Wat kost een APK keuring?

Vanaf het moment dat een benzine auto vier jaar oud is, moet er eerst eens in de twee jaar en vervolgens jaarlijks een apk keuring plaats vinden. De kosten van een dergelijke keuring verschillen sterk, en zijn soms zelfs gratis. Vanaf 2008 moeten benzine auto’s vanaf het moment dat ze vier jaar oud zijn gekeurd worden. In eerste instantie moeten ze twee keer eens in de twee jaar gekeurd worden en daarna jaarlijks. Voor auto’s die rijden op LPG of diesel gelden andere termijnen. Deze moeten voor het eerst gekeurd worden wanneer ze drie jaar oud zijn en daarna jaarlijks. Auto’s die ouder zijn dan dertig jaar hoeven slechts eens per twee jaar gekeurd te worden. Zeer oude auto’s van vóór 1960 zijn zelfs geheel vrijgesteld.

Wat is een APK keuring

De afkorting staat voor: Algemene Periodieke Keuring. Deze keuring is verplicht volgens de Europese wetgeving om de verkeersveiligheid en het milieu te beschermen. Deze keuring geeft aan dat de auto veilig is om gebruikt te worden, het is echter geen garantie dat de auto het hele jaar veilig door blijft rijden. Een goedgekeurde auto wil uitsluitend zeggen dat de auto op het moment van de keuring voldeed aan de minimale eisen. Het blijft wel noodzakelijk om de auto te onderhouden ondanks dat de auto voor een jaar is goedgekeurd.

Wanneer moet de APK keuring plaatsvinden?

De datum van de laatste keuring staat vermeld in het keuringsrapport. Afhankelijk van de leeftijd van de auto moet de auto één jaar of twee jaar later opnieuw gekeurd worden. Het is toegestaan om maximaal twee maanden vóór de nieuwe keuringsdatum de auto te laten keuren. In dat geval blijft de oorspronkelijke keuringsdatum in stand en hoeft de auto pas weer gekeurd te worden over maximaal veertien maanden (of zesentwintig maanden). In het geval de auto niet gekeurd is op de uiterste datum uit het vorige keuringsrapport kan een boete volgen. Voor de autoverzekering kan ook als eis worden neergelegd dat de auto APK goedgekeurd is.

Wie voert de APK keuringen uit?

Uitsluitend garagebedrijven die hiervoor toestemming hebben gekregen (een vergunning) van de Rijksdienst voor het Wegverkeer mogen deze keuringen uitvoeren.

Waar wordt op gelet bij een APK keuring?

De keuring is simpel gezegd gericht op alles wat met de veiligheid van het voertuig te maken heeft. Dus bijvoorbeeld de remmen, verlichting en banden, maar ook minder voor de hand liggende zaken, zoals ruitenwissers en verlichtingslampjes van het nummerbord. Ook aspecten die met het milieu te maken hebben vormen een onderdeel van de keuring. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de uitlaatgassen. Voor een dieselauto vormt roetmeting ook een onderdeel van de keuring. In het geval uw auto in een steekproef terecht komt, bent u verplicht om hieraan mee te werken. Er zal dan een nieuwe keuring van de auto plaatsvinden.

Wat kost een APK keuring?

Daar zijn geen vaste bedragen voor te geven. In de wet is ook geen minimum en maximumbedrag vastgesteld. Garagebedrijven bieden deze keuring vaak gratis aan in combinatie met een grote beurt. Voor een losse keuring verschillen de prijzen ook sterk. De prijzen variëren ongeveer tussen de €29,- en €75,-.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De APK keuring, wat zijn de regels?De APK keuring, wat zijn de regels?Nieuwe auto’s hoeven nog niet APK gekeurd te worden. Zodra de auto drie of vier jaar oud is, moet u jaarlijks, of eens p…
APK keuring, wanneer, waarom en waar?APK keuring, wanneer, waarom en waar?In Nederland kunt u uw auto APK laten keuren bij garages en keuringsstations die de RDW erkenning hebben. De RDW control…
APK keuringseisen aan uitlaatgassenAPK keuringseisen aan uitlaatgassenTijdens de Algemene Periodieke Keuring, beter bekend onder de APK (keuring) worden auto's op vele onderdelen gecontrolee…
Andere auto kopen of de oude reparerenAndere auto kopen of de oude reparerenDe onderhoudskosten van een auto zijn niet te voorspellen. Er zijn nieuwe auto’s die vaak mankementen vertonen, en oude…

Zoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoZoutstrooien beschadigt de lak en carrosserie van de autoIn Nederland zijn in de winter van 2009-2010 werkelijk miljoenen kilo’s zout gestrooid op de wegen om gladheid zoveel mo…
Auto van de Zaak - Bijtelling - Een Koopje - Doen!mijn kijk opAuto van de Zaak - Bijtelling - Een Koopje - Doen!Auto van de zaak vaak goedkoper dan een particuliere aankoop! De inkomensbijtelling voor de leaseauto of auto van de zaa…
Bronnen en referenties
  • RDW
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 15-06-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.