaal geen!

Lees verder

© 2007 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig fietsen met de fietshelmVeilig fietsen met de fietshelmZonder fietshelm op de fiets stappen is voor de meeste mensen een gewoonte. In het verkeer zie je bijna niemand met een…
Helm voor kinderen op de fiets in het verkeerJaarlijks vallen er in het verkeer enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden onder kinderen tot veertien jaar…
Kinderen veiliger op de fietsKinderen veiliger op de fietsHet verkeer wordt steeds drukker, wat de overzichtelijkheid niet altijd ten goede komt. Menig ouder houdt dan ook het ha…
Snorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelenSnorfiets en elektrische fiets, verkeersregels en voordelenDe snorfiets is een prettig vervoersmiddel en voor steeds meer mensen een aantrekkelijk voertuig. Je hoefde er voorheen…

Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
Fietsband plakken in 6 stappen!Fietsband plakken in 6 stappen!Wie kent het niet een fietsband plakken, erg vervelend allemaal. De meeste weten alleen helaas niet hoe het moet terwijl…
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 17-09-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.