Regels stilstaan of parkeren met de auto op de openbare weg

Regels stilstaan of parkeren met de auto op de openbare weg Regels bij parkeren of stilstaan met de auto op de openbare weg. Wat is binnen het verkeer het verschil tussen stilstaan en parkeren? Wanneer is er sprake vrijwillig stilstaan en wanneer van onvrijwillig stilstaan?Verkeersborden of verkeerstekens op en om de weg moeten duidelijk maken waar je wel of niet mag parkeren of wel of niet mag stilstaan. De definities of het onderscheid tussen stilstaan en parkeren en de situaties waarbinnen verboden of beperkingen gelden, worden beschreven in het RVV 1990.

Regels stilstaan op de openbare weg

Bij het stilstaan moet je een onderscheid maken tussen vrijwillig en onvrijwillig stilstaan. Er is sprake van vrijwillig stilstaan met een voertuig vanuit een bewuste of weloverwogen keuze. Onvrijwillig stilstaan -wat bij verkeersdeelname in steeds wisselende verkeerssituaties herhaaldelijk kan voorkomen- valt in dit verband niet onder stilstaan. Het stilstaan is géén keuze, maar vloeit voort uit de verkeersomstandigheden waarin je jezelf op een bepaald moment bevindt.

Vrijwillig stilstaan

Stil staan is het vrijwillig stil zetten van het voertuig om/tot:
  • Het onmiddellijk in en uit laten stappen van passagiers. Bijvoorbeeld bij een bushalte, winkelcentrum, woonhuis.
  • Het onmiddellijk laden en lossen van goederen. Bijvoorbeeld even snel een boodschap doen of pinnen valt niet onder stilstaan.
Bij het stoppen en stilstaan altijd opletten of je dit veilig doet, het verkeer niet onnodig hindert, de doorstroming niet belemmert en het milieu niet onnodig belast.

Regels parkeren op de openbare weg

Volgens het RVV is parkeren:
Het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen.
Dus: alle andere situaties waarbinnen je het voertuig vrijwillig stil zet en wat niet onder de twee punten bij stilstaan valt, wordt gezien als parkeren.

Stilstaan en Parkeren - RVV 1990 - artikel 23 en 24

De artikelen lijken een wat droge opsomming, maar probeer je de situaties -zoals omschreven in de artikelen- vanuit je eigen woonomgeving voor de geest te halen. De bedoeling van de regelgeving wordt dan beeldend en beter te begrijpen en toe te passen. Vraag je ook af wat de logica van de regelgeving is en hoeverre het voortkomt uit het creëren van veiligheid, zicht, een betere doorstroming of verminderde belasting van het milieu enzovoort.

Verbod stil te staan. RVV 1990 - artikel 23

De bestuurder mag zijn voertuig niet laten stilstaan:
  • Op een kruispunt of een overweg.
  • Op een fietsstrook of op de rijbaan langs een fietsstrook.
  • Op een oversteekplaats of binnen een afstand van vijf meter daarvan.
  • In een tunnel.
  • Bij een bord bushalte ter hoogte van de geblokte markering, dan wel ingeval die markering niet is aangebracht, op een afstand van minder dan 12 meter van het bord. (ervoor en erna)
  • Op de rijbaan langs een busstrook.
  • Langs een gele doorgetrokken streep.
Het stilstaan bij een bushalte geldt dus niet voor het onmiddellijk in en uit laten stappen van passagiers.

Parkeerverbod. RVV 1990 - artikel 24

De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren:
  • Bij een kruispunt, op een afstand van minder dan vijf meter daarvan.
  • Voor een inrit of een uitrit. (dus ook je eigen uitrit niet)
  • Buiten de bebouwde kom op de rijbaan van een voorrangsweg
  • Op een parkeergelegenheid: A voor zover het voertuig niet behoort tot de op het bord of het onderbord aangegeven voertuigcategorie of groep voertuigen. B op een andere wijze dan op het bord of op het onderbord is aangegeven. C op dagen of uren waarop dit blijkens het onderbord is verboden.
  • Langs een gele onderbroken streep.
  • Op een gelegenheid bestemd voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen.
  • Op een parkeerplaats voor vergunninghouders, aangeduid door verkeersbord E9 van bijlage 1, indien voor het voertuig geen vergunning tot parkeren op die plaats is verleend.
  • Indien onder de verkeersborden E4 tot en met E8, E12 en E13 van bijlage 1 op een onderbord dagen of uren zijn vermeld, gelden de uit het bord of onderbord voortvloeiende geboden of verboden slecht gedurende de aangegeven dagen of uren.
  • De bestuurder mag zijn voertuig niet dubbel parkeren
  • Indien een parkeergelegenheid aangeduid met een van de verkeersborden E4 tot en met E13 van bijlage 1 is voorzien van parkeervakken, mag slechts in die vakken worden geparkeerd.

Boetes bij foutief parkeren en/of stilstaan 2019
De hoogte van de boetes bij fout parkeren zijn over het algemeen 95 euro. Uitschieter is het ten onrechte parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats met een bedrag van 380 euro.
De hoogte van de boetes bij foutief stilstaan zijn over het algemeen 95 euro, met twee overtredingen van 140 euro.

Verkeersborden parkeren en stilstaan

E1E1
E2E2
E3E3
E4E4
E5E5
E6E6
E7E7
E8E8
E9E9
E10E10
E11E11
E12E12
E13E13

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkeerschijfzone - Parkeren parkeerschijf en blauwe zoneParkeerschijfzone - Parkeren parkeerschijf en blauwe zoneWanneer gebruik je de parkeerschijf? Parkeren in Blauwe zones. Een parkeerschijfzone is herkenbaar aan de verkeersborden…
Duitse taal – verkeersbordenOnze oosterburen, de Duitsers, hebben een heel andere taal dan wij Nederlanders. Ook langs de weg zie je dit verschil te…
Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met een gehandicaptenparkeerkaart. In tegenstelling tot wat op verschillende sites te lezen is, is…
Parkeerregels voor de caravan: 3 dagen voor de deurParkeerregels voor de caravan: 3 dagen voor de deurDe caravan voor de deur parkeren. Na de vakantie stallen veel mensen hun caravan of vouwwagen vaak voor de deur. Omdat h…

Verkeer - Hulp verlenen bij aanrijding of verkeersongevalVerkeer - Hulp verlenen bij aanrijding of verkeersongevalEen aanrijding of verkeersongeval - Wat moet je doen? In het drukke en intensieve verkeer in Nederland is een aanrijding…
Autorijles - Verklaring en regels van A t/m ZAutorijles - Verklaring en regels van A t/m ZAutorijles verklaring en regels van A tot Z. Dat deelname aan het verkeer veel van de verkeersdeelnemer vraagt zal geen…
Bronnen en referenties
  • Autorij-instructie.nl
Reacties

Jos Brouwers, 16-12-2020
Beste mensen ik hoop dat mijn boodschap nog bij jullie aankomt, mijn bezwaar is gegrond verklaard ik krijg mijn boete terug betaald.
ze zien dit als een eenmalige waarschuwing omdat in het begin van de weg wel parkeerautomaten staan, ze hebben waarschijnlijk gezien [geloof ik dan] dat de afstand tussen de parkeerautomaten en mijn parkeerplaats veel te ver uit elkaar ligt.
mijn dank voor jullie ondersteuning Reactie infoteur, 16-12-2020
Mooi… gefeliciteerd Jos en bedankt dat je het hebt willen delen.

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 07-12-2020
Hoi beste mensen bedankt voor jullie aandacht, ik heb even niets van me laten horen omdat ik in afwachting was van een schriftelijke antwoord op mijn bezwaarschrift die zou binnen 2 weken komen maar is binnen het beloofde termijn niet binnen na navraag gedaan te hebben is hij nog steeds niet in behandeling, dus dit vraagt dan toch weer om geduld. Wel hou ik jullie zeker graag op de hoogte. Wordt vervolgd. En bedankt voor jullie hulp. Groet Jos Reactie infoteur, 16-12-2020
Beste Jos,

Succes met de afhandeling. InfoNu gaat vanaf 18 december helaas als archief verder. Dit betekent dat het niet meer mogelijk is een reactie te plaatsen en/of te antwoorden. Helaas…

Mvg - Sjaak

Barend Kolder, 05-12-2020
Uit nieuwschirigheid ben ik ook even gaan zoeken op streetview. Aan het begin van de straat ter hoogte van de school staat een gecombineerd bord E01-ZB met E102-ZB samen op 1 bord. Ofwel Zone Begin E01 verboden te parkeren en Zone Begin Parkeergelegenheid met betaald parkeren; Te betalen met bankpas.

https://maps.app.goo.gl/UvyDG1FtkqCRjoCi6 Reactie infoteur, 07-12-2020
Bedankt voor de reactie Barend; zal het aan Jos doorsturen.

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 23-11-2020
Hi Sjaak even een tussen reactie ik heb van morgen gebeld om mijn bezwaar mondelings toe te lichten die man weet het niet en gaat het netjes aan zijn baas vragen. Ik hou je graag op de hoogte Sjaak Reactie infoteur, 07-12-2020
Kreeg de volgende reactie van Barend Kolder binnen Jos:
Uit nieuwschirigheid ben ik ook even gaan zoeken op streetview. Aan het begin van de straat ter hoogte van de school staat een gecombineerd bord E01-ZB met E102-ZB samen op 1 bord. Ofwel Zone Begin E01 verboden te parkeren en Zone Begin Parkeergelegenheid met betaald parkeren; Te betalen met bankpas.

https://maps.app.goo.gl/UvyDG1FtkqCRjoCi6

Bedankt voor het bericht Jos… ben benieuwd.

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 20-11-2020
Dank je Sjaak hier kan ik verder mee, ik zet door Reactie infoteur, 20-11-2020
Succes Jos… laat even weten hoe de beoordeling is en hoe het afloopt.
Goed weekend.

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 19-11-2020
Hoi Sjaak ik ben toch nog even terug wezen kijken en inderdaad er staat een bord E1 en een bord betaald parkeren en maar enkele straten staan er parkeerautomaten dus het is aan bijna het einde van die weg niet te zien. Op 23 November mag ik mijn bezwaar telefonisch toelichten. Maar als met de borden die ik nu genoemd wordt parkeerzone wordt bedoeld dan denk ik dat ik de boete moet betalen. Het jammere is dan dat je op het verkeerd been voelt gezet omdat vanuit de straat die ik kwam en totaal geen indicatie je het niet kan weten ik was teruggelopen maar een lange weg loop niemand af. Bedankt Sjaak misschien heb je nog een tip als ik mijn bezwaar mondelings gaat toelichten. We horen van elkaar groetjes Jos Reactie infoteur, 19-11-2020
Beste Jos,

Bij bord E1 mag er niet geparkeerd worden, maar een zone is het zonder vermelding dan niet. Bij inrijden van een weg word je wel geacht verkeersborden en/of andere aanwijzingen tijdig te signaleren.
Een bord moet na ieder kruispunt herhaald worden, maar… het bord geldt voor de zijde van de weg waar het bord geplaats is. Betreft het een lange straat waar geen zijwegen van rechts op uitkomen, zou er in principe met één bord -bij inrijden- kunnen worden volstaan. Geeft dit gezien de lengte van de straat onduidelijkheid, dan zou dit een argument kunnen zijn dat in je voordeel kan werken. Probeer een reële inschatting te maken van de afstand. Het is de taak van de wegbeheerder / de gemeente voldoende duidelijkheid te verschaffen!? Succes met het verweer.
Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 18-11-2020
Hoi Sjaak ik ben nog wezen kijken en dat is niet te zien, misschien kan jij er meer mee hoop ik, het is de Zuidzijde Zoom in Bergen op Zoom. Alvast mijn dank Jos Reactie infoteur, 19-11-2020
Beste Jos,

Op Google Earth kom ik niet veel verder; de pijlen werken niet. Aan één zijde zijn parkeervakken zichtbaar, de andere zijde (de bomen) zou deels als berm gezien kunnen worden? Maar duidelijk is het voor mij via earth niet en ik weet ook niet of ik op de juiste hoogte inzoom?

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 18-11-2020
Mijn vraag heb ik misschien wat verkeerd gesteld, want het gaat over betaald parkeren, moeten die borden ook op elke hoek van een straat aangegeven staan. mijn dank Reactie infoteur, 18-11-2020
Heb je de locatie? Waarschijnlijk is het een zone-gebied waarbij het bij in- en uitrijden aangegeven staat.

Mvg - Sjaak

Jos Brouwers, 16-11-2020
Beste mensen, mijn vraag is ik heb een parkeerboete gekregen ik kwam uit een straat reed rechts de hoek om en deed mijn auto parkeren.
Ik ben nog teruggelopen naar de aangrenzende straat waar ik uit kwam, daar was geen parkeerverbodsbord te zien ook was er geen gele streep of wat voor kenmerk dan ook. Ik stond in een parkeervak dus niet voor een uitrit of dergelijke. Na contact te hebben opgenomen met stadsparkeer werd mij verteld dat het helemaal aan het begin van de (lange) weg was. Dit zet mij op het verkeerde been want volgens mij moet op elke hoek van de straat de daar geldende verkeersregels aangegeven zijn. Hoop dat jullie mij hier uitsluitsel over kunnen geven mijn dank is groot. Met vriendelijke groet Jos Brouwers Reactie infoteur, 17-11-2020
Beste Jos,

De borden moeten na ieder kruispunt herhaald worden, tenzij het een parkeerzone-gebied is?

Mvg - Sjaak

Bert, 11-10-2020
Geachte…,
Bij ons in het dorp is een doorgaande weg, nu is het geval dat 2 mensen hun auto rechts langs de stoep parkeren, vaak voor langere tijd. hierdoor wordt de doorstroming belemmerd. Kleine kinderen op de fiets, bejaardenhuis tegenover, moeten hierdoor behoorlijk extra opletten. Uitrit van het bejaarden(verzorgings)huis ligt tegenover de geparkeerde auto's. Ambulance of leveranciers zouden hiervan last kunnen hebben. Aan de overkant van de straat is voldoende parkeergelegenheid en dus geen enkele reden om de auto's daar niet neer te zetten. Gebruiker hierop aangesproken met als enige reactie, het mag. Is hier iets tegen te doen? Reactie infoteur, 12-10-2020
Beste Bert,

Theoretisch mag dit, zolang er geen parkeerverbod geldt en het geen kruispunt is. Het enige wat u er aan zou kunnen doen, is contact opnemen met de wethouder van verkeer en het probleem voorleggen met bovenstaande als argumentatie.

Mvg - Sjaak

Joey, 16-09-2020
Beste,

Ik rijd in een vrachtwagen en stond laatst geparkeerd (in een parkeervak) en achter mij staat een auto geparkeerd (niet in een parkeervak).
Ik moest klein stukje naar achteren om weg te kunnen rijden maar had de auto die achter mij stond niet gezien en gaf ik dus een tikje.
Nu blijkt dat er aan die kant van de weg een parkeerverbod geldt wat ook aan wordt geduid met verkeersbord E1.
Dus je mag daar niet parkeren tenzij je in parkeervak staat.
Nu is mijn vraag kan de tegenpartij het op mij verhalen aangezien zij een parkeerverbod bord heeft genegeerd en niet in een parkeervak stond geparkeerd? Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste Joey,

Officieel mag je pas gaan rijden als je jezelf voldoende zicht hebt verschaft om de manoeuvre uit te voeren. Bij uitvoeren van een bijzondere manoeuvre moet je al het overige verkeer voor laten gaan. Er wordt verder niet omschreven tenzij…
Achter het voertuig zou zich ook een voetganger, fietser enz. kunnen bevinden. Dat de automobilist bekeurd zou kunnen worden voor fout parkeren is weer wat anders. Overigens kan het voertuig ook even stil gestaan hebben en niet geparkeerd hebben. Helaas is degene die een bijzondere manoeuvre uitvoert fout.

Mvg - Sjaak

Karen, 15-09-2020
Beste,
Bij de school van mijn dochter heb je een autoweg waar regelmatig ouders stoppen om hun kind op te halen. Dit vormt gevaarlijke situaties en belemmert het verkeer. Daar geldt een stopverbod. Maar je hebt daar ook een kleine parkeerplaats. Ik ben de parkeerplaats ingereden, maar omdat ik aan de late kant was, stond mijn dochter daar al te wachten. Een parkeerplek zoeken was dus niet nodig. Ik stond dus stil op het parkeerterrein (auto draaide nog), zodat zij in kon stappen. Op het moment dat ik weg wou rijden komt er handhaving aan en zegt dat ik een bekeuring krijg, omdat daar een stopverbod zou gelden. Klopt dit? Het is een parkeerterrein. Als mijn dochter daar niet al stond, zou ik er hebben geparkeerd. Maar nu alleen stil gestaan. Reactie infoteur, 16-09-2020
Beste Karen,
Als er een stopverbod geldt, aangegeven door gele ononderbroken belijning of verkeersbord E2 (verbod stil te staan) dan zou de bekeuring terecht kunnen zijn, want dan mag je ook daadwerkelijk niet (vrijwillig) stilstaan. Als je kind onmiddellijk is ingestapt, en het is niet als boven omschreven aangegeven, dan is er geen sprake van parkeren maar stilstaan. Dit moet dan wel onmiddellijk plaatsvinden! Hoop dat het duidelijk is. (eventueel kun je de locatie sturen via Google Maps)

Mvg - Sjaak

Rob van 't Veer, 09-09-2020
Wat zijn de precieze regels om aan beide zijden (dus zowel rechts als links) te mogen parkeren in een straat bij eenrichtingsverkeer. Minimale wegbreedte e.d. Reactie infoteur, 09-09-2020
Beste Rob,

Die zijn er in principe niet, tenzij dit met aanvullende verkeersborden staat aangegeven. Het is aan de wegbeheerder te bepalen of een rijbaan geschikt is voor parkeren aan beide zijden en/of de veiligheid en doorstromig in het gedrang komt.

Mvg - Sjaak

Ivan Silvestri, 07-09-2020
Beste,

We hebben voor ons huis beperkt aantal parkeerplaatsen en daarom is het altijd vechten voor een plekje einde dag. Anders moeten wij hier bewoners een eindje verderop parkeren. Nu vraag ik mij iets af. Hoelang mag je je auto op deze parkeerplaats parkeren? Aangezien onze buren al 5 weken een plek bezet houden omdat ze op vakantie zijn en nu met krukken loopt en dus de auto niet pakt voorlopig. Ik woon zelf in krimpen aan de lek en het is binnen de bebouwde kom. Hoor graag Reactie infoteur, 08-09-2020
Beste Ivan,

Als de bewuste eigenaar motorrijtuigenbelasting betaalt en niet geparkeerd heeft daar waar het volgens de regels niet is toegestaan, dan mag dat.

Mvg - Sjaak

P. C. Willemsen, 02-09-2020
Mag een buurman met zijn auto, twee wielen op de stoep mij blokkeren met mijn scootmobiel als invalide, zodat ik ruim 4 uur moest wachten om mijn scootmobiel te kunnen verplaatsen, welke wet komt hiervoor in aanmerking? groetend Reactie infoteur, 03-09-2020
Beste P,

Op het trottoir mag helemaal niet geparkeerd worden. In een enkele situatie mag het met twee wielen, in met name smalle straten of daar waar de parkeerdruk hoog is. Dit staat dan met een verkeersbord aangegeven.

Mvg - Sjaak

Cor, 28-08-2020
Er is een bekeuring binnen gekomen voor een personenbus geparkeerd op de openbare weg met de mededeling te hoog achter op een papiertje geschreven, de bekeuring bedraagt € 190,= er staan geen borden verboden te parkeren of dergelijke, blijkt nu dat volgens de wet busjes die hoger dan 2,40 mtr zijn en langer dan 6,00 mtr lang niet op de openbare weg mogen parkeren, dat wordt voor vele maatschappijen afzien waaronder taxi-bussen personenvervoer e.d. klopt dit wel of wordt het normaal getolereerd? Reactie infoteur, 28-08-2020
Beste Cor,

Officieel geldt deze regel binnen de bebouwde kom en zou de bus buiten de bebouwde kom of op een daartoe aangewezen plaats geparkeerd moeten worden. Het klopt dus wel, maar wordt vaak anders gedoogd.

Mvg - Sjaak

Martijn, 27-08-2020
Indien ik aan het parkeren ben en ik kom halverwege scheef te staan (dus de auto staat half of de weg en half in het parkeervak), ik wil dan weer even naar voren rijden om dit te corrigeren.

Moet ik dan wachten op het verkeer of mijn parkeeractie afmaken? Reactie infoteur, 28-08-2020
Beste Martijn,

Bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre moet je al het verkeer voor laten gaan. In het beschreven geval zou je de actie af kunnen maken zodra je al achteruit rijdt om zodoende ruimte vrij te maken. Punt van aandacht ligt mogelijk al eerder, n.l. voordat je naar voren rijdt. Met deze actie had je mogelijk moeten wachten en eerst het overige verkeer voor moeten laten gaan.

Mvg - Sjaak

Andre, 20-08-2020
Mag iemand 3 auto's in de parkeerplaatsen zetten wat overlast geeft aan andere bewoners die kunnen niet parkeren. Reactie infoteur, 20-08-2020
Beste Andre,

Als ze voor de drie auto's motorrijtuigenbelasting betalen, mogen ze op de openbare weg parkeren, daar waar het is toegestaan. Of het sociaal is?

Mvg - Sjaak

Petra Hagemeijer, 17-08-2020
Mag je parkeren vlak voor/na een brug op de openbare weg. Terwijl er parkeervakken zijn in de straat? Reactie infoteur, 18-08-2020
Beste Petra,

Als er geen parkeerverbod geldt en er binnen vijf meter voor de brug geen oversteekplaats is voor voetgangers, fietsers, snorfietsers e.d., dan mag dit. Alleen parkeren in parkeervakken geldt als dit staat aangegeven, in (blauwe) parkeerzone-gebieden en in een erf.
Alleen de aanwezigheid van parkeervakken hoeft niet te betekenen dat daar ook geparkeerd moet worden (meer planalogisch)

Mvg - Sjaak

Otto Meuris, 23-07-2020
Caravan staat met een groot deel van de dissel over de openbare weg, doordat ik moest uitwijken voor de tijdelijk geparkeerde auto aan de overzijde van de weg, raakte de auto aan de rechterzijde beschadigd.
Mag de dissel uitsteken? Reactie infoteur, 23-07-2020
Beste Otto,

In plaats van de dissel zou er een willekeurig object kunnen staan. Of de schade dan op de eigenaar verhaald kan worden durf ik niet te zeggen. Of het verstandig is de caravan zonder verkeerskegel o.i.d. te parkeren?
Er is wel een algemene regel die bepaalt dat een bestuurder zijn voertuig tot stilstand moet kunnen brengen binnen een afstand waarover de weg vrij is en te overzien.

Mvg - Sjaak

Gwen, 07-07-2020
Goeiemorgen,

Ik wil graag parkeren voor mijn huis, maar er grenst een zijstraat aan die doodloopt. Hoever moet ik afstand houden van de hoek van deze straat?
De overbuur wilt nu zijn mobilhome in zijn voortuin parkeren waardoor hij zegt dat ik er niet meer mag parkeren. De geparkeerde mobilhome zou in het rechtover de inslag van de zijstraat staan.

alvast bedankt
mvg Reactie infoteur, 07-07-2020
Beste Gwen,

De algemene regel is dat er op minder dan 5 meter van een kruispunt met een voertuig niet geparkeerd mag worden. Op grotere afstand mag er -als er geen parkeerverbod geldt- gewoon geparkeerd worden.

Mvg - Sjaak

Cobi Oldenbroek, 05-07-2020
Goedemorgen,

Onze voortuin grenst direct aan de straat. Nu wordt er bij ons regelmatig voor de voordeur geparkeerd en wel zodanig dat wij dus ons huis niet uit kunnen omdat de gehele lengte van de voortuin en dus onze voordeur geblokkeerd wordt. Mag dit? Of valt dit onder het kopje "rekening met elkaar houden", doen mensen dat (soms onbewust) niet en moeten we maar via de voortuin van de buren ons huis verlaten?

Groet,
Cobi Reactie infoteur, 06-07-2020
Beste Cobi,

Het is niet gebruikelijk dat er geparkeerd kan en mag worden op een dusdanige wijze dat je de woning niet kan verlaten. Omgekeerd kunnen hulpdiensten ingeval van calamiteiten de woning dan ook niet in. Zou de wegbeheerder / wethouder gemeente er op aanspreken om deze potentieel gevaarlijke situatie te wijzigen.

Mvg - Sjaak

Rfwienneke, 04-06-2020
Mag je een auto parkeren voor een boodschap terwijl je iemand in je auto laat? Reactie infoteur, 04-06-2020
Beste Wienneke,

Waarschijnlijk bedoel laten stilstaan? Als je een boodschap doet, duurt dit dusdanig lang dat dit als parkeren geldt en dit dus alleen mag als het ter plekke is toegestaan (al dan niet tegen betaling) Dat er iemand in de auto zit/wacht maakt niet uit en ontslaat je niet van de "parkeerverplichting"
Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor én gebruikt wordt tot het onmiddelijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen. Een boodschap valt hier dus niet onder.

Mvg - Sjaak

H., 19-05-2020
Beste Sjaak,

Wij wonen tegen een T splitsing aan die op een drempel ligt.
Onze buurvrouw en haar bezoek parkeren regelmatig op het stuk waar de drempel in de stoep overgaat pal voor ons huis precies waar de weg eindigt in een T?
De tegels hebben daar dezelfde kleur als de stoep en er zit geen lijn/ onderbreking oid tussen.
Er zijn voldoende parkeerhavens rond ons huis mag er zomaar op deze manier geparkeerd worden? Wij denken dat het een kruising is en je dus binnen 5 meter van de kruising op het trotoir staat.

Wat kunnen we hier tegen doen daar ik die auto's bestelbussen voor mijn raam geen leuk uitzicht vind. Reactie infoteur, 19-05-2020
Beste H,

Wat u in de vraag aangeeft klopt… binnen 5 meter van een kruispunt (ook T-splitsing) mag niet geparkeerd worden. Uw omschrijving zou kunnen duiden op een uitritcontructie? Daarnaast ontneemt parkeren, zo dicht op het kruispunt, de overige weggebruikers het zicht op aankomend of kruisend verkeer. Dat een bestelbusje voor het raam het uitzicht belemmerd zou alleen een argument kunnen zijn als de grootte van het busje meer zou zijn dan in de plaatselijk verordening voor de bebouwde kom is vastgelegd.

Mvg - Sjaak

Edwin, 18-05-2020
Ik woon in een hoekhuis, einde v d straat op een woonerf. Verder rijden kan ook niet want er staan paaltjes.
Dus, ik rij strak langs het huis vd buurman, draai mijn auto strak naar rechts om na min 2x steken achterwaarts mijn auto in mijn voortuin (tegels) te zetten. Iedereen in deze rij parkeert voor de deur.
Nu staat tegenwoordig bij mijn buurman een auto haaks voor zijn oprit, voortuin cq parkeerplaats.
Hierdoor kan ik mijn draai niet maken en mijn auto, gewoon, op mijn eigen plekje zetten.
Dit heb ook uitgelegd maar hij heeft er maling aan.
Kan ik hier iets tegen doen? Welk recht heb ik om hier iets tegen te beginnen? Reactie infoteur, 19-05-2020
Beste Edwin,

Binnen een erf mag alleen op / in de daartoe bestemde parkeerplaatsen / parkeervakken geparkeerd worden. Doet de buurman dit, dan handelt hij formeel volgens de regels. Ik vrees dat er niet zo veel aan te doen is, anders dan met de buurman tot een oplossing te komen.

Mvg - Sjaak

Kenneth, 11-05-2020
Vraag. Woonachtig en werkzaam op bedrijven terrein in lelystad. Er is een b&w besluit over het parkeren. Parkeren moet inclusief bezoekers geschieden op eigen terrein. Helaas houden niet alle ondernemers zich hieraan. Politie zegt is geval van gemeente, gemeente zegt er is geen parkeerverbod. Reactie infoteur, 12-05-2020
Beste Kenneth,

Als er geen bebording is geplaatst en het geen blauwe zone gebied betreft, mag er binnen de bebouwde kom op het bedrijven terrein op de openbare weg geparkeerd worden… behalve voor een inrit/uitrit. De gemeente / wegbeheerder is eventueel aansprakelijk voor uitvoering en/of aanpassing.

Mvg - Sjaak

Aelberts, 08-05-2020
Beste mensen,

Ik zit in een discussie met de gemeente over wel of niet parkeren.

In een straat zijn aan 1 kant parkeerhavens aan de overzijde van de straat niet - er staan geen verbodsborden voor niet parkeren.
Mag er dan ook aan de zijde van de niet parkeerhaven geparkeerd worden?

Hoor graag het verlossende antwoord.

P. Aelberts Reactie infoteur, 08-05-2020
Beste Aelberts,

Alleen in een erf of in een parkeer-zone gebied geldt, dat er in de daartoe bestemde vakken/parkeerplaatsen binnen de bebouwde kom geparkeerd moet worden. Tevens mag er voor een in- of uitrit niet geparkeerd worden of binnen 5 meter van en bocht een voetgangersoversteekplaats e.d. In deze gevallen staat het in de wegenverkeerswet / het RVV 1990 beschreven.
Verder geef ik altijd als gesimplificeerde regel dat je binnen de bebouwde kom overal mag parkeren tenzij het door bebording/belijning (of regels voortvloeiend hieruit) niet mag en/of het overig verkeer in gevaar kan worden gebracht. Zoals ik de vraag lees, mag er aan de overzijde geparkeerd worden. Hoop dat het duidelijkheid geeft.

Mvg - Sjaak

John, 23-04-2020
Ik heb een parkeerboete gehad omdat ik geparkeerd stond op een plaats waar op het trottoir een P-tegel lag met de afbeelding van bord E1. Er waren geen borden geplaatst E1 en ook geen gele streep. Volgens mij is de boete niet terecht om dat alleen een P-tegel E1 volgens mij niet rechtsgeldig is. Tevens is het een tijdelijk parkeerverbod op een plaats waar altijd betaald geparkeerd mag worden. Ik had ook betaald en niet de P-tegel E1 gezien.
Mijn vraag is of ik wel gelijk heb in deze. Reactie infoteur, 23-04-2020
Beste John,

Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar een P-tegel staat in het RVV niet als zelfstandig verkeersteken beschreven.
Ik richt me -buiten het RVV- op de volgende informatie - zie paragraaf 4 - E1 en verder.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0009104/2017-07-01#HoofdstukII
Wellicht maakt het een kans van slagen bezwaar in te dienen, mits er geen sprake was van een verkeersbord, zone-regeling e.d.
Zie: https://www.cjib.nl/ik-ben-het-niet-eens-met-een-verkeersboete

Mvg - Sjaak

W. S., 31-01-2020
Geachte Sjaak,

Mag een auto in het verlengde van een oprit geparkeerd staan? Buiten de aanwezige parkeervakken en dus op het trottoir (vaak zo hinderlijk dat voetgangers van het trottoir naar de straat moeten uitwijken) om hier voorbij te komen. Reactie infoteur, 31-01-2020
Beste WS,

Officieel mag voor een oprit niet geparkeerd worden, zelfs voor de eigen oprit niet, Daarnaast mag er op het trottoir in geen geval geparkeerd worden (uitzondering met twee wielen indien aangegeven op een verkeersbord)
Parkeervakken geven niet altijd de verplichting in de vakken te moeten parkeren aan. (uitzondering een erf). Staat er -los van de parkeervakken- geen bebording en/of belijning die parkeren verbiedt, dan mag er in principe gewoon op de rijbaan geparkeerd worden.

Mvg - Sjaak

Harry de Mooij, 29-01-2020
Beste organisatie
In onze wijk is bestrating vernieuwd en zijn parkeervakken aangegeven dmv kleurindicatie. Ik woon op een openbare parkeerplaats. Bij het uitrijden van deze parkeerplaats staat steeds een wagen soms pal aan de uitrit rechts van de parkeerplaats op de openbare weg. Hierdoor wordt het zicht belemmerd van het verkeer van rechts. Deze plek is niet aangeduid als parkeerplaats. Is dit toegestaan volgens.de verkeerswet?
Er staan nergens borden of trottoir banden met gele strepen.
Met vr groet Harry Reactie infoteur, 29-01-2020
Beste Harry,

Als er geen bebording of belijning is aangebracht en/of er geen zonale regeling van kracht is, is parkeren naast de inrit voorzover ik kan beoordelen toegestaan.
Onderdeel van artikel 24 van het RVV is:
"De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren: voor een inrit of uitrit"
Slechts bij een kruispunt wordt een minimale afstand van 5 meter aangegeven.
Bij uitrijden van een uitrit moet een bestuurder dit dusdanig langzaam doen, zodat er rijzicht wordt verkregen op eventueel kruisend verkeer en moet daarbij al het overig verkeer voor laten gaan. De gemeente of wegbeheerder kan hooguit aangesproken worden op een mogelijk gevaarlijke situatie en verzocht worden tot aanpassing/verbreding!?

Mvg - Sjaak

Ria C., 23-01-2020
Vraag: wij wonen aan een doorgaande straat waar verkeer in en uit het dorp gaat, tegenover ons huis zijn recht instekende parkeerplekken. Mogen auto's in dit geval aan onze kant in lengterichting naast de stoep parkeren? Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste Ria,

Als er geen parkeerverbod (of stopverbod) -al dan niet voor bepaalde tijden- geldt, mag dit. Als er niet geparkeerd mag worden moet dit aangegeven zijn door middel van bebording (eventueel ook zone) of door een gele belijning. Alleen voor een erf geldt er als regel dat er in de daartoe bestemde parkeervakken geparkeerd moet worden. Mocht de doortroming ernstig belemmerd worden en/of er sprake is van gevaarlijke situaties, is het een mogelijkheid contact op te nemen met de gemeente en de situatie voor te leggen.

Mvg - Sjaak

Eric, 20-12-2019
Ik heb een bekeuring gekregen in Amsterdam omdat ik even stilstond om naar de parkeermeter te lopen om te kijken of er op zondag betaald moest worden. Dat bleek daar het geval te zijn, dus heb ik hem meteen weer weggehaald. Hij heeft er dus nog geen 2 minuten gestaan. Volgens de gemeente mag ik blijkbaar op een parkeerplaats niet stilstaan, zelfs als je een telefoongesprek moet voeren. Hieronder hun antwoord en ik wil graag weten of dat wel klopt. Ik heb dat nooit ergens gelezen. Kunt u mij daar duidelijkheid over geven of aangeven waar ik dat zou kunnen nalezen? Bij voorbaat dank.

Als u met uw voertuig stilstaat, moet u parkeergeld betalen. Ook als u bijvoorbeeld:
 een of meerdere passagiers in het voertuig laat zitten
 de motor laat draaien
 de alarmlichten aan hebt staan
 even stopt om een telefoongesprek te voeren
 een envelop afgeeft
 een volle boodschappentas in- of uitlaadt Reactie infoteur, 23-12-2019
Beste Eric,

Elk voorval staat niet omschreven maar is afgedekt door de definitie van parkeren die staat omschreven in het RVV 1990 bijlage 3 (begripsbepalingen):
"Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt voor het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen"

Mvg - Sjaak

Elisabeth, 18-12-2019
Hallo,

Ik heb onlangs voor een horecazaak waarvan ik de eigenaar ben even kort spullen geladen en gelost (ik doe dit slechts zelden, dus een ontheffing is geen optie). Omdat deze horecazaak op een hoek zit van een zeer drukke verkeerssituatie (van dit kruispunt is 1 weg een fiets- en wandelpad, 2 wegen zijn een drukke doorgaande weg en 1 weg is op een brug gelegen) en omdat ik niet op een kruispunt mag stilstaan, heb ik gekozen te laden en te lossen vanaf de brug. Hier heb ik de auto uit de weg willen zetten om zo min mogelijk het verkeer te belemmeren (het gaat om een smalle weg, waarbij ander verkeer mij niet had kunnen inhalen en dus zowel op de brug als in de tweede straat had moeten wachten op mij). Ik heb de auto daarom met 2 banden op een soort smal trottoir op deze brug gezet. Ik heb een parkeerboete gekregen van 95 euro en vraag me af of ik dit kan aanvechten. Ik heb dit al 1 keer gedaan, maar dit is afgewezen. Ik wil graag beroep instellen, maar weet niet zo goed wat mijn kansen zijn.

Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 19-12-2019
Beste Elisabeth,

Formeel is de bekeuring terecht. Of en hoe lang je al aan het laden en lossen bent is door een bevoegde beambte op het moment van constateren niet vast te stellen. Het lijkt er over het algemeen op dat je de auto dan maar beter voor de locatie kunt laten stilstaan met de alarmerende knipperlichten aan, ook al belemmer je dan de doorstroming. Er moet dan wel sprake zijn van direct/onmiddellijk laden/lossen, waarbij geen pauze ingelast moet worden (activiteit moet zichtbaar zijn). Ik vrees voor je dat beroep aantekenen -net als de vorige keer- geen positief resultaat zal hebben.

Mvg - Sjaak

Anna, 09-12-2019
Hoi

Mag ik parkeren in een woonwijk? En mag dat langer dan een dag?
Geen blauwe zone of prive plekken en ook niet betaald parkeren.
Gewoon rijtjes huizen en algemene parkeerplaatsen.
Kreeg gezeik van een vrouw die daar in een rijtjes huis woont.
Dat zij niet kunnen parkeren en dat ik ergens anders moet staan.
Ik ben tijdelijk logeren bij een vriendin en parkeer dus daarom daar.
Nogmaals t is geen eigen terrein en niet betaald geen blauwe zone.

Mag ik in zo een woonwijk staan en mag dat een paar dagen?

Gr Reactie infoteur, 10-12-2019
Beste Anna,

Ja hoor, dat is geen probleem; daar betaal je tenslotte motorrijtuigenbelasting voor. Sommigen mensen denken uit een soort gewoonterecht een parkeerplek te kunnen claimen, maar dit heeft geen wettelijke grond.

Mvg - Sjaak

Davey, 06-11-2019
Wij zitten hier met een onwijs parkeerprobleem
Helemaal nu ze de straat hebben opengebroken om extra parkeerplaatsen te creëren nu heb ik me auto op de stoep gezet niemand heeft er last van het vormt geen gevaar en er staan hier veel meer auto’s op de stoep of langs de weg
Er staan verder geen borden toch een bekeuring gehad zal ik deze aanvechten en wat zijn mijn kansen? Reactie infoteur, 07-11-2019
Beste Davey,

Op het trottoir parkeren is niet toegestaan (soms met twee wielen, maar dat staat dan door een verkeersbord aangegeven). Er staat niet nader omschreven in welke situaties het eventueel mag of kan - dus mag het niet. Ik vrees dat "aanvechten" geen effect zal hebben, mede omdat in de wijdere omtrek waarschijnlijk wel de gelegenheid tot parkeren zal zijn.

Mvg - Sjaak

Bob Keizer, 24-09-2019
Beste Sjaak,
Wij zijn gehuisvest in de Waardepolder Hulswitweg in Haarlem aan een brede doorgaande weg en een paar parkeer plaatsen.
Deze parkeerplaatsen zijn altijd bezet en dan kan je enkel maar parkeren op de rijbaan.
Weg is circa 10 meter breed met links en rechts en trottoir van 5 meter breed, dus totaal circa 20 meter breed.
In het trottoir zijn een aantal parkeerplaatsen gemaakt.
Mag je parkeren op deze weg, dus tegen het trottoir (niet erop) Er staat nergens een boord en de borden E4 t/m E13 staan er ook niet.

Mvg Bob Reactie infoteur, 24-09-2019
Beste Bob,

Als er geen borden staan die een verbod tot parkeren aangeven, en het betreft geen woonerf en/of een blauwe-zone gebied, dan mag je op de rijbaan parkeren. Men zal de vakken aangelegd hebben met oog op een betere doorstroming (lichte industrie, veel vrachtverkeer?)
Controleer bij inrijden van het gebied voor de zekerheid even de bebording.

Mvg - Sjaak

Hs Lunenborg, 03-09-2019
Beste
In naarden, 30 km zone.
Een richtingsweg, geen parkeerverboden, smalle weg, is het toegestaan om met een voertuig met vier wielen gedeeltelijk met 2 wielen op de stoep te parkeren?
Wij hebben hiervoor 2 boetes gehad, tussen de eerste en tweede zit 3 weken verschil.
Zowel bij de eerste en tweede geen briefje/procesverbaal op voertuig aanwezig.
2 maal €104

Als men de auto op de openbare weg zet moet een passerend voertuig over de stoep!

Mvg Reactie infoteur, 04-09-2019
Beste Lunenborg,

Parkeren op de stoep is niet toegestaan; het aantal wielen of de afstand waarover is niet nader bepaald. Het 'gele' briefje hoeft niet meer. Eén en ander wordt digitaal gesignaleerd/afgedaan.
Helaas… zuur, maar formeel zou het terecht kunnen zijn. Als er geen gelegenheid is in een straat te parkeren, zou een argument kunnen zijn elders te parkeren, waar de gelegenheid om te parkeren wel is. Wellicht kan de plaats en/of het ontnemen van zicht voor overige weggebruikers (hoek/bocht/gevaar) ook hebben meegespeeld?

Mvg - Sjaak

Chantal, 16-08-2019
Beste Sjaak,

Heb ik een punt als ik bezwaar ga maken tegen een parkeerboete in Adam aan de marnixstraat.

Ik moest wat ophalen aan het marnixplein maar reed fout, dus ik wil gaan keren maar omdat er veel verkeer achter mij was schoot ik n parkeerplaats op en heb daar 2 min moeten wachten tot ik kon keren en degene bij ik het product zou ophalen had mij geappt dat ik moest omdraaien daar want ze stond bij het marnixbad te wachten.

Dus ik heb bewijs in de app dat ik daar hooguit die pr min heb gestaan om te kunnen keren. en daarbij ik me aan de regels hou van niet de telefoon gebruiken tijdens het rijden.

de auto van de gemeente was ook 1 vd auto's die vlak achter me zat.

Hoor het graag.

mvg Chantal Reactie infoteur, 16-08-2019
Beste Chantal,

Lijkt vergezocht van de parkeerwacht. Ligt er ook wel een beetje aan hoe lang het heeft geduurd en/of de tijd alleen is benut om de gelegenheid tot keren af te wachten.
Formeel is stilstaan alleen de tijd die je nodig hebt voor het onmiddellijk lossen en/of laden van goederen en/of voor het inmiddellijk in- en/of uit laten stappen van passagiers. Formeel valt alles wat langer duurt en/of een andere functie heeft onder parkeren.
Betreft het alleen stilstaan, dan kun je eventueel bezwaar indienen (of het succes heeft?)
Zie: https://www.cjib.nl/ik-ben-het-niet-eens-met-een-verkeersboete

Mvg - Sjaak

Hans, 09-08-2019
Mag je met een gewoon voertuig op fossiele brandstof laden en lossen op een parkeerplaats bestemd voor het opladen van een elektrisch voertuig? Reactie infoteur, 09-08-2019
Beste Hans,

Formeel kun je stellen dat (onmiddellijk) laden en lossen geen parkeren is, maar onder stilstaan valt. Zou dus geen probleem moeten zijn, alhoewel dit soms wel een "schemergebied" kan zijn.

Mvg - Sjaak

Hans, 09-08-2019
Mag je binnen de bebouwde kom parkeren op een verdrijvingsvlak? Reactie infoteur, 09-08-2019
Beste Hans,

Serker nog, je mag een verdrijvingsvlak zelfs niet overrijden, laat staan dat je hierop mag parkereen.

Mvg - sjaak

Anneke Tulp, 01-08-2019
Hoeveel afstand moet je nemen om te parkeren bij een uitrit? Reactie infoteur, 01-08-2019
Beste Anneke,

Dit staat -in tegenstelling tot de 5 meter bij een bocht of VOP- niet nader beschreven. Ga er van uit dat de uitrit goed in- of uitgereden moet kunnen worden.

Mvg - Sjaak

Cornelissen, 08-07-2019
Voor op de straat staat al sinds juli 2018 een oude legerambulance uit 1928. Hij is 2,58 hoog. de eigenaar woont hier ook niet.
mag deze legerambulance hier al die tijd parkeren en ruim twee parkeerplaatsen in neemt? Reactie infoteur, 08-07-2019
Beste Cornelissen,

Neemt de auto daadwerkelijk twee parkeerplaatsen in, zijnde parkeervakken? Over het algemeen is het zo dat eenieder met een voertuig mag parkeren zolang er motorrijtuigenbelasting betaald wordt. Geeft de auto ernstige hinder en/of overlast dan kan contact opgenomen worden met het bevoegd gezag (gemeente/politie)
Tevens kan er een plaatselijke verordening bestaan dat een verbod inhoud voertuigen boven een bepaald gewicht en/of afmeting binnen de bebouwde kom/woonwijken te parkeren. Dit kan per gemeente verschillen.

Mvg - Sjaak

Anne, 19-06-2019
Beste Infoteur,
Wat vriendelijk dat u antwoord geeft op al deze vragen.
Ik heb er ook eentje. Uit de regels hierboven vermoed ik dat mijn buurman in zijn recht staat, maar ik hoop van niet.
Mijn buurvrouw en ik wonen in een soort hofje, in een hoek. Onze buurman zet zijn auto meestal voor onze huizen neer, op de straat, omdat de parkeerplaatsen (3 meter verderop) onder bomen zijn.
Voor onze huizen is er geen officiele parkeerplaats, maar er is iets meer ruimte op de weg doordat het een hoek is. Andere auto's kunnen er dus nog wel langs. Het is balen dat die auto daar staat, omdat de straat niet geveegd kan worden als hij er staat en er dus altijd veel troep in de hoek voor ons huis ligt. Verder blokkeert hij het zicht.
Ik heb al eens vriendelijk gevraagd of hij de auto ergens anders neer zou willen zetten, maar dit wil hij niet.
Mag hij zijn auto hier officieel parkeren? Of wordt dit stuk weg gezien als een bocht en parkeert hij zijn auto in een bocht? (hetgeen niet mag, toch?)
Bedankt,
Vriendelijke groet,
Anne Reactie infoteur, 19-06-2019
Beste Anne,

Allereerst twee globale regels: een bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren:
1. bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter (het gaat hierbij om een kruispunt, niet om b.v. een bocht/kromming in de weg)
2. Is er sprake van een erf: bestuurders mogen hun motorvoertuig binnen een erf alleen parkeren bij een P-bord of P-tegel of binnen een blauwe zone. (is het hofje aangeduid als erf?)
Betreffen het algemene parkeerplaatsen, dan mag eenieder die motorrijtuigenbelasting voor zijn of haar motorvoertuig betaalt gewoon op een beschikbare parkeerplaats parkeren. Levert een situatie gevaar op, en gelden boven geschetste situaties niet, dan kan hooguit contact opgenomen worden met de gemeente, met een verzoek een (gevaarlijke) situatie aan te passen. Hoop dat het duidelijk is.

Mvg - Sjaak

Ellie, 31-05-2019
Wat kan ik doen aan de overlast van soms wel 4 á 5 auto’s achter elkaar in de straat.
Politie kunnen er niets aan doen zeggen ze als je belt. Maar bij wie moet je het dan melden in
Rotterdam
Als er niet gehandhaafd wordt is het straks alleen maar nog erger. Reactie infoteur, 03-06-2019
Beste Ellie,

Wat bedoel je met 4 á 5 auto's in de straat. (parkeeroverlast, blokkeren van de rijbaan)

Mvg - Sjaak

Trudie van der Kruijf, 25-05-2019
LS
Parkeren mag niet binnen 5 m vanaf de hoek.
Vanaf welk punt geldt die 5m? Als je de bocht rechtdoor zou trekken meet je dan vanaf de (denkbeeldige) stoeprand of vanaf de middellijn van de weg? Ik denk zelf het laatste… Reactie infoteur, 27-05-2019
Beste Trudie,

De 5 meter geldt vanaf het punt waar de denkbeeldige -in een rechte lijn- doorgetrokken stoepranden elkaar snijden, zoals je in het eerste deel van je vraag aangeeft. (vanaf de wegas krijg je in principe hetzelfde snijpunt als je maar het rechte deel van de stoeprand als uitgangspunt neemt)

Mvg - Sjaak

Lioba, 12-05-2019
Goedemiddag,

Ik woon in een rustige wijk van Eindhoven, voor ons huis kunnen wij onze auto kwijt, mits deze niet ingenomen is door een mevrouw van de flat tegenover ons. Zij is een bezoeker van de flat die wekelijks vaak komt. Tegen over ons huis staat een flat, en heeft best een groot parkeerterrein waar zij gewoon de auto kwijt kan. Dit wilt ze helaas niet, omdat daar bomen staan en omdat vogels wel een hun behoefte doen. (Logisch, maar dat is ook bij ons voor de deur) maar dit doet ze omdat haar auto nieuw is… ik heb er wat van gezegd omdat ik het redelijk vervelend vind als ik thuis kom van boodschappen / werken dat ik mijn auto ergens anders moet neerzetten omdat zij perse de auto voor mijn deur kwijt wilt. Mag dit of mag ik hiervoor de gemeente / wijk agent bellen dat dit niet de bedoeling is? Reactie infoteur, 13-05-2019
Beste Lioba,

Helaas zal contact met de gemeente / politie geen nut hebben. Als de bewuste persoon motorrijtuigenbelasting betaalt, mag deze op iedere openbare parkeerplaats parkeren. Individueel is er hooguit voordeel te behalen als er sprake is van (ernstig) gebrek, zodat er een invalidenparkeerplaats op kenteken aan te vragen is.

Mvg - Sjaak

Annw, 09-05-2019
Valt een P+R onder de openbare weg? Als het geen openbare weg is, wie is over het algemeen de beheerder en hoe kom ik daar achter? Als er nergens verboden staan voor parkeren, geen gele streep etc., kan ik dan toch daar een bekeuring krijgen als ik langs de weg en niet in een parkeervak geparkeerd sta? Reactie infoteur, 10-05-2019
Beste,

Als het terrein niet is afgesloten door slagbomen die een gerichte entree regelen en/of er een portier aanwezig is die de verkeersstromen begeleidt, dan behoort het terrein tot de openbare weg. Dit betekent echter niet dat er vrij geparkeerd mag worden door eenieder. De regels en de betaling verschilt per gemeente of provincie (deze zijn verantwoordelijk), zodat hier geen eenduidig antwoord op te geven is. Oriëntatie vooraf is dan ook gewenst. Bij de volgende link vindt u informatie over de P+R:

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/hoe-werkt-parkeren-via-p-r/

Mvg - Sjaak

Kevin, 06-05-2019
Hey!

Ik heb een vraagje. Ik heb een boete gekregen voor iets gerelateerd aan het niet-stilstaan bord (E2). In mijn straat geldt dit verbod voor een deel van de straat. Er staat dus een bord met een pijl op het punt vanaf waar het geldt, en de richting van de straat waarin het geldt. Ik heb een keer mijn auto geparkeerd, met de neus net voorbij deze paal. Mijn auto stond dus waarschijnlijk met een kleine 20 tot 30 cm in het niet stilstaan gedeelte geparkeerd. Kan ik hier een boete voor krijgen? Hoor het graag van u. Hartstikke bedankt voor deze website en het antwoorden op de vragen!

Kevin Reactie infoteur, 07-05-2019
Beste Kevin,

Het zou kinderachtig kunnen zijn, maar helaas zou je dan wel bekeurd kunnen worden. De regels/strekking van verkeersborden gelden namelijk vanaf de plaatsing van een bord.

Mvg - Sjaak

Maria, 07-04-2019
Goedemiddag ik heb een vraag.
Hoelang mag ik mijn auto parkeren in een parkeervak(gratis) binnen de bebouwde kom. Dus gewoon in de straat?

Mijn achterbuurman zegt dat hij hem kan laten wegslepen terwijl ik gewoon netjes wegenbelasting enz betaal.

Hoor graag van U

Vriendelijke groet
Maria Reactie infoteur, 08-04-2019
Beste Maria,

Zolang je wegenbelasting betaalt en het geparkeerde voertuig geen overlast of gevaar oplevert, mag je gewoon in een daartoe bestemd parkeervak parkeren.

Mvg - Sjaak

Marleen Persoon, 05-04-2019
Beste lezer,
Mag je tegen de richting in en 1 richting straat parkeren? Als ik boodschappen gedaan heb kan ik beter bij de schuifdeur die dan naar de stoeprand staat.
Als ik weg rij keer ik mijn auto de goede kant op dus ik rij niet tegen het verkeer in.
Dus mag ik parkeren tegen de rij richting in?
Vriendelijke groet Marleen Reactie infoteur, 05-04-2019
Beste Marleen,

Nee, dat mag niet. Je zult in eerste instantie ook tegen de richting in moeten rijden/of keren om op de plaats van bestemming te komen. Op de regel bestaan geen uitzonderingen. Daarnaast is het voor het bevoegd gezag ook niet na te gaan of én hoever je tegen de rijrichting bent ingereden en/of de bebording genegeerd hebt.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 11-09-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.