Verkeer - Verkeersregels en de wegenverkeerswet

Verkeer - Verkeersregels en de wegenverkeerswet Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens = RVV en de WegenVerkeersWet = WVW kennen vele artikelen, die de gedragingen in het dagelijks verkeer regelen. Kennis en naleving van de verkeersregels zullen ongetwijfeld het aantal verkeersdoden per jaar laten doen afnemen. Het aantal verkeersdoden kende door de jaren heen een daling dankzij vele verkeersmaatregelen. Het aantal verkeersgewonden geeft echter door de jaren heen een stijging te zien. Helemaal geen dodelijke verkeersslachtoffers zal een utopie blijven, maar...ieder slachtoffer is er één te veel. Het juist volgen van de regels waar we als weggebruiker geregeld mee te maken krijgen zal in ieder geval een positieve bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid op de weg.

Bestuurders of Weggebruikers

Bij benadering van verkeerssituaties / verkeersopgave is het van belang een onderscheid te maken tussen bestuurders en overig verkeer of weggebruikers. Dit onderscheid is onder andere van belang bij het verlenen van voorrang. Voorrang is geregeld tussen bestuurders onderling, daar waar bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre over "verkeer" wordt gesproken.
 • Bestuurders: alle weggebruikers, behalve voetgangers
 • Weggebruikers: alle verkeer (dus o.a. ook voetgangers)

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens Artikel 54

Bestuurders, die een bijzondere manoeuvre willen uitvoeren, moeten het overige verkeer vóór laten gaan.
Bijzondere manoeuvres zijn:
 • Wegrijden
 • Achteruit rijden
 • Van een uitrit de weg oprijden, of van een weg een inrit oprijden. (voorkeur verdient: de bestuurder die uit de uitrit komt, vóór laten gaan)
 • De doorgaande rijbaan = autosnelweg via de invoegstrook oprijden en de doorgaande rijbaan via de uitrijstrook verlaten.
 • Wisselen van rijstrook (daarom altijd goed over de schouder kijken en in de 'dode hoek')
 • Keren (dit geldt dus ook bij de uitvoering van de bijzondere verrichtingen)

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens Artikel 55

Bestuurders van motorvoertuigen en (bromfietsen) moeten een teken met hun richtingaanwijzer (of arm) geven, indien zij:
 • Willen wegrijden (bij elke beginnende deelname aan het verkeer)
 • Andere bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen
 • De doorgaande rijbaan =snelweg willen oprijden of deze willen verlaten
 • Bij het wisselen van rijstrook
 • Bij alle belangrijke zijdelingse verplaatsingen (als indicatie: iedere inhaalmanoeuvre, méér dan de breedte van een fietser)

WW = WegenVerkeersWet Artikel 5

Voor het geval bepaalde gedragingen niet geregeld zijn, voorziet Artikel 5 van de WegenVerkeersWet in de handhaving van ongewenste gedragingen. Dit artikel 5 wordt het ook wel het 'kapstokartikel ' genoemd.

Artikel 5 - Kapstokartikel

Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

De omschrijving "eenieder" geeft aan dat hetgeen in artikel 5 vermeld staat voor iedereen geldt. Ook als je niet zelf direct aan het verkeer deelneemt kan je gedrag van invloed zijn op de veiligheid van anderen binnen het verkeer. Bijvoorbeeld: voetballend op straat, of takken verbranden in je tuin, waardoor het zicht wordt belemmerd. Maar ook rijdend in je auto als situaties niet geregeld zijn mag je de verkeersveiligheid nooit in gevaar brengen. Niet geregelde situaties vallen onder verkeersinzicht

Verkeersborden en verkeersregels

Uiteraard is voor goede deelname aan het verkeer kennis van de verkeersregels en van de Nederlandse verkeersborden van belang. Alhoewel er al jaren door verschillende (verkeers)instanties gepleit wordt voor een "opfriscursus" voor bestuurders die al langer het rijbewijs hebben, is de kennis en toepassing van de regels vooralsnog de eigen verantwoordelijkheid. Iedere Nederlander wordt wel geacht de wet en zo ook de verkeersborden te kennen.

Lees verder

© 2007 - 2020 Jvd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verkeersborden - Verkeersregels op het waterVerkeersborden - Verkeersregels op het waterVerkeersborden - Verkeersregels op het water. Evenals voor het wegverkeer, kennen we op het water ook verkeersregels en…
Scootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidScootmobiel - Verkeersregels en VeiligheidDe scootmobiel; rijden, verkeersregels en veiligheid op de weg. Een blik op de weg leert ons dat de scootmobiel niet mee…
Schade tijdens inparkeren, achteruit rijden en kerenSchade tijdens inparkeren, achteruit rijden en kerenOm auto te kunnen rijden moet je regelmatig bijzondere manoeuvres uitvoeren als achteruitrijden, keren, invoegen of van…
Verkeer - Hulp verlenen bij aanrijding of verkeersongevalVerkeer - Hulp verlenen bij aanrijding of verkeersongevalEen aanrijding of verkeersongeval - Wat moet je doen? In het drukke en intensieve verkeer in Nederland is een aanrijding…

Straatje keren of steken - Bijzondere verrichtingStraatje keren of steken - Bijzondere verrichtingDe bijzondere verrichting 'straatje keren' zal het meest bekend zijn. Officieel spreek je van 'keren door middel van ste…
Het Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenHet Nieuwe Rijden - Bespaar autokostenBespaar op uw autokosten dankzij de methode van het Het Nieuwe Rijden. Iedereen heeft misschien wel eens gehoord van "He…
Bronnen en referenties
 • Autorij-instructie.nl

Reageer op het artikel "Verkeer - Verkeersregels en de wegenverkeerswet"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ann, 10-02-2020 15:20 #113
Hallo, ik heb vandaag het volgende meegemaakt. Ik kom op een kruispunt (T), ik heb voorrang, want ik kom van rechts. Nu komt er een camionette van links, en ik heb die camionette dus mee (aangereden) met mijn wagen. Aan mijn wagen is de meeste schade. Vooraan men bumper helemaal weg en lichten ook. De camionette heb ik aangereden achteraan. Wie is hier nu eigenlijk in fout? Van waar de camionette komt, staan er auto's dus op zijn rijvak blijven kon niet. Maar moest ik eerst naar links ook kijken vooraleer ik men voorrang neem? Ik weet het niet maar ben ik in fout? Reactie infoteur, 10-02-2020
Beste Ann,

Het klopt dat bestuurders van rechts voorrang hebben op een gelijkwaardig kruispunt, maar… voorrang mag je nooit nemen, maar moet je krijgen. Als ik het goed begrijp heb je de vrachtauto van achter aangereden. Dit lijkt er op -voor zover ik uit je vraag opmaak- dat je voldoende tijd zou moeten hebben gehad om de "fout" van de vrachtwagenchauffeur op te vangen. Inderdaad zul je ook altijd naar links (en rechts en over) een kruispunt moeten kijken om er zeker van te zijn dat je een kruispunt veilig kunt overrijden. Ik vrees alhoewel ik de feitelijke situatie niet ken, dat het je aangerekend kan worden, ook al kwam de vrachtwagen (eerder) van rechts.

Mvg - Sjaak

Keetje, 01-10-2019 15:20 #112
Op een normale doorgaande weg binnen de bebouwde kom, staan opeens auto’s te wachten. Er blijken wegwerkzaamheden te zijn die nogal lang gaan duren. Het verkeer kan er van beide kanten niet langs. Diverse auto’s keren op de weg en rijden terug in de richting waar ze vandaag gekomen waren. Zo ook ik. Terwijl ik aan het keren ben, rijdt er opeens iemand achter me langs – (de rij was nl. iets korter geworden omdat er een paar auto’s gekeerd waren en weggereden). Gelukkig trapte ik net op tijd op de rem (i.v.m. het signaal van mijn parkeersensoren), maar ik was behoorlijk geschrokken. Ik neem aan dat als er schade was gereden, ik verantwoordelijk gehouden zou worden omdat ik een bijzondere verrichting aan het uitvoeren was? Aan de andere kant vraag ik me af waarom iemand, die toch niet verder kan rijden (want de rij stond nog steeds te wachten), er toch persé langs moest rijden terwijl ik aan het keren was? Ik rij al bijna 400.000 km schadevrij en probeer steeds zo defensief mogelijk te rijden waarbij ik ook regelmatig attent ben tegenover andere weggebruikers (zoals mensen er ‘tussen’ laten bij het stoplicht). Ben ik idd aansprakelijk terwijl een andere weggebruiker zich ronduit hufterig gedraagt? Reactie infoteur, 02-10-2019
Beste Keetje,

Ik durf er geen uitspraak over te doen. Mogelijk wordt het door de verzekeringsmaatschappijen 50 / 50 afgehandeld.
Enerzijds is het inderdaad zo dat jij een bijzondere manoeuvre / belangrijke zijdelingse verplaatsing uitvoert, waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan. Anderzijds zou een (roekeloos) inhalende bestuurder aangesproken kunnen worden op artikel 5 van de wegenverkeerswet (zogenaamde kapstokartikel)
Artikel 5: Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.
Probleem is dan wel dat het "roekeloos" rijgedrag van de ander aangetoond moet kunnen worden (getuigen)
Zie voor voorbeelden: http://www.wetboek-online.nl/wet/Wegenverkeerswet%201994/artikel%205.html

Mvg - Sjaak

Vdberg, 29-07-2019 21:08 #111
Goedenavond,

Ik heb de volgende situatie meegemaakt (zie hieronder). Nu ben ik benieuwd wie er aansprakelijk is.

Ik reed in langzaam rijdend en stilstaand verkeer en moest invoegen van de A59 naar de A2 ring (hier gaan 4 banen over in 3 banen). Ik ging stilstaand en zeer langzaam rijdend naar links (naar de gemaakte ruimte door een andere auto).
Mijn bus en aanhanger zijn bij elkaar ruim 11,5 meter lang en tijdens het invoegen keek ik regelmatig of er ruimte was. Plots zag ik in mijn linker spiegel een auto helemaal aan de linker-achterzijde tegen mijn aanhanger aanrijden (reed sneller dan ik/file). Hier heb ik dan ook schade.

Ik snap dat, invoegend verkeer, recht doorgaand verkeer voor moet laten, maar de wet geeft ook aan dat je niet zomaar ergens tegen aan kan rijden en de ander aansprakelijk stelen onder de noemer “invoegend verkeer”. Mijn snelheid op het moment van aanvang van de bijzondere verrichting was gelijk aan de snelheid van het overige verkeer, maar doordat het overige verkeer stil kwam te staan, was er geen gelegenheid om de bijzondere verrichting te voltooien dan wel af te breken (dat is dus de reden dat er tijdens het filerijden ánders geanticipeerd moet worden).

De verzekering stelt mij verantwoordelijk onder het artikel 54 RVV, maar op het moment dat ik stilstaat verricht ik toch ook geen bijzondere handeling en kan ik het overige verkeer toch ook niet voor laten gaan? Reactie infoteur, 30-07-2019
Beste Vdberg,

Bij / voor het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre moeten bestuurders overige weggebruikers voor laten gaan. Formeel heeft de verzekeringsmaatschappij dus gelijk. Ik denk dat het grootste probleem is dat het niet aan te tonen is dat u op het moment van aanrijden stil stond. Is uw rijgedag / het stilstaan te onderschrijven door getuigen, dan zou bezwaar indienen m.i. kans op succes geven, anders vrees ik van niet.
Een stilstaand voertuig of object kun je inderdaad niet zomaar aanrijden omdat deze in de weg staat. Als het voertuig of object gevaar oplevert kan de bestuurder / eigenaar hooguit beboet worden bij toepassing van artikel 5: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd"

Mvg - Sjaak

Schaekens, 11-07-2019 20:52 #110
Beste,
Hoe is de doorgang geregeld als op een weg rechts voertuigen staan geparkeerd en ik al enkele voertuigen voorbij gereden ben en plotseling een voertuig tegemoet komt. Is het zo dat ik het tegemoetkomende voertuig wel door moet laten? maar waar moet ik dan naar toe? Achteruit rijden?of moet het tegemoetkomende voertuig mij de gelegenheid bieden, dat ik rechts kan uitwijken. Vroeger was het zo. dat het tegemoetkomende voertuig door mag en ik er rekening eerste mee moest houden, dat ik op het weggedeelte was voor het tegemoetkomende verkeer. Reactie infoteur, 12-07-2019
Beste Schaekens,

Wat u stelt is juist. In principe moet u de tegemoegkomende bestuurder voor laten gaan/vrije doorgang verlenen. Is er een mogelijkheid -al dan niet tussen geparkeerde voertuigen- naar rechts te sturen, dan moet u dit doen. Dit moet uiteraard wel in alle redelijkheid. Voorwaarde is ook dat u voldoende ver vooruit gekeken hebt om te beoordelen of de weg voldoende vrij was om de geparkeerde auto's of een obstakel voorbij te gaan. Is dit het geval, dan mag u van de tegemoet komende bestuurder enig sociaal weggedrag verwachten. Wat niet kan, kan niet. Drukt een ander door, zet de auto dan tijdig stil.zodat de ander u aanrijdt en niet andersom! Achteruit rijden kan… maar dan wederom in alle redelijkheid. Sommige situaties zijn helaas niet voor 100% in regels te vatten. "Geef u verstand voorrang" geldt dan voor eenieder.

Mvg - Sjaak

Guus, 29-05-2019 19:23 #109
Dank je, Sjaak. In mijn beleving was er geen sprake van gevaarlijk rijgedrag maar dat is natuurlijk in zekere mate subjectief. De boete is vanwege inhalen op/bij zebrapad en niet vanwege gevaarlijk rijgedrag, dus dat was niet de overtreding - of zie ik dat verkeerd? Reactie infoteur, 31-05-2019
Beste Guus,

Je ziet het goed. Volgens artikel 12 van het RVV is het verboden vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats een voertuig in te halen. Dus formeel klopt de boete, leek me alleen een beetje vergezocht, vandaar mijn vraag over eventueel gevaarlijk rijgedrag.

Mvg - Sjaak

Guus, 28-05-2019 18:19 #108
Wordt het om een vuilniswagen rijden - die vuilnisbakken aan het legen is - beschouwd als inhalen? Dit ivm boete inhalen op/bij zebrapad. Reactie infoteur, 29-05-2019
Beste Guus,

Nee, dit geldt als voorbij gaan, evenals bij het passeren van andere "stilstaande" objecten. Neemt niet weg dat dit alleen mag gebeuren als dit veilig kan.
Bij een zebrapad of VOP geldt echter dat dit gevaar op kan leveren omdat je weinig zicht kunt hebben op eventuele aankomende of overstekende voetgangers. Was er sprake van gevaarlijk (rij)gedrag en/of een te hoge snelheid?

Mvg - Sjaak

Vd Bij, 05-09-2018 12:54 #107
Goedemiddag,

Als ik op een normale weg linksaf wil slaan en ik heb mijn richtingaanwijzer uit en ik sta voorgesorteerd, dan mag mijn achterligger mij toch nooit links inhalen?

Nu sta ik op dezelfde weg met de richtingaanwijzer naar links uit en voorgesorteerd maar wil ik aan de andere kant van de weg parkeren
wie heeft er dan voorang? mijn achterligger of ik?

hier heb ik namelijk een botsing gehad met mijn achterligger die zonder knipperlicht mij even snel wou inhalen. Reactie infoteur, 08-09-2018
Beste,

Volgens de regel geschiedt inhalen links, maar bestuurders die links voorgesorteerd staan mogen rechts ingehaald worden. De bewuste bestuurder had u in dit geval niet links in mogen halen. Probleem zal echter zijn om dit aan te tonen (getuigen).

Mvg - Sjaak

Ricardo, 10-06-2018 15:14 #106
Goedemiddag.
Vraag:
Ik heb vandaag een botsing gehad in een woonwijk. In deze straat heb je een T splitsing. Rechts van mijn auto heb je een flat met een parkeerplaats zonder verkeersborden of wegmarkeringen. Er komt een auto van rechts uit deze straat rijden en raakt mijn auto op mijn rechterachterwiel. Ik probeerde nog uit te wijken. Echter accelereerde hij ipv te remmen. Nou stond er op dat moment een busje geparkeerd voor deze t splitsing waardoor de tegenpartij niet te zien was. Hij komt van rechts. Echter raakt mij wel bijna aan de achterkant van mijn auto. Hij had ook genoeg tijd om uit te wijken of te remmen of iets dergelijks. Ik weet dat ik voorrang moest verlenen maar als ik al dusdanig op het einde van deze splitsing reed. Heb ik dan nog alle schuld? Reactie infoteur, 11-06-2018
Beste Ricardo,

De regel stelt dat bestuurders op een kruispunt voorrang verlenen aan voor hen van rechts komende bestuurders. De positie van beide bestuurders wordt niet nader beschreven. Ik vrees dus dat je schuld hebt, tenzij de andere bestuurder nalatigheid en/of gevaarlijk gedrag verweten kan worden (getuigen?).
Meestal is de "parkeerplaats" waar je op doelt een zelfstandige weg waarop de mogelijkheid tot parkeren bestaat?

Mvg - Sjaak

D. P., 08-03-2018 16:56 #105
Vraag:
Ik rij de straat uit en stop bij de kruising waar ik rechtsaf wil. Ik kijk naar links.
Daar komt een scooter aanrijden. Ik wacht rustig tot dat deze "voorbij" is. De scooter geeft geen signaal verder en ik denk dat deze dus rechtdoor gaat. Ik geef een klein beetje gas, maar tegelijkertijd zie ik vanuit mijn ooghoek dat de scooter rechtsvoor langs mijn auto de straat is in gereden. Ik heb niet gemerkt dat ik hem hierbij, met mijn bumper, ietwat geschaafd heb. Ik ben gestopt maar niet uitgestapt, ervan overtuigd dat ik hem verder niet geraakt had ben ik doorgereden. Later kwam er een brief van de politie dat ik op bureau moest verschijnen, verdacht van doorrijden na een aanrijding. Dat was al schrikken, maar goed mijn vraag is nu, ben ik wel schuldig voor de schade? Reactie infoteur, 09-03-2018
Beste D.P.

Ik begrijp de situatie niet helemaal.
Als de scooter van links komt, kom jij voor de scooter van rechts en zal de bestuurder van de scooter voorrang moeten verlenen. Er vanuit gaand dat jullie op een gelijkwaardig kruispunt beiden op de eigen weghelft rijden, is het binnen het geschetste verhaal eerder zo uit te leggen dat de scooter jou aanrijdt/schampt in plaats van andersom?

Mvg - Sjaak

Jan, 16-01-2018 13:27 #104
Vraag.
Ik rij rechts in een straat vol met geparkeerde auto's aan mijn zijde. Ik rijd halverwege de straat terwijl een groep motorrijders mij tegemoet komen. We kunnen gemakkelijk langs elkaar heen omdat de straat 6.10 meter breed is en ik voldoende rechts aanhoud. Ze rijden allemaal mij voorbij maar de laatste motor raakt de zijkant van mijn auto. Ben ik dan fout? Reactie infoteur, 16-01-2018
Beste Jan,

Dit zal lastig te beoordelen zijn. Jij vindt het "obstakel' (de geparkeerde auto's)
rechts van je op de weg en moet -indien de doorgang onvoldoende is- het tegemoet komende verkeer voor laten gaan. Wat in dezen voldoende is zal moeilijk aan te tonen zijn. Formeel ben je fout, tenzij de ander roekeloos rijgedrag aan te rekenen is, hetgeen dat wel weer aangetoond moet worden.

Mvg - Sjaak

Mark, 05-11-2017 14:34 #103
Hallo,
Ik sta bij een t-splitsing te wachten en zie van rechts een bestel busje rijden die zich op een voorrangsweg bevindt waar 50 gereden mag worden, het regent. Ik laat de bestelbus passeren en zie in de verte ook een auto aan komen rijden.
Ik rij de voorrangsweg links op en moet remmen na 20 meter (schatting) voor de bestelbus want deze staat stil vanwege drukte en weer een t-splitsing. De auto raakt mij rechtsachter aan de (bijrijder kant). De auto heeft linksvoren schade (bestuurderskant).
De verzekering stelt dat ik schuldig ben.
Weet u of dit correct is want ik vind van niet want de auto heeft naar mijn mening te hard gereden. Reactie infoteur, 06-11-2017
Beste Mark,

Het is moeilijk in te schatten of je de bestelwagen onvoldoende gelegenheid hebt gegeven bij het voorrang verlenen. Het aantal meters ligt niet vast, anders dan dat je de ander vrije doorgang zou moeten verlenen.
Naar de verzekeringsmaatschappij kan je -tegen de ander- wellicht het volgende artikelen als argumentatie gebruiken:
Artikel 19 RVV
"de bestuurder moet in staat zijn om zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is".
Daar staat tegenover dat voor jou het volgende kan gelden:
Artikel 5 - https://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/5040-verkeer-verkeersregels-wegenverkeerswet.html

Mvg - Sjaak

Lydia, 01-08-2017 16:46 #102
Ik heb even een vraagje. Als de auto die voor je rijdt op het linkse rijvak gaat staan om recht bij de oprit op te rijden, mag dat? Wie kan me helpen? Reactie infoteur, 02-08-2017
Beste Lydia,

De situatie is me niet helemaal duidelijk, maar als er sprake is van voorsorteervakken moet de in het vak aangegeven rijrichting gevolgd worden.
Is er sprake van afslaan dan moet de bestuurder het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt voor laten gaan (artikel 18 RVV). In beide gevallen moet richting met de richtingaanwijzer gegeven worden.
Als ik de vraag goed begrijp moet de ander je dus voor laten gaan.

Mvg - Sjaak

Boem Is Ho!, 15-06-2017 10:50 #101
Als ik achteruit rijd op een openbare weg en iemand komt ook achteruit gereden uit een uitrit en we raken elkaar; hoe zit dat dan met aansprakelijkheid? Mij werd verteld dat beide partijen aansprakelijk zouden zijn door bijzondere verrichting maar het feit dat ik reeds op de openbare weg zit en tegenpartij uit uitrit komt heeft hier dan verder geen invloed op? Mij werd verteld dat schadeafhandeling als volgt wordt opgelost:
Beide schadebedragen bij elkaar opgeteld en ieder is verantwoordelijk voor de helft. Als je dit verhaalt bij verzekeraar kost dit beide partijen volledige no-claim terugval. Reactie infoteur, 15-06-2017
Beste,

Beiden voer je een bijzondere manoeuvre uit, waarbij je ieder al het overige verkeer voor moet laten gaan. Een onderscheid/waarde aan de manoeuvres onderling wordt niet gemaakt. M.i. inderdaad 50/50.

Mvg - Sjaak

Joel, 05-06-2017 12:56 #100
Goede middag,
Ik heb een vraag, als ik op een voorsorteervak rij en ik vergis me in de richting, mag ik dan zolang er blokmarkering is van vak veranderen zolang ik het overige verkeer niet hinder?Alvast bedankt voor uw antwoord. Reactie infoteur, 05-06-2017
Beste Joel,

Ja dat mag, zolang er (nog) geen doorgetrokken streep tussen de rijstroken op het wegdek is aangebracht, of het resulteert in het overrijden van puntvlakken e.d.

Mvg - Sjaak

Saskja, 12-05-2017 20:25 #99
Beste,

Ik heb volgende vraag. Enkele dagen geleden is er een voertuig op me ingereden op volgende manier.

Ik reed de oprit op van mijn overburen om te draaien, zodat ik in mijn straat in de juiste richting kan parkeren. Wanneer ik terug achteruit rij om de straat op te rijden zie ik dat er een wagen aankomt en stop ik. Ik sta dus stil om deze wagen te laten passeren. Ipv dat de wagen passeert, rijdt deze in op de achterkant van men wagen. (Er was nog plaats genoeg om te passeren). De chauffeur had ook niet geremd omdat hij duidelijk zei dat hij met iets anders bezig was en niet gefocust was op de baan. Op het aanrijdingsformulier heeft hij geschreven dat hij op mij is ingereden, ik heb geschreven dat ik stil stond. Beiden hebben we dit ondertekend, maar nu is hij van verklaring veranderd. Ook op de schets op het aanrijdingsformulier is het niet heel duidelijk omdat we onze wagen iets over de helft van de weg hadden getekend terwijl we eigenlijk gewoon op onze helft staan. Is dit een duidelijke situatie wie er schuld heeft met zijn woorden op het formulier of is hier echt discussie mogelijk?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 15-05-2017
Beste Saskja,

Als de vrachtwagenchauffeur op het formulier heeft erkend dat jij (tijdig) stil stond en hij onoplettend is geweest, lijkt me dat het duidelijk is. Accepteer geen andere versie en blijf bij de eerste verklaring. Mochten er getuigen zijn, dan kan dit van extra waarde zijn.
Als de schade niet al te groot is, dan zullen verzekeringsmaatschappijen het mogelijk op 50/50 af willen handelen, maar dat zou ik in jouw geval niet accepteren. Jullie beider verklaring is tenslotte opgesteld en ondertekend.

Mvg - Sjaak

A., 02-03-2017 17:29 #98
Ik heb de volgende vraag:

Ik rijd achteruit mijn oprit af, en bots tegen de postbezorger (auto) aan die precies aan komt rijden en in mijn inrit stopt/parkeert. Wij hebben een inrit met hek na het hek nog ongeveer 2 meter tot de weg en schuin weglopende heg vanaf dat hek naar de weg toe. Je kunt ten alle tijde je auto naast de heg parkeren (kunnen er zelfs wel 2 staan) en niet pal voor het hek.
Schade valt op zich wel mee maar wie is de schuldige? Ik omdat ik achteruit rij, of hij omdat hij voor de inrit stop? Reactie infoteur, 03-03-2017
Beste A.,

Er zijn maar weinig plaatsen waar niet gestopt mag worden. Een nader omschrijving van een plaats waar gestopt mag worden ontbreekt veelal. Wel is zo dat het andere verkeer niet in gevaar gebracht mag worden.
Zoals ik het zie is het helaas zodat u een bijzondere manoeuvre uitvoert (achteruit rijden) waarbij u al het overige verkeer voor moet laten gaan.
Zie ook:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/9873-regels-stilstaan-of-parkeren-met-de-auto-op-de-openbare-weg.html

Mvg - Sjaak

Maikel, 13-02-2017 20:22 #97
Hallo,

Ik had een vraag omtrent trottoirbanden. Helaas is bij ons de eenrichtingsstraat pas geleden vernieuwd. Mooier geworden, maar in mijn ogen een stuk onveiliger. Omdat de verhoogde stoep nu verdwenen is en nu de zelfde hoogte heeft als de rijweg. Er is nu een andere kleur stenen gebruikt om de scheiding te maken tussen rijweg en stoep. De stoep en rijweg hebben wel de zelfde kleur. Nu ben ik als voetganger een keer aangereden door een bus die uitweek voor een tegemoetkomende fietser (die mogen wel 2 richtingen op). Maar omdat hij uitweek en er nu geen belemmering is van de trottoirband reed hij vol over het loop gedeelte en met gevolg dat ik op zijn motorkap lag. Nu heb ik de gemeente (en politie) daarvan op de hoogte gesteld. De politie zegt dat het een besluit van de gemeente is en kunnen verder niets doen. De gemeente zegt dat een trottoirband de veiligheid niet verhoogt maar dat automobilisten weten dat het niet de bedoeling is om over de scheiding heen te rijden. En hij bleef bij dit verhaal. Zijn er regels uit de wet omtrent dit probleem die ik kan aandragen bij deze ambtenaar om hem wel te overtuigen dat verhoogd veiliger is dan gelijkvloers? En dat theorie (achter bureau) ander is dan de praktijk (op straat)?
Alvast bedank voor uw tijd en reactie. Maikel uit Doesburg. Reactie infoteur, 14-02-2017
Beste Maikel,

Theoretisch hebben de instanties gelijk. Enige oplossing zou naar mijn idee kunnen zijn om het bewuste gedeelte van de straat/de wijk in te richten als erf, maar dit zal mogelijk te omslachtig en/of te kostbaar zijn. Het potentieel gevaar voor de voetganger blijft dan wel bestaan, maar door de inrichting en de beperkte snelheid (15 km/u) zal het gevaar/zullen de gevolgen minder zijn.

Mvg - Sjaak

Robert, 10-01-2017 18:56 #96
Beste,

Bergings en transport bedrijven die aangesteld zijn voor bergingen bij ongevallen, hebben ontheffing voor bepaalde zaken omtrent wegenverkeerswet. Wie kan mij vertellen waar ik dit kan vinden, of kan mij duidelijkheid verschaffen.

Mvg
Robert Reactie infoteur, 11-01-2017
Beste Robert,

Voor meer duidelijkheid kun je kijken bij artikel 28 tot en met 31 van het RVV 1990
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/75241-rvv-1990-nederlands-en-engels-artikel-2-tot-87.html
en de ministeriële regeling betreffende dit onderwerp:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0025357/2015-04-01

Mvg - Sjaak

Anoniem, 10-01-2017 00:48 #95
Beste,

Enige tijd geleden wilde ik met de auto een hoofdweg oprijden. Ik moest dus voorrang verlenen aan het verkeer op de hoofdweg. Ik stond stil en keek en er kwam geen verkeerd af, ik rijd de baan op en verschillende meters verder word ik aangereden op de achterkant van de auto. De bestuurder beweerde dat ik geen voorrang verleend had terwijl dit zo wel was, er werd familie van hem gebeld. De moeder kwam ter plaatse en was bezig het aanrijdingsformulier in te vullen. Ik had niets te zeggen, zij zei ook je gaf geen voorrang terwijl ze er niet bij was.

Ik weigerde om dit aan te kruisen en ze werden boos. De voorkant was niet doorgedrukt dus heeft de moeder alles op het tweede deel wat normaal doordrukt nog eens met pen geschreven. Ik had de politie gebeld, zij wilden niet veel doen. Ik moest de papieren tekenen. Even later vroeg de moeder mijn papier terug want de situatieschets stond er niet op bij het gedeelte van mij.

Achteraf zag ik dat ze bij mijn gedeelte had aangeduid dat ik geen voorrang verleende. Mijn papier was al getekend dus ik kon dat niet doen. Hierna naar de dokter, deze constateerde dat ik compleet in shock was en niet in staat papieren te begrijpen en te tekenen. Nu de tegenpartij werd aansprakelijk gesteld maar ze hebben een verzet aangetekend.

Nu is mijn vraag, normaal als je het aanrijdingsformulier tekent ga je akkoord, maar ik mocht mijn verhaal niet zelf noteren, en moest tekenen werd gezegd.

Wat kan ik nog doen? Reactie infoteur, 10-01-2017
Beste Anoniem,

Helaas kan ik je geen bevredigend antwoord geven. Wellicht dat je een rechtsbijstandverzekering kunt raadplegen (DAS); zij claimen in de reclame ook niet verzekerden te helpen?
Kennelijk is er gefraudeerd bij het invullen van het schadeformulier en ben je gemanipuleerd. Moeilijkheid zal m.i. zijn om dit aan te tonen.
Het feit dat je aan de achterzijde van de auto bent aangereden lijkt me eerder onoplettendheid van de andere bestuurder omdat je het kruispunt dan grotendeels al overreden hebt.

Mvg - Sjaak

Louka van 't Padje, 08-11-2016 10:37 #94
Wij wonen vlakbij een gelijkwaardige kruising, waar 60 km gereden mag worden. Onze inrit is ongeveer 5 meter van deze kruising. Er is een gevaarlijk moment, als wij met de auto (vaak achteruit, als dat nodig is) de uitrit uit moeten. Er kan dan namelijk plotseling het rechtslaand verkeer, waar je dus geen zicht (vanwege onze eigen bomen, die van de gemeente niet weg mogen) op hebt, de hoek om zeilen. Het verkeer komt voor ons, wanneer wij uit de uitrit komen, dan plots van links.
Is de wegbeheerder in overtreding? Bestaat er een regel voor de wegbeheerder om de kruising voor ons minder gevaarlijk te maken? Reactie infoteur, 08-11-2016
Beste Louka,

Ik ben rij-instructeur en geen jurist, maar het volgende kan je mogelijk helpen.
Daar het eigen bomen betreffen, kan de wegbeheerder hier niet op aangesproken worden.
Vroeger bestond er een regel dat bossage rondom een kruispunt niet hoger mocht zijn dan 60 cm. om zodoende het zicht niet al te zeer te belemmeren. Wellicht dat dit als argument kan dienen, omdat jurisprudentie vaak terug grijpt op een oude regelgeving als er geen duidelijkheid is binnen de huidige regelgeving.

Daarnaast zou je de wegbeheerder/de gemeente artikel 5 van de wegenverkeerswet voor kunnen leggen; het zogenaamde kapstokartikel. In dit artikel staat:
“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Binnen de geschetste situatie lijkt hier sprake van. De gemeente moet je m.i. in de gelegenheid kunnen stellen conform dit artikel te kunnen handelen.

Mvg

Roy Smits, 17-10-2016 16:44 #93
Beste Sjaak,

Reed afgelopen week een smalle straat in. Een tegenligger zorgde ervoor dat ik mijn weg niet kon voortzetten dus ik stopte, liet hem langs mij rijden en vervolgde mijn weg. Op het moment dat ik mijn weg vervolgde keert iemand vanuit parkeerstand de weg op. Te laat voor mij om te ontwijken dus zit ik er tegen aan. Deze persoon is naar eigen zeggen al bijna volledig gekeerd en geeft mij schuld door onvoldoende oplettendheid. Wie is in deze aansprakelijk? Reactie infoteur, 18-10-2016
Beste Roy,

Is lastig om vast te stellen.
Het probleem is dat jullie beiden een bijzondere manoeuvre uitvoeren. Het enige verschil kan gelegen zijn in het feit dat de ander een teken met de richtingaanwijzer gegeven zou moeten hebben, omdat hij gaat deelnemen aan het verkeer vanuit "parkeren", hetgeen voor jou -bij een onvrijwillige stop in het verkeer- niet noodzakelijk is.
Een en ander zal waarschijnlijk moeilijk aan te tonen zijn?

Mvg - Sjaak

Esther, 03-10-2016 10:34 #92
Wie heeft er voorrang in de volgende situatie. Een voorrangsweg met een vrijliggend voorrangsfietspad ernaast. En aan de andere kant van de voorangsweg een straat met een 30 km zone uitritconstructie. Als ik als fietser vanaf het fietspad de voorrangsweg over wil steken de 30 km zone weg in. Wie heeft er dan voorrang de fietser of de auto die uit de 30 km zone komt en de voorrangsweg op wil draaien?

Mvg, Esther Reactie infoteur, 04-10-2016
Beste Esther,

Hier geldt -als de weg aan de andere zijde en het fietspad in het verlengde van elkaar liggen- de (vereenvoudigde) regel rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor.

Mvg - Sjaak

José, 21-09-2016 18:18 #91
Tijdens het rijden gaf de Tom Tom op de rijbaan aan, links aan te houden. Het was hier zo, dat er meerdere rijbanen zijn, die de plaats van bestemming vooraf aangaven.

De rechter rijbaan, gaf de eerste afslag die wij niet hoefden te gebruiken. Omdat Tom Tom aangaf de linker rijbaan te gaan gebruiken, kregen we in de auto discussie.

Ik moest de rechter rijbaan aanhouden, je moet altijd rechts rijden. Onverstoorbaar bleef ik links rijden zoals de Tom Tom aangaf. Pas 2 afslagen ben ik rechts gaan rijden, want de afslag was toen voor mij van toepassing. Wie weet het juiste antwoord?

Bij voorbaat hartelijke dank,

José Reactie infoteur, 22-09-2016
Beste José,

De algemene regel is "plaats op de weg is rechts". Zijn er meerdere rijstroken in dezelfde rijrichting, dan kies je in principe de meest rechts gelegen rijstrook voor die rijrichting, waarna je -indien van toepassing- op tijd de rijstrook kiest die bij afslaan voor jou van toepassing is.
"op tijd" is een niet nader omschreven begrip omdat dit van meerdere factoren afhankelijk kan zijn (drukte op de weg, weersomstandigheden, doorstroming etc)
Een navigatie is slechts een hulpmiddel; inzicht en de eigen beslissingen zijn uiteindelijk doorslaggevend.

Mvg - Sjaak

Jmgroen, 10-09-2016 13:51 #90
Is er een bepaling in het verkeersregelement over de minimale afstand die automobilist moet aanhouden bij het passeren van fietsers? Reactie infoteur, 12-09-2016
Beste Jm,

Nee, een minimale afstand staat niet omschreven. In de praktijk wordt geleerd een afstand van 1 á 1,5 meter aan te houden. De afstand is mede afhankelijk van de (weg)condities, weersomstandigheden, snelheid, drukte etc. Bij roekeloos gedrag kan een bestuurder wel aangesproken worden op hetgeen in artikel 5 van de wegenverkeerswet omschreven is, nl: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Mvg - Sjaak

Hobbelen, 02-07-2016 06:43 #89
Mijn vrouw heeft pasgeleden met de auto een aanrijding met een scooter gehad.

Situatie, smalle 2 baans weg met gele onderbroken strepen op de stoep.
Mijn vrouw stopt half op de stoep om het verkeer niet teveel te hinderen (als je vol op straat staat kan er niks meer langs), de kinderen stappen uit en mijn vrouw rijd de stoep weer af, kwak scooter in de zijkant.

Haar fout, dat ontkennen we niet en alles is netjes opgelost met het slachtoffer, gebroken of gescheurde spaakbeen maar alles goed.

Nu krijgt mijn vrouw proces verbaal en mogelijk een bekeuring op basis artikel 5, tevens beweert de technisch onderzoeker dat mijn vrouw daar niet mocht stoppen (hallooooooo onderbroken streep, stoeprand geel, in en uitstappen toegestaan) dua nu gooien ze het erop dat ze met twee wielen op de stoep stond en houden ze dus geen rekening in hun onderzoek dat dit gedaan is om minder gevaar en hinder op te leveren in de straat.

En nu? Als er een sanctie uitkomt Denk ik wel om protest aan te tekenen, immers het gebeurd niet bewust (ja officier, we rijden wekelijks scooters aan voor de lol) en alles is netjes geregeld met de tegenpartij (zelfde avond nog langs geweest persoonlijk om samen de formulieren in te vullen) Reactie infoteur, 02-07-2016
Beste Hobbelen,

Als het goed is, is er een motivatie gegeven voor de overtreding, die als richtlijn voor een bezwaar kan dienen.
Maak eventueel een foto van de locatie en/of de knelpunten ter plekke.
Zie:
https://www.cjib.nl/onderwerpen/in-beroep-tegen-een-verkeersboete/

Mvg - Sjaak

Do, 30-06-2016 17:34 #88
Een geparkeerde auto trekt op en rijdt tegen mijn zijkant van de auto terwijl ik hem passeer
Hij verklaart dat ik hem sneed door van baan te wisselen wat niet het geval is.
vraag: kun je aan de schade zien wat er aan de hand is?
en ben je niet altijd fout wanneer je vanuit stilstand wegrijdt? Reactie infoteur, 30-06-2016
Beste Do,

Wegrijden vanuit stilstand is een bijzondere manoeuvre, waarbij je al het verkeer voor moet laten gaan. De intentie om weg te rijden vanuit stilstand van een der zijden van de weg zou ook vooraf kenbaar gemaakt moeten worden door een signaal met de richtingaanwijzer.

Als de ander vanuit stilstand wegreed, is hij in principe fout. Probleem zal zijn om dit te bewijzen/aan te tonen. Zijn er getuigen, dan wordt dit een stuk makkelijker.
Aan de hand van de schade zal achteraf niet te reconstrueren zijn wat de oorzaak en beider gedrag ten tijde van de aanrijding is geweest.

Een reële situatieschets voor de verzekering zou dit wel aannemelijk kunnen maken, maar dan moet de schetsen (en de motivatie) van beiden wel eenduidig zijn.
Alhoewel ik het zo niet kan bepalen, lijk jij me sterker te staan om beschreven motivatie.

Mvg - Sjaak

Monique, 19-06-2016 21:51 #87
Hallo
Zou iemand mij kunnen vertellen wat de regelgeving / afspraken zijn bij een bocht? Aan het eind van onze straat heeft de bewoner van het hoekhuis in zijn tuin een heg geplaatst (1 meter hoog) en daartussen boompjes gezet (2 meter ongeveer) deze staan dicht op elkaar en ook de bocht om. Kortom totaal geen overzicht of er een auto aankomt (van beide kanten niet te zien)… Daarnaast is er om de bocht maar plaats voor 1 auto op de weg, dus geen plaats om uit te wijken. Dit mag toch niet neem ik aan, kan ik hem hierop aanspreken met een gegronde reden? Ik hoor het graag Reactie infoteur, 20-06-2016
Beste Monique,

Vroeger gold dat de bossages e.d. niet hoger dan 60 cm. mochten zijn als het gevaar bestond dat het zicht belemmerd werd.
Dit artikel is verwijderd en sinds 1990 wordt als er gevaar of hinder wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt artikel 5 van de Wegenverkeerswet gehanteerd.
Je zou de bewoner er op aan kunnen spreken. Heeft dit geen resultaat, dan kun je contact opnemen met politie of gemeente met de volgende motivatie:

Artikel 5:
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd".

Mvg - Sjaak

John, 02-06-2016 06:54 #86
Ik sta met mijn wagen te wachten om een kruising over te steken. Een auto komt van links en geeft met zijn richtingaanwijzer aan rechtsaf te slaan. Ik trek op om de kruising te passeren en word halverwege de kruising aangereden omdat de auto van links niet afsloeg maar doorreed. Wie is er nu fout? Reactie infoteur, 02-06-2016
Beste John,

Als het een gelijkwaardig kruispunt betreft, dan zal de andere bestuurder jou voorrang moeten verlenen; je komt tenslotte van rechts.
Betreft het een voorrangsweg of voorrangskruispunt, dan is de ander ook fout, maar zal het waarschijnlijk moeilijk te bewijzen zijn dat de ander te kennen heeft gegeven rechts af te willen slaan, maar de weg vervolgens rechtdoor vervolgde.

Mvg - Sjaak

Tienko Doorn, 25-05-2016 17:56 #85
Eigenlijk een vraag: mag ik met een fietsendrager op de trekhaak rijden terwijl er geen fiets vervoerd wordt? Bijvoorbeeld: ik heb iemand met een fiets weggebracht en ga nu alleen terug naar huis. Reactie infoteur, 25-05-2016
Beste Tienko,

Dat is geen probleem, mits de witte kentekenplaat en verlichting maar in orde is.

Mvg - Sjaak

Jacob Hellinga, 09-03-2016 11:43 #84
In Bedum heb je een rotonde in een woonwijk (30 km) Er voor loopt een straat met een bedrijf dat wordt bezocht door truck met trailers. De chauffeurs die bekend zijn ter plaatse gaan vanuit het bedrijf naar rechts, de wat minder bekende gaan naar links in komen in een woonwijk (30 km) en komen op een speels aangelegde rotonde, die niet geschikt is voor vrachtautos,
De chauffeurs nemen dan de kortste weg en rijden dan weer over het van klinkers voorziene middenstuk.
Moet de gemeente hierop controleren, kan de politie iets doen? Het is een ergernis, dat de prachtige rotonde steeds weer wordt kapotgereden Reactie infoteur, 09-03-2016
Beste Jacob,

Binnen de bebouwde kom is het vaak lastig manoeuvreren voor vrachtauto's en autobussen. Neemt niet weg dat ook bestuurders van deze motorvoertuigen zich aan de regels moeten houden. Bestaat er voor hen een logische alternatieve route?

Je zou je tot de gemeente kunnen wenden voor eventuele maatregelen.

Mvg - Sjaak

Kees Vh Hoofd, 27-01-2016 15:41 #83
In Smilde heb je een doorgaande weg. Suermondsweg. Deze is 50 km.
Nu de volgende situatie: Er zijn drempels aangelegd. De eerste ligt op de t splitsing dus lijkt rechts voorrang te hebben.
Kom je uit een andere zijweg, zijn de meningen verdeeld. Je rijdt op de Suermondsweg en rechts heb de Kon. Julianastraat. Wie heeft voorrang. Ik of degene die uit de Kon. Julianastraat komt. Deze komt over een verhoging en uit een dertig km zone gebied. Naast de Suermondsweg ligt een fietspad en een voetpad. Nu wordt het voetpad onderbroken en het fietspad niet.
Vanaf de Kon. Julianastraat heb je dus een drempel. Wie heeft voorrang? Reactie infoteur, 27-01-2016
Beste Kees,

Een drempel of verhoging zegt op zich niets over de voorrang; ook een 30-km zone of erf niet. Uitzondering hierop is een inrit- of uitritconstructie waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan.

Is op één van de wegen op een kruispunt (of T-splitsing) een uitritconstructie, dan geldt bovengenoemde regel voor die bestuurders. In alle andere gevallen betreft het -tenzij verkeersborden anders aangeven- een gelijkwaardig kruispunt/kruispunt van gelijke orde en dient aan bestuurders van rechts voorrang verleend te worden.

Hoop dat het duidelijk is.

Mvg - Sjaak

Greet, 23-01-2016 12:10 #82
Mag iemand anders dan bewoner voor garagedeur e/o uitgang tuin parkeren? garagedeur grenst direct aan openbare parkeerstrook… Reactie infoteur, 23-01-2016
Beste Greet,

Theoretisch mag je zelfs voor je eigen uitrit/inrit niet parkeren.
Artikel 24 b. van het RVV:
"een bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren voor een inrit of uitrit"

Mvg - Sjaak

Werker, 11-12-2015 22:08 #81
Hallo,

Situatie als volgt. Een peloton van recreatieve wielrenners blokkeert de weg met hun hobby. Een file dicht op elkaar rijdend als 25km punten maximaal vormt. Bij een rotonde slaan de heren rechtsaf en kan men doorrijden in de verschillende richtingen. De dame voor mij rijdt al naar rechts kijkend de rotonde voor de helft op kijkt naar linkse waar een auto de rotonde op wil (ze kon makkelijk doorrijden) doet uit schrik een noodstop en zet hem achteruit. Ik reed erachter en daar zij de rotonde dus opreed reed trok ik op naar de haaientanden. Nu door haar actief en dat ik er dichter achter zat dan gebruikelijk raakten wij elkaar waarbij zij stilstond met de auto over de haaientanden heen nog. Het was niet hard en ik heb eigenlijk niets en vond het niet zo erg en ben naar garage gegaan en was niet echt wat. Schadeformulier invullen vonden we beide dus niet nodig. Ik had mijn nummer gegeven indien ze wat wilde storten want nu haar premie laten verhogen voor een kras als la paar tientjes bij de garage… nu lijkt het erop door een bericht dat iemand haar heeft geadviseerd mij als achterkomen verkeer een nieuwe autokeuring te laten betalen.

Wat is hier nu het uitgangspunt punt. Ik denk dat wij er beide slecht afkomen indien ze dit doorzet en onder 50--50 schuld beide premies meer omhooggevallen gaan dan 59 euro voor een oppervlakkige kras van onder de 30cm…

Bedankt voor de informatie alvast. Ben benieuwd. Reactie infoteur, 12-12-2015
Beste Werker,

Over het algemeen kun je stellen dat de bestuurder die een andere bestuurder van achteren aanrijdt fout is.
Maar… als de ander achteruit rijdt -wat een bijzondere manoeuvre is- zal de fout bij de ander gezocht moeten worden.
Punt is: stond de ander stil op het moment van aanrijden of niet en is het één en ander te bewijzen (getuigen). Is dit niet te bewijzen en houdt zij vol dat ze stil stond, dan vrees ik dat het geen 50/50 wordt, maar dat u als schuldige aangemerkt wordt.

Bij een kleine schade is het vaak verstandig deze voor eigen rekening te nemen met oog op de no-claim, maar kan de verzekeringsmaatschappij of verzekeringsagent u beter over informeren.

Mvg - Sjaak

Rita, 08-12-2015 11:59 #80
Mijn dochter heeft net afgereden en is gezakt omdat ze bij stoplicht van de Ikea in Haarlem, waar twee rijbanen zijn de linkerbaan nam om naast vrachtauto te gaan staan. Volgens hem mag dat niet omdat vrachtauto kan uitzwenken. Is dat een officiële verkeersregel en kunnen daar op zakken? Reactie infoteur, 08-12-2015
Beste Rita,

Ik weet niet of de rij-instructeur is meegereden en wat zijn of haar visie is en of er nog meerdere opmerkingen waren?
In principe is de keuze om de auto -bij meerdere rijstroken voor afslaan- naast een vrachtauto op te stellen een juiste keuze. Probleem kan zich echter voordoen als een (lange) vrachtauto de rijlijn binnen de rechter rijstrook voor linksaf niet kan aanhouden omdat de bocht te krap is. Afhankelijk van de situatie kan het dan voorkomen dat de bocht door de lesauto niet te maken is door de sleeplijn/uitzwenken van de vrachtauto, zodat het wenselijk is de vrachtauto voor te laten gaan.
Een officiële regel is er niet voor, anders dan dat je binnen de theorie gewezen wordt op de gelegenheid die je een autobus, vrachtauto of combinatie van voertuigen moet geven hun rijlijn te kunnen laten volgen, rekening houdend met de sleeplijn.
Dit betekent dat je bij bijvoorbeeld een kruispunt eerder moet stoppen en bij ronden van een bocht de vrachtauto voor laat gaan om deze ruimte te geven.
Grootste gevaar bij een vrachtauto is in een dergelijke situatie de "dode hoek" en de beperkte mogelijkheid voor de chauffeur te kunnen manoeuvreren binnen een geringe ruimte/straal van de bocht.
Een concreet antwoord op de uitslag kan ik niet geven, maar onderschat het gevaar in de geschetste situatie niet.

Mvg - Sjaak

G. M., 02-12-2015 13:08 #79
Goedemiddag, ik heb even een vraag. Mijn zoon heeft vandaag een aanrijding gehad. Hij haalt met zijn scooter een auto rechts is. De auto stond stil op de weg. Op het moment dat hij rechts naast de auto zat, ging de auto rijden en draaide naar rechts. De auto heeft weinig schade, de scooter van mijn zoon wel. Maar mijn vraag is nu, wie is er in dit geval aansprakelijk? Groetjes G.M. Reactie infoteur, 02-12-2015
Beste G,

De algemene regel voor bestuurders is "inhalen geschiedt links" (behalve fietsers).
In principe heeft uw zoon dus aan de verkeerde kant ingehaald/is voorbij gegaan.
Dat de auto stil stond zal mogelijk niet of moeilijk te bewijzen zijn.

Mvg - Sjaak

Julian, 24-11-2015 12:13 #78
Ik reed laatst op een parkeerplaats een auto links voorbij die toen ik er langs zat links af draaide zonder richting aan tegeven. Wie is er evt aansprakelijk?

Gr julian Reactie infoteur, 24-11-2015
Beste Julian,

Op een parkeerplaats gelden in principe de zelfde regels dan op de openbare weg.
De ander mag niet draaien, keren, van richting veranderen zonder zich er van te overtuigen dat dit kan en/of dit kenbaar te maken door middel van de richtingaanwijzer.

Mvg - Sjaak

Christine, 04-11-2015 12:55 #77
Beste Sjaak,
Gisteren wilde ik linksaf slaan op een T-kruising waar een verkeersdrempel is aangebracht. De baan is niet erg breed en ik wachtte zo ver mogelijk naar het midden van de baan om af te slaan. Ik moest wachten voor een tegenligger die echter de parking van een winkel opdraaide net voor het kruispunt. Ik had de hele tijd mijn linker richtingaanwijzer aan en sloeg dan linksaf. Uit het niets komt achter me een motorrijder aan die mij duidelijk wilde inhalen en op mijn auto knalt met schade aan achterflank tot gevolg. Het lijkt mij dus duidelijk dat ik mijn beweging al bijna had afgerond toen de motorrijder tegen me aan knalde. Hij beweert dat ik geen richtingaanwijzer gebruikte. Er was wel laagstaande verblindende zon, wat kan verklaren waarom hij (zogezegd?) mijn richtingaanwijzer niet zag. Ik meen dat op een verkeersdrempel zeker niet mag worden ingehaald. Wie is hier in fout? Reactie infoteur, 04-11-2015
Beste Christine,

Ik hoop dat je getuigen hebt die je verhaal kunnen onderbouwen, anders wordt het een 'welles nietes spelletje", waarbij de verzekeringsmaatschappijen het in het gunstigste geval op 50/50 basis afdoen.

Dat er op een kruispunt of verkeersdrempel niet ingehaald zou mogen worden is een misverstand. Of het veilig of raadzaam is, is een ander verhaal.
De motorrijder zou eerder roekeloos gedrag verweten kunnen worden, waarbij artikel 5 van toepassing zou kunnen zijn.

Artikel 5 - het zogenaamde "kapstokartikel":
het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Maar… zoals gezegd moet je dit wel aan kunnen tonen (getuigen).
Aangifte bij de politie zou ik voor de zekerheid wel doen, als je meent in je recht te staan.

Mvg - Sjaak

Pasquale, 24-10-2015 12:41 #76
Beste sjaak,
Ik reed netjes met mijn snorscooter op een fietspad waar ik mocht rijden, er kwam een auto van de grote weg af om een oprit op te gaan. Hijzag mij aankomen en remde midden op het fietspad. Ik had maar een meter om te remmen en vloog zo zijnauto voor bij omdat ik toch hem wou proberen te ontwijken. Ik heb hierdoor een behoorlijke val gemaakt. En de scooter viel op me voet waardoor me voet nu zwaar gekneust is en me handen liggen open en me knie is dik geworden. En daarbij nog de materiële schade. Mijn vraag is nu. Was dit mijn eigen fout ondanks dat ik niks anders kon en hij het fiets pad met de auto blokkeerde?

Gr pasquale Reactie infoteur, 24-10-2015
Beste Pasquale,

Formeel is de bestuurder van de auto fout, omdat deze een inrit in reed. Hierbij moet deze bestuurder al het overige verkeer voor laten gaan.
Was je dus tegen de auto aangereden, dan zou er m.i. over de schuldvraag geen discussie zijn.
Nu ben ik bang dat het verhalen van de schade een probleem zal worden. Theoretisch heb je een situatie waarbij het verergeren van het gedrag van een ander (in plaats van het opvangen van de fout, wat je hebt gedaan) je meer "voordeel" had opgeleverd.

Mvg - Sjaak

V., 26-08-2015 18:02 #75
Beste Sjaak,

Afgelopen week heb ik een aanrijding gehad met een andere auto. Direct nadat ik de voorrangsweg op reed, werd ik door een auto afgesneden doordat hij over een doorgetrokken streep van rijbaan wisselde en vervolgens hard remde. Ik anticipeerde daarop door af te remmen. Omdat de baan een soort rotonde is en dus rond loopt, kwam ik tijdens het remmen deels schuin om de linkerrijbaan terecht, (bijna) stil staand, weet ik niet exact want het ging razend snel, maar ik reed niet heel hard omdat ik nog maar net op de weg reed. Direct daaropvolgend botst een auto van de linkerbaan in het bestuurdersportier. Ik heb dus niet op de andere auto ingereden, maar ik werd geramd.

De vraag is nu welke regel geldt:
"een bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is" De bestuurder die in mijn portier reed, heeft erkend te hebben gezien dat ik werd afgesneden middels een van rijbaan wisseling, dat ik daarop anticipeerde en dat de derde partij kort voor de botsing al gevaarlijk rijgedrag vertoonde door hem rechts in te halen met hoge snelheid.

Of geldt: "het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd"
Dus dat ik niet op de andere rijbaan terecht mocht komen en zo hinder veroorzaakte? Ik ben niet bewust van rijbaan gewisseld maar kwam daar wel terecht doordat ik reageerde op mijn voorganger.

De auto die mij afsneed is door mijn rem actie niet geraakt en doorgereden en daarom niet aansprakelijk. Ik kon dus geen aangifte doen. Wel gaf de politie aan dat de bestuurder die mij raakte de situatie had moeten overzien en onvoldoende afstand hield en daarom op mij botste. Dit hebben zij niet gezien, maar wel geconcludeerd uit mijn omschrijving van de situatie. Deze melding kan de verzekeraar opvragen.

Lang verhaal maar welke regel gaat nu voor? Ik heb geen getuige. Wel had de andere bestuurder een bijrijder.

Groeten en alvast bedankt Reactie infoteur, 27-08-2015
Beste V,

Voor zover ik het kan en mag beoordelen is de bestuurder die afsneed eventueel aan te spreken op artikel 5 van de Wegenverkeerswet, zoals aangehaald in de derde alinea, maar daar de bestuurder is doorgereden en er geen gegevens bekend zijn, valt dit al af.


Doordat u door deze actie moest uitwijken, op het linker deel van de weg kwam en vervolgens door de tegenligger bent aangereden, lijkt mij de tegemoet komende bestuurder niet te verwijten/aan te rekenen.

De weergegeven reactie van de politie begrijp ik niet zo goed. Als een willekeurige bestuurder plotseling moet uitwijken kan je een tegemoet komende bestuurder mijn inziens niet verwijten dat: "een bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is"
Het feit dat de tegemoet komende bestuurder het zag aankomen, wil niet zeggen dat deze in staat moert worden geacht het conflict te voorkomen.

Een logische reactie zal voor bijna iedereen uitwijken zijn. Helaas zou het -wat de schadeafhandeling betreft- gunstiger uit kunnen pakken door een aanrijding te "forceren" zodat het één en ander dan vastgelegd kan worden (dit is overigens niet aan te raden).

Het opvragen van de melding door de verzekeringsmaatschappij lijkt me niet zinvol. Immers het betreft een opgenomen verklaring die door u is afgegeven, zonder getuigen.

Gezien de situatie kunt u een check doen op de gelinkte site van het waarborgfonds, al dan niet met medewerking van de twee getuigen uit de aangereden auto.
http://www.wbf.nl/NL/Particulier/Paginas/Indienen-claim.aspx

Mvg - Sjaak

Fernando, 14-08-2015 14:38 #74
Beste Sjaak,

Een week geleden reed ik op een plek waar je 50 mocht rijden, 111. De politie had camera's langs de weg en zo werd ik aangehouden. De politie heeft direct mijn rijbewijs ingenomen. Nu wacht ik af op hun beslissing. Heeft u enig idee hoe lang mijn rijbewijs zal worden ingenomen?

Mvg,
Fernando Reactie infoteur, 14-08-2015
Beste Fernando,

Een en ander zal over het algemeen mede afhankelijk zijn van de ernst van de overtreding en feit of het de eerste keer is, of dat er sprake is van recidive (herhaling). In principe geldt het volgende:
"De politie moet het rijbewijs vervolgens binnen 3 dagen naar de officier van justitie sturen, die dan binnen 10 dagen moet beslissen of het rijbewijs voor langere tijd wordt ingehouden".
Zie ook:
http://www.verkeersstrafrecht.nl/invordering-rijbewijs

Mvg - Sjaak

L., 05-08-2015 19:28 #73
Beste Sjaak,

Een aantal weken reed ik op een voorrangsweg en wilde ik file parkeren rechts naast de weg. Op het moment van achteruitrijden werd ik aangereden door een auto die vanaf links uit een woonerf kwam welke linksaf wilde slaan Doordat er naast het woonerf een auto stond, moest de bestuurder die uit het woonerf kwam een ruime bocht hieromheen nemen waardoor hij op mijn weghelft kwam en me raakte. Wie is nu de schuldige? Reactie infoteur, 05-08-2015
Beste Linda,

Alhoewel ik als rij-instructeur niet direct in de positie ben om dit te mogen beoordelen, zou ik zeggen beiden.
Enerzijds voer jij een bijzondere verrichting/bijzondere manoeuvre uit waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan.
Anderzijds was de weg voor de bestuurder die achterop reed niet vrij bij het opdraaien van de voorrangsweg en heeft deze zich -voorbij de geparkeerde auto- onvoldoende zicht verschaft alvorens de weg op te draaien en week vervolgens sterk van de rijlijn af.
Dat de ander uit een woonerf kwam maakt op zich niet uit, tenzij het een uitrit zou zijn.
Stond je stil bij het uitvoeren van de manoeuvre, voor het moment van de aanrijding, én kan je dit aantonen, dan ligt de fout bij de ander.

Mvg - Sjaak

Michael, 17-07-2015 13:25 #72
Ik reed laatst een rondje om het dorp met slecht weer (ofwel regen+gladde weg + slecht zicht) de maximum snelheid was 60km/h dat reed ik dan ook, nu was er een redelijke scherpe bocht met een overhangende boom die het zicht een beetje blokkeerde. (ofwel een gevaarlijke situatie) maar ik reed gewoon rustig door, er komt een vrachtwagen aan die de hele weg in neemt en ik zie hem pas op het laatste moment. Ik rem, ik slip en raak hem net niet (de vrachtwagen stopte ook zodra hij het gevaar inzag) dat ging net goed. Vlak daarna komt er een busje aan die ons pas op t laatste moment midden op de weg stil ziet staan, hij wijkt uit en mist ons allebei maar raakt wel wat stenen en een paaltje met (nog steeds) redelijke snelheid. Hij loopt hierbij best wat schade op (2 kapotte wielen, kapotte bumper, en een kapotte linkerkoplamp) nu vraag ik of ik hier schuld aan draag? Reactie infoteur, 17-07-2015
Beste Michael,

Voor iedere bestuurder geldt dat hij/zij het voertuig tot stilstand moet kunnen brengen binnen een afstand waarover de weg vrij is en te overzien.
De weg was dus kennelijk niet vrij. Voor zover ik het kan en mag beoordelen valt jou het gedrag van de bestuurder van het busje niet verwijten.

Mvg - Sjaak

Kenny, 25-05-2015 20:20 #71
Beste,
Ik heb een paar jaar geleden een zwaar motorongeluk gehad. Hierbij is er sprake van zeer zwaar lichamelijk blijvend letsel.
De situatie: Ik reed op een provinciale voorrangsweg tachtig kilometer per uur. Een auto rijd vanuit een boerderij/oprit de weg op en blokkeert daarbij beide rijbanen mij niet gezien te hebben, ik kon gezien mijn snelheid niet meer tijdig stoppen en heb geprobeerd uit te wijken links van de auto. Hierdoor vloog ik over de kop en lande tegen een paal aan.
Ik was bij bewustzijn, de automobilist stapte uit en verklaarde dat hij mij niet heeft gezien.
Er zijn geen ooggetuigen geweest en zelf heeft de automobilist geen schade, mijn motor in de prak.

Automiblist verklaart dat hij maar een 10cm op de weg stond. Ik kon er volgens hem langs.(foto politierapport toont aan dat hij midden op de weg stond) Nadat ik onderuit ben gegaan is hij pas op de weg gaan staan volgens de verklaring van de automobilist.
Sporenonderzoek heeft aangetoond dat ik geen enkele mankementen aan mijn motor had en mijn snelheid onder de maximumsnelheid zat. Uitspraak rechter is dat ik er langs had kunnen gaan en meneer vrijgesproken is zonder enige kans op vervolging. Kan ik überhaupt nog iets om deze automobilist mij te erkennen, en mijn gelijk behalen?

Mvg,
Kenny Reactie infoteur, 26-05-2015
Beste Kenny,

Mijn kennis is onvoldoende om je over het geschetste voorval te kunnen adviseren.
Neem eens contact op met een letselschadebureau en leg hen de situatie voor.

Mvg - Sjaak

Max van der Aa, 16-05-2015 20:03 #70
Ik reed met mijn scooter aan de verkeerde kant van het fietspad op een voorrangsweg (links). Vervolgens rijd een automobilist uit een oprit die niet goed keek en er ontstond een botsing waardoor de voorkant van de auto en mijn scooter beschadigd raakten. Ik kwam van rechts voor de automobilist en hij gaf zelf al aan dat hij niet goed had gekeken. Mijn vraag is; wie word hier aansprakelijk gesteld door de verzekering? Omdat ik wel op het andere fietspad reed waar ik eigenlijk niet hoor te rijden. Dus wie moet en nu betalen? De automobilist vind zelf dat hij schuldig is, dus mijn vraag is of de verzekering het daar wel mee eens is als ik aan de verkeerde kant reed. Reactie infoteur, 19-05-2015
Beste Max,

Ik durf er geen uitspraak over te doen. In het meest gunstige geval zal er op 50/50 afgehandeld worden.

Het volgende artikel zou van toepassing kunnen zijn:
"Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens."

Of je van rechts kwam is dan niet bepalend (de regel) omdat je op een voorrangsweg reed. Het verkeersteken (bord B1) gaat boven deze regel.
Wat tegen je spreekt is het feit dat je reed, waar je niet zou mogen rijden.

Zie onder andere ook de volgende discussie:
http://www.wegenforum.nl/viewtopic.php?t=18202

Mvg - Sjaak

Sanne, 03-05-2015 23:33 #69
Als ik op een tweebaansweg rij en ik zet de pinker op naar links. Ik sta stil voor de straat in te draaien (geen tegenliggend verkeer) ik kijk nog in de spiegel zie 2 auto's stil achter mij staan (wachten tot ik indraai) en er komt dan een derde auto ons allemaal langs links voorbij gestoken en natuurlijk een ongeval. Wie is dan in fout? Reactie infoteur, 04-05-2015
Beste Sanne,

Ik neem aan dat de twee achter je opgestelde bestuurders zouden kunnen getuigen?
Ben je woonachtig in België?

Voor België geldt:
"16.4. Voor het links inhalen moet elke bestuurder :

1° zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar kan doen, en inzonderheid :

a) dat de weg over een voldoende afstand vrij is om alle gevaar voor ongevallen te vermijden;
b) dat geen achterligger reeds begonnen is in te halen;
c) dat hij zijn plaats rechts opnieuw kan innemen, zonder de andere bestuurders te hinderen;
d) dat hij op zeer korte tijd kan inhalen ".

Voor Nederland zou artikel 5 van toepassing kunnen zijn:
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Mvg - Sjaak

R., 26-04-2015 01:04 #68
Ik reed achter een meneer aan en wanneer hij de drempel is gepaseerd en ik net met mijn voorbande van de drempel afging ging meneer exspress op de rem zonder enkel reden waardoor ik niet meer optijd op de rem kon gaan wie zit er dan fout? Het was onmogelijk om optijd teremmen en hij had geen enkel reden testoppen dus als iemand dat exspress doet wie zit er dan fout? Het was die dag erg druk met andere autos nog achter me wegens een omleiding Reactie infoteur, 26-04-2015
Beste R,

Voor zover ik het kan beoordelen, zal het moeilijk zij het een en ander te bewijzen.
Wordt ook lastig volgens de volgende regel:
"een bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is"

Alhoewel het triest is dat een ander zonder reden op de rem gaat staan, zou je volgens bovenstaande regel kunnen stellen dat de volgafstand onvoldoende was.
Je was namelijk niet in staat het voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover de weg vrij was.

Voor de ander zou het volgende artikel kunnen gelden:
"het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd"
Maar… dit zal waarschijnlijk moeilijk te bewijzen / aan te tonen zijn.
Misschien één van de bestuurders die achter je reden?

Mvg - Sjaak

Semerik, 22-04-2015 18:36 #67
Mijn vraag: Vandaag ongeluk gehad met een tram in Amsterdam. Ik sta in de file en voor mij staat een tram die links af gaat slaan maar die stil staat voor het rood licht vervolgens sluit ik me netjes aan achter de file en alleen mijn kontje(achterbumper) van de auto blijft stukje uitsteken.
Tram rijd vervolgens door en die denkt ik red het wel en schuurt zo mijn achterbumper en zijpaneel, terwijl ik stil sta en netjes op mijn rijbaan sta en niet op een grote witte kruisvlak sta. Wel zijn belijningen aangegeven voor de tram maar onderbroken belijningen en met linksaflaande buiging en mijn rijbaan staan rechte belijningen die ook onderbroken zijn dus waar je gewoon overheen mag gaan. Het is bij de precies de cordinatie erbij toegevoegd (52.376913, 4.902131) voor google maps. ik ga richting de centrum, en mijn band had net de belijning gepaseerd die voor de tram bestemd waren.

Wat zal hier de verzekering over gaan zeggen?

Groetjes Semerik Reactie infoteur, 23-04-2015
Beste Semerik,

Ik zou het niet durven zeggen/ schrijven om de volgende overwegingen:
- een bestuurder kan/mag een andere bestuurder niet zomaar aanrijden omdat deze verkeerd staat opgesteld
- je mag het gedrag van een ander niet verergeren
- bestuurders mogen een kruispunt niet blokkeren
- bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram

De belijning doet er m.i. niet zo veel toe. Je zou b.v. ook een uitwijkmanoeuvre hebben kunnen moeten maken of met autopech kunnen staan, of je gewoon vergissen. Misschien is dan de rijlijn niet zo handig, maar nood breekt wet.
Had je bij oprijden van het kruispunt een groen verkeerslicht? Officieel mag je dan door groen rijden als je -vooruitkijkend- door had kunnen rijden zonder de kans dat je het kruispunt blokkeert. (dat is dat rondom het centraal wel lastig, maar toch). Volgens deze motivatie had de tram bij wit licht geen hinder ondervonden.

Ik ben geneigd het de bestuurder van de tram aan te rekenen, mits je stil stond. Een en ander zal echter lastig te bewijzen zijn. Mogelijk krijgt de bestuurder van de tram het voordeel van de twijfel, of wordt het afgedaan op 50/50

Mvg - Sjaak

Madelon, 11-04-2015 21:12 #66
Mijn dochter stond voor het stoplicht om rechts de snelweg op te gaan op de li baan
Wij draaien de snelweg op en worden rechts aangereden door een auto die de bocht te ruim nam
Volgens haar namen wij de bocht te krap
Wij hebben schade bij het achterwiel
Zij li zijkant voor 20 cm krassen en li voor een deuk 15 cm ongeveer
Wat gaat de verzekering hier van zeggen? Reactie infoteur, 11-04-2015
Beste Madelon,

Ik ben geen verzekeringsexpert, maar waarschijnlijk wordt het 50/50 omdat moeilijk is hard te maken / te bewijzen wie aanzienlijk van de rijlijn is afgeweken.

Mvg - Sjaak

Simone, 08-04-2015 08:53 #65
Mijn vraag. Ik sta filegeparkeerd… met mijn rechtervoorkant een klein beetje erbuiten alleen mijn band. de gene voor mij had heel veel ruimte maar bij het uitparkeren rijd ze toch tegen mij aan? Ik zit in de auto aan de passagierskant er is geen bestuurder. Dan is die vrouw toch fout? Reactie infoteur, 08-04-2015
Beste Simone,

Als jij stil staat en wordt aangereden is de ander altijd fout.

Mvg - Sjaak

Nico, 07-04-2015 12:04 #64
Ik reed op een voorrangsweg (tweebaansweg met dus tegenliggers) waarbij de baan van tegenliggers geheel vol stond met auto's in een file. Vanuit de straat links van mij waar haaientanden op het wegdek stonden stond een auto voorbij de haaientanden op de baan van de tegenliggers en ook nog een stukje op mijn baan. Deze auto stond stil.
Het was slecht weer met veel regen en ik reed 45 km/u en zag op het laatste moment de auto maar schamde langs de voorkant van deze auto raakte in een slib met als gevolg dat mijn auto total löss is verklaard.
De stelling van de tegenpartij is dat ik fout ben aangezien hij stil stond, weliswaar midden op een voorrangsweg waarbij hij mijn tegemoetkomend verkeer ophield en dus hinderde en ook nog een stukje op mijn weghelft kwam met de neus van zijn auto.
Er is een getuige die heeft verklaard dat ik tijdig de auto kon ontwijken en dat die auto stil stond.
Ik heb aanzienlijke schade en hij wil schikken en 300 betalen. Ben ik nu echt fout of maar voor 50% zodat ik een meer vergoed kan krijgen van de andere partij?
groet Nico Reactie infoteur, 07-04-2015
Beste Nico,

Mijn inziens het volgende;
Het feit dat de andere auto stil stond is niet in je voordeel.
Stel je in het algemeen eens voor wanneer er in een verkeerssituatie een obstakel, voertuig of persoon stilstaat? Alhoewel dit zelfs in situaties kan gebeuren waarin de ander niet stil mag staan, is dit geen reden om de schuld te zijn aan een aanrijding.

De ander kan eventueel -bij nalatig gedrag- wel aangesproken worden op artikel 5 van de wegenverkeerswet:
"Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."

Voor jou geldt:
artikel 19 van het RVV, namelijk:
"een bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is"

Je zou kunnen stellen dat de weg niet vrij was en niet of slecht te overzien.
Ik denk dat je schikking van 300 euro het beste kan accepteren of… eventueel informeren bij een rechtsbijstandverzekering om te kijken of er meer in zit.

Mvg - Sjaak

Milly, 11-02-2015 12:55 #63
Ik was betrokken bij een aanrijding, waarbij ik op een brede 2x 2rijbaans voorrangsweg met brede groenstrook daartussen optrok bij groen licht. Op de eerste kruisende weghelft van links word ik vol geraakt door een auto die met grote snelheid de kruising recht wenst over te steken, snelheid minstens 70 km/u, in de bebouwde kom.

Bij de afwikkeling van de schade stelt de tegenpartij dat hij door oranje is gereden, en dus geen strafbaar feit heeft gepleegd.
Als ik nu kan bewijzen dat hij door rood is gereden heb ik een poot om op te staan.
In de discussie die hieromheen is ontstaan heb ik aangegeven dat tegenpartij zowel van links kwam, als ook een voorrangsweg overstak, waardoor hij mij in ieder geval voorrang had moeten verleden.
De verzekering geeft aan dat deze regels zijn vervallen doordat de verkeerslichten deze regels opheffen.
Op jullie website vind ik hierover ook een alinea in de tekst: 'wat geldt eerst, verkeerstekens of verkeersregels'.

Mijn vraag is: is het daadwerkelijk zo dat in mijn geval de 2 voorrangsregels komen te vervallen bij het aanwezig zijn van de verkeerslichten? En de pleger dus werkelijk door oranje kan scheuren, een aanrijding kan veroorzaken, en daar mee weg kan komen? Reactie infoteur, 11-02-2015
Beste Milly,

Als jij bij groen licht optrok is het niet waarschijnlijk dat de ander door een geel / oranje verkeerslicht reed. Bij het afstellen van de lichten houd men rekening met het vrijmaken van een kruispunt binnen die tijd dat de verkeerslichten verspringen.

Helaas geldt het volgende:
Artikel 63 van het RVV.
Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens.

Alleen getuigen kunnen je helaas sterken in je afwikkeling.

Mvg - Sjaak

Rick Robert, 24-07-2014 23:06 #62
Mijn vriendin slaat rechts af bij een t-splitsing en een scooter rijdt aan de verkeerde kant van de weg en de scooter maakt een schuiver, maar de scooter komt wel van rechts. Wie is er fout? Reactie infoteur, 25-07-2014
Beste Rick,

Volgens het RVV spelen mijn inziens de volgende afwegingen:
1. artikel 15: op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan de voor hen van rechts komende bestuurders (over de plaats op de weg wordt hierbij niet gesproken)
2. artikel 3: bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden
3. artikel 17: bestuurders die willen afslaan, mogen voorsorteren door: indien zij naar links willen afslaan tijdig zoveel mogelijk tegen de wegas te rijden of bij rijbanen bestemd voor bestuurders in één richting daarop zoveel mogelijk links te houden

Ik ben bang dat het gedrag van de scooter rijder moeilijk te bewijzen valt (getuigen)?
Zo ja, dan valt hem of haar nalatigheid of risicovol gedrag te verwijten en speelt mogelijk artikel 5:
" Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd."
Zo nee, dan vrees ik dat de van rechts komende bestuurder vrijuit zal gaan.

Bezwaar indienen tegen een eventuele schade-afhandeling zou ik wel doen als de schuld bij je vriendin komt te liggen, met onderbouwing van de situatie zoals zij die ziet (plus getuigenverklaring?).
Het zou dan wellicht op een afhandeling op 50/50 basis uit kunnen komen.

Mvg - Sjaak

Monique, 03-07-2014 15:08 #61
Kan iemand mij zeggen wie schuldig is bij de volgende situatie? Ik rijd in mijn auto op een parkeerterrein. Overal zijn parkeervakken van twee rijen. Aan mijn rechterkant is het eerste parkeervak links op de eerste rij vrij. Ik rijd met mijn auto voor de achterste geparkeerde auto en vrije vak vooruit in. Dan kan ik nooit recht inparkeren, dus ik ben een stukje meer naar voren gereden en zet de auto in zijn achteruit om recht in het parkeervak te geraken. Ik heb gewoon gekeken, maar ineens een doffe dreun. Blijkt er een scooter van linksachter opeens door het gat te willen duiken tussen de achter mij geparkeerde auto en mijn achterkant. Ik reed dus achteruit (volgens mij altijd fout), maar de scooter reed over een parkeervak tussen twee auto's door. Mag dat zomaar, of is de bestuurder van de scooter dan aansprakelijk voor mijn schade. Ik ben namelijk de enige die schade heeft. Reactie infoteur, 04-07-2014
Beste Monique,

Zoals je zelf al min of meer aangeeft voer jij een bijzondere manoeuvre uit, waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan.
Echter… uit je verhaal begrijp ik dat de scooterrijder onverantwoord rijgedrag te verwijten valt (artikel 5 "kapstokartikel")
Een parkeerplaats is over het algemeen een onderdeel van de openbare weg. De rijbaan en/of parkeervakken op het parkeerterrein zelf zijn bij mijn weten niet nader gedefinieerd.
Probleem zal mijn inziens zijn om het één en ander te bewijzen, zeker als er geen getuigen zijn.

Mvg - Sjaak

Irfan, 07-06-2014 03:01 #60
Kan iemand mij zeggen hoe dit word opgelost. Heb namelijk ongeval gehad maar weet niet wat uitspraak kan zijn.

Ik sta stil op niet voorrangsweg als enige om voorrang te verlenen aan 3 autos. Eerste 2 gaan voorbij zonder probleem maar de derde draait te kort en raakt me met zijn volledige flank vanaf zijn voorste wiel tot aan achterste wiel dus beide deuren. Nu ik stond net iets over mijn haaitanden maar stond wel stil.

Wat is het oordeel hier? Reactie infoteur, 07-06-2014
Beste Irfan,

Alhoewel ik als autorij-instructeur niet op de stoel van de rechter kan en mag zitten, het volgende:
als jij stil staat kan het het niet zo maar zijn dat je wordt aangereden. Zelfs als je ergens stil staat waar stil staan niet is toegestaan gaat dit in de meeste gevallen op.

Haaientanden hebben wel een zelfstandige betekenis en betekenen: "verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg" (verkeersbord B6).
Van de verplichting tot stoppen / stilstaan is alleen spraken bij een STOP-bord (verkeerrsbord B7) voor de stopstreep. De betekenis is verder gelijk aan die van bord B6

Een regel is:
"een bestuurder moet zijn voertuig tot stilstand kunnen brengen binnen de afstand waarover een weg vrij is en te overzien"
Daar de weg (deels) niet vrij was, had bestuurder 3 zijn of haar gedrag hier op aan moeten passen.
Daarnaast zou je kunnen stellen dat bestuurder 3 zijn of haar rijlijn niet goed heeft ingeschat en de bocht te krap heeft ingestuurd.

Een en ander zal -met getuigen- wel te bewijzen moeten zijn om je standpunt hard te kunnen maken bij de verzekeringsmaatschappijen.
Als het niet te bewijzen is, wordt het mogelijk een lastig verhaal.

Mvg - Sjaak

Bert, 20-11-2013 10:50 #59
Goedemorgen,
Ik heb gisteravond een aanrijding gehad met een scooter. Balen! In kwam met de auto van rechts, draaide de weg op, en moest vervolgens direct linksaf een oprit oprijden. De scooter, die ik overigens nooit gezien heb, heeft mij dus eerst voorrang moeten verlenen omdat ik van rechts kwam. De scooter is mij vervolgens links aan het inhalen, terwijl ik linksaf de oprit opdraai. De scooter knalt op mijn linker voorwiel en spatbord. De bestuurder valt en schuift vervolgens tegen een geparkeerde auto aan. Het gebeurde binnen de bebouwde kom in een 30 km zone. Gevolg; Flinke schade aan mijn auto. Scooter flink beschadigd en geparkeerde auto heeft schade aan bumper.

Mag de scooter mij hier inhalen? En wie is hier nu fout? Reactie infoteur, 21-11-2013
Beste Bert,

Lastig om dit vanachter de computer te bepalen.
In basis kan je stellen dat jullie beiden een bijzondere manoeuvre uitvoeren, waarbij beiden het overige verkeer voor moeten laten gaan.
Inhalen mag altijd - zolang dit veilig gebeurt, zonder anderen in gevaar te brengen- tenzij dit aangegeven door middel van belijning en/of verkeersborden niet is toegestaan / is verboden.
Bij afslaan wordt je geacht dit tijdig met de richtingaanwijzer kenbaar te maken, nadat je goed rondom de auto gekeken te hebben om te kunnen beoordelen of je de gelegenheid hiertoe hebt. Over het algemeen zal bij afslaan ook voorgesorteerd worden.
Zijn er eventueel getuigen die roekeloos gedrag van de bromfietser kunnen onderbouwen?
Zo niet, dan ben ik bang dat het een 50/50 afhandeling zal worden, alhoewel ik -als autorij-instructeur- niet deskundig ben om een uitspraak te kunnen / mogen doen.

Mvg - Sjaak

J. Smits, 02-11-2013 17:21 #58
Sta met mijn bus vandaag achter bij een garage dit is geen openbaar terrein, bij het weg rijden kijk ik in mijn rechter spiegel en zie een micra blauw mijn kant op rijden, wel achteruit maar deze remt. (ik zie de remlichten) waardoor ik denk ik kan oprijden ik stuur naar rechts rij op, en plots rijd de micra achteruit voor mijn bus waarna ik hem dus rechts achter vol op het achterscherm pak. man helemaal woest. beide schade. maar wie is er nu fout?

vr gr Johnny Smits
Leeuwarden. Reactie infoteur, 03-11-2013
Beste Johnny,

Over de schuldvraag kan ik niet oordelen, maar…
Rijd jij vanaf de garage (uitrit) de openbare weg op en rijd de Canta achteruit op de openbare weg, dan voeren jullie beiden een bijzondere manoeuvre uit, waarbij jullie al het overige verkeer voor moeten laten gaan. Alleen uit het feit dat de Canta (af)remt, kun je niet de conclusie trekken dat deze zal stoppen.
Rijd je beiden op het bedoelde terrein (als het voor iedereen vrij toegankelijk is, is het openbaar), dan voert alleen de bestuurder van de Canta en bijzondere manoeuvre uit.

Mvg - Sjaak

J. Deckers, 23-11-2012 15:11 #57
In welk jaar werd verplicht te stoppen voor (voetgangers) zeebra pad ingesteld?
Zelf dacht ik in 1962. Reactie infoteur, 23-11-2012
Beste J,

Helaas kom ik daar zelf ook niet achter. Veelal waren de VOP's indertijd uitgevoerd met oranje knipperbollen en was men verplicht binnen een afstand van 25 meter gebruik te maken van de VOP. De meest recente uitgave van het RVV dat ik heb kunnen bemachtigen is het RVV uit 1966, maar deze komt in grote lijnen al overeen met de huidige regeling.
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/88946-rvv-1966-voorloper-van-het-huidige-rvv-1990.html

Mvg - Sjaak

Wim Nijman, 02-11-2012 13:44 #56
Graag wil ik weten wat de inrichtingseisen van een woonerf zijn.

Gr. WN Reactie infoteur, 02-11-2012
Beste Wim,

Als rij-instructeur heb ik primair te maken met de regelgeving op een erf, niet met de inrichtingeisen.
Voor de regelgeving zie:
artikel 44, 45 en 46
http://www.autorij-instructie.nl/2011/12/rvv-1990-tekst-en-regelgeving/
M.b.t. de inrichtingeisen, zie de volgende publicatie
http://nl.scribd.com/doc/60375331/Van-woonerf-naar-erf-voorstel-voor-aanpassing-van-de-woonerfwetgeving

Mvg - Sjaak

Sam, 30-09-2012 20:30 #55
Hallo,
Ik heb onlangs een aanrijding het ging als volgt: Ik rij op een voorrangsweg binnen de bebouwde kom uit het niets komt er een auto van links uit een uitrit, hij heeft mij nooit kunnen zien aankomen doordat er langs de stoep autos geparkeerd stonden ik knal met een gangetje of 35 km per uur met mijn linker koplamp tegen zijn rechter hoek. Nu beweert de tegenpartij en zijn verzekering dat hij stilstond en dat ik maar moet bewijzen dat hij niet stilstond aangezien mijn vriendin die hoogzwanger is naast mij in de auto zat en ik nog een getuige heb lijkt me dat geen enkel probleem alleen heeft de tegenpartij een vriend van hem bereid gevonden ook een getuigeverklaring afteleggen. Mijn schadebedrag is 2790 euro dus ik wil me niet laten afschepen door de verzekeringsmaatschappij die er vaak al snel het bijltje bij neer leggen de tegenpartij kwam notabene uit een uitrit en wou links afslaan en op mijn bumper zitten vegen van zijn band. Wie weet wat ik het beste kan doen? Reactie infoteur, 01-10-2012
Beste Sam,

Verzekeringsmaatschappijen willen het liefst een ding… niet uitbetalen, of zonder te veel ''gedoe'' uitbetalen. Zoals jij het schetst kan je onmogelijk als schuldige aangemerkt worden. Alhoewel een uitritconstructie plus een voorrangsweg (bord B1) een foutieve / overbodige constructie is, zou je kunnen stellen dat je dan "drie dubbel'' voorrang hebt, mede omdat jij ook nog eens van rechts kwam.
Voorrang verlenen betekent: de betrokken bestuurder in staat stellen ongehinderd hun weg te vervolgen.
Los hiervan moet een bestuurder zich er ook van verzekeren dat de weg vrij is voordat hij eventueel afslaat (de geparkeerde auto''s waar niet omheen gekeken kan worden). Stapvoets voorwaarts rijden, jezelf zicht verschaffen, totdat je overtuigd bent dat je de weg veilig kunt vervolgen zonder anderen te hinderen of in gevaar te brengen is dan de wijze van handelen.
Verder is het een wellis-niettes spelletje. Dat zij beweren dat ze stil stonden, kan door jullie net zo goed ontkracht worden en heeft geen enkele waarde. Rest -voor zover ik het kan en mag beoordelen- de simpele verkeersregels die de doorslag zouden moeten geven. En deze laten over de schuldvraag geen enkele onduidelijkheid bestaan.
Ik zou je verzekeringsmaatschappij (aangetekend) aanschrijven met een motivatie in de geest van bovenstaande met de uitdrukkelijke mededeling dat je het niet met de schikking eens bent. Eventueel een tussenpersoon of rechtsbijstand inschakelen.

Mvg - Sjaak

2fluffie, 18-09-2012 18:25 #54
@reactie infoteur

Bedankt voor je reactie.

Zoals gezegd heb ik maar 1 getuige, mijn inzittende. De rest is helaas doorgereden.

Ik verleende ook voorrang door te stoppen. Vervolgens stopt die meneer om mij voor te laten (dit is een alledaagse situatie) en daarna rijdt hij mij aan, is dat niet roekeloos?

Weet er iemand hoe hard er gereden moeten worden om iemand te laten spinnen bij een frontale botsing op een stilstaande auto, dus vanaf de linker voorband naar de punt van de auto.

2fluffie, 13-09-2012 21:42 #53
Heeft iemand een idee over het volgende:

Ik kom uit een zijstraat en ik moet linksaf de hoofdweg op. De hoofdweg heeft voorrang. Echter op de hoofdweg is langzaam rijdend tot stilstaand verkeer aanwezig en de bestuurder die van links komt stopt om mij voorrang te geven. Ik rij een stukje naar voren en kijk naar rechts of ik daar ook voorrang krijg. En ja hoor ik krijg voorrang en op het moment dat ik door wil rijden rijdt de auto die van links kwam tegen mij aan. Ik wordt dus aangereden door iemand die mij net (40 seconden daarvoor) voorrang heeft verleend. Volgens de verzekering ben ik aansprakelijk omdat ik volgens de wet geen voorrang had. Dat is natuurlijk een vreemde zaak, ik heb in mijn ogen niets verkeerd gedaan en toch ben je aansprakelijk.

En de schuldvraag blijft tot nu toe ook onbeantwoord. Deze moet kennelijk Civiel rechtelijk opgelost worden.

Er is maar 1 getuige en die zat helaas in mijn auto. De bestuurder die van rechts kwam en mij voor wilde laten + de bestuurder die achter de auto die van links kwam zijn helaas doorgereden.

De auto van links heeft zo goed als geen schade, dus geen probleem indien ik (of de verzekering) dat wettelijk gezien moet uitbetalen, maar mijn auto is total loss en dat is wel een probleem, wie moet dat betalen? En dan nog niet te spreken over de fysieke klachten die nu nog niet te beoordelen zijn. Reactie infoteur, 14-09-2012
Beste 2fluffie,

Voor zover ik het kan (en mag) beoordelen wordt het moeilijk.
Strikt volgens de regels had je voorrang moeten verlenen. Alleen als jij ernstige nalatigheid of roekeloos gedrag van de ander kan bewijzen / aantonen, zal je m.i. sterk kunnen staan. In het andere geval kan de situatie slechts volgens de geldende regelgeving beoordeeld worden.

Mvg - Sjaak

Metin, 07-09-2012 00:55 #52
Ik heb een vraagje:

Mijn weg is vrij. Ik rij achteruit parkeervak uit ( A ). Tegenpartij ( B ) gaat vanachter een bushalte (met aparte busbaan) die achter mij staat keren. 10 meter verderop staat een D4 bord voor de tegenpartij. Busbaan heeft doorgetrokken streep. Hij raakt de achterkant van mijn auto. Nu kreeg ik te maken met 50/50 regeling. Na vele brieven komen ze als laatste op 2/3 van mijn schade tegemoet. Ik heb nog steeds het gevoel dat hij gevaarlijk aan het rijden was dus 100 % aansprakelijk is. En dat hij daar niet mag keren. Wat vinden jullie hiervan. Hier een schets met maps:

http://imageshack.us/photo/my-images/822/autosch.jpg/ Reactie infoteur, 07-09-2012
Beste Metin,

Allereerst… ik ben geen deskundige maar kan het '' slechts'' vanuit de regelgeving benaderen.
Ik begrijp je gevoel van onrechtvaardigheid, maar ik denk dat de verzekeringsmaatschappij je met een 2/3 schadevergoeding aardig tegemoet komt.
Jij voerde een bijzondere manoeuvre uit, waarbij geldt dat je al het overige verkeer voor moet laten gaan. De ander keert op een punt waar dit niet is toegestaan, onder gebruik van het puntvlak en de busstrook. Hier kan de ander op afgerekend worden, maar dit staat in feite los van de situatie die daar op volgt (de aanrijding).
Gevaarlijk rijgedrag van de ander moet aangetoond kunnen worden. Hier ligt m.i. vaak de moeilijkheid, evenals het uitgangspunt dat je -in het verkeer- het gedrag van een ander niet mag verergeren.
In de wet staat wel dat je bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre het overige verkeer voor moet laten gaan (niet: uitgezonderd bestuurders die over een busstrook of puntvlak rijden of de verplichte rijrichting niet volgen of een willekeurige andere verkeersregel niet opvolgen, welke u niet voor hoeft te laten gaan). Artikel 5 (hinderen of in gevaar brengen van het overige verkeer) is minder ''eng'' geregeld en ruimer te benaderen.
Ik bemerk dat maatschappijen vaak een 50/50 regeling treffen als de schuldvraag niet direct duidelijk is. Mijn persoonlijke mening is dat de verzekeringsmaatschappijen helemaal geen zin hebben zich al te zeer te verdiepen in de schuldvraag als deze niet direct duidelijk is, en de zaak afhandelen op '' handjeklap'' (50/50). Pas als het voor hen om aanzienlijke bedragen gaat zal men moeite doen niet uit te hoeven keren. Enkele honderden of wellicht enkele duizenden euro''s is m.i. voor de meeste maatschappijen nauwelijks interessant genoeg om er moeite / manuren in te investeren, ook al betekent dit voor jou als consument een behoorlijke aanslag op de portemonnee. Een 50/50 deal is dan de goedkoopste, makkelijkste en snelste oplossing.

Mvg - Sjaak

Denise, 06-07-2012 10:07 #51
Kan iemand mij iets meer vertellen.10 maanden geleden heb ik een ongeluk gehad met de auto.We reden op een tweebaanse weg waar je 80 km mag rijden. Mijn voorganger reed ongeveer 80 dat vertelde ze tenminste tegen politie. Ik reed 90 km en opeens trapt ze 2 x op de rem en ik moest uitwijken maar bij het uitwijken raakte auto in slip en raakte haar auto van voren zij belanden in de sloot. mijn auto tegen boom. Nu heeft de politie gezegd van dit is art 5 geen gewonden. Wat kan ik er van verwachten? Alvast bedank Reactie infoteur, 06-07-2012
Beste Denise,

Voor zover ik het in het algemeen kan beoordelen speelt het volgende:
" een bestuurder moet zijn auto tot stilstand kunnen brengen binnen de afstand waarover de weg vrij is en te overzien"
Als je hier vanuit gaat zou je kunnen stellen dat de volgafstand te kort is geweest, want niet voldoende vrij, althans onvoldoende om op het gedrag van de voorligger adequaat te kunnen reageren.
Artikel 5 stelt:
"Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt, of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd".
Als hier al sprake van geweest zou zijn, zal dit moeilijk aan te tonen zijn.
Over de schuldvraag zou ik geen uitspraak durven doen, maar als ik het verhaal goed begrijp, rijd jij de ander van / vanuit "achteren" aan.

Mvg - Sjaak

Stephan Blaas, 14-06-2012 02:01 #50
Vorige week ben ik tijdens het verwisselen van een rijstrook van achteren aangereden door een vrachtauto. We stonden stil bij het stoplicht aan de basisweg bij Het Telegraafkantoor in Amsterdam. Ik stond op de rechterrijbaan en de vrachtwagen op de linkerrijbaan.
Voor mij stonden twee personenauto's. Toen het stoplicht op groen ging konden de twee auto's naast mij zonder problemen van rijstrook verwisselen om links naar de A10 te gaan. Omdat ik wat sneller optrok dan de vrachtauto naast mij zag ik over mijn schouder dat er voldoende ruimte was om achter beide auto's ook veilig van rijstrook te veranderen. Ik gaf ruim op tijd richting aan. Toen ik al gedeeltelijk op de linkerrijstrook was terecht gekomen werd ik plotseling van achteren links door de vrachtwagen laangereden. Achteraf bekende de chauffeur dat hij mij vanwege de dode hoek, ondanks twee dode hoekspiegels, niet heeft gezien. Volgens mij is de chauffeur te snel opgetrokken of heeft hij niet goed opgelet. Mijn verzekeringsmaatschappij denkt dat de schade niet te verhalen is op de tegenpartij. Maar is dat zo. Wat vindt u hiervan? Reactie infoteur, 14-06-2012
Beste Stephan,

Allereerst is belangrijk:
voor / bij het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre (zijdelingse verplaatsing) moet de bestuurder al het overige verkeer vóór laten gaan

Ik denk dat het probleem ligt bij "gedeeltelijk op de linkerrijstrook was terecht gekomen ". Dit suggereert mijn inziens dat je toch onvoldoende ruimte had om de zijdelingse verplaatsing zonder gevaar uit te voeren, mede omdat je ook rekening dient te houden met de 'dode hoek' van de vrachtwagenchauffeur.
Dat de chauffeur jou niet heeft gezien omdat je in de dode hoek reed lijkt me niet zo relevant; de vrachtwagenchauffeur vervolgde tenslotte gewoon zijn rijstrook en voerde geen bijzondere manoeuvre uit (jij wel). Het feit dat je het gedrag van anderen in het verkeer niet mag verergeren en/of anderen onnodig in gevaar mag brengen gaat voor de vrachtwagenchauffeur m.i. in dit geval niet op.
Ik vrees -ondanks het feit dat ik hierin niet echt deskundig ben- dat de verzekeringsmaatschappij gelijk heeft dat je schade niet te verhalen zal zijn.

Mvg - Sjaak

Stephan, 05-06-2012 09:40 #49
Hallo Sjaak,
Ik reed vanmorgen op een snelweg met 3 banen op de linker baan. Alle banen waren bezet, het was redelijk druk. De linkerbaan ging ophouden dus ik moest gaan ritsen. Ik kreeg echter maar erg weinig ruimte van een busje op de middelste baan (de baan rechts naast mij). Klopt het dat deze bestuurder op de rem moet om mij ruimte te geven omdat ik op de linker (dus snellere) baan rijd? Of moet ik omdat ik van baan ga wisselen mijzelf aanpassen?

Mvg
Stephan Reactie infoteur, 05-06-2012
Beste Stephan,

Vanuit (verkeers) sociaal oogpunt zou de ander jouw de gelegenheid moeten geven te ritsen.
Dat snelheid gekoppeld is aan de plaats/ ligging van een rijstrook is niet geregeld, anders dan dat de plaats op de weg rechts is, je een ander niet mag hinderen en/of in gevaar brengen, niet mag versnellen als je wordt ingehaald (de ander) en men het gedrag van een ander niet mag verergeren.
Gegeven de geschetste situatie maak jij de bijzondere manoeuvre / zijdelingse verplaatsing waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan. Dit betekent ook dat je de rijstrookvermindering tijdig moet signaleren en hier tijdig op zou moeten anticiperen. Het initiatief voor het aanpassen zou dan bij jou liggen, waarbij je van de ander wel enig sociaal gedrag mag verwachten.

Mvg - Sjaak

Els, 01-06-2012 13:31 #48
Hallo,
Vandaag stond ik aan een kruispunt te wachten om rechtover te steken. (Met de fiets)
Van links kwam een auto, met knipperlicht naar links aan. Ik dacht natuurlijk dat die ging indraaien, met gevolg dat ik begon over te steken. Amaai zeg, die auto was dus niet van plan om in te rijden, die kon gelukkig wel op tijd stoppen. Maar daarna kwam het nodige "handenwerk - vuisten in de lucht". Ik heb dan nog zo vriendelijk mogelijk teken gedaan dat haar knipperlicht nog aan lag, met gevolg had die wel rode wangen, maar keek niet meer op naar mij. Maar daarbij kwam mijn vraag: moest die persoon niet gestopt zijn? Wat zijn de gevolgen dan? Wie is in zijn recht?…
Groeten. Reactie infoteur, 01-06-2012
Beste Els,

Als ik de situatie goed begrijp gaat hier de regel op:
"rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer"
De bestuurder van de auto had jou -als voetganger- dan in elk geval voor moeten laten gaan.

Mvg - Sjaak

Jeroen, 16-05-2012 14:34 #47
Beste Infoteur,

Ik rijd op een 60km weg wil links afslaan naar de oprit, ik rem af en in de bocht word ik van achter aan gereden. Nu word ik aangeklaagt want die persoon zegt dat ze aan het inhalen was en gebruikt RVV art. 18 (Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan). Maar ze reed ver genoeg achter mij maar reed gewoon te hard en lette niet op en remde te laat met een hele oude auto zonder ABS. Hun woord tegen het onze en geen getuigen (Mijn vriendin mag niet getuigen omdat ze de eigenaar van de auto is, ik reed). Wat nu? Reactie infoteur, 16-05-2012
Beste Jeroen,

Ik ben geen deskundige, maar jij zou je op jouw beurt kunnen beroepen op artikel 19 van het RVV:
"de bestuurder moet in staat zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is."
Gegeven het feit dat je van achteren bent aangereden en tijdig richting hebt aangegeven (?) lijkt me van inhalen géén sprake.
Artikel 18: "links of rechts dicht achter hen bevindt" Niet recht achter!

Mvg - Sjaak

Ivo, 16-02-2012 21:42 #46
Beste Sjaak,

Ik ben al uren aan het zoeken op het net, maar kan niks vinden. Misschien weet jij het antwoord.
Vandaag wil ik vooruit inparkeren in een vrij vak. Links en rechts van het vak staan ook auto's geparkeerd. Terwijl ik halverwege het vak ben rijdt de auto links van me naar achter en draait daarbij uit. Neus van uitdraaiende auto raakt mijn auto links voor. Toen ik wilde parkeren en achter langs de auto reed waren de achteruitrijlichten niet aan. Dus ik had geen enkel idee dat auto weg wilde rijden.
Nu dacht ik tegenpartij is schuld, want die rijdt achteruit. Maar volgend mijn verzekeringsadviseur zou het nog anders kunnen lopen, omdat ook ik bezig was met een bijzondere verrichting… dus beiden schuld.
Is dit het geval?

Alvast bedankt voor reactie,

Groet Ivo Reactie infoteur, 17-02-2012
Beste Ivo,

Ik kan er moeilijk een uitspraak over doen, maar…
jullie voerden beiden een bijzondere verrichting uit (vakparkeren), waarbij bij de ander naar mijn idee het accent zou moeten liggen op het uitvoeren van een bijzondere manoeuvre, namelijk: achteruit rijden.
Strikt genomen lijkt mij de ander (meer) schuld te hebben.
Ik krijg echter wel eens de indruk dat verzekeringsmaatschappijen helemaal geen zin hebben om al te veel aandacht te besteden aan kleine schadegevallen en dat het met "handjeklap" op 50/50 wordt afgehandeld.

Mvg - Sjaak

Wilko, 06-02-2012 08:08 #45
Beste Sjaak,

Ik probeer de regelgeving te vinden over het inhalen voor een kruispunt of zijweg; op een gelijkwaardige of voorrangsweg. Kun jij me helpen?
Alvast bedankt, Wilko Reactie infoteur, 06-02-2012
Beste Wilko,

Over het inhalen vlak voor of op een kruispunt is niets bepaald (VOP wel), anders dan dat je het overige verkeer niet mag hinderen of in gevaar mag brengen.(= artikel 5 "kapstokartikel")
Bepaald is o.a.
- dat inhalen in principe links moet geschieden (uitzondering tram, voorsorteren, vlak voor of op en rotonde, bij file rijden)
- fietsers mogen andere bestuurders rechts inhalen
Het is dus eerder zo dat het altijd mag, behalve in enkele nader genoemde situaties.
Zie ook:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/verkeer/75159-rvv-1990-nederlands-en-engels-begripsbepalingen.html

Mvg - Sjaak

Rob, 28-01-2012 21:59 #44
Beste Sjaak,

Mijn vrouw stond na een (nog niet voltooide) invoegmanouvre op de auto snelweg stil i.v.m. een file, op dat moment (zo'n 7 seconde stil) rijdt er een vrachtwagen rechts achterop. De vrachtwagen bestuurder verklaarde haar niet gezien te hebben ivm zijn dodehoek.

Ik heb hem aansprakelijk gesteld zijn verzekeraar steld nu:" Geachte dames en heren,
Wij zijn inmiddels in het bezit van de lezing aan onze verzekerde. Volgens onze verzekerde werd aan hem geen vrije doorgang verleend. Wij kunnen dan ook geen aansprakelijk erkennen."

Lijkt me vreemd aangezien mijn vrouw gewoon stil stond i.v.m. File. Graag jouw reactie/advies. Reactie infoteur, 29-01-2012
Beste Rob,

Als rij-instructeur kan en mag ik eigenlijk geen uitspraak doen over het gestelde.
Maar… het is natuurlijk vreemd dat er geen vrije doorgang verleend zou worden als iemand (je vrouw) al enige tijd stil staat. 'Als' er -voorafgaand aan de aanrijding- voor de vrachtwagenchauffeur nog enige beweging in de file zat gedurende de 7 seconden kan m.i. van en 'dode hoek' geen sprake zijn. (hij reed rechts achterop?)
Alhoewel ik de situatie niet kan beoordelen geldt -zoals voor alle bestuurders- ook voor een vrachtwagenchauffeur dat hij in staat moet zijn zijn voertuig tot stilstand te brengen over een afstand waarover de weg vrij is én te overzien.
De weg was dus kennelijk wel te overzien, niet vrij…, alleen had hij het niet gezien.
Zou er -als er getuigen zijn- geen genoegen mee nemen. Zonder getuigen is het welles, nietes en zal het moeilijk worden.
Daarnaast willen verzekeringsmaatschappijen bij voorkeur het liefst één ding: niet uitbetalen!
Rechtsbijstand misschien?

Mvg - Sjaak

Anja, 17-01-2012 18:42 #43
Beste Sjaak, vandaag had ik een botsing op een Turborotonde van 2 rijstroken (nweg) en een busbaan. Ik stond rechts voorgesorteerd en naast mij een bus op de busbaan, beide rijstroken hebben haaientanden en komen uit op dezelfde strook op de rotonde. Wij trokken beide tergelijkertijd op en raakte zo elkaar. Bij mij zit schade op het rechtervoorportier en het rechterachter portier, op de neus geen schade. De buschauffeur claimt voorrang. Op internet kan ik over deze rotondes niets vinden.

Heeft de chauffeur hierin gelijk?

Met vriendelijke groet,

Anja. Reactie infoteur, 17-01-2012
Beste Anja,

Kan je via Google Maps de situatie linken, dan is het wellicht duidelijker?
Over het algemeen kan je wel stellen dat degene die een zijdelingse verplaatsing maakt (van rijstrook wisselt) de ander moet voor laten gaan, maar…?

Mvg - Sjaak

Henk Martens, 15-01-2012 15:38 #42
Onze dochter van 20 jaar is enkele weken geleden tegen een stilstaande auto aangereden. Het zicht was slecht en het regende. De auto stond geparkeerd langs de weg waar een parkeerverbod geldt. Betreffende weg is een rode zone, voor fietsers. Je mag daar niet stilstaan c.q. parkeren. Schade aan de fiets is te overzien, de automobilist claimt bij ons een schade van bijna Euro 300. Wie staat er in zijn recht? Geldt hier ook artikel 185 van de WW? Reactie infoteur, 15-01-2012
Beste Henk,

In principe wel, mede met de verwijzing naar artikel 7.

Voor zover ik kan beoordelen pleit het feit dat een ander stil stond of geparkeerd op een plaats waar dit niet mag je dochter niet vrij.
Feit blijft dat je dochter een stilstaand voertuig heeft aangereden.
De bestuurder van de stilstaande auto kan dan bekeurd worden voor het feit dat hij daar niet mag stilstaan (of eventueel artikel 5), maar dit staat m.i. los van de aanrijding.
Theoretisch zou dit anders iedereen die iets of iemand aanrijdt die zich ten onrechte ergens bevindt vrijpleiten van de schade die tengevolge van de aanrijding ontstaat!?
Maar… bij twijfel kan je altijd contact opnemen met de politie.

Mvg - Sjaak

Mvg - Sjaak

Manda de Wilde, 14-01-2012 17:42 #41
Ik stond deze week stil voor een openbare parkeerplaats te wachten tot een andere auto vertrok. Toen ik de parkeerplaats kon opdraaien moest ik een heel klein stukje achteruit om een betonnen paaltje te missen. Ik schat dat ik, dus vanuit stilstand, ongeveer 20 maximaal 30 cm achteruit ben gereden. Echter met mijn trekhaak tegen een achter mij stilstaande auto. Zowel ik als mijn man hebben er NIETS van gemerkt, dus niets van een "botsing". De kentekenplaat van deze auto is gedeukt en er zat een scheurtje in een daar achter zittende lijst. De vrouw kwam met veel kabaal op mijn auto bonzen. Ik had echt niets gemerkt. Nu weet ik ook wel, dat als je achteruit rijdt, je altijd "schuldig" bent. Ik rijd al 50 jaar auto en rijd per jaar minstens 10.000 km. met een caravan door heel Europa. Maar is er verkeerstechnisch een bepaling hoeveel meter afstand je moet houden met een voorstaande auto. Ik houd zelf altijd plusminus 1,5 à 2 meter afstand, ook in een file. Volgens mij stond de bewuste auto vrijwel tegen mijn trekhaak stil. Kan ik de chauffeur hierop aanspreken? Reactie infoteur, 14-01-2012
Beste Manda,

Voor zover ik kan en mag inschatten heb je helaas pech.
Jij voert een bijzondere manoeuvre uit (achteruit rijden); afstanden zijn daarbij verder niet bepaald. Je zou m.i. kunnen stellen dat je het obstakel achter de auto (de andere auto) over het hoofd hebt gezien én bent gaan rijden zonder dat de weg vrij was en/of je jezelf voldoende van de situatie achter de auto op de hoogte had gesteld alvorens de manoeuvre uit te voeren.
Je mag in het verkeer het gedrag van een ander niet verergeren, maar als degene achter je stil stond, is het maar de vraag of degene kon vermoeden dat je achteruit zou rijden.
Dat het niet handig en/of verstandig is dat de ander weinig tot geen afstand houdt? Frustrerend, maar ik vrees dat je de ander hier niet op kunt aanspreken.

Mvg - Sjaak

Frans, 06-01-2012 18:56 #40
Enkele weken geleden sta ik stil op een rotonde met achter mij een bestelbusje. Op het moment dat de auto's voor mij optrekken laat ik mijn koppeling op komen maar slaat mijn auto af. Direct daarop botst de bestelbus achterop. De verzekering biedt nu aan 50% van mijn schade te vergoeden aangezien mijn motor afsloeg met optrekken…? En of ik maar wil accepteren aangezienze anders het aanbod geheel intrekken. Is dat normaal? Ik dacht dat wie van achter wordt aangereden eenvoudig weg geen schuld kan hebben? Moet ik dit nu accepteren? Reactie infoteur, 07-01-2012
Nee Frans dat is naar mijn idee niet normaal.
Een bestuurder moet zijn voertuig tot stilstand kunnen brengen binnen een afstand waarover de weg vrij is en te overzien.
(er staat niet "tenzij de motor afslaat" o.i.d.)
De achteropkomende partij is daar door onoplettendheid en/of onvoldoende afstand niet toe in staat geweest en -voor zover ik kan en mag beoordelen- fout.

Mvg - Sjaak

Cor, 24-11-2011 22:34 #39
Vraag misschien dat iemand mij feedback kan geven. Ik reed op een openbare weg en besloot om in te parkeren in 1 van de 8 parkeer plekken die zich direct rechts aan de weg bevinden. Er stonden zo een 3 auto's geparkeerd en ik besloot om achteruit in te parkeren. Ik maakte linksom een halve draai om recht achteruit te rijden, op het moment dat mijn achterwielen al over de streep van het parkeer vak waren zag ik tot mijn schrik de auto die schuin rechts stond geparkeerd naar achteren komen en deze botste dus tegen mijn auto aan (rechts net boven het achterwiel) In mijn overtuiging was ik niet fout omdat ik a) vanaf de openbare weg kom en B) reeds in beweging was en het parkeervak al in reed toen de tegenpartij pas ging uit parkeren. Nu wil de verzekeringsmij 50% uitbetalen en niet de volle pond, schade is plm 900 euro dus dat komt neer op 450 euro! :-) Dit klopt toch niet? Bedankt elke tip /advies is welkom Reactie infoteur, 25-11-2011
Beste Cor,

Voor zover ik kan beoordelen voerde jullie alle twee een bijzondere manoeuvre uit, namelijk achteruit rijden.
Bij het achteruit rijden geldt dan voor beiden dat jullie al het verkeer vóór moeten laten gaan. Deze regel staat in het RVV beschreven zonder uitzondering (voorrangsvoertuigen uitgezonderd).
Puur conform deze regel zou het dus redelijk zijn om tot een 50/50 regeling te komen.
Het zou m.i. hooguit aanvechtbaar kunnen zijn als je de andere bestuurder ernstige nalatigheid, of verkeersgevaarlijk gedrag kunt verwijten én dit ook kunt bewijzen.

Mvg - Sjaak

Giel, 27-10-2011 13:32 #38
Ik weet het niet meer? Ik rijd een parkeergarage uit, van rechts nadert een auto (hij rijdt TEGEN het verkeer in!) Door geparkeerde auto's had ik deze auto laat in de gaten. Ik draai naar rechts en bots/schraap met mijn (linkerkant)bumper tegen zijn zijkant (portier). Dit leek mij een duidelijk geval; tegenpartij "schuldig". Echter, mijn verzekeringsmaatschappij zegt nu, omdat ik hem van de ZIJKANT raak, de schuld TOCH bij mij ligt? Kan iemand mij alsjeblieft helpen? Hij rijdt toch tegen het verkeer in? Ik twijfel nu of ik een schaderapport laat maken. Als ik de telefoniste van mijn verz.maatschappij moet geloven maak ik geen kans en ben is straks EN de kosten voor reparatie EN 10% opmaken schaderapport kwijt. Ik hoop van harte dat iemand hier iets zinnigs over kan zeggen…
Alvast dank voor uw reactie.
mvg,
Giel Reactie infoteur, 27-10-2011
Beste Giel,

Voor zover ik kan beoordelen en de kennis heb, praat je over twee verschillende zaken.
1. bestuurders moeten bestuurders die van rechts komen voorrang geven (RVV 15.1) Over het wel of niet mogen rijden of gaan van de andere bestuurder wordt niet gesproken.
2. de andere bestuurder kan bekeurd worden voor het feit dat hij of zij rijdt waar dit niet is toegestaan.
Ik vrees dus dat de verzekeringsmaatschappij een punt heeft, hoe onrechtvaardig dit ook mag overkomen.
Je kan hooguit het volgende artikel ter verdediging aanwenden:
Artikel 5 van de Wegenverkeerswet:
Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt of kan worden gehinderd.
-
Hier lijkt me toch zeker sprake van, alhoewel je dit wel moet kunnen bewijzen / aantonen.
Misschien kan je het probleem voor een aanvullende visie voorleggen op:
http://www.infopolitie.nl/forum/index.php?sid=3b92668076aed8fd446d418f737f853a
Hoor graag van je hoe het eventueel verloopt.

Mvg - Sjaak

Matthijs, 09-09-2011 21:22 #37
Pasgeleden met de auto op een T spitsing afgereden met fietspad en voetgangers, geen zebrapad, voor mij haaientanden. Een stelletje met kinderwagen wou oversteken. Ik had ze wel gezien, en ik zag dat ze mij zagen. Vervolgens rem ik verder af om volledig tot stilstand te komen voor de haaientanden. Echter dachten zij blijkbaar dat ze voorang hadden (of kregen) terwijl ik voorbij kwam. Vervolgens krijg ik een grote gebaren met paraplu van deze personen en ik stop meteen. Op dat moment dus net voorbij het punt waar zij wouden oversteken. (ging dus gewoon goed verder, geen aanrijding).

Ik doe me raampje open en zeg meteen in mijn schrik: "dit is geen zebrapad!" De ander zegt "ik heb een kind!". Ik schrok van zijn paraplu in de handen en ben maar verder gereden.

Zeker bij overstekende kinderen neem ik absoluut het zekere voor het onzekere, bij volwassen mag ik toch aannemen dat zij, zeker lopend met kinderwagen, extra voorzichtig zijn?

Voor de duidelijkheid, ik schrok behoorlijk! Zeker als je denkt wat er had kunnen gebeuren wanneer ik ze werkelijk had aangereden.

Moet ik me nu schamen? Strikt genomen had ik voorang (wat voor waarde dat ook heeft). Kunnen zij aangifte doen? of iets anders waardoor ik me alsnog zorgen moet maken? Reactie infoteur, 10-09-2011
Beste Matthijs,

Al er geen sprake is van afslaan, waarbij 'rechtdoor op dezelfde weg gaat voor' voor de voetganger geldt, is er geen reden je zorgen te maken.
Uiteraard binnen het besef 'geef je verstand voorrang'. Een voetganger geldt als een zwakke verkeersdeelnemer die extra bescherming geniet in het verkeer. Ingeval van een aanrijding geldt een omgekeerde bewijslast, waarbij jij als automobilist grove nalatigheid van de voetganger(s) moet kunnen bewijzen. (apart benoemd zijn personen met een blindestok en personen die slecht ter been zijn)
Je kunt de motivatie van de voetganger (ouder?) ook omdraaien. Juist omdat ze met een kind oversteken mag je van hen extra voorzichtigheid verwachten in het verkeer, bij het oversteken. Is dit niet uit veiligheidsoverwegingen, dan wel uit educatief oogpunt naar het kind toe, ter lering voor in de toekomst als het kind zelfstandig zijn of haar weg in het verkeer moet volgen.
Uiteraard is het nooit een optie anderen binnen het verkeer bewust in gevaar te brengen, maar van volwassen voetgangers mag toch ook zeker een eigen verantwoordelijkheid en kennis van de verkeersregels verwacht worden. Zeker als zij zelf ook het rijbewijs hebben (als dit zo is?) en bekend dienen te zijn met de regelgeving.
Al het bovenstaande in acht nemend: rijd veilig, maar ga niet te pas en te onpas op de rem staan als daar geen reden voor is.
Tot slot: helaas is voor velen kennelijk niet duidelijk dat haaientanden de voorrang regelen tussen bestuurders onderling. Voorzichtigheid blijft dus altijd geboden.

Mvg - Sjaak

Liza, 12-08-2011 18:05 #36
Als mijn auto afslaat bij het optrekken en een bus klapt op de achterkant van mijn auto moet ik dan blij wezen met 50%-50%? Hij stond op 2 weghelfden… op groot deel van zijn kant en een deel op mijn kant. Met optrekken sloeg mijn auto af. daarna na ongeveer 3 seconde klapte de bus op mijn achterkant. heb nu lakschade! De tegen partij (verzekering wilt nu 50%-50%… is dit rieël? Overigens heb ik nog 2 getuigen opgegeven en die hebben inmiddels alles ingevuld en opgestuurd… das is er mee bezig. hopelijk kan iemand antwoord geven! Reactie infoteur, 12-08-2011
Beste Liza,

Normaal is degene die een andere betuurder van achteren aanrijdt schuldig. Dat je motor afslaat… kan gebeuren.
Een bestuurder moet zijn voertuig tot stilstand kunnen brengen binnen een afstand waarover de weg vrij en te overzien is. Naar mijn idee heeft de buschauffeur onvoldoende afstand gehouden en/of niet opgelet.
Ik zou niet zomaar accoord gaan met een fifty-fifty voorstel als de toedracht is zoals gezegd en de situatie duidelijk is. DAS zal dit mogelijk voor je kunnen beamen.

Succes / mvg / Sjaak

Kj Hollerman, 04-08-2011 11:23 #35
Wat is het boetebedrag voor het rijden zonder beschermende kleding op een motor zowel voor bestuurder als voor een passagier? Reactie infoteur, 05-08-2011
Beste Kj,

Bij mijn weten geen! Motorkleiding is -met uitzondering van de helm- in de wet niet voorgeschreven.
Of het verstandig is, is de vraag.

Sonja, 13-07-2011 15:18 #34
Een vraagje: Afgelopen week reed ik met mijn auto op een voorrangsrotonde. Ik sloeg rechts af. Zover ik me kan herinneren zonder richting aan te geven. Het fietspad naast de rotonde gelegen dient voorrang te geven. Dit is middels borden aangegeven. Hier fietste een jongen. Ik had de jongen gezien. Aangezien ik dacht richting aangegeven te hebben ben ik doorgereden. Net voorbij het fietspad, fiets de jongen met zijn fiets tegen mijn rechterachterscherm aan. Schade! Jongen heeft gelukkig niets. Nu zegt de verzekering 50-50. Omdat ik geen richting aangaf. Is het niet zo dat Verkeersregels voor gedragingen gaan? De fietser dient dan toch altijd voorrang te verlenen, ook al wordt er geen richting gegeven? Reactie infoteur, 13-07-2011
Beste Sonja,

Naar mijn idee kom je er met een 50 /50 regeling nog goed vanaf.
Het misverstand / de onduidelijkheid bij (verkeerd aangelegde) rotondes is het aanbrengen van haaietanden voor de fietsers op het aangrenzende fiets- bromfietspad.
Haaietanden (en bord B6) betekenen: verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.
Maar… als jij rechts afslaat, ben jij voor de fietsers die de rotonde blijft volgen géén bestuurder op de kruisende weg, zolang het fiets- bromfietspad kort op de rotonde ligt. Bestuurders die de fietser van rechts naderen op de toeleidende weg naar de rotonde wel.
Dus de geldende verkeersregel zou voor jou zijn:
"rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg gaat voor afslaand verkeer".
De fietser blijft de rotonde volgen, jij slaat af.

Mvg - Sjaak

J. Siebert, 26-04-2011 21:06 #33
Mijn vraag betreft een 80 km weg met een groene middenberm, even buiten de bebouwde kom. Bij een zijweg is de middenberm onderbroken zodat het verkeer van de overliggende rijbaan die zijweg kan bereiken.
Nu zie ik vaak voor dat automobilisten de onderbreking in de middenberm gebruiken om te keren, dus op de andere rijbaan terug te rijden (er is daar een benzinepomp).
Mag dat eigenlijk wel?
Het tegemoetkomend verkeer dat via de berm-onderbreking de zijweg wil inslaan, krijgt daardoor geen ruimte.

Wil, 01-04-2011 23:06 #32
Nou ik heb verleden week een aanrijding gehad met twee voetgangers ik ree in me auto in het centrum van delft waar je 30 moet rijden dus dee ik dat ook de heeletijd liepen er 8man voor me auto en 1 scootmobiel die allen bij elkaaar horen op de weg ik zag geen kans om er langs tekomen en in de straar waar hun liepen en waar ik ree is geen voet pad dus mogen de mensen op de straat lopen dus ik bleef er netjes achter terwijl ik dacht ze kunnen ook opzij gaan voor me aan het einde van de weg gingenze naar links waar ik ook heen moest over een brugetje waar aan weer kanten wel een voetpad is daar gingen ze dus ook oplopen dus ik kon er langs maar tewijl ik het groepje in haalde met 20 kilometer brugetje op ging de scootmobile opineens zonder tekijken van de stoep af dus moet ik uitwijken maar voor de scootmobile liepen twee mensen die dus ook van de stoep afkwamen die kon ik niet ontwijken en ze lagen allerbij op de motor kap dus ik de politie en ambulance gebeld de politie was zo terplekken uit onderzoek door de technice diens van de politie bleek dat de voetganger verdachten waaren fout dus 1 persoon werd afgevoerd naar het ziekenhuis had letzel dus de volgende dag belde ik het perzoon op waar ik van de politieagend een telefoon nummer van had gehad om even tekijken hoe het met de personen ging en hoe het met de verzekering is gesteld van hun nou met het personen ging het goed waren al thuis en hadden dus niks opgelopen ja een paar schrammen. toen begon ik tevragen waar ik teregt kon met me schadenvoormulier dat ik wel de schaden vergoet wil hebben toen zij hij mij aders krijg je niet regel dat maar met me verzekering dus ik zij wie is u verzekering dan daar bij kreeg ik een naam de bryuin verzekeringen in delft. ik dacht waarom doet hij zo raar nu over zun aders en waarom doet hij nu zo geheimzinnig dus ik naar die verzekering toe gegaan bleek meneer niet voor tekomen in het archief dus ik weer na de politie maar de dienst doende agente die mij had geholpen was er niet en de dame achter het buro makten me duidelijk dat ik het zelf op moet lossen dat dat de afspraak was die gemaakt was met de dienst doende agente en het slagtofer dus ik uitgelegd dat meneer niet wou mee werken en een valzen verzekering had opgegeven toen zij ze dat ik wel opgebeld zou worden door de agente als ze weer diens heb nu zit ik een week tewachtenen en nog niks gehord nu zou ik willen weeten wat me rechten zijn en wat ik kan verwachten weet wel dat ik met een hoop schaden aan me auto heb en dat ik zo laks word geholpen door politie en o ja ik heb geen rechtsbijstand allen een wa verzekering voor de auto
hoop dat iemand kan vertellen wat voor stappen ik moet onderneemen
mvg wil Reactie infoteur, 03-04-2011
Beste Wil,

Moeilijk om op het voorval te reageren.
In het algemeen gaat de voetganger vrijuit, tenzij grove nalatigheid bewezen kan worden. Dit is veelal moeilijk te bewijzen. Daar zit het probleem.
Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij of je verzekeringsagent, deze kunnen je waarschijnlijk beter van advies dienen.

Mvg - Sjaak

Berkant, 20-03-2011 14:18 #31
Dag Sjaak, Ik reed weg van een parkeerplaats, een uitrit op. Ik ging zo'n ± half meter achteruit voor mijn zicht. Ik zag een auto rechts van me staan ik stond meteen stil. Tegenpartij reed in één keer volop achteruit en raakte mijn achter bumper rechts van mijn auto. Wie heeft nu gelijk? Reactie infoteur, 21-03-2011
Beste Berkant,

Ik ben autorij-instructeur en geen schade-expert, dus is het de vraag of mijn visie je verder helpt.
Probleem is mijn inziens dat jullie beide op een parkeerplaats reden, én op enig moment achteruit reden. Wie wie aanreed en wie wel of niet als eerste stlstond valt waarschijnlijk moeilijk te bewijzen als er geen getuigen zijn.
Zijn er wel getuigen en valt aan te tonen dat jij stilstond voordat je van achteren werd aangereden, dan is het annemlijk dat de tegenpartij als schuldige aangemerkt zal worden.

Mvg - Sjaak

Krijn, 13-01-2011 22:25 #30
Beste Sjaak, Ik heb een vraagje over WW Art 5.
Stel: je rijdt met je snorscooter op het fietspad en je komt aan bij een T-splitsing. Haaientanden geven aan, voor de andere weggebruikers, dat jij voorrang hebt. Toch komt er een bestuurder dermate snel aangereden, dat je er van uit gaat dat deze je geen voorrang zal gaan verlenen, je schrikt en maakt een uitwijkmanoeuvre en je komt ten val. Geen aanrijding dus. Maar is WW art 5 hier dan van toepassing? Reactie infoteur, 13-01-2011
Beste Krijn,

Dit zou gezien de strekking van het artikel kunnen. Probleem zal echter zijn om te bewijzen dat jouw val het gevolg is van roekeloos of gevaarlijk gedrag van de ander.

Mvg - Sjaak

Jan, 06-01-2011 09:27 #29
Sjaak
Dank voor je informatie. Het is toch eiegnlijk te gek voor woorden dat er geen duidelijkheid is of niets te vinden over de regels van de 30km zone. Punt waar het mij om gaat is welke rechten een voetganger heeft bijv. op een verhoogd verkeersplateau. En of een fietser voorrang heeft op motorvoertuigen als de fietser van rechts komt en al dat soort vragen. Ik woon zelf in zo'n 30km gebied en neem waar dat de meeste mensen de regels niet kennen. DUs zoek ik daar nu naar en wil dat via onze plaatselijke krant een keer onder de aandacht brengen.
Zieuit naar reacties Mvr Jan Reactie infoteur, 06-01-2011
Beste Jan,

Een 30 km zone is altijd gelegen binnen de bebouwde kom; in woongebieden.
De voorrangsregels wijken niet af van de regels die ook zouden gelden als de borden er niet zouden staan.
Kruispunten zijn gelijkwaardig zodat bestuurders van rechts voorrang hebben op de overige bestuurders. Voorrang wordt alleen geregeld tussen bestuurders onderling.Voor voetgangers gelden er geen uitzonderingen en deze zal je -behalve bij afslaan- niet voor hoeven te laten gaan.
De regels wijken dus niet af, maar de verhoogde plateaus en borden hebben alleen maar een attentiewaarde of snelheidsremmende functie die de veiligheid moeten bevorderen.
Dat -met name- fietsers en voetgangers de regels niet of onvoldoende kennen onderstreept misschien wel het nut van de invoering van een (plaatselijke) 30km zone. Zoals in het gelinkte SWOV rapport valt te lezen heeft invoering van de zones tot een behoorlijke reductie van de ongevallen geleid.
Dus: het feit dat dit niet nader beschreven is, heeft te maken met het feit dat de zone qua voorrang regelgeving niet afwijkt van een reguliere situatie binnen de bebouwde kom.

Mvg - Sjaak

J. Kwak, 05-01-2011 16:10 #28
Ik zoek me een slag in de rondte naar de EXACTE beschrijving van de verkeersregels in een 30 km zone. Ik kan ze nergens vinden en in een opgevraagd boekje Verkeersborden en Verkeersregels van Min Verkeer en Waterstaat staat er NIETS over. Kunt u me helpen? Reactie infoteur, 05-01-2011
Beste J,

Zover ik weet behoren de 30km zone borden niet tot de officiele RVV borden. Vandaar dat je deze niet aantreft.
Binnen de bebouwde kom gold en geldt standaard een maximumsnelheid van 50 km per uur.
In verblijfsgebieden mogen gemeenten zelf besluiten maatregelen te treffen die snelheidsremmend zijn, waaronder het 30km zone bord.
Kenmerkend voor het zone bord is dat dit alleen bij inrijden en uitrijden van de zone geplaatst wordt en niet herhaald wordt voor elk kruispunt binnen de zone.
Wel bestaan er aanbevelingen conform welke de zone's toegepast dienen te worden.
Mogelijk nog boeiende info bij onderstaande link:
http://www.swov.nl/rapport/Factsheets/NL/Factsheet_Verblijfsgebieden.pdf

Mvg - Sjaak

Monique, 01-12-2010 15:00 #27
Hey Sjaak,
Onzettend bedankt voor je reactie!
Ik probeer overal wat info weg te halen om inderdaad onze verzekeringsmaatschappij aan te vechten.
Dus ik ben er erg blij mee dat je even de Artikels erbij hebt gezet. Thanks!

Greetzz Monique Reactie infoteur, 01-12-2010
Succes, en laat -als je wilt- nog eens weten hoe het afloopt.

Groeten - Sjaak

Monique, 01-12-2010 12:20 #26
Hey Sjaak, bedankt voor je reactie! Nu weet ik niet hoe ik een schets (link) hier neer moet zetten, maar als je via google maps gaat en je vult Zwolle in. En dan de straatnaam Curieweg, dan heb je hem. Mijn man kwam uit de Curieweg en de tegenpartij uit de Pascalweg. Reactie infoteur, 01-12-2010
Beste Monique,

De situatie is voor beiden inderdaad identiek, met dien verstande dat je man van rechts kwam.
Het lijkt me de moeite waard de beslissing van de verzekeringsmaatschappij aan te vechten en wel om de volgende regel uit het RVV van 1990:
" Artikel 63
Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover
deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens".

In het door jou geschetste geval gaat de regel m.i. voor de tekens omdat deze niet met elkaar zijn te verenigen.
Voor zover ik kan beoordelen geldt dan dus deze regel:
" Artikel 15
1 Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang
aan voor hen van rechts komende bestuurders.
2 Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen:
a. bestuurders op een onverharde weg verlenen
voorrang aan bestuurders op een verharde weg;
b. bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders
van een tram ".

Als er al sprake van schuld is, dan is 50 / 50 % doorgaans de oplossing.

Succes - mvg - Sjaak

Monique, 30-11-2010 14:42 #25
Kan iemand mij helpen? Mijn man heeft een ongeval gehad met zijn auto. Beide richtingen hadden haaientanden en mijn man kwam van rechts en de tegenpartij van links. Mijn man heeft nog stil getaan om uit te kijken… er kwam niets aan… mijn man wil weer optrekken en toen kwam er met hoge snelheid een auto aan van links. Mijn man had dus voorrang moeten krijgen, maar kreeg dit niet. Iedereen die ik spreek (zelfs de politie) zegt dat de tegenpartij voorrang had moeten verlenen. Maar… onze verzekering heeft de tegenpartij al uitbetaald! En waarom? Omdat de tegenpartij al langer op die weg gereden zou hebben! Dit gaat om het feit dat er bij mijn man zijn kant natuurlijk ook nog een linker weghelft zat. Het gaat dus ook puur om dat kleine stukje dat de tegenpartij langer op de weg heeft gereden. De politie wou niet bij het ongeval komen omdat er geen gewonden waren… dat schijnt weer nieuw te zijn. Maar ik ben later natuurlijk wel naar de politie geweest om navraag te doen over de regel, dat de tegenpartij langer op de weg reed.
Ik heb 2 agenten gesproken, waarvan 1 een verkeersagent. Bij geen van beide is die regel bekent en ook zij vinden het maar raar als het echt zo is. Want ook zij zeiden dat verkeer van rechts dan toch nooit meer voorrang kan hebben? Want er zit immers altijd nog een linker weghelft tussen! Ik was blij dat de agent dat zei, want dat waren ook al onze woorden geweest. Ik probeer op internet te zoeken naar die regel, maar kan 'm niet vinden. Het kan toch niet zo zijn dat de verzekeringen zomaar regeltjes maken, waar men niet van op de hoogte is? Als deze regel dus wel zo is, dan heeft verkeer van rechts dus nooit geen voorrang meer! (tenzij het een éénrichtingsverkeer zou zijn) En kan iedereen die aan een nieuwe auto toe is, toewerken naar zo'n soort ongeval! En dus ook gewoon veel te hard rijden, want hier wordt namelijk niet naar gekeken. Ze krijgen dan toch wel vergoed ja… Dit kan toch niet waar zijn! Dus kan iemand mij vertellen of deze regel er echt is? Please let me know! Reactie infoteur, 01-12-2010
Sorry Monique, maar als je een situatieschets (link) via Google Maps zou kunnen geven, kan ik er mogelijk beter mijn mening over geven.

Mvg - Sjaak

Dam M., 21-11-2010 09:59 #24
Ik rij op een voorrangs weg. Komt er een auto aan op de invoegstrook en wil voor mij de snelweg op rijden. Maar wil dat voor mij gaan doen. Ik verhoog mijn snelheid zodat hij achter mij kan invoegen. Is dat fout van mij? Reactie infoteur, 21-11-2010
Beste Dam.m,

Het beste van de ander is om achter een voertuig (jou) in te voegen.
Wat het versnellen betreft:
de andere bestuurder heeft waarschijnlijk bij aan komen rijden een inschatting gemaakt en een bepaalde plek van invoegen voor ogen. Op het moment dat jij versnelt zal de ander een nieuw 'plan' moeten maken, wat niet altijd gunstig is. Meestal is het beter om je snelheid te handhaven, zodat de verkeerssituatie voor de ander voorspelbaar blijft en je voorkomt dat jullie -ten opzichte van elkaar- blijven versnellen en in de problemen komen.
Mocht je bemerken dat de ander in de problemen komt, dan kan je altijd nog helpen door te versnellen of vertragen, of een rijstrook te verplaatsen.
Volgens de regels moeten invoegende bestuurders, bestuurders op de doorgaande rijbaan (autosnelweg) voor laten gaan. De invoegende bestuurder voert een bijzondere manoeuvre uit (zijdelingse verplaatsing), waarbij hij pas mag invoegen als dit veilig kan én door dit voornemen aan te geven met de richtingaanwijzer. Hierbij mag de richtingaanwijzer niet dwingend gebruikt worden.

Mvg - Sjaak

Piet Wit, 29-10-2010 08:51 #23
Waar mag je rijden met scooter snor ook fietspaden in het bos? groeten piet Reactie infoteur, 29-10-2010
Beste Piet,

Met de snorfiets mag je in het bos wel op de verplichte fiets-/bromfietspaden rijden, op de onverplichte fietspaden (rechthoekig bord) niet. Tenzij… je de motor uitschakelt.

Mvg - Sjaak

Ricardo, 17-10-2010 17:18 #22
Iemand rijd achteruit tegen een geparkeerde auto aan. Is dat strafbaar en wat zegt de wetgeving daar over? Reactie infoteur, 17-10-2010
Beste Ricardo,

Kan ik zo niet zeggen; valt buiten mijn vakgebied.
Wat je wel kunt stellen is dat achteruit rijden een bijzondere manoeuvre is, waarbij degene die achteruit rijdt al het overige verkeer voor moet laten gaan.

Mvg - Sjaak

J. Padding, 15-09-2010 12:10 #21
Mag ik via de snelweg een auto naar huis slepen? en wat zijn precies de regels hiervoor?

Mvg, J.P Reactie infoteur, 15-09-2010
Beste JP,

Er bestaat -voor zover ik weet- geen regelgeving die dit verbiedt, maar veilig is niet. De eerste afslag nemen en de secundaire wegen volgen is verstandiger.
Houd de regels die voor het trekken van aanhanger ook gelden aan.
Aanhanger is: Voertuigen die door een voertuig worden voortbewogen of kennelijk bestemd zijn om aldus te worden voortbewogen, alsmede opleggers.

Verder:
- sleepkabel niet langer dan vijf meter (trekstang is veiliger)
- bestuurder in gesleepte voertuig moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs
- géén gevaar op de weg veroorzaken (artikel 5 - kapstokartikel)
- trekkend voertuig moet harder kunnen en mogen rijden dan 60 km per uur
- gesleepte voertuig moet lichter zijn dan het trekkend voertuig


Nogmaals… of het veilig is?

Mvg - Sjaak

Chari, 05-08-2010 11:28 #20
Ik vraag mij af wie er voorrang heeft bij het oversteken van een voorrangskruispunt naar links, waarbij 'ik' dan al op de middenberm (en dus al op de voorrangsweg) sta en mijn tegenligger (die naar rechts wilt) achter haaien tanden tegenover mij staat. Geldt dan 'korte bocht gaat voor lange bocht' of omdat ik al op de voorrangs weg sta mag ik voor en mag daarna pas mijn tegenligger de voorrangsweg oprijden? Reactie infoteur, 05-08-2010
Beste Chari,

Ja, korte bocht gaat voor lange bocht, tenzij de breedte van de middenberm -uit mijn hoofd- 10 meter of meer bedraagt, dan is de tweede helft van het kruispunt een zelfstandige weg.
Daarbij: verlenen van voorrang op een voorrangskruispunt gedlt -mede afhankelijk van de bebording/ signalering- voor bestuurders op de kruisende weg.

Mvg - Sjaak

Olivier, 02-08-2010 10:26 #19
Beste,
Een jaar geleden heb ik bij het achteruitrijden om de openbare weg op te draaien, iemand aangereden waarbij die persoon letsel op liep. Ik was aan het lossen met mijn bestel bus en om de openbare weg op de te draaien moest ik een meter achteruit rijden. Na goed in de spiegels gekeken te hebben en niemand gezien te hebben, ben ik achteruit gaan rijden en werd er gelijk op mijn bus gebonkt. Toen ben ik direct uit gestapt en zag dat er een bejaarde vrouw achter mijn busje lag. Zij stond recht achter mijn bus en heb haar dus nooit kunnen zien. Nu is dit allemaal regelt met de verzekering. Alleen wordt ik nu (een jaar )later door het OM gedagvaart wegens art 54. Wat is een logische uit spraak dat de rechter zal doen? zal ik een boete krijgen of wordt mij mijn rijbevoegheid ontnomen zoals artikel 92 aangeeft? Daarbij zeggende dat ik voor mijn werk mijn rijbewijs nodig heb.
Groet, Olivier Reactie infoteur, 02-08-2010
Beste Olivier,

Volgens artikel 92 KAN de rijbevoegdheid ontzegd worden.
Het zal waarschijnlijk van de ernst van de situatie en de mate van schuld afhangen, in combinatie met jouw verleden en je verkeersgedrag.
Helaas kan ik er niets zinnigs over zeggen, ook al lijkt het dat je er in dit geval weinig aan kon doen. (hooguit eerder en beter kijken)

Mvg - Sjaak

Josee Brouwers, 30-03-2010 14:26 #18
Hallo,
Ik heb een vraag over artikel 5, wanneer je over een dubbele doorgetrokken streep rijdt is dat een overtreding van artikel 5 heb ik begrepen. Wanneer je dan geen bekeuring maar wel een waarschuwing krijgt wordt je geregistreerd. Nu is mijn vraag, hoe heet het orgaan waar je geregistreerd staat en geldt dit dan voor alle overtredingen of alleen voor een overtreding betreffende artikel 5?

mvg Josee Brouwers. Reactie infoteur, 30-03-2010
Beste Josee,

Ik neem aan dat je de regelgeving rondom het beginnersrijbewijs bedoelt?

Bij onderstaande link kan je hier over lezen:
http://www.cbr.nl/faq.pp?categoryid=29

Het rijden over een doorgetrokken witte streep is een overtreding. Ik weet niet of artikel 5 dan altijd in het geding is. Uiteraard heeft het aanbrengen van de belijning altijd een functie, maar hoe het overrijden van de belijning beoordeeld wordt als er geen gevaar of hinder wordt veroorzaakt zou ik niet durven zeggen.

Mvg - Sjaak

Els de Bakker, 17-10-2009 22:21 #17
Ik zou graag willen weten of indien je acheruit rijdt, iedereen gerechtigd is om tegen je aan te rijden, zodat dat schade op jou verhaald kan worden. Dit is me overkomen. Ik reed achteruit rechts een hoek om, langzaam om net niet een lantaarnpaal te raken. Ben niet de weg op gegaan, vanwege te drukke weg. Gebruik gemaakt van strook ernaast (ook geklinkerd). Van linksachter ben ik geraakt door bestuurder die parkeerplaats bij winkelsop wilde, waar ik vandaan kwam. Heb zelf geen schade, maar bestuurder wel. Ben ik dan toch schuldig? Reactie infoteur, 23-10-2009
Beste Els,

Even een verlate reactie op je vraag.

Iemand is nooit 'gerechtigd' je vanachter aan te rijden. De ander mag jouw gedrag niet verergeren en/of anderen in gevaar brengen.
Achteruit rijdend voer je echter wel een bijzondere manoeuvre uit, waarbij je al het overige verkeer voor moet laten gaan. Word je tijdens het uitvoeren van deze manoeuvre aangereden, dan ben jij -ook al kan ik in een specifiek geval geen uitspraak doen- in principe schuldig.
Hoe jullie beider gedragingen beoordeeld moet worden kan slechts met getuigen en door een bevoegde instantie beoordeeld worden.
Als er opzet vermoed wordt door degene die aanrijdt, dan moet dit wel aangetoond kunnen worden.

b.v.
Enige tijd geleden is een bestuurder veroordeeld omdat hij tot drie maal toe een aanrijding probeerde te forceren, waarbij hij op een gelijkwaardig kruispunt van rechts kwam. (het lukte de derde keer pas)
Dankzij getuigen en de 'bewezen' opzet is deze bestuurder schuldig bevonden.

Mvg - Sjaak

Serge, 28-07-2009 23:41 #16
Misschien speelt het een rol dat de aanrijding bij een verkeerslicht heeft plaatsgevonden. Het verkeerslicht sprong op groen maar ik kon niet oprijden. De tegenpartij zegt dat ik achteruit reed (bij een groene verkeerslicht nog wel). Mijn schade bedraagt bijna 2000 euro. Volgens mij is het technisch niet eens mogelijk dat ik een dergelijke schade veroorzaak over een afstand van enkele meters. Volgens mijn tussenpersoon is het die eist bewijst maar is dat in dit geval wel redelijk?

MVG Serge Reactie infoteur, 30-07-2009
Beste Serge,

Ik ben helaas niet deskundig op dit gebied. Als je verzeringsagent 'dit' zegt dan zal het wel juist zijn.
Misschien de moeite waard om even bij het politiebureau langs te gaan, mits je de gegevens van de tegenpartij hebt.

Sorry… dat ik niet meer voor je kan doen.

Mvg - Sjaak

Serge, 26-07-2009 14:51 #15
Hallo Sjaak, Ik heb een aanrijding meegemaakt waarbij ik graag jouw visie verneem. De tegenpartij rijdt achterop mijn stilstaande auto maar beweert dat mijn auto achteruit rolde tegen zijn stilstaande auto. Is het dan zijn woord tegen de mijne of kan ik mij beroepen op schuldvermoeden achteroprijder? Mvg Serge Reactie infoteur, 27-07-2009
Beste Serge,

Ik zou er geen bevredigend antwooord op kunnen geven. Zonder getuigen zal het mogelijk een lastig verhaal worden. Informeer eens bij het plaatselijk politiebureau of je verzekeringsagent hoe je het beste kunt handelen. Het lijkt mij dat je allereerst het een en ander op papier moet vastleggen, wil je iets kunnen ondernemen.

Succes en mvg - Sjaak

Kees, 28-06-2009 19:27 #14
Beste Sjaak,
Bedankt voor de snelle reactie, ik heb het dus fout gedaan en zal mij schikken in mijn lot, toch wil ik eerst nog een bezwaarschrift sturen en kijken of ik nou echt de max. straf verdien, ik had.n.l de agenten natuurlijk allang zien lopen op het trottoir maar ze stapten pardoes de v.o.p op vlak voor mijn neus, en nou kan je 2 volwassen agenten natuurlijk niet vergelijken met oude hulpbehoevende mensen of kleine kinderen, daarbij komt nog dat het een voorrangsweg is dus daar rij je geen 20 km p/u dat weten de agenten ook, ik heb het gevoel dat het bonnen scoren was, en dat ze daar rondjes liepen( ik werd 5 sec later door 8 agenten aangehouden en geen discussie mogelijk) en dat zit me dwars, vr grt Kees :-( Reactie infoteur, 28-06-2009
Beste Kees,

Inderdaad worden agenten -onder andere gedurende de opleiding- de straat opgestuurd om een target te halen c.q. te oefenen in het directief optreden en het uitschrijven van bekeuringen. De overmacht aan agenten in de omgeving doet vermoeden dat je oordeel juist is. Overigens zijn VOP's vaak op voorrangswegen aangelegd en zou de gereden snelheid altijd afhankelijk moeten zijn van een situatie ter plaatse.

Bezwaar indienen kan natuurlijk altijd. Hoor graag van je of het effect heeft.
Misschien heb je nog wat aan onderstaande link:

http://www.autorij-instructie.nl/?p=718

Mvg - Sjaak

Kees, 28-06-2009 11:34 #13
Hallo infoteur, ik heb ook een vraag, ik krijg en bekeuring (150 €) omdat ik 2 agenten die het zebrapad opstapten geen voorrang zou hebben gegeven, ik reed in een heel brede straat tegen de ashelft van de weg +/- 45 km/pu en was het zebrapad op nog geen 15 mtr genaderd, had ik boven op mijn remmen moeten gaan staan? Ik meen te hebben geleerd (wel lang geleden) dat overstekers moeten wachten als auto's de oversteekplaats tot minder als 30 meter zijn genaderd, of heb ik het fout? Vr Grt Kees :-( Reactie infoteur, 28-06-2009
Beste Kees,

De regel die je aanhaalt geldt al lang niet meer. Je had de agenten dus de gelegenheid moeten geven over te steken. De motivatie binnen de rijles zou zijn, dat je ver vooruitkijkend de agenten eerder had op moeten merken en derhalve tijdig je snelheid aan moeten passen, zodat je tijdig had kunnen stoppen. Tevens moet je in situaties waar een VOP (zebrapad) gelegen is altijd extra allert zijn. (kijken naar beweging op het trottoir, door de ruiten van geparkeerde auto's etc.)
De verantwoordelijkheid voor het toepassen van de regels ligt dus vooral bij de bestuurders en niet (minder) bij de voetgangers. Op zich is hier wat voor te zeggen. Als bestuurder wordt je geacht de regels te kennen (theorie - rijbewijs), terwijl je dit van de zwakkere verkeersdeelnemers (voetgangers, waaronder ouderen en kinderen) minder kunt verwachten.

Dus… misschien een beetje ver gezocht van de heren agenten, maar volgens de regels konden ze zo handelen.

Mvg - Sjaak

Otk, 21-06-2009 10:29 #12
Ik heb even een vraag betreft voorrangsregeling. Ik had laatst een discussie betreffende een kruising alweer ik wel of niet voorrang moest verlenen aan bestuurders van rechts. Ik reed in de bebouwde kom op een 50 weg. Ik reed op een geasfalteerde weg. Op een gegeven moment was er een weg van rechts welke uit een woonwijk kwam. De weg van rechts was ongeveer een meter naar rechts toe geasfalteerd, waarna onmiddelijk een drempel van klinkers en de weg verder beklinkerd was de wijk in. Heeft de auto van rechts nu voorrang of wordt het als een verhoogde weg gezien en dus uitrit en geen weg van rechts? Reactie infoteur, 21-06-2009
Beste OTK,

De verhoging van de weg -of asfalt aansluitend op klinkers- is niet bepalend voor een uitrit; de bestrating (doorlopen van de stoeptegels of een afwijkende bestrating en een verzonken trottoirband) wel. De -door jou- bedoelde verhoging is bedoeld als attentiepunt en/of snelheidsremmer en is géén uitritconstructie. Dit betekent dat je te doen hebt met een gelijkwaardig kruispunt, waar bestuurders van rechts voorrang dienen te krijgen.
Helaas zorgt de 'willekeur' van aanleg, in combinatie met een niet altijd actuele kennis van de verkeerstheorie van vele weggebruikers, vaak wel voor verwarring.

Mvg - Sjaak

Willy van Tiel, 12-01-2009 11:23 #11
Een ringrijderij met ruiters op paard. Wordt dan het paard gezien als voertuig? Of is een voertuig alleen iets met wielen. Reactie infoteur, 12-01-2009
Beste Willy,

Alhoewel ik niet weet wat een ringrijderij is, toch het volgende:
Een ruiter en paard moet je beschouwen als bestuurder als ze gebruik maken van de openbare weg.
Je moet de regels dan wel volgen "alsof" je een bestuurder van een voertuig bent. (voorrang e.d.).

Mvg - Sjaak

Willem Engel, 27-12-2008 17:04 #10
Na een heftige discussie, heb ik de volgende vraag.Als je op een voorrangsweg rijd en daar zit een bocht in, ben je dan verplicht richting aantegeven.En is dit dan wettelijk verplicht.Volgens mij wel.Groetjes van een stuuroloog.:-) Reactie infoteur, 27-12-2008
Beste Willem,

Nee, als je de weg 'in de voorrang' blijft volgen moet dit niet, maar het heeft veelal wel de voorkeur.
Door het wel te doen kunnen -eventueel op het kruispunt wachtende- wegggebruikers eerder/makkelijker een voorspelling maken van je gedrag / dat wat je gaat doen. Het kan dus zeker geen kwaad en geeft -mijn inziens- meer duidelijkheid.
Bij het examen van het CBR wordt er over het algemeen wel de voorkeur aan gegeven, maar… verplicht is het niet.

Mvg - Sjaak

Jhj Derckx, 16-12-2008 17:40 #9
Graag wil ik van u vernemen welke regels er momenteel gelden voor het slepen van een personenauto, zowel met een sleeptouw als met een sleepstang, welke snelheid, welke gewichtsverhoudingen tussen trekauto en gesleepte, met alleen B of moet het minimaal B-E zijn. Reactie infoteur, 17-12-2008
Goede middag,

Wat de regels bij het slepen van een personenenauto betreft, moet je deze benaderen als een aanhanger.
Een aanhanger is o.a.:
"voertuig dat door een ander voertuig wordt voortbewogen"
Met een aanhanger mag maximaal 80 km/u gereden worden.

Voor de regels voor het rijden met aanhanger en antwoord op een gedeelte van de vraag, zie:

http://auto-en-vervoer.infonu.nl/transport/10162-auto-afmetingen-lading-aanhangwagen.html

Verder staat in artikel 53 van het RVV:
Het is bestuurders van een motorvoertuig verboden een ander motorvoertuig te slepen, indien de afstand van de achterzijde van het trekkende voertuig tot de voorzijde van het gesleepte voertuig meer dan vijf meter bedraagt. (een minimum wordt dus niet genoemd)

Mvg - Sjaak

A. Cijs, 23-10-2008 16:48 #8
Hoe sla ik, met de auto, linksaf met een middenberm Reactie infoteur, 23-10-2008
Goede avond,

Dat doe je op eenzelfde wijze als je in de meeste andere gevallen zou doen. Alleen… het feit dat er een middenberm is, maakt dat je de auto ter hoogte van de middenberm kunt opstellen en het afslaan in feite in stappen kunt doen. (mits de middenberm breed genoeg is) Is de breedte van de middenberm onvoldoende. dan laat je het kruispunt vrij totdat je in één keer door kunt.

Bovenbedoelde uiteraard met inachtneming van de verkeersregels en de ter plekke aangebrachte verkeerstekens.

Mvg - Sjaak

Sineke Middel, 09-10-2008 12:46 #7
Een weggegebruiker werd door de politie in Buitenveldert op niet mis te verstane wijze duidelijkgemaakt dat bij achteruit-inparkeren de alarmlampen aan moesten. Reactie infoteur, 09-10-2008
Beste Sineke,

Bij achteruit inparkeren zijn alarmlichten absoluut niet voorgeschreven; achteruitrijlichten uiteraad wel.

De politie zal -in dit geval- dus op herhalingscursus moeten voor theorie en praktijk.

Mvg - Sjaak

Rito, 20-09-2008 14:36 #6
Ik ben bezig met opleiding tot rij-instructeur en ik wil heel graag informatie er over, hoe je verkeersincht leert.groetjes Rito Reactie infoteur, 20-09-2008
Beste Rito,

Tijdens de opleiding tot autorij-instructeur leer je spelenderwijs omgaan met zaken als verkeersinzicht.
Ga voor je zelf maar eens na wat er in het verkeer geregeld is en wat niet… en hoe los je de problemen die zich in het verkeer voordoen op? Welnu… het veilig, soepel en goed oplossen van dat wat niet geregeld is, valt onder verkeersinzicht.

Kijk eventueel ook bij het artikel:

http://auto-en-vervoer.infonu.nl/diversen/4881-verkeer-en-inzicht-verkeersinzicht.html

Mvg - Sjaak

Pieter, 08-05-2008 21:50 #5
Hoi Allemaal, ik zoek wat advies… wat te doen.
ik ben straatje aan het keren, op het moment van stilstand waarna ik de auto in zijn achteruit zou zetten komt er achteruit een auto uit een uitrit waar ik met mijn neus naar toe sta en die plant hem zo in mijn voorkant.
ik heb schade, de ander niet…
De verzekering wil schikken met 50 procent van de schade aan mijn auto omdat we beide met een speciale verrichting bezig zijn en het dan dus ook mijn schuld is… geen getuigen… iemand dit eerder meegemaakt?
Dank
Pieter Reactie infoteur, 08-05-2008
Beste Pieter,

Inderdaad ben je beiden met een bijzondere verrichting / manoeuvre bezig en moet je dus beiden al het overige verkeer voor laten gaan. Strikt genomen stond jij stil, zoals ik begrijp en de ander niet. Zonder getuigen is dit niet hard te maken en lijkt het me dus redelijk dat de verzekering voor 50% mee gaat… helaas!

Mvg - Sjaak

Erick Hendriks, 05-05-2008 21:54 #4
Beste sjaak, Er is geen doorgetrokken streep, dus je mag oversteken en als je rechtsaf slaat, dan zit je een eind verder met hetzelfde probleem om die busbaan over te komen, dus mijn vraag blijft staan, dus wat zijn mijn rechten, want daar wil ik graag antwoordt op, dus mag ik op de busbaan staan wachten om over te steken, want dat is de kern van de zaak.

Mvgr, Erick Hendriks :-) Reactie infoteur, 06-05-2008
Beste Erick,

Beetje vreemde situatie. Je komt uit een uitrit, zijnde een 30-km-zone, bij direkte nadering van een voorrangsweg, waarbij je een busbaan over steekt?

Antwoord op je vraag bestuurders NEE, voetgangers JA

Twee regels voor bestuurders:
Bij het verlaten van een uitrit moet je al het overige verkeer voor laten gaan. In jouw geval nader je ook nog eens een voorrangsweg?… waarbij je -als bestuurder- kruisende bestuurders voorrang moet geven.

Een kruispunt moet je -indien er geen opstelmogelijkheden op het kruispunt bestaan- in één keer over kunnen steken.

Wat het recht betreft: je hebt niet zoveel aan recht als je plat gereden wordt door een bus.

Mvg - Sjaak

Erick Hendriks, 05-05-2008 21:14 #3
Beste sjaak, bedankt voor je snelle antwoordt, maar de situatie daar is als volgt: de weg waar de busbaan dus in het midden ligt, is een voorrangsweg en om die dus over te steken moet je dus over de busbaan. Ik kom uit een zijstraat met een uitritconstructie (30km zone) en wil linksaf slaan. Omdat deze straat erg druk is, gaan veel weggebruikers op de busbaan staan om verder te komen. Er komen per uur 12 bussen langs en de vraag is dus wettelijk gezien of je dus op de busbaan mag staan. Met andere woorden sta ik in mijn recht als me iets overkomt met een oververhitte buschauffeur.

Mvgr, erick hendriks Reactie infoteur, 05-05-2008
Beste Erick,

Als ik de situatie goed begrijp, zal je als bestuurder rechts af moeten slaan en vervolgens elders een mogelijkheid moeten vinden te draaien, als je vanuit de inrit links af had gewild. Bestuurders mogen een doorgetrokken witte streep niet overschrijden. Voor voertgangers geldt deze regel echter niet, hetgeen betekent dat je als voetganger (eventueel met de fiets aan de hand) zou mogen oversteken. Dit met inachtneming van de inhoud in de vorige reaktie.

Mvg - Sjaak

Erick Hendriks, 05-05-2008 18:06 #2
Dicht bij ons in de buurt ligt een busbaan in het midden van de weg. als ik uit een zijstraat kom en ik wil links af slaan, dan moet je in principe op de busbaan gaan staan om over te steken. de vraag is nu: mag dit? want de buschauffeurs zijn altijd boos, dat automobilisten en fietsers en voetgangers hun doorgang hinderen en komen luid toeterend aanrijden en roepen dan, je mag hier helemaal niet staan, ga weg! wat is er nu in de wegenverkeerswet geregeld bij deze situatie. de gemeente heeft dit zo gemaakt, maar niemand wordt hier vrolijk van, tot dat het mis gaat.
in afwachting van uw antwoord Reactie infoteur, 05-05-2008
Beste Erick,

Het is uiteraard moeilijk een oordeel te geven over een situatie die ik niet ken, maar…
Gezien het verhaal zou het mogelijk een optie zijn een klacht bij de gemeente in te dienen, met het verzoek de situatie voor voetgangers te herzien en veiliger te maken c.q. aan te passen. Een voetganger mag in principe overal over steken, tenzij het verboden is (denk b.v. aan een autosnelweg en situaties waar het verboden is voor voetgangers). Dit uiteraard wel met inachtneming van de algemene verkeersregels en de regel dat je anderen in het verkeer niet in gevaar mag brengen of mag hinderen (artikel 5 van de wegenverkeerswet). Als de verkeersveiligheid in het algemeen en die van de zwakke verkeersdeelnemers in het bijzonder niet gewaarborgd kan worden en tot gevaarlijke situaties leidt, zou ik dit zeker -al dan niet door middel van een handtekeningenaktie, of onderbouwing met foto's- onder de aandacht van de gemeente brengen.

Mvg - Sjaak

Cor Rooker, 06-01-2008 20:20 #1
Kunt u aangeven waar in de wet/rvv vermeld wordt dat bij het gebruik van de gecombineerde in/uitvoegstrook het verkeer dat uitvoegt vanaf de doorgaande rijbaan voorgelaten moet worden? Er zijn namelijk al genoeg die eigen regeltjes gebruiken die nergens op gestoelt zijn.
vr.groet,
Cor Rooker Reactie infoteur, 06-01-2008
Dit staat niet expliciet in het RVV vermeld, daarom heb ik het er tussen haakjes bij vermeld. Het verdient echter wel de voorkeur, daar dit de doorstroming en het aanhouden van een zo konstant mogelijke snelheid voor de bestuurders op de doorgaande rijbaan bevordert. Naar mijn mening zijn er niet zo veel regeltjes die nergens op gestoeld zouden zijn. De wetgeving is duidelijk, maar daar waar het een kwestie van verkeersinzicht en beoordeling van verkeerssituaties betreft kunnen er uiteraard wel individuele verschillen bestaan. Door voldoende volgafstand te houden, defensief te rijden en voldoende te anticiperen/te voorspellen moeten we situaties die niet strikt geregeld zijn toch veilig en soepel op kunnen lossen!?

Mvg -Sjaak

Infoteur: Jvd
Laatste update: 17-07-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 113
Schrijf mee!