Scootmobiel; veiligheid, verkeersregels en cursussen
Scootmobielen zijn gehandicaptenvoertuigen met een motor, net als elektrische rolstoelen en invalidenkarretjes. Er gelden aparte verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen met motor. Denkt u hierbij aan regels betreffende waar u mag rijden en parkeren en de maximumsnelheid. Ook kunt u een cursus volgen om veiliger te rijden.
Wanneer u met een scootmobiel aan het verkeer deel gaat nemen, dan gelden er verkeersregels waar u zich aan moet houden. Daarnaast kunt u een cursus volgen om veilig op pad te gaan. Hier geven wij eerst een aantal belangrijke tips:
- zorg dat u altijd goed zichtbaar bent; denk aan verlichting, reflector of speciale stickers voor op de achterkant van uw scootmobiel.
- let goed op en kijk vooruit.
- gebruik uw spiegels.
- geef richting aan, zodat anderen zien wat u gaat doen.
- rijd niet harder dan toegestaan. Wanneer u gebruik maakt van het trottoir mag u niet harder dan voetgangers.
- neem altijd rustig de bochten.
- wanneer van de weg naar de stoep rijdt of andersom, gebruik dan de verlagingen die regelmatig op de overgang van stoep en weg aanwezig zijn.
- is de weg voorzien van obstakels of loopt deze aan de zijkanten af, vermijd deze dan en kies een andere veilige rijplek.
Verkeersregels voor rijden met een scootmobiel
- Een scootmobiel moet verlichting aan de voorkant en achterkant hebben.
- Wanneer u met een scootmobiel rijdt, bent u een bestuurder.
- U mag gebruik maken van voetpad cq. trottoir, winkelpromenade en wandelgebieden en mag dan maximaal 6 kilometer per uur rijden, dus net zo hard als een voetganger. Ook mag u de scootmobiel parkeren op het trottoir.
- Wanneer u gebruik gaat maken van het fietspad of de gewone weg, dan mag u de maximumsnelheid van 18 kilometer per uur rijden. U mag alleen gebruik maken van een 50 km of 80 km weg, wanneer deze ook gebruikt mag worden door bromfietsen en tractors.
- Ook mag u met een scootmobiel vaak bij ziekenhuizen, openbare gebouwen, supermarkten en musea binnen. Soms mag dit niet en moet u vanaf de ingang lopen of gebruik maken van een vaak aanwezige leenrolstoel.
Niet alleen letten op de regels, maar ook veilig rijden
U heeft een scootmobiel aangekocht en gaat hiermee op pad, het verkeer in. Het rijden met een scootmobiel is echter niet altijd even gemakkelijk. U kunt in druk verkeer terecht komen en u zult soms op obstakels stuiten. Wat is er dan prettiger en veiliger dan dat u hierop bent voorbereid? Dit kan door een cursus rijden met de scootmobiel te volgen. Diverse organisaties bieden deze cursus aan.
Waar kunt u een cursus rijden met de scootmobiel volgen?
Aanbieders van cursussen of opfriscursussen gericht op het veilig rijden met een scootmobiel zijn onder meer:
- VeiligVerkeerNederland; verzorgt cursussen door heel Nederland
- Scootmobielrijden; gericht op theorie en praktijk
- Scootmobielcursus; niet alleen voor cursussen maar ook dienstverlening hulp bij pech
Verzekering scootmobiel
Omdat een scootmobiel gemotoriseerd wordt aangedreven en zich ook op de openbare weg mag bevinden, bent u verplicht om minimaal een WA-verzekering voor de scootmobiel af te sluiten. Op vrijwillige basis kunt u ook nog een aanvullende verzekering afsluiten, zoals voor diefstal of all risks. Er zijn vele verzekeraars waar u terecht kunt voor het afsluiten van uw verzekering voor uw scootmobiel.