De eerste kinderfiets kopen: waar moet je op letten?

De eerste kinderfiets kopen: waar moet je op letten? Het kopen van een kinderfiets voor zoon of dochter is iets waar velen van ons mee te maken krijgen. Er is tegenwoordig veel keuze in kinderfietsen, maar daarbij zijn er ook de nodige verschillen. Denk aan modellen, formaat, verlichting, uiterlijk en accessoires. Op welke eigenschappen van een fiets moet je letten en waarom zijn ze belangrijk? De eerste echte fiets krijgen is altijd een belangrijk moment in het leven van een kind. Vooral in een land als Nederland waar de fiets één van de nationale symbolen is. De meeste kinderen beginnen op een driewielertje of loopfiets, maar maken de overstap naar een echte fiets meestal rond het vierde of vijfde levensjaar.

Waar op letten

Een kinderfiets van tegenwoordig is in veel opzichten een normale fiets in klein formaat. Daarom zijn er een heel aantal zaken waar op gelet moet worden bij de aanschaf van een fiets.

Wielmaat

Afhankelijk van de leeftijd en de lengte van het kind moet je de juiste maat kiezen. Dit kan volgens onderstaande tabel:
LeeftijdKledingmaatWielmaat
2 to 492-10412 inch
4 tot 6104-11616 inch
4 tot 8116-12220 inch
5 tot 9122-12822 inch

Hierbij kunnen we nog de tip geven, dat je niet een fiets op de groei moet kopen. Zorg voor een formaat fiets waar je kind nu goed bij past. En koop niet een fiets in een maatje groter. Het is immers zaak, dat je kind snel en veilig leert fietsen. Een te grote fiets maakt dat onnodig moeilijk. Bovendien kan dat demotiverend werken, waardoor het langer duurt voordat je kind het fietsen onder de knie krijgt.

Verlichting

Op de kleine kinderfietsen zit meestal geen verlichting. Het hangt af van de leeftijd en de situatie waarin de fiets gebruikt gaat worden of verlichting wel een vereiste is. Tegenwoordig wordt er meestal LED verlichting in combinatie met een batterij toegepast. Dit is een stuk fijner voor het kind dan de ouderwetse dynamo's, omdat het eenvoudiger in gebruik is en de fiets niet zwaarder fietst als de lamp aanstaat.

Materiaal

Het is aan te raden een fiets met stalen frame te nemen. Vooral een kinderfiets krijgt het nodig te verduren, waarbij een stalen frame het langer vol zal houden dan een aluminium frame. Vooral als de fiets later ook nog gebruikt zal worden door andere kinderen is dit van belang.

Banden

Sommige goedkopere fietsen zijn niet voorzien van echte luchtbanden. Het voordeel is dat er geen kans is op een lekke band, maar voor het fietsen zelf is het niet comfortabel. Je doet er verstandig aan deze fietsen te mijden.

Remmen

Het kind moet het fietsen nog leren, dus is de veiligheid belangrijk. Het remmen en inschatten van de remweg is nog lastig in het begin, daarom zijn goede remmen belangrijk. Er zijn fietsen met een terugtraprem en fietsen met één of meerdere handremmen. Het beste is om een combinatie van deze twee te hebben. Heeft de fiets geen terugtraprem, zorg er dan voor dat er wel twee handremmen zijn.

Verstelbaar stuur en zadel

Vooral bij een kinderfiets kan het weleens nodig zijn een zadel of stuur bij te stellen. Echter hebben niet alle fietsen deze mogelijkheid. Of de wel aanwezige verstelmogelijkheden zijn beperkt. Het is verstandig dit te controleren voor de aanschaf. Het is vaak niet te voorspellen hoe snel kinderen groeien, vandaar het advies een fiets te kopen waar nog wat toekomst in zit en het kind niet zomaar uitgroeit.

Uiterlijk en design

Het uiterlijk van de fiets is natuurlijk het eerste dat opvalt aan de fiets en vooral voor kinderen van belang is. Er zijn tegenwoordig erg leuke ontwerpen te koop. Bijvoorbeeld een Spiderman, Bob de Bouwer of een K3 fiets. Hierdoor spreekt de fiets meer aan en wordt het wat persoonlijker dan een neutraal ontwerp. Als de fiets door meerdere kinderen gebruikt gaat worden binnen je gezin, is het aan te raden na te denken welk ontwerp en stijl het beste past. Vooral wanneer de fiets voor een jongen wordt gekocht, maar later door een meisje gebruikt gaat worden.

Model

Er zijn een heel aantal verschillende modellen te koop. Bijvoorbeeld een stoere crossfiets, een klassiek model of zelfs een motorfiets design.

Vlaggetjes

Sommige kinderfietsen komen met een vlag die achter op de fiets gezet kan worden. Deze vlag past dan in het design van de fiets. Dit is natuurlijk een leuke versiering en maakt de fiets echt compleet voor het kind. Zit er geen vlaggetje bij de fiets, dan is het nog steeds aan te raden een dergelijk vlaggetje aan te schaffen en op de fiets te plaatsen. Dit vlaggetje zorgt namelijk ook voor een verhoogde veiligheid, doordat het kind sneller wordt gezien in het verkeer.

Overige accessoires

Afhankelijk van het model fiets zijn bepaalde accessoires wel of niet aanwezig. Te denken valt aan:
  • Spatborden voor/achter
  • Een mandje aan het stuur of achterop
  • Een bel
  • Een begeleidstang voor de ouder

Wel of geen zijwieltjes

Zijwieltjes zitten bij de meeste kinderfietsen standaard inbegrepen. En meestal leert een kind er ook mee fietsen. Maar dat wil niet zeggen dat dat beslist moet. Je kunt prima overwegen jouw kind een fiets zonder zijwieltjes te geven. Meestal leert het kind dan sneller zelfstandig te fietsen en de balans te houden. Het betekent wel dat je in eerste instantie meer met je kind zal moeten oefenen en er zal vast eens een valpartij voorkomen.

Eerst op een loopfiets

Voordat een kind op een echte fiets aan de slag gaat, is er vaak al ervaring met driewielers of loopfietsen. Er zijn mensen die zeggen dat wanneer een kind veel op een loopfiets heeft gereden, het een stuk gemakkelijker is om op een echte fiets te fietsen. Dit komt door de ervaring die al is opgedaan met het vinden en houden van balans. Het moet dan wel om een tweewielige loopfiets gaan en niet een verkapte driewieler die van zichzelf al blijft staan.

Een tweedehands kinderfiets kopen

Je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands fietsje te kopen. Dit kan een boel geld besparen. Bovendien zijn tweedehands kinderfietsen vaak nog in een goede staat doordat ze maar relatief kort in gebruik zijn. Ook de betere en duurdere merken gaan vaak voor aantrekkelijke prijzen van de hand via sites als marktplaats. Het is wel aanbevolen de fiets persoonlijk op te halen. Zo kun je de fiets nog zelf inspecteren, voordat je tot een aankoop overgaat. Een foto zegt in het geval van een fiets niet voldoende.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loopfiets, peuters vinden het geweldigVroeger zaten peuters en kleuters voornamelijk op op fietsjes met zijwieltjes of een driewieler. Tegenwoordig zie je ste…
Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Waar let je op bij de aanschaf van een loopfiets?Met een loopfiets stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind. Het leert zijn evenwicht controleren en de overst…
Besparen op kinderfietsenBesparen op kinderfietsenKinderfietsen zijn duur in aanschaf en ze fietsen er maar tijdelijk op. Binnen een paar jaar moet de fiets weer vervange…
De juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteDe juiste maat fiets bepalen aan de hand van je lengteNederland is een fietsland bij uitstek. Echter om comfortabel te kunnen fietsen, is het heel belangrijk dat je de juiste…

Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…
Bravok: Wat je moet weten over je motorBravok: Wat je moet weten over je motorMisschien moet je het rijbewijs nog halen, of ben je je al aan het oriënteren om jouw eerste motor uit te zoeken. Missch…
Bronnen en referenties
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Tweewieler
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.