Rijden in een scootmobiel

Vroeger was iemand die slecht ter been was aan huis gekluisterd. Tegenwoordig zijn deze mensen heel erg geholpen met een scootmobiel.

Wat is een scootmobiel

Een scootmobiel is een karretje dat rijdt op 3 of vier wielen. Het beschikt over een stuur dat enigszins lijkt op het stuur van een scooter, vandaar de naam scootmobiel. Een scootmobiel rijdt op elektriciteit en een opgeladen accu zorgt ervoor dat men een aantal uren kan rijden. Hoe lang of ver je kunt rijden voordat de accu weer opgeladen moet worden verschilt per scootmobiel en is afhankelijk van de grootte van de accu. De oplaadtijd van een accu ligt meestal zo rond de 10 uur, zodat er tijdens de nacht opgeladen kan worden. De scootmobiel wordt gebruikt door ouderen en invaliden, maar ook door mensen met een geringe mobiliteitsbeperking.

Een scootmobiel aanschaffen

Wanneer u een scootmobiel wilt aanschaffen, dan is het goed om eerst na te gaan of u voor vergoeding in aanmerking komt. Wanneer bij u een mobiliteitsbeperking wordt vastgesteld, dan zullen de kosten voor aanschaf vergoed worden door uw verzekering of door de gemeente waarin u woont. Wanneer u geringe beperkingen heeft of niet kan autorijden, fietsen of brommerrijden, dan kan een scootmobiel ook een uitkomst zijn. Automobilisten die niet meer mogen rijden kiezen vaak voor een scootmobiel als alternatief. Wanneer u om deze reden een scootmobiel wilt aanschaffen, dan zult u de kosten hiervoor zelf moeten betalen. Laat u bij aanschaf van een scootmobiel goed informeren over de prijs, de mogelijkheden, de accu etc. Vraag de leverancier welke scootmobiel het beste bij uw situatie past. Houdt er ook rekening mee dat u de scootmobiel dient te verzekeren en dat dit extra kosten met zich mee brengt.

Rijden met een scootmobiel

Het rijden met een scootmobiel gaat de meeste mensen vrij gemakkelijk af. Wanneer men wat onzeker is over het rijden in een scootmobiel, dan kan men een aantal lessen nemen. Voor mensen die gewend waren auto te rijden, is de overgang naar een scootmobiel soms wat lastig. Voor de scootmobiel gelden hele andere verkeersregels. Wanneer men met de scootmobiel over het voetpad of zebrapad rijdt gelden dezelfde regels als voor een voetganger. Rijdt men op het fietspad of op de weg, dan wordt men beschouwd als fietser of brommer.

Sinds de scootmobiel een aantal jaar geleden op de markt kwam is het aantal scootmobielen op de openbare weg aanzienlijk toegenomen. Daarmee is ook het aantal ongevallen met scootmobielen toegenomen. Mensen die op een scootmobiel rijden zijn helaas erg kwetsbaar in het verkeer. Zij worden wat sneller over het hoofd gezien doordat de scootmobiel vrij laag is. Bovendien kan het zijn dat men door ouderdom of door het gebruik van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden wat minder geconcentreerd is in het verkeer en daardoor ongelukken veroorzaakt. Voor een scootmobiel heeft men op dit moment nog geen rijbewijs nodig. Er is echter op dit moment wel discussie over of een rijbewijs zoals het bromfietsrijbewijs nodig is voor scootmobielen. Een heikel punt is dat wanneer mensen verplicht worden tot het halen van een rijbewijs voor het besturen van een scootmobiel, velen dit niet zullen kunnen behalen. Hierdoor zouden veel ouderen en invaliden wederom in een isolement kunnen geraken, doordat zij zich niet meer op straat kunnen begeven.

Voor- en nadelen van een scootmobiel

Voordelen

  • Men is mobiel en is niet afhankelijk van anderen om vervoerd te worden. Men kan zelf boodschappen doen en andere activiteiten ondernemen, die men anders niet zou kunnen doen.
  • Veel winkels zijn toegankelijk voor scootmobielen.
  • Iemand met kleine kinderen kan ook een kinderzitje op de scootmobiel bevestigen.
  • Er is geen rijbewijs of bromfietsrijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen.

Nadelen

  • Men is kwetsbaar in het verkeer. Er zijn jaarlijks zo'n 600 ongevallen met scootmobielen, waarbij veel gewonden en enkele doden vallen.
  • Wanneer men niet in aanmerking komt voor vergoeding, kunnen de aanschafkosten een probleem zijn.
  • Op het voetpad is de maximum snelheid 6km per uur. Het komt regelmatig voor dat men vergeet zich aan deze snelheid te houden, waardoor een scootmobiel een gevaar kan zijn voor voetgangers.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scootmobiel, canta of een brommobielMensen die wat ouder worden krijgen vaak te maken met problemen met de mobilitiet, of mensen met een handicap, men kan m…
Tips over het kiezen en kopen van een scootmobielTips over het kiezen en kopen van een scootmobielEen scootmobiel kopen doet u niet zomaar. Ten eerste is er normaliter een indicatie waarom u een scootmobiel nodig heeft…
Boeken over veilig rijden met de scootmobielBoeken over veilig rijden met de scootmobielMet een scootmobiel rijden is toch anders dan als fietser of automobilist aan het verkeer deelnemen. Misschien wilt u we…
Scootmobiel: drie, vier, of vijf wielen?Er zijn steeds meer mensen die van een scootmobiel afhankelijk zijn om zich binnen- en buitenshuis te kunnen verplaatsen…

Elektrische scooter: milieuvriendelijk brommenElektrische scooter: milieuvriendelijk brommenEen elektrische scooter kun je aan het stopcontact bijtanken. De elektrische solex is schoon, stil en ideaal voor in het…
De Kipcaravan is alweer 75 jaar oudDe Kipcaravan is alweer 75 jaar oudBijna iedereen kent de Kipcaravan wel. Het caravanmerk bestaat dit jaar alweer 75 jaar en introduceert in haar jubileumj…
Reacties

Neldeweerd, 13-11-2012
Rijd op scootmobiel en steek altijd de weg over via zebrapad en had vanmiddag discussie met bestuurder busje die niet stopte voor me en me opwachtte en me aansprak waarom hij niet gestopt was. Volgens hem was ik geen voetganger en hoefde dus niet voor me te stoppen. Heeft hij gelijk of moet men omdat ik in scootmobiel zit toch voor mij stoppen? Reactie infoteur, 14-11-2012
Een scootmobiel op een zebrapad moet als voetganger worden beschouwd. De bestuurder van het busje had in dit geval ongelijk.

Diana, 24-10-2011
Ik heb een vraag, waar moet een scootmobiel aan voldoen volgens de wet als je er een maxi-cosi en naderhand een kinderzitje op wilt laten plaatsen? Ik maak zelf dagelijks gebruik van een scootmobiel en verwacht komend voorjaar mijn 1ste kindje en wil daar graag mee naar buiten kunnen. Reactie infoteur, 25-10-2011
Beste Diana,

Het hangt er helemaal vanaf wat voor scootmobiel je hebt. Je scootmobiel dient in ieder een goedgekeurd bevestigingspunt voor een kinderzitje te hebben.
Het beste is om bij de dealer waar je je scootmobiel vandaan hebt na te vragen wat de mogelijkheden zijn. Een scootmobiel fietskar behoort ook tot de mogelijkheden. Deze kun je achter de scootmobiel hangen en heeft plaats voor 1 of 2 kinderen.

Stefan, 27-06-2011
Ik had een vraag mijn opa ligt regelmatig in het ziekenhuis hij word dan met de auto gebracht door mijn oma. Is het dan mogelijk dat ik de scootmobiel na mijn opa in het ziekenhuis breng? Dan kan die er nog even tussenuit (ik ben 15). Reactie infoteur, 28-06-2011
Dat ligt er aan hoe hard de scootmobiel kan rijden. Kan deze boven 10 km per uur rijden, dan geldt er een minimum leeftijd van 16 jaar.
Kan de scootmobiel niet harder dan 10 km per uur rijden, dan geldt er geen minimumleeftijd, dus dan mag je er wel mee rijden.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.