Voorwaarts parkeren in een smalle straat. Hoe moet het?

Hoe moet ik voorwaarts parkeren? Het lijkt allemaal makkelijk wanneer iemand anders het doet, maar voorwaarts parkeren is niet voor iedereen even makkelijk. Vooral wanneer we in een steeg of smalle straat zijn, kan het erg moeilijk zijn om een bepaalde manoeuvre uit te voeren met de wagen. Nochtans kan het vrij makkelijk zijn, mits we natuurlijk de juiste kennis van zaken hebben. Hoe kun je het best voorwaarts inparkeren in een smalle straat?

Inhoud


Stap 1: Schat de wagen en de parkeerplaats in

Net zoals bij het achterwaarts inparkeren is het ook bij het voorwaarts parkeren van belang om zowel de wagen als de parkeerplaats of garage te kennen. Niemand hoeft uit te leggen dat een te smalle parkeergarage voor een te brede wagen niet zal lukken. Wanneer de steek te smal is zal het echter ook in geen geval lukken om de wagen op de juiste plaats te krijgen. Het is van belang om te kunnen inschatten hoeveel plaats de wagen nodig heeft om zijn bewegingen uit te voeren. Daarmee dient men steeds rekening te houden met omliggende obstakels en voorbijgangers. Een algemene regel is dat wanneer de straat ongeveer de breedte heeft van de breedte van de wagen vermenigvuldigd met 2,5. Voor een beginner zal het zeker niet makkelijk zijn om de juiste afmetingen van de wagen te kunnen inschatten, daarom is het dan ook aangeraden om te leren rijden met een compacte wagen.

Stap 2: Stop op de juiste plaats

De plaats waar men stopt ten opzichte van de parkeerplaats of garage is van groot belang. Wanneer men te vroeg begint te draaien zal het immers nooit lukken om de manoeuvre succesvol af te werken. Wie te laat begint te draaien heeft dan weer meer kans op slagen doordat het corrigeren op deze manier makkelijker is. Op het punt dat de zijdelingse achteruitkijkspiegel op zo'n meter van de parkeerplaats is dient men te stoppen. Ook belangrijk is om zo veel mogelijk naar rechts te staan, dit geeft ons meer ruimte om de manoeuvre uit te voeren. Opgelet; in ideale omstandigheden zou men eigenlijk helemaal niet mogen stoppen. Aangezien iedereen het ooit heeft moeten leren is dat helemaal geen probleem tijdens de eerste pogingen. Blijf er echter rekening mee houden dat het ooit wel degelijk de bedoeling is om deze manoeuvre in één vlotte beweging te klaren.

Stap 3: De parkeerplaats indraaien

Het is zover, we kunnen eindelijk beginnen met de parkeerplaats in te rijden. Aangezien er niet bijzonder veel plaats is in een smalle steeg of straat is het helemaal niet de bedoeling om dat in één beweging te doen, op vele plaatsen is dat zelfs onmogelijk. Draai de wagen in een hoek die groter is dan 45 graden naar binnen. Het is belangrijk om niet te kort te draaien, er zijn immers genoeg obstakels zoals een andere wagen of een muur mogelijk. We zien al snel dat we er niet geraken door deze ene beweging, maar dat is helemaal geen probleem. Rij tijdens het draaien naar binnen zo ver mogelijk de garage of parkeerplaats in. De wagen en het terrein juist inschatten is hierbij van cruciaal belang. Maar geen nood, iedereen moet ergens beginnen, ook The Stig heeft het moeten leren.

Stap 4: De wagen juist inparkeren

We zitten nu min of meer klem aan de voorkant van onze wagen. Hoe moet het nu verder? Door enkele toevoegende bewegingen zal de wagen in een mum van tijd recht staan in de parkeerplaats:
  • Draai het stuur naar rechts
  • Rij een stukje achteruit
  • Draai naar rechts
  • Rij de parkeerplaats of garage binnen

Blijf tijdens deze bewegingen steeds goed opletten voor de omliggende obstakels. Zo kunnen er andere geparkeerde auto's in de weg staan, voetgangers voorbij wandelen of onoplettende snelle bestuurders er tussen willen glippen.

Stap 5: Corrigeren en in het midden plaatsen

In principe staan we nu helemaal recht en in het midden. Wanneer dat niet het geval is kunnen we ons nu makkelijk corrigeren door even achteruit te rijden en terug vooruit terwijl we gebruik maken van ons stuurwiel om de wagen in de juiste positie tot stilstand te brengen. Parkeersensoren of een stembegeleidende boordcomputer kunnen daarbij natuurlijk helpen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parkeren in DordrechtParkeren in DordrechtLekker een dagje op stad in Dordrecht, maar wáár laat je de auto? Er zijn verschillende parkeergelegenheden in Dordrecht…
Tarieven voor het parkerenTarieven voor het parkerenIn vrijwel alle winkelcentra moet u fors betalen om u auto te parkeren. In steden als Amsterdam en Utrecht kunnen de tar…
Amsterdam duurste stad om te parkerenAmsterdam duurste stad om te parkerenParkeren in het centrum van Amsterdam is een probleem. Lukt het u toch om een plaatsje te bemachtigen, dan moet u de hoo…
Parelli: The YoYo Game met paardenParelli: The YoYo Game met paardenThe YoYo Game is het vierde spel in de serie van Parelli. Hierbij leer je het paard te bewegen in een rechte lijn.

Verkeersveiligheid voor kinderen op de weg is ieders taakVerkeersveiligheid voor kinderen op de weg is ieders taakVerkeersveiligheid voor kinderen is vaak ver te zoeken. Nederland is druk. Niet alleen met werken, maar vooral ook op de…
Tips om te slagen voor het rij-examen bij het CBRTips om te slagen voor het rij-examen bij het CBRWat zijn de veel voorkomende fouten bij het rijexamen voor je rijbewijs B en hoe doe je het goed? Als het goed is doe je…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.