Regels doorsnijden rouwstoet of militaire colonne

Regels doorsnijden rouwstoet of militaire colonne Wanneer je als weggebruiker een rouwstoet of militaire colonne tegenkomt, is het dan toegestaan deze te doorkruisen? Het antwoord op die vraag is nee, tenzij je rijdt op een voorrangsweg. Dit heeft ermee te maken dat het verbod op het doorkruisen van rouwstoeten en militaire colonnes een verkeersregel is en volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) verkeerstekens boven verkeersregels gaan. Het verkeersbord dat een weg tot voorrangsweg maakt gaat dus boven dit verbod. Desalniettemin kiezen veel weggebruikers er uit respect voor om een rouwstoet of militaire colonne niet te doorkruisen.

Inhoud


Inleiding

Niet iedereen heeft de regels met betrekking tot het doorsnijden van een rouwstoet of militaire colonne helder voor de geest. Veel mensen hebben wel ergens vaag in hun hoofd zitten dat een rouwstoet of militaire colonne niet doorsneden mogen worden en wachten daarom in elke situatie braaf tot de stoet of colonne gepasseerd is. Dat de regels omtrent het doorsnijden van een rouwstoet of militaire colonne sinds de jaren 90 meermaals veranderd zijn draagt ook niet bij aan een goed begrip van de verkeersregels in deze. Feit is echter dat volgens de anno 2019 geldende verkeersregels het doorsnijden van een rouwstoet of militaire colonne niet te allen tijden verboden is. Doorsnijd je een rouwstoet of militaire colonne waar dit niet is toegestaan dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Achtergrond

Tot 1990 is het bij wet altijd verboden geweest om een rouwstoet of militaire colonne te onderbreken. Hieraan is in 1990 een wijziging aangebracht ten behoeve van de duidelijkheid voor andere weggebruikers. Omdat met name voertuigen die onderdeel uitmaken van een rouwstoet niet altijd goed te onderscheiden zijn van voertuigen die toevalligerwijs achter een rouwstoet aanrijden is het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet in 1990 uit de wet geschrapt en ging de regel alleen gelden voor militaire colonnes. Sinds 1 juli 2010 is het echter weer verboden om een rouwstoet te doorsnijden. Dit geldt echter alleen op gelijkwaardige kruisingen en mits de voertuigen die onderdeel uitmaken van de stoet zich onderscheiden door door het voeren van officiële herkenningstekens (vlaggetjes). De reden voor de wijziging was dat er veel klachten kwamen vanuit de uitvaartbranche over een gebrek aan respect voor rouwstoeten.

Formulering in de wet

Het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet of militaire colonne staat in het artikel 16 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Artikel 16 RVV 1990 luidt als volgt:

Weggebruikers mogen militaire kolonnes en uitvaartstoeten van motorvoertuigen niet doorsnijden.

Dit geeft echter niet het volledige beeld en dat heeft te maken met artikel 63 van dezelfde wet. Artikel 63 RVV 1990 luidt namelijk als volgt:

Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens.

Het in artikel 16 geformuleerde is een verkeersregel. Dit betekent ingevolge artikel 63 dat die regel niet van toepassing is wanneer een verkeersbord een andere instructie geeft. Dit kan het geval zijn bij een voorrangsweg. Dat een weg een voorrangsweg is wordt aangegeven middels een verkeersbord. De aanduiding op dit verkeersbord kan in dat geval dus maken dat het is toegestaan om op een voorrangsweg een rouwstoet of militaire colonne te doorkruisen. Bij de toevoeging van uitvaartstoeten aan artikel 16 RVV 1990 - die daarvoor alleen handelde over militaire colonnes - is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ook uitdrukkelijk gecommuniceerd dat dit de manier is waarop de verschillende in de wet geformuleerde regels moeten worden geïnterpreteerd.

In verkeersexamens

Mensen die voor het behalen van hun rijbewijs het theorie-examen moeten afleggen hoeven vragen over deze specifieke regel niet te vrezen. Na de wijziging van de wet in 2010 heeft het CBR aangegeven tijdens theorie-examens geen vragen te stellen over het doorsnijden van een militaire colonne op voorrangskruisingen. Wel kan een vraag voorkomen over de theorie bij gelijkwaardige kruisingen en afslaan omdat de wet in dat geval helder is. Bij praktijkexamens is het advies van het CBR om militaire colonnes defensief te benaderen en ook bij een voorrangsweg af te wachten of men voorrang krijgt in plaats van dit gewoon te nemen, juist omdat de praktijk leert dat niet alle weggebruikers van de exacte regels op de hoogte zijn.

Regels die gelden voor militaire colonnes

Een militaire colonne wordt door de wet gedefinieerd als 'een aantal zich achter elkaar bevindende militaire dan wel bij een onderdeel van de rampenbestrijdingsorganisatie in gebruik zijnde motorvoertuigen, onder één commandant, die de door Onze Minister in overeenstemming met Onze Minister van Defensie vastgestelde herkenningstekens voeren' (Artikel 1 RVV). Het eerste voertuig dient daarbij twee blauwe vlaggen aan de linker en rechter voorzijde te voeren en een blauwe lichtdoorlatende kap over het rechter voorlicht. Het achterste motorvoertuig moet een groene vlag aan de rechterzijde voeren en een groene lichtdoorlatende kap over het rechter voorlicht. Alle voertuigen dienen daarbij dimlicht of groot licht te voeren.

Een militaire colonne dient zich aan de normale geldende verkeersregels te houden, met enkele uitzonderingen. Zo hoeft het geen voorrang te verlenen aan voetgangers bij een voetgangersoversteekplaats of aan een bij een halte wegrijdende bus en hoeft een volgend voertuig niet voor een rood stoplicht te stoppen als het eerste voertuig door groen is gereden.

Regels die gelden voor rouwstoeten

De voor militaire colonnes geformuleerde uitzonderingsregels gelden niet voor rouwstoeten. Zij moeten zich aan de normale geldende verkeersregels houden. Een volgauto dient dan ook gewoon te stoppen voor een rood stoplicht, ook al is een voorgaande auto door groen gereden.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mag je een rouwstoet inhalen?Vroeger hadden mensen vaak nog respect voor een rouwstoet. Als dan een begrafenisoptocht langskwam met de lijkwagen voor…
Theorie Oefenen - Test voorrang verlenen en verkeersregelsTheorie Oefenen - Test voorrang verlenen en verkeersregelsIs het nu voorrang verlenen of voor laten gaan? Wat zijn de verkeersregels? Binnen de bebouwde kom vinden de meeste onge…
Sandwiches, lekker variërenSandwiches, lekker variërenWie kent ze niet: sandwiches. Vaak voorverpakt te koop bij tankstations of lekker vers in een lunchzaak te verkrijgen. E…
Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008Verkeer - Nieuwe verkeersregels vanaf 2008De aangepaste verkeersregels en verkeersborden vanaf 1 april 2008. Op 1 april 2008, 1 mei 2009 en 1 juli 2010 zijn er ee…

De inzet van strooiwagens om ijzel tegen te gaanDe inzet van strooiwagens om ijzel tegen te gaanWanneer de temperatuur onder het vriespunt dreigt te komen is er een verhoogde kans op het ontstaan van ijzel. Er kunnen…
File of opstopping op de weg vermijden: oplossingen en tipsFile of opstopping op de weg vermijden: oplossingen en tipsOnmachtig word je er van. Overvolle autowegen met urenlange stilstand tot gevolg. In de file staan is heus geen pretje e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rouwstoet
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Militaire_colonne
  • https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2010/12/01/doorsnijden-militaire-colonne-mag-wel-op-voorrangsweg/
  • https://www.theoriewereld.nl/theorie-leerboek/p-voor-laten-gaan-van-voorrangsvoertuigen-militaire-colonnes-uitvaartstoeten-en-trams/
  • https://www.volkskrant.nl/economie/doorsnijden-rouwstoet-wordt-weer-verboden~a338036/
  • https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi77b99ceuzl
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.