APK keuringseisen aan uitlaatgassen

APK keuringseisen aan uitlaatgassen Tijdens de Algemene Periodieke Keuring, beter bekend onder de APK (keuring) worden auto's op vele onderdelen gecontroleerd op technisch vlak. Nu auto's steeds moderner worden, wordt de keuring daarom ook aangevuld. Alleen auto's met een geldige APK mogen de Nederlandse wegen betreden, anders wordt er bekeurd door de overheid.

Algemene Periodieke Keuring (APK)

Tijdens de reguliere APK worden auto's in de meeste gevallen jaarlijks gecontroleerd of ze nog aan de veiligheidseisen voldoen. Voor nieuwe auto’s geldt dat ze de eerste vier jaar vrijgesteld zijn van de keuring. Daarna moeten ze om de twee jaar voor de keuring komen, tot dat ze de leeftijd van acht jaar hebben bereikt. Daarna geldt het reguliere interval van jaarlijks.

Uitlaatgassen: Viergastest en roetmeting

Als een auto APK wordt gekeurd wordt o.a. gekeken naar de uitstoot van bepaalde gassen. Dit zijn de viergastest en de roetmeting (voor diesels). Als bepaalde gassen of deeltjes in de uitstoot te hoog zijn, wordt de auto afgekeurd en moet de eigenaar de auto in orde brengen. Soms is dit eenvoudig te realiseren door het een en ander opnieuw af te stellen of schoon te maken, maar soms is het noodzakelijk om een duurdere reparatie uit te (laten) voeren, bijvoorbeeld aan de uitlaat. Daarna kan de auto voor de herkeuring worden aangeboden en opnieuw worden getest. Dit leidt dan tot goedkeuring en de auto kan worden afgemeld.

Europe On-Board Diagnostics (eobd)

Sinds 2001 voor benzine auto’s en 2003 voor diesels hebben Europese auto's een bepaald systeem (computer) aan boord dat gegevens van allerlei sensors in de auto meet en opslaat. Dit is het zogenaamde Europe On-Board Diagnostics systeem (EOBD). Deze opgeslagen gegevens geven een indicatie van de staat van bepaalde onderdelen en systemen in de auto.

Uitlezen auto

De EOBD computer kan worden uitgelezen met een uitleesapparaat of scantool. Deze aansluiting zit vaak in de buurt van het stuur of rond de middenconsole. Na het aansluiten van het apparaat kun je de gegevens bekijken. Als er iets mankeert, verschijnen er foutcodes. Voor de APK in de toekomst gaan de P-foutcodes een rol spelen. Deze codes geven aan dat er iets mis kan zijn met de emissies van de auto, dus de samenstelling van de uitlaatgassen. Hiermee komen dan de nu gebruikelijke testen te vervallen.

APK afkeur: P-codes afkeurlijst

De volgende foutcodes geven meteen reden tot afkeur tijdens de APK. Dit zijn codes die beginnen met de volgende combinaties:

  • P01
  • P02
  • P03
  • P04
  • P0650

Deze foutcodes gaan gelden voor benzine, diesel, (plug-in) hybride en volledig elektrische auto's. Voertuigen die dus buiten deze controle vallen zijn auto's die op LPG rijden of van voor 2006.
© 2011 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Bi-Fuel auto: wat is bi-fuel en wat zijn de voordelen?Door de nog steeds snel stijgende brandstofprijzen zijn zuinige auto’s erg in trek, steeds meer consumenten houden reken…
Gebruikte auto: Kies je voor benzine, diesel of LPG?Brandstof is duur en het is daarom belangrijk om te kiezen voor een auto met een motor, die past bij jouw specifieke beh…
Wat kost een APK keuring?Vanaf het moment dat een benzine auto vier jaar oud is, moet er eerst eens in de twee jaar en vervolgens jaarlijks een a…
Benzine, lpg of dieselBenzine, lpg of dieselBrandstof heeft het autorijden de laatste jaren veel duurder gemaakt. Vanaf het begin van 2009 wordt benzine steeds duur…

Automobilist vaak onvoldoende voorbereid naar buitenlandAutomobilist vaak onvoldoende voorbereid naar buitenlandDe Nederlandse automobilist gaat slecht voorbereid op vakantie. We staan bij de Duitse benzinepomp om te tanken en weten…
Volvo S80, een legendeDe Volvo S80 wordt niet voor niets gebruikt door het koningshuis. De auto biedt comfort, is degelijk en is een zeer veil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chunchun, Pixabay
  • 2MM Magazine, uitgave van VACO, 2011
  • http://en.wikipedia.org/wiki/On-board_diagnostics
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-01-2016
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.