Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaart

Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaart Parkeren in Amsterdam met een gehandicaptenparkeerkaart. In tegenstelling tot wat op verschillende sites te lezen is, is het in Amsterdam niet mogelijk zonder vergunning of digitale parkeerkaart kosteloos te parkeren als u een Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) heeft. Op voorstel -van een aantal politieke partijen- zou parkeren in heel Nederland voor gehandicapten gratis moeten zijn. Wat u in Amsterdam te doen staat om als minder validen toch te kunnen parkeren leest u in bijgaand artikel.

Parkeren in Amsterdam met een gehandicaptenparkeerkaart

Het wordt de medemens met een geestelijke of lichamelijke beperking niet makkelijk gemaakt Amsterdam spontaan of impulsief te bezoeken. Het persoonlijk gebrek, de geneeskundige keuring en de toekenning van een gehandicaptenparkeerkaart zijn niet voldoende om in Amsterdam eenvoudig te parkeren. Dat dit niet helemaal onmogelijk is en wat u moet ondernemen om een bezoek te bewerkstelligen, leest u in onderstaand. Reken -als u niet uit Amsterdam komt- wel op een tijdsbelasting van minimaal 2 uur om het een en ander te regelen. Voordeel is wel dat de vergunning -als u hem éénmaal bemachtigd heeft- voor één jaar wordt afgegeven en voor heel Amsterdam geldig is. Parkeren is dan eenvoudig en kosteloos; controle en registratie is kentekengebonden en wordt -indien nodig- via de computer achterhaald.

Verplicht gebruik van de Europese GPK in Amsterdam

Voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen
Deze parkeerplaatsen zijn vooral te vinden bij winkelcentra, openbare gebouwen etc. De parkeerplaatsen zijn aangegeven met het hiernaast afgebeelde bord of door middel van een aanduiding op het wegdek.

In een straat met een parkeerverbod of straten met een onderbroken gele streep
Als u naast uw GPK een parkeerschijf neerlegt waarop u de aankomsttijd aangeeft, mag u tot maximaal drie uur parkeren op wegen waar een parkeerverbod geldt. Het parkeerverbod wordt met het hierboven afgebeelde (eventueel zone) bord of door een onderbroken gele streep aangegeven.

Op een woonerf
Als u naast uw GPK een parkeerschijf neerlegt waarop u de aankomsttijd aangeeft, mag u tot maximaal drie uur parkeren buiten de parkeervakken. Een woonerf wordt aangegeven met bovenstaand bord.

In parkeerschijfzones
U mag met uw GPK op wegen waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht is, zonder de parkeerschijf parkeren. Als u uw GPK zichtbaar op het dashboard legt, geldt voor u géén beperking van de parkeerduur.

Europese GPK is in Amsterdam niet geldig op / als

Amsterdamse parkeerplaatsen waarvoor parkeergeld betaald moet worden (bijna overal)
 • wegen of parkeerterreinen die zijn aangegeven met een bord ‘P vergunninghouders’
 • als op het (onder)bord een naam, een autokenteken of CANTA (=invalidevoertuig) staat aangegeven, anders dan uw eigen naam of kenteken
 • laad- en loshavens, anders dan het onmiddellijk laden en lossen van goederen

Verplicht gebruik van een (digitale)parkeerkaart of vergunning in Amsterdam

Dit geldt voor bijna heel Amsterdam. Adressen om deze kaart of vergunning aan te vragen vindt u onder aan het artikel. De GPK voldoet dus zeker niet en levert bij foutief parkeren en bekeuring op van minimaal € 50
 • op alle Amsterdamse parkeerplaatsen waarvoor parkeergeld betaald moet worden en/of waar parkeerautomaten geplaatst zijn.

Een (digitale)parkeerkaart of vergunning geldt dus niet in Amsterdam

 • op algemene invalidenparkeerplaatsen (dus gebruik normale GKP)
 • in straten waar een parkeerverbod geldt (dus gebruik normale GPK, plus parkeerschijf voor max. 3 uur)
 • in straten waar een parkeerschijfzone is ingesteld (dus gebruik normale GPK, plus parkeerschijf onbeperkt)
 • in parkeergarages (tarieven verschillend, geen kaart of vergunning)
 • op een woonerf (dus gebruik normale GPK, plus parkeerschijf voor max. 3 uur)
 • op een laad- en loshaven (alleen voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen)

Parkeren in Amsterdam - Cition BV

Cition B.V. is verantwoordelijk voor de uitvoering van de fiscale parkeerhandhaving in Amsterdam.
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen met betrekking tot het parkeren in Amsterdam op www.cition.nl
© 2009 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragenInvalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragenWie in Nederland een handicap heeft en moeilijk ter been is of vanwege een medische aandoening altijd snel bij de auto m…
Kopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boeteKopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boeteWie een invalidenparkeerkaart heeft moet altijd het origineel gebruiken. Gebruik van een kopie van de invalidenparkeerka…
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Van woonerf naar erf - Regels en maximumsnelheidVan woonerf naar erf - Regels en maximumsnelheidBinnen een erf staan wonen, verblijven en spelen centraal; voetgangersvoorzieningen als stoep of trottoir ontbreken. Het…

Het 'nieuwe' rijden: Milieubewust autorijdenmijn kijk opHet 'nieuwe' rijden: Milieubewust autorijdenHet ‘nieuwe’ rijden is zo nieuw niet meer. Toch slaat het maar niet aan. Dat valt extra op als je het zelf wel doet. Lin…
Snelheidscontrole en correctieSnelheidscontrole en correctieVoor snelheidscontrole bestaan diverse methodes: bij snelheidscontrole via flitspaal, radarauto en lasergun controleert…
Bronnen en referenties
 • Cition BV
 • Autorij-instructie.nl
Reacties

Lau, 14-12-2020
Ik ben in het bezit van een GPK, alsmede een op kenteken geregistreerde digitale parkeerkaart voor Amsterdam.
Naar beste eer en geweten mag ik daar mee, gedurende een beperkte tijd, op het trottoir geparkeerd staan. Daarbij dien ik dan mijn GPK zichtbaar achter de voorruit te leggen, vergezeld van mijn blauwe parkeerschijf, ingesteld op de juiste tijd van aankomst.
Daarbij dien ik er dan tevens rekening mee te houden dat voldoende passeerruimte voor voetgangers, kinderwagens en scootmobielen.
Zie ik dit goed? Of zit ik er helemaal naast? Reactie infoteur, 15-12-2020
Beste LAU,

Ik moet je teleurstellen… parkeren op het trottoir is nooit toegestaan. Uitzondering met twee wielen, maar dat staat dan op een verkeersbord aangegeven. Dat het in bepaalde situaties gedoogd wordt?

Mvg - Sjaak

Hanneke, 08-11-2020
Mijn Buren hebben al jaren een gehandicapten parkeerkaart met een P er op. Welke volgens mij voor passagiers is bedoeld.
Kan het zijn dat ze een digitale P-vergunning hiervoor hebben gekregen in Amsterdam?Op hoeveel kentekens mag deze kaart geregistreerd staan? En mogen ze dagenlang met deze kaart op een algemene gehandicapten p-plaats staan? Reactie infoteur, 09-11-2020
Beste Hanneke,
Een vergunning zou op het kenteken staan en hoeft in Amsterdam niet gebonden te zijn aan een (gereserveerde) parkeerplaats. Een GPK kan worden afgegeven voor een bestuurder, maar ook op naam van een (regelmatig) te vervoeren passagier. Als aan de regels is voldaan, mag er geparkeerd worden. Anders dan in blauwe of parkeerzone hangt hier in principe geen tijdslimiet aan. Bij weinig gebruik van het voertuig kan dit vervelend zijn en is het wellicht verstandig contact op te nemen met het stadsdeel / stadsloket dat hier verantwoordelijk voor is en te overleggen hoe te handelen.

Mvg - Sjaak

D. Versfeld, 13-07-2020
Ik zou binnenkort naar Amsterdam willen komen en ik heb een invalidenkaart. Kan ik dan gratis parkeren op een invalidenplek? Of moet ik dan sowieso een vergunning aanvragen? En hoeveel kost dat?

Groetjes Reactie infoteur, 14-07-2020
Beste D,

Je moet altijd een vergunning op kenteken aanvragen. Kijk even op de volgende site naar de mogelijkheden:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeervergunning/

Mvg - Sjaak

L. Verschut, 24-01-2020
Mijn man heeft een gehandicaptenparkeerkaart maar kan in de omgeving van de lineaustraat in amsterdam nergens parkeren omdat daar geen gehandicaptenparkeerplaatsen zijn, nu heeft heeft hij een bekeuring gehad omdat hij op naar zijn weten gewoon een parkeerplaats was zijn auto neer gezet om even bij de hema broodbeleg te halen en nu wordt er door de officier van justitie gezegd dat hij daar niet mocht staan en bij de gemeente maar om gehandicaptenparkeerplaatsen moest gaan aanvragen.

Hoe zit het nu als er geen plek dicht bij is en je zet je auto neer waar geen borden zijn geen stoep is geen rijwielpad maar een parkeerplek mag dat dan wel of niet? Reactie infoteur, 24-01-2020
Beste L,

In Amsterdam zijn niet veel algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Bezoekt u Amsterdam regelmatig met de auto, dan is het verstandig om een vergunning op kenteken aan te vragen. Dit geeft u wel de mogelijkheid om te parkeren. In de meeste gevallen hoeft dan ook in Amsterdam de gehandicaptenparkeerkaart niet zichtbaar op het dashboard gelegd te worden, maar wordt gecontroleerd op vergunning op kenteken. Even een boodschap doen geldt (helaas) als parkeren en als er betaald parkeren geldt, is er niet zo veel aan te doen.
Zie ook: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

Soly, 30-11-2019
Beste meneer/mevrouw

afgelopen week heb ik geparkeerd in een invalide parkeerplaats met een invalide kaart maar,
ik kreeg toch een boete.Ik was op bezoek bij mijn familie in Amsterdam. de boete bedraagt €67,20
ik vind het raar dat ik deze boete krijg en mijn vraag is wat zal hier aan worden gedaan?
in de buurt is er weinig invalide parkeer plaats.

Mvg, Soly Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Soly,

Voor de meeste gehandicaptenparkeerplaatsen in Amsterdam moet een vergunning worden aangevraagd (ook als bezoeker), die vervolgens digitaal op kenteken wordt gecontroleerd. De GPK hoeft dan niet op het dashboard gelegd te worden. Zie o.a.:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

Charles van den Bos, 04-11-2019
Hallo, ik krijg helaas binnenkort een bestuurders invalidenparkeerkaart, kan ik dan gewoon een vergunning aan vragen op kenteken en kan ik dan gewoon gratis overal in Amsterdam Parkeren? natuurlijk snap ik dat ik achter slagboomparkeerplaatsen gewoon moet betalen.
en als laatste kost die vergunning ook nog iets?
Met vriendelijke groet
Charles Reactie infoteur, 04-11-2019
Ja Charles dat kan, maar dan alleen als je in functie rijdt voor de persoon op wiens naam de GPK is afgegeven.

Mvg - Sjaak

M. Jadroun, 30-10-2019
Ik kom uit Lelystad ik heb een gehandicaptenparkeerkaart en ik kom regelmatig in Amsterdam kan ik ook op normale op een parkeerplaats parkeren? Reactie infoteur, 31-10-2019
Beste M,

Nee, in Amsterdam moet je in de meeste gevallen een vergunning op kenteken aanvragen. De kaart hoef je dan niet zichtbaar op het dashboard te leggen. Op openbare parkeerplaatsen kan iedereen uiteraard tegen betaling parkeren.

Mvg - Sjaak

Reina Zonderman, 20-10-2019
Waar en hoe kan een parkeervergunning aanvragen? Heb een gehandicaptenkaart. Reactie infoteur, 21-10-2019
Beste Reina,

Kijk even bij de volgende link.
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B29C84935-0712-4095-9F5E-36D91622694F%7D

Mvg - Sjaak

Leo van Veelen, 21-09-2019
Ik sta officieel met mijn auto ingeschreven in Amsterdam. Mijn auto is overleden ( helaas) en ik rij nu met een andere auto ( geleend ), hoe kan ik vandaag parkeren met mijn invalidekaart. Reactie infoteur, 23-09-2019
Beste Leo,

Even contact opnemen met parkeerbeheer, zodat ze de verandering kunnen doorvoeren.

Mvg - Sjaak

Jamin, 20-09-2019
Dank voor uw antwoord
En ga ik hiervoor beter even naar een loket of kan ik dit ook telefonisch regelen of digitaal?
Gr manon Reactie infoteur, 23-09-2019
Beste Manon,

De gang naar het loket zal het snelst gaan denk ik.
Zie: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B3F71FA90-8D7D-4AC7-8275-2E33DD58D4D3%7D#case_%7BBC44FC6D-11FD-4611-AD80-806EBEBE3A50%7D

Mvg - Sjaak

Jamin, 19-09-2019
Hallo
Binnenkort krijg ik mijn invalidekaart. Maar de auto waar ik over beschik staat op mijn zus dr naam. Beide jamin.
Kan ik dan ook een digitale vergunning aan vragen of moet ik het dan anders doen? Reactie infoteur, 20-09-2019
Beste Jamin,

In Amsterdam staat de digitale vergunning op kenteken. Uw geval is een beetje een uitzondering. Neem voor de zekerheid even contact op of er een bemerking binnen de gegevens wordt geplaatst.
Zie: https://www.amsterdam.nl/contact/

Mvg - Sjaak van Diepen

Loubna, 06-08-2019
Ik ben een Amsterdammer uit Antwerpen met een auto met Belgische kenteken en een invalidekaart. Waar mag ik parkeren, want ik heb net een boete gekregen omdat ik op een gewone parkeerplek stond met ook een blauwe parkeerschijf. Hoe zit dit en hoe kan ik dit oplossen, want ik ben nog even hier in mijn geliefde stad. Reactie infoteur, 07-08-2019
Beste Loubna,

In Amsterdam mag op de meeste plekken niet met een gehandicaptenparkeerkaart geparkeerd worden, maar moet een vergunning op kenteken aangevraagd worden. Zie:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeren-straat/

Mvg - Sjaak

Niels, 19-06-2019
Ik kom niet uit Amsterdam maar dien binnenkort op zaterdagavond op prinsengracht te zijn.
Heb gehandicaptenkaart, kan ik daar zonder problemen parkeren op invalide parkeerplaats of dien ik nog ergens rekening mee te houden? Reactie infoteur, 19-06-2019
Beste Niels,

Helaas is een gehandicaptenparkeerkaart in Amsterdam niet voldoende. Neem even contact op met de gemeente voor een eventuele aanvraag.
Zie: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B5EC85C45-9E25-4E75-B8B6-98F1620F0194%7D#%7B9AB0EFD5-7B91-4CCC-BC88-2E9395BBCDAA%7D

Mvg - Sjaak

Anneke Spijkers, 06-02-2019
Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik heb een Europese gehandicaptenparkeerkaart en digitaal aan gemeld als bezoeker. Dat wordt dus op kenteken geregistreerd en ook door de parkeerwachters gescand via het kenteken. Dan hoef ik toch de kaart niet op het dashboard neer te leggen met de mogelijkheid dat mijn raam wordt ingeslagen? In bijna ieder antwoord zegt u (Sjaak) dat het een goudmijn is zo'n kaart. Tja dan kan je er wel op wachten dat dat gaat gebeuren. Dus graag het juiste antwoord. Groet Reactie infoteur, 07-02-2019
Beste Anneke,

Het klopt dat je de kaart op algemene parkeerplaatsen niet op het dashboard hoeft te leggen om genoemde redenen. In uitzonderlijke gevallen -daar waar sprake is van een door een verkeersbord aangeduide gehandicaptenparkeerplaats- moet het wel.

Mvg - Sjaak

Rob, 11-01-2019
Ben op zaterdag 12/1 in Amsterdam. Kan ik met gpk parkeren op algemene gehandicapten parkeerplaats en ook op de parkeerplaatsen op de dijksgracht ivm Amsterdam light festival? Reactie infoteur, 14-01-2019
Nee, helaas Rob, je moet danin bijna alle gevallen een vergunning op kenteken aanvragen.
Zie ook: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

Praveen, 13-12-2018
Ik heb in Amsterdam geparkeerd op een invalideparkeerplaats met daaronder een bord 17:00-09:00.
Betekent het dat buiten die tijden dit een normale parkeerplaats is waar je zonder een GPK mag staan?
Mijn auto staat ook geregistreerd in Amsterdam. Is het dan nodig om een de kaart te plaatsen als je er om 8:50 parkeert. Moet ik na 9:00 de kaart verwijderen van mijn dashboard? Reactie infoteur, 13-12-2018
Beste Praveen,

Buiten de vermelde tijden om betreft het een algemene parkeerplaats waar ook met andere voertuigen geparkeerd mag worden; een GPK is niet nodig. Een GPK hoeft dus niet geplaatst te worden, maar mag in principe altijd en overal (of dat verstandig is?)
Zie ook:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/waar-mag-ik-met-een-gehandicaptenparkeerkaart-parkeren

Mvg - Sjaak

Boeken, 30-09-2018
Mag ik gratis parkeren in Amsterdam Weesperplein?
Ik heb me geregistreerd bij Amsterdam stadsdeelraad.
Dank u Reactie infoteur, 01-10-2018
Beste Boeken,

Als u in het bezit bent van Europese gehandicaptenparkeerkaart en een -door uzelf aan te vragen- digitale parkeerkaart van de gemeente Amsterdam, dan mag dat.
Zie ook:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

A. Floor Huitema, 27-07-2018
Mag ik gratis parkeren met mijn invaliden kaart op parkeerterrein metro Noord? Reactie infoteur, 30-07-2018
Beste Floor,

Over het algemeen moet je voor Amsterdam een digitale parkeerkaart aanvragen i.p.v dat wat over het algemeen in Nederland geldt (dit kan digitaal). Als je Amsterdam vaker bezoekt, kan dit gunstig zijn (één jaar geldig)
Zie:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

Soraya, 19-06-2018
Beste,

Ik moet as donderdag naar Amsterdam Overtoom, heb de blauwe gehandicapten parkeerkaart,
mag ik dan op een invaliden parkeerplaats en /of een gewone parkeerplaats parkeren?
Ik begrijp niet wat er nou precies mogelijk is.
Dankuwel voor uw reactie. Reactie infoteur, 19-06-2018
Beste Soraya,

Nee, dat kan in Amsterdam helaas niet. Er kan wel een digitale ontheffing/vergunning aangevraagd worden dat op kenteken staat.
Zie voor bezoekers:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

R. van de Werd, 14-05-2018
Goedendag.
Ik wil graag een invalidekaart aanvragen, en heb een brief van mijn hart en longspecialist om aan te geven dat het noodzakelijk is. Hoe is de procedure om aan zo'n kaart te komen.?
Graag een reactie hierop. Met vriendelijke dank.
R van de werd. Reactie infoteur, 15-05-2018
Beste R.

De gemeente beoordeelt of je in aanmerking komt voor een invalidenparkeerkaart, zij kunnen je op het gemeentehuis ook de te volgen procedure uitleggen. (die houdt bij goedkeuring overigens niet zoveel in - gegevens, pasfoto, afrekenen)

Mvg - Sjaak

Wouter, 05-05-2018
Voorheen mocht ik met mijn GPK op de stoep parkeren als het niet anders kon. Mag dit nog steeds? Mvg. Wouter Reactie infoteur, 07-05-2018
Beste Wouter,

Het kan zijn dat het eerder gedoogd werd, maar in principe mag er nooit op het trottoir geparkeerd worden, anders dan met een gehandicaptenvoertuig (max. breedte 1.10 meter)

Mvg - Sjaak

Patricia, 17-02-2018
Bij het OlVG staat een bord met niet geldig voor vergunninghouders. Mag je daar dan wel staan met dig.vergunning? En moet daar dan ook alsnog je GPK bij? Reactie infoteur, 19-02-2018
Beste Patricia,

Bij mijn weten mag er dan niet geparkeerd worden. Informeer voor de zekerheid even bij het ziekenhuis.

Mvg - Sjaak

Ronny, 16-01-2018
Ik heb een invalide parkeerkaart en ben regelmatig bezoeker van Amsterdam. Het lukt mij niet om digitaal de vergunning aan te vragen met mijn digid. Krijg de mededeling dat de site niet veilig is. Op mijn mobiel, zo ook op mijn tablet. Hoe kan ik dit oplossen? Reactie infoteur, 16-01-2018
Beste Ronny,

U kunt het beste even contact opnemen met de gemeente.
Zie: https://www.amsterdam.nl/contact/

Mvg - Sjaak

Namreem, 28-09-2017
Als inwoner van Amsterdam ben ik het bezit van een GPK en een vaste plaats voor mijn deur met Paal met kenteken nummer, ben ik verplicht om mijn GPK op het dashbord te leggen als ik in mijn stadsdeel boodschappen doe, tegenwoordig wordt volgens mijn mijn kenteken digitaal afgelezen, toch?
m.vr.dank Reactie infoteur, 28-09-2017
Beste Namreem,

In Amsterdam hoeft bij een ontheffing geen kaart op het dashboard gelegd te worden, omdat dit inderdaad digitaal wordt afgelezen.
Ik weet niet of dit voor uw persoonlijke GPK -dat een ander doel heeft dan "algemeen" parkeren in Amsterdam- ook geldt.
Het beste kunt u even contact opnemen met:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/gehandicapten/

Mvg - Sjaak

N. Heijes, 03-05-2017
Ik wil een gehandicaptenparkeerkaart voor mijn echtgenoot aanvragen. Hij heeft in Mijdrecht Ong. 10 jaar zijn kaart. Hoe gaat dat in Amsterdam? Maandag 8 mei moeten we bij een hart kliniek zijn. Reactie infoteur, 03-05-2017
Beste N,

Kijk even bij de onderstaande link:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B10FA65AD-1A1D-4F5E-9555-AD8E4D83AFE2%7D

Mvg - Sjaak

Cm van Voorst, 01-05-2017
Mijn dochter trouwt 07-07-2017. Haar feest wordt in de vondeltuin gehouden. Waar kan ik zo dicht mogelijk parkeren met mijn digitale jaarkaart?
MVG Corry. Reactie infoteur, 01-05-2017
Beste Corry,

Kijk even bij de volgende link:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7B10FA65AD-1A1D-4F5E-9555-AD8E4D83AFE2%7D#case_%7BE868769B-38A9-42E5-B78A-39467B17EEA8%7D

en de kaart op site van de Vondeltuin (onder aan de site) voor de exacte locatie (Amstelveenseweg)
http://www.vondeltuin.nl/

Alvast een fijne dag toegewenst - Mvg - Sjaak

Hans Elert, 01-04-2017
Kan iemand mij vertellen of de "Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaart" regeling voor bezoekers van buiten Amsterdam is vervallen? Reactie infoteur, 03-04-2017
Beste Hans,

Ik weet niet wat je met de oude regeling bedoelt, maar bij de volgende link vind je informatie:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/gehandicapten/

Mvg - Sjaak

Vedat Gurz, 23-11-2016
Ik wil in amsterdam mijn gehandikaptenkaart kunnen gebruiken. Wat moet ik daar voor doen?Welk telefoonnummer moet ik bellen? dankje wel Reactie infoteur, 24-11-2016
Beste Vedat,

Kijk even op de volgende site voor de te ondernemen stappen.
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/gehandicapten/

Mvg - Sjaak

S. Poons de Vries, 23-10-2016
Ik heb een Europese invalide kaart uit den Haag! Heb altijd moeite te parkeren in Amsterdam wat kan ik doen?
B.v.b. Dank vr. Groeten S. poons e Vries Reactie infoteur, 24-10-2016
Beste S,

Kijk even op de volgende site voor de te ondernemen stappen.
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/gehandicapten/

Mvg - Sjaak

N. Vogel, 08-10-2016
Heb een invalidekaart maar hoe moet ik me digitaal laten registeren om in Amsterdam te kunnen parkeren? Reactie infoteur, 10-10-2016
Beste N,

Kijk even op de volgende site voor meer gegevens.

https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/digitale-parkeerjaarkaart-voor-gehandicapte-bezoekers/?productid=%7B10FA65AD-1A1D-4F5E-9555-AD8E4D83AFE2%7D

Mvg - Sjaak

Natascha, 02-09-2016
Op 8 sept kom ik aan op schiphol en word ik gehaald met mijn eigen auto waar ik ook een digitale parkeervergunning voor heb bij cition. Is dat voldoende voor mijn chauffeur om dichtbij de aankomsthal te parkeren of geldt hier de regel dat ik mijn kaart moet gebruiken. Mijn kaart heb ik nl zelf bij mij ivm aantonen invaliden. Reactie infoteur, 05-09-2016
Beste Natascha,

Voor Schiphol geldt de kaart van Amsterdam niet. Voor korte tijd kan er geparkeerd worden bij de aankomst- of vertrekhal. Er zijn enkele gehandicaptenparkeerplaatsen waarvoor de kaart gebruikt moet worden.

Om de wachttijd te verkorten is het misschien ook een idee de chauffeur telefonisch te benaderen op het moment dat de bagage van de band rolt, waarna deze dicht bij kan parkeren.

Zie ook: http://www.schiphol.nl/Reizigers/VanNaarSchiphol/ParkerenOpSchiphol.htm?p=ophalen-wegbrengen

Mvg - Sjaak

S. Holsbergen, 02-09-2016
Ik heb sinds kort een gehandicaptenparkeerplaats in de Javastraat Amsterdam voor mijn deur. Nu is er morgen opeens een parkeerverbod in de hele straat vanwege een of ander Food-festival. Mag ik mijn auto gewoon op mijn gehandicaptenplaats laten staan of niet? Reactie infoteur, 02-09-2016
Beste S,

Ik neem aan dat er voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken een uitzondering geldt. De plaats is u niet voor niets toegewezen. Voor de zekerheid kunt u contact opnemen met een medewerker van het stadsloket in Oost.
Zie: https://www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-oost/

Mvg - Sjaak

Jolanda Koot, 06-08-2016
Ik heb 4 augustus j.l geparkeerd aan de Th.Kraanspoor te Amsterdam. Nergens daar een invalide parkeerplaats te vinden. Ik heb de invalidenparkeerkaart in de auto gelegd. Ik snap nu niet dat ik er een boete voor heb gehad. Dus… als je een paar uur in Amsterdam wil zijn geldt mijn invalide kaart niet? Wij betalen ons al scheel! Reactie infoteur, 07-08-2016
Beste Jolanda,

Helaas moet je voor Amsterdam een vergunning op kenteken aanvragen, wat een spontaan bezoek bemoeilijkt.
Bezoek je Amsterdam met regelmaat, dan is het aanvragen hiervan de moeite waard
Op zich is het niet zo vreemd omdat een -op het dashboard gelegen- gehandicaptenparkeerkaart, met de in Amsterdam geldende parkeertarieven "goud" waard zou zijn en voor het dievengilde een gemakkelijke prooi.

Zie:
https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?caseid=%7BEED92B0B-04FE-4477-BEBE-112A5B7F423E%7D

Mvg - Sjaak

Maartje Kerkhofs, 29-07-2016
Hallo, ik heb een vraagje.
Vanavond ga ik naar Carre. Ik ben in het bezit van een gehandiaptenparkeerkaar. Begrijp ik nu dat die gewoon niet geldig is in Amsterdam? Erg onduidelijk.
Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 29-07-2016
Beste Maartje,

Helaas "mosterd na de maaltijd", maar in Amsterdam gelden inderdaad eigen regels en wordt de vergunning op kenteken afgegeven aan houders van een Europese gehandicaptenparkeerkaart.
Overigens is de regelgeving niet in heel Nederland uniform en zal deze voor iedere gemeente vooraf gecontroleerd moeten worden.

Desalniettemin hoop ik dat u een gezellige avond hebt gehad.

Mvg - Sjaak

Rem, 07-06-2016
Onlangs heeft mijn schoondochter 2 boetes gekregen toen zij mij had gereden. Dat terwijl de auto gedigitaliseerd was met mijn gpk. Hoe kan ik bevestiging vinden dat mijn kaart gedigitaliseerd is?
Mvg Rem Reactie infoteur, 08-06-2016
Beste Rem,

Kijk even op de volgende site voor meer informatie en om contact op te nemen:
https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeervergunning/

Mvg - Sjaak

Knol, 01-02-2016
Een kennis van mij heeft een digitale invalide kaart. Mijn vraag is als haar auto in de reparatie is kan ze dan met mij auto weg? En dan gewoon overal gratis parkeren? mvg.Jan Reactie infoteur, 01-02-2016
Beste Knol,

Dit kan! Wel even de gegevens op tijd doorgeven aan Cition.

Mvg - Sjaak

Paul Schemmekes, 05-01-2016
Hallo er is mij verteld dat ik een invalide bezoekerskaart moet halen om samen met de invalidekaart dan geldig is. Maar komt op mijn kenteken wat al zij dan meerijd met mijn zoon of dochter of mijn auto is in reparatie dan kan ze ook niet parkeren met haar invalidekaart.
wat dan te doen ik dacht dat een Europees invalidekaart overal mag staan maar wat blijkt niet in amsterdam Reactie infoteur, 05-01-2016
Beste Paul,

Wat je stelt is correct.
Mocht de auto in reparatie zijn, dan moet je dit aan Cition doorgeven, dan voeren zij de gegevens door.

Mvg - Sjaak

Teddy, 23-10-2015
Ik woon in Terneuzen waar ik overal met mijn invalidenparkeerkaart gratis kan parkeren.
Nu reden mijn man en ik even naar Hulst ook Z.Vl. en hadden de auto op een invaliden parkeerplaats gezet en zijn gewoon
een winkel ingegaan en bij terugkomst een boete van 60 euro omdat je daar wel moet betalen, terwijl het helemaal niet vermeld stond dat ik daar moest betalen hoe kan ik dat nou weten? Ik zal bezwaar maken maar dit is wel een heel oneerlijke manier om geld uit je zak te kloppen, hoe moet je nu weten dat je daar moet betalen als je er niet woont?
Mw. Peters Terneuzen. Reactie infoteur, 24-10-2015
Beste Teddy,

Helaas is het zo dat iedere gemeente het eigen parkeerbeleid mag bepalen, waarbij de "bezoeker" geacht wordt zich van te voren op de hoogte te stellen van de regelgeving.
In de meeste gevallen is het parkeren voor houders van een GPK gratis, maar dit is niet overal het geval.

Zie o.a.:
https://vng.nl/onderwerpenindex/milieu-en-mobiliteit/parkeren

Mvg - Sjaak

Wcm Geuke, 05-09-2015
Mijn digitale invalide kaart is binnenkort afgelopen in Amsterdam hoe kan ik deze verlengen, en wat moet ik doen. Reactie infoteur, 05-09-2015
Beste Wcm,

Voor zover ik weet krijg je automatisch bericht om de vereiste gegevens weer in te dienen, waarna de vergunning opnieuw voor een jaar wordt verlengd.
Informeer voor de zekerheid even bij Cition.
https://www.cition.nl/gehandicapten

Mvg - Sjaak

Hasan, 25-04-2015
Geachte heer / mevrouw

ik had mijn auto geparkeerd op een handicapten parkeerplaats in amsterdam. (ik ben in bezit van een blauwe gehandicaptenkaart).
ik dacht dat de kenteken automatisch gelezen word met een scannner. niet dus. ik krijg een vette boete van 370 euro.
later pas kwam ik achter, dat, als je gpk hebt, dat je dan die op de dashboard zichtbaar moet leggen.

ALS JE GPK HEBT, ZET DAN GOED EN ZICHTBAAR OP DE DASHBOARD.

ik wil bezwaar indienen, maar weet niet eens en kan ook niet eens een reden bedenken?
kan iemand mij aub. helpen met advies. het is zeker een hele dure grap?

m.vr. gr Reactie infoteur, 25-04-2015
Beste Hasan,

Een gehandicaptenparkeerkaart moet altijd goed zichtbaar op het dashboard gelegd worden, tenzij er een ander systeem gehanteerd wordt.

In Amsterdam is op de meeste plaatsen niet te parkeren met een kaart, maar moet een (gratis) vergunning aangevraagd worden.
Zie:
https://www.cition.nl/main.php?obj_id=367956122

Mvg - Sjaak

Hendrik Daman, 08-04-2015
Starting June 30 through July 23, 2015 my wife and I will be visiting Europe. We will be staying in Haarlem/Amsterdam. My wife as well as I has mobility problems, which include walking and climbing stairs. We have our disabled parking identification cards and placards issued by the Department of Motor vehicles of the state of Virginia. We would be grateful if you can advise us what would be the procedure to get a temporary disabled parking placard issued for the duration of our trip.

Thank you in advance for your help, Reactie infoteur, 08-04-2015
Dear sir,


I am not sure wether it is possible to park free in Amsterdam with a card of Virginia.
Please contact Cition BV to get the right answers on your questions comparing parking in Amsterdam.
For information see:
https://www.cition.nl/main.php?obj_id=61742816

As far as i know is it not possible to obtain a temporary card in Haarlem (only the Europ card)

If you mail me at : mailvandiepen@gmail.com, i will try to obtain some information for you tomorrow. (i can answer you directly via my personal mail, witch is not possible via InfoNu)

Greatings - Sjaak

Soerin, 03-04-2015
Geachte meneer/mevrouw,
Ik begrijp dus dat in A'dam naast de gehandicaptenkaart ook een digitalekaart aangevraagd moet worden maar welke van de 2 kaarten moeten op het dashboard liggen daar de gehandcaptenkaarten worden gestolen?

Bvd
Soerin Reactie infoteur, 04-04-2015
Beste Soerin,

Er hoeft geen enkele kaart op het dashboard.
De registratie vindt op kenteken plaats en kan direct door de controlerende ambtenaar digitaal afgelezen worden.

Mvg - Sjaak

G. Acda, 06-10-2014
Hallo,
Ik moet vrijdag naar het Frederiksplein in Amsterdam, ik heb een Europese invalideparkeerkaart, kan ik ergens in de buurt parkeren zonder problemen?
Bvd
Gabriëlle Acda Reactie infoteur, 06-10-2014
Beste Gabriëlle,

Dit is afhankelijk van de (privé) parkeermogelijkheden en de locatie.
Maar… als er al invalidenparkeerplaatsen zijn, geeft dit geen vrijstelling tot het betalen met een invalidenparkeerkaart.
In Amsterdam moet je dan een ontheffing aanvragen en wordt deze op kenteken gesteld.
Helaas is dit veelal niet de moeite als het slechts om een enkele keer gaat. Is het structureel, dan kan het de moeite zijn een ontheffing aan te vragen bij:
https://www.cition.nl/

Mvg - Sjaak

Yasmin Boomstra, 07-08-2014
Ik had alleen een vraag omdat ik geen wijs kan uit jullie uitleg… moet ik nu wel of niet betalen in Amsterdam als ik een invalideparkeerkaart heb, en zo ja, hoeveel moet ik dan betalen.
Het is idd heel verwarrend dat er door heel Nederland verschillende regels zijn, elke keer als ik ergens naartoe ga, moet ik opzoeken hoe het zit.
Met vriendelijke groet,
Yasmin Boomstra Reactie infoteur, 07-08-2014
Beste Yasmin,

Als je een ontheffing hebt hoef je in Amsterdam niet te betalen.
De ontheffing moet je dan wel aanvragen bij:
https://www.cition.nl/main.php?obj_id=367956122

Voor een enkel bezoek aan Amsterdam heeft dit waarschijnlijk geen nut; voor regelmatig bezoek waarschijnlijk wel.

Mvg - Sjaak

Mart, 08-07-2014
Mijn man is invalide en heeft een GPK en ook een digitale GPK voor zijn brommobiel. Als we ergens met z'n tweeën naar toe moeten zoals bv ziekenhuis of het is een te grote afstand voor de brommobiel gaan we met mijn auto waar ik al jaren een betaalde parkeervergunning voor heb. Wat moet ik precies doen om ook mijn auto op zijn digitale kaart te krijgen? Heb namelijk vorige week tijdens bezoek aan OLVG weer een bon gekregen terwijl ik de kaart zichtbaar voor het raam had. De gehandicaptenplaatsen waren bezet, dus heb de auto op een parkeerplek gezet. Reactie infoteur, 09-07-2014
Beste Mart,

Mij is het zelfde in Amsterdam overkomen. Kinderachtig, een waarschuwing en een verwijzing naar de mogelijkheden zou voor een GPK-bezitter vriendelijker zijn (je hebt tenslotte niet voor de lol een handicap).
Voor aanvraag kan je bij het volgende bedrijf terecht:
https://www.cition.nl/main.php?obj_id=997706189

Mvg - Sjaak

Jade, 20-05-2014
Ik stond op een gehandicapten parkeerplaats geparkeerd, met een GPK in mijn dashboard. op deze laatste stond duidelijk een bord dat de gehandicaptenparkeerplaats aangeeft. maar achteraf kreeg ik een boete van 59 met vermelding van dezelfde straat maar een andere nummer. Hoe kan dit? Reactie infoteur, 21-05-2014
Beste Jade,

Sorry, maar ik begrijp de situatie niet zo goed?
Had je de kaart in het dashboard of op?
Was de boete van 59 voor fout parkeren? (een dergelijke bedrag bestaat hier m.i. niet voor)
Zie:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/124792-alle-parkeerboetes-voor-2014.html
Voor andere overtredingen:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/diversen/101178-boetes-bij-overtredingen-voor-2014.html

Als je het code nummer op de beschikking voor me hebt is beter te achterhalen wat het betreft.

Mvg - Sjaak

Van Heijninge, 26-03-2014
Mag je met een gpk kaart in een blauwezone staan zonder een blauwezone kaart? Reactie infoteur, 26-03-2014
Beste,

In principe niet. De maximale duur van parkeren hoeft niet af te wijken van die van de andere bestuurders en moet in dat geval controleerbaar zijn. Er kan een soepeler beleid gehanteerd worden, maar dat is afhankelijk van de bewuste gemeente en zal dan veelal op een onderbord staan aangegeven.
Bij twijfel kunt u zich het beste tot de bewuste gemeente wenden.

Mvg - Sjaak

Inge Wijker, 14-11-2013
Ik snap het niet helemaal. Mijn vader heeft een gehandicaptenparkeerkaart. Hij woont in Woerden en daar is die kaart ook aan hem afgegeven. Mag hij nou wel of niet overal met die kaart in Amsterdam kosteloos parkeren? En dan bedoel ik niet op de daarvoor speciale gehandicapten parkeerplaatsen maar bv. gewoon bij mij in de straat waar parkeerautomaten zijn? Reactie infoteur, 14-11-2013
Beste Inge,

In Amsterdam mag je met een invalidenparkeerplaats niet parkeren tenzij je een ontheffing hebt.
De ontheffing moet eerst aangevraagd worden.
Ik vermoed dat dit vooral is om diefstal van de kaarten te voorkomen. Een (gestolen) parkeerkaart is -met de in Amsterdam gehanteerde tarieven- al snel honderden euro's waard.
Zie verder:
http://www.cition.nl/main.php?obj_id=367956122

Mvg - Sjaak

Gerda Weverink, 03-10-2013
Ik woon in Waterland en wil graag een digitale invalde parkeerkaart (passagier) aanvragen voor Amsterdam. Waar kan ik de papieren (copie rijbewijs e.d.) heen sturen? Kan het adres van Citrion B.V. niet vinden.
Vr. gr
G.Weverink Reactie infoteur, 04-10-2013
Beste Gerda,

Inmiddels zijn er gegevens veranderd (zal deze aanpassen).
Kijk voor een antwoord op je vraag bij:
http://www.cition.nl/main.php?obj_id=467656123

Mvg - Sjaak

Carla, 17-09-2012
Ik heb een GPK, maar ik lees ook van een digitale parkeerkaart en mag je dan overal gratis staan? En zoja hoe kom ik in bezit van zo'n kaart dan?
Bedankt.
Groet Carla Reactie infoteur, 17-09-2012
Beste Carla,

Zie voor informatie en verkrijgen van de kaart de adressen onder aan het artikel.

Mvg - Sjaak

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 04-10-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.