File of opstopping op de weg vermijden: oplossingen en tips

File of opstopping op de weg vermijden: oplossingen en tips Onmachtig word je er van. Overvolle autowegen met urenlange stilstand tot gevolg. In de file staan is heus geen pretje en er bestaan leukere manieren om je tijd door te brengen. Ondanks de miljoeneninvesteringen door de regeringen in het wegennet, hebben we steeds het gevoel dat we nog meer en langer stil staan op de weg dan tien jaar terug. Het toenemend aantal auto’s zorgt ook niet voor beterschap. Openbaar vervoer of autodelen kan helpen als één van de oplossingen om het fileprobleem mee aan te pakken. Een deel van de oplossing begint bij elke burger zelf. Laat eens wat vaker de auto staan en kies voor een milieuvriendelijk vervoersmiddel, zoals de trein of de fiets. Dit is zowel gunstig voor het klimaat, als voor de filevorming op de weg. Enkele tips kunnen helpen om de vervelende files of opstoppingen te vermijden.

Verkeer in België en Nederland slipt vast

Tijdens de werkweek zijn er honderdduizenden voertuigen op de weg. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wegen dichtgeslibd geraken en er files ontstaan. De grootste filevorming is er uiteraard op de grotere autowegen en rond de locaties waar heel veel werkgelegenheid is, zoals Brussel, Antwerpen, Rotterdam of Amsterdam. Het fiscale beleid, betreffende bedrijfswagens, speelt ook een rol in het wagengebruik in een land. Meer en meer landen stappen over naar meer duurzame oplossingen. Met bijvoorbeeld een mobiliteitsbudget, kan er gedeeltelijk gekozen worden voor de trein, de auto, de tram, enzovoort. Indien er slecht weer voorspeld wordt, zoals sneeuw of overvloedige regen, is de kans op verkeerschaos nog groter.

We staan steeds meer stil in het verkeer, ondanks de investeringen in het wegennet. / Bron: JamesQube, PixabayWe staan steeds meer stil in het verkeer, ondanks de investeringen in het wegennet. / Bron: JamesQube, Pixabay

Investeringen aan de vleet, maar helpen ze?

Miljoenen euro’s worden er elke legislatuur geïnvesteerd in het wegennet. Dit geld dient voor de aanleg van nieuwe wegen, maar eveneens voor het onderhoud en herstel van bestaande wegen. Ook wordt er geld uitgetrokken om filegevoelige wegen anders te gaan indelen, of om met kleine aanpassingen het fileleed kleiner te maken. Toch hebben we het gevoel dat, ondanks de vele investeringen, we allen nog meer uren in de file staan. Dit is ook realiteit, elk jaar worden er nieuwe verkeersfilerecords gebroken. De grootste kans hierop is wanneer er slecht weer wordt voorspeld.

5 goede tips en oplossingen om files of opstoppingen op de weg te vermijden

Er bestaan enkele handige tips en alternatieven om de vervelende files te vermijden.

Ga met het openbaar vervoer naar het werk

Maak gebruik van Google Maps en geef je vertrekplaats en aankomstplaats in. Google Maps zal berekenen hoe lang het traject duurt met de auto, fiets of openbaar vervoer. Tijdens het spitsuur kan het openbaar vervoer de snelste oplossing zijn. Het is toch altijd leuker om wat te praten of te werken op de trein, dan eenzaam als chauffeur op de autosnelweg in de file te staan.

Step of een vouwfiets

Een andere mogelijkheid om de files te vermijden is gebruik te maken van een step of vouwfiets. Indien je dicht bij je werk woont, is dat een goede oplossing. Indien je wat verder woont, dan kan je de plooifiets (vouwfiets) of step meenemen op de trein. Je hoeft zelfs niets extra te betalen op het openbaar vervoer, gezien een plooifiets of step als handbagage wordt beschouwd.

Fiets is koning

Woon je zelf op een afstand van 20 à 25 kilometer van je werk, dan kan je ook kiezen voor de fiets. Heel vaak krijg je er nog een fietsvergoeding voor. Heel wat werkplekken zijn uitgerust met douchegelegenheid, zodat je jezelf kan opfrissen voor je aan de slag gaat. Een elektrische fiets aanschaffen is ook een mogelijkheid. Tijdens de spitsuren blijkt een fiets op sommige trajecten sneller te gaan dan de auto.

Flexibel werken en carpooling

Vraag na bij je werkgever of je flexibel kan en mag werken. Het zou bijgevolg een mogelijkheid zijn om je buiten de spitsuren naar of van je werk te verplaatsen. Ook kan je op centrale afgesproken plaatsen carpoolen met je collega. Op deze manier zijn er alvast minder auto’s op de weg, wat gunstig is voor het aantal files.

Is omrijden een goed idee?

Heel wat chauffeurs denken, door een omweg te maken, heel wat fileleed te besparen. Echter de realiteit is helemaal anders. De meeste bestuurders denken eveneens op deze manier, waarop de secundaire wegen ook dichtgeslibd geraken. Bovendien staat omrijden gelijk aan extra kilometers, meer brandstofkosten en meestal geen winst in tijd. De beste oplossing is nog steeds om buiten de spitsuren te rijden.

Bij slecht winterweer mogen werknemers in sommige gevallen thuis werken. / Bron: Qimono, PixabayBij slecht winterweer mogen werknemers in sommige gevallen thuis werken. / Bron: Qimono, Pixabay

Thuiswerkalarm in België

In België is er bij winterse omstandigheden de mogelijkheid dat werknemers thuis mogen werken. Het thuiswerkalarm kan veel fileleed, maar ook economisch leed voorkomen. De problematiek van de files moeten vermeden worden bij slecht weer, door het de werknemers mogelijk te maken om thuis te werken bij slecht weer.

Code oranje of rood, afgeleverd door het KMI

Als het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut in België) code oranje of rood voorspelt bij winterse omstandigheden, dan kan het thuisalarm in werking treden. Indien deze procedure is aanvaard binnen de onderneming, dan kan deze automatisch in werking treden. Dat kan zowel voor heel België, maar ook voor enkele regio’s of provincies. Deze boodschap zal worden verspreid via de communicatiekanalen van de overheid. Ook het KMI verspreidt deze informatie via de weerberichten, de website of de KMI-app.

Handige apps met verkeersinformatie om fileleed te vermijden

Er bestaan handige apps om de toestand van de files permanent te volgen. Een zeer goede app in België is deze van Touring Mobilis. De gebruiksvriendelijke app waarschuwt bestuurders automatisch van hindernissen op de weg. In Nederland is de app van ANWB Onderweg een goede keuze om in realtime de hinder op de weg te kunnen volgen. Een zeer veel gebruikte app is deze van Waze. Waze is gebaseerd op een community van bestuurders die permanent de laatste verkeersinformatie delen met andere chauffeurs in de regio. Op deze manier kan iedereen tijdswinst nastreven en besparen op de brandstofkosten.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
File… Ik zit weer in de file…Het fileprobleem dateert niet van gisteren en manifesteert zich meer en meer. Vroeg of laat zitten de wegen van ‘s morge…
5 Tips om het fileleed te verminderen5 Tips om het fileleed te verminderenVeel automobilisten ergeren zich aan hun dagelijkse files. Files nemen veel tijd in beslag en tijd is nou eenmaal kostba…
Geld verdienen met thuiswerkGeld verdienen met thuiswerkKun je geld verdienen met thuiswerk of is al het thuiswerk onbetrouwbaar? Thuiswerk kan zeker een goede inkomstenbron zi…
Filevrije dag, wel of geen succes?Filevrije dag, wel of geen succes?Op 9 oktober 2008 heeft de ANWB de eerst filevrije dag georganiseerd. De bedoeling was om Nederland op deze dag filevrij…

Regels doorsnijden rouwstoet of militaire colonneRegels doorsnijden rouwstoet of militaire colonneWanneer je als weggebruiker een rouwstoet of militaire colonne tegenkomt, is het dan toegestaan deze te doorkruisen? Het…
In het donker de weg opIn het donker de weg opIedereen die in het donker de weg op gaat, weet dat hij of zij extra alert moet zijn. Zichtbaarheid in het donker is ext…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quinntheislander, Pixabay
  • Waze, https://www.waze.com/nl/
  • Anwb.nl, https://www.anwb.nl/mobiel
  • Touring.be, https://www.touring.be/nl/ledenvoordelen/touring-mobilis-app
  • Verkeerscentrum.be, www.verkeerscentrum.be/
  • Afbeelding bron 1: JamesQube, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Qimono, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.