Kopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boete

Kopie invalidenparkeerkaart gebruiken leidt tot boete Wie een invalidenparkeerkaart heeft moet altijd het origineel gebruiken. Gebruik van een kopie van de invalidenparkeerkaart leidt tot een boete. Dit kan je voor een dilemma stellen wanneer je op vakantie gaat en de kaart nodig hebt in je bij het vliegveld geparkeerde auto en tevens op je vakantieadres. Voor dit probleem bestaat anno 2019 geen oplossing. Je auto bij het vliegveld achterlaten met een kopie van je invalidenparkeerkaart leidt tot een boete. Men moet naar de rechter stappen om deze te laten kwijtschelden.

Gebruik kopie invalidenparkeerplaats


Invalidenparkeerkaart: bestuurderskaart en passagierskaart

Wie een handicap heeft en aan bepaalde voorwaarden voldoet kan in Nederland een invalidenparkeerkaart of gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Voor bestuurders van een auto gaat het om een bestuurderskaart. Hierop kan men aanspraak maken wanneer men ten minst zes maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig kan lopen en de beschikking heeft over een rijbewijs. Wie zelf geen auto rijdt maar tevens ten minst zes maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig kan lopen kan aanspraak maken op een passagierskaart. Hiervoor is vereist dat men de hulp van de bestuurder van een voertuig continu nodig heeft van deur tot deur. Blijvende gebruikers van een rolstoel kunnen tevens een gecombineerde gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Elke inwoner van een Nederlandse gemeente kan de kaart bij zijn of haar eigen gemeente aanvragen. Een keuringsarts bepaalt tijdens een medisch onderzoek of je voldoet aan de voorwaarden voor het gebruik van een invalidenparkeerkaart. De kaart wordt verstrekt voor de duur van vijf jaar en kan daarna steeds weer voor vijf jaar verlengd worden, eventueel na een nieuwe keuring. Wie niet in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven kan een invalidenparkeerkaart aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Invalidenparkeerkaart is niet voertuiggebonden

In beide gevallen is de invalidenparkeerkaart persoonsgebonden en niet voertuiggebonden. Op de kaart staat dan ook geen kenteken vermeldt van de auto waarin deze gebruikt mag worden. Dit stelt een bestuurder in staat om de kaart in meerdere auto's te gebruiken en een passagier om zich door verschillende mensen te laten vervoeren.

Invalidenparkeerplaats / Bron: Clker Free Vector Images, PixabayInvalidenparkeerplaats / Bron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Waar mag je parkeren met een invalidenparkeerkaart?

In Nederland bestaan drie soorten invalidenparkeerplaatsen. Bezitters van een kaart mogen te allen tijden parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats, te herkennen aan het blauwe verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool. Daarnaast bestaan er gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken. Deze horen vaak bij het woonhuis van een bezitter van een kaart en mogen niet door bezitters van andere voertuigen gebruikt worden. Tevens bestaan er gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding. Deze mogen alleen gebruikt worden op de uren die vermeldt staan op het bijbehorende bord, door de bezitter van de auto met het betreffende kenteken.

Gebruik in het buitenland

Nederlandse aanvragers van een gehandicaptenparkeerkaart krijgen een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Deze kan gebruikt worden in alle landen van de Europese Unie en in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zweden en Zwitserland. Daarbij dient men de lokale regels met betrekking tot gebruik van de kaart in acht te nemen.

Auto thuis of op het vliegveld parkeren en invalidenparkeerkaart gebruiken op vakantie

Wat nu als je op vakantie gaat, je eigen auto thuis laat of parkeert op het vliegveld en op vakantie gebruik maakt van een gehuurde auto of de auto van iemand anders? Als je je eigen auto thuis laat kun je het beste proberen om deze kort voor vertrek op een reguliere parkeerplaats te (laten) parkeren. Je hebt de kaart dan niet nodig in de auto en kunt deze gewoon meenemen op vakantie. Dit wordt echter ingewikkelder wanneer je alleen of als enige bezitter van een rijbewijs op vakantie gaat en bij het vliegveld van vertrek een invalidenparkeerplaats nodig hebt. Je moet de kaart dan in de auto laten liggen om je auto daar legaal te kunnen laten staan tijdens je vakantie. Op je vakantieadres heb je deze echter ook nodig. Het achterlaten van een kopie in je geparkeerde auto lijkt dan een goede oplossing maar dit mag niet van de wetgever. Je moet ten allen tijden je originele invalidenparkeerkaart in de auto laten liggen. Doe je dit niet dan kun je een boete krijgen. Voor dit probleem bestaat anno 2019 nog geen oplossing.

Invalidenparkeerkaartbezitter Arnold van der Voort deed in november 2017 zijn verhaal in De Telegraaf. De man vertrok voor vakantie en liet zijn auto met een kopie van zijn gehandicaptenparkeerkaart achter op vliegveld Schiphol. Bij terugkomst trof hij een boete van € 360 aan voor het parkeren van zijn auto zonder geldig parkeerbewijs. Het Openbaar Ministerie deelde zijn mening dat dit een onmogelijke kwestie was en schold 90% van de bekeuring kwijt. Omdat Van der Voort het nog steeds niets een was met de verlaagde boete stapte hij naar de rechter en werd in het gelijk gesteld. Dit betekent echter niet dan in soortgelijke gevallen geen bekeuringen meer worden uitgeschreven. Tot dat de wetgeving is gewijzigd geldt dat iedereen in een zelfde situatie een boete zal krijgen voor het parkeren van zijn auto met gebruik van een kopie van een invalidenparkeerkaart. Wie van de boete af wil zal naar de rechter moeten stappen om deze te laten kwijtschelden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragenInvalidenparkeerplaats of parkeerkaart invalide aanvragenWie in Nederland een handicap heeft en moeilijk ter been is of vanwege een medische aandoening altijd snel bij de auto m…
Parkeren bij Rotterdam The Hague AirportParkeren bij Rotterdam The Hague AirportGa je op vakantie en vlieg je vanaf Rotterdam The Hague Airport? Dan heb je er alles aan gedaan om goedkoop te kunnen vl…
Uw kenteken en autoverzekering schorsenHet kan voorkomen dat u uw voertuig voor langere tijd stalt of een bepaalde periode geen kenteken op uw naam heeft staan…
Parkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met gehandicaptenparkeerkaartParkeren in Amsterdam met een gehandicaptenparkeerkaart. In tegenstelling tot wat op verschillende sites te lezen is, is…

Gevarendriehoek in auto verplicht? Nederland en buitenlandGevarendriehoek in auto verplicht? Nederland en buitenlandIn Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben en bij pech te gebruiken wanneer je werke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan
  • https://www.telegraaf.nl/nieuws/1265229/paarse-krokodil-bezorgt-invalide-boete
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-11-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.