Uw kenteken en autoverzekering schorsen

Het kan voorkomen dat u uw voertuig voor langere tijd stalt of een bepaalde periode geen kenteken op uw naam heeft staan. Op dat moment is het mogelijk uw autoverzekering te schorsen zodat er geen premies verschuldigd zijn. Hoe moet u in dat geval te werk gaan.

Indien u uw auto heeft verkocht

Als u uw auto heeft verkocht zal het kenteken niet meer op uw naam staan. U ontvangt op dat moment een vrijwaringbewijs. Met een kopie van dit vrijwaringbewijs kunt u uw verzekering tijdelijk laten schorsen. In afwachting van uw nieuwe auto betaald u op dat moment geen premie. De premie welke u vooraf heeft voldaan en nog niet werd “gebruikt” doordat uw vorige voertuig niet de volledige periode waarvoor u betaalde werd verzekerd, wordt gereserveerd. Op het moment dat u een nieuwe auto laat verzekeren op uw verzekering zal deze premie van de nieuw verschuldigde premie worden afgetrokken.

Bent u van plan in het geheel geen auto meer te kopen of meent u uw nieuwe voertuig goedkoper te kunnen verzekeren, dan is het verstandiger uw autoverzekering direct te beëindigen. In dit geval heeft u doorgaans, onder aftrek van kosten, recht op restitutie van de nog niet gebruikte premie.

Indien u uw voertuig langere tijd niet gaat gebruiken

In dit geval bent u verplicht uw voertuig van de weg te halen en te stallen op uw eigen terrein of in een garage. Door uw voertuig te laten schorsen bij het RDW bent u niet langer meer verplicht motorrijtuigenbelasting te betalen, uw auto te verzekeren of tijdig een APK keuring te laten uitvoeren.

U kunt uw voertuig laten schorsen op een groter postkantoor De documenten die u hiervoor nodig heeft, zijn:
  • Het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs
  • Een geldig persoonlijk legitimatiebewijs (Nederlands rijbewijs, paspoort of daaraan gelijkgesteld document)

In principe duurt de schorsing een jaar, tenzij u uw auto voor afloop van dit jaar verkoopt of weer in gebruik neemt. In dit laatste geval zult u uw kenteken weer moeten aanmelden op het postkantoor en uw verzekering weer in kracht moeten herstellen.

Overigens is het tegenwoordig ook mogelijk uw voertuig online te schorsen via de site www.rdw.nl. U heeft hiervoor wel een Digid nodig.

Uw verzekering gedurende de schorsingperiode

Als u uw voertuig heeft laten schorsen bij het postkantoor ontvangt u hiervan een bewijs. Met een kopie van dit schorsingsbewijs kunt u uw verzekeraar verzoeken de verzekering te schorsen.

Voorbeeldbrief schorsing

Onderstaand treft u een voorbeeldbrief aan die u kunt verzenden aan de verzekeraar of uw tussenpersoon ter schorsing van uw verzekering.

Naam verzekeraar
Adres verzekeraar
Postcode / Woonplaats

Uw naam
Adres
Postcode Woonplaats

Woonplaats, Datum

Betreft : Schorsing autoverzekering polisnummer kenteken

Geachte heer, mevrouw,

Bijgaand zend ik u een kopie vrijwaringbewijs – schorsingsbewijs met betrekking tot bovengenoemde verzekering.

Gelet op deze vrijwaring verzoek ik mijn autoverzekering per vrijwaringdatum te schorsen, uw polisaanhangsel zie ik graag tegemoet.

Met vriendelijk groet,

Uw naam en handtekening
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autoverzekering tijdelijk stoppenIndien u uw auto tijdelijk niet gebruikt of u hebt uw auto verkocht en u koopt geen vervangende auto, dan kunt u uw verz…
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Schadeverzekeringen en overlijdenHet overlijden van een persoon is een emotionele aangelegenheid. Daarnaast zullen echter ook een aantal administratieve…
Boete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringBoete onverzekerd rijden auto en artikel 34 verklaringOnverzekerd, geen verzekeringspapieren kunnen tonen? Als uw auto of motorvoertuig onverzekerd is in 2022 en u gaat toch…

Peugeot 308 SW, gezinsauto met karakterPeugeot 308 SW, gezinsauto met karakterDe dynamische Peugeot 308 SW is een ruimtelijke reisauto voor het gezin. Met een flexibele zitplaatsindeling, weids uitz…
Auto - NCAP test vele automodellen op de veiligheidAuto - NCAP test vele automodellen op de veiligheidIn de showroom staan alle auto's er even mooi en glimmend bij. Wordt je aankoopkeuze bepaald door emotie, of door gezond…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 23-04-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.