Werken als chauffeur

Werken als chauffeur Veel chauffeurs zeggen dat zij het mooiste beroep ter wereld hebben. Goederen of personen moeten veilig en snel van a naar b getransporteerd worden, hetgeen je als een uitdaging kunt zien. Het werk is bovendien erg afwisselend omdat je vaak op plekken komt in Nederland, maar wellicht ook in het buitenland, waar je nog nooit bent geweest. Naast een relatief grote mate van vrijheid heb je ook een grote verantwoordelijkheid. Wat houdt het beroep van chauffeur in, welke opleidingen moet je hiervoor volgen en hoe kun je een baan als chauffeur vinden?

Een baan als chauffeur en de verschillende rijbewijzen

Verschillende rijbewijzen

Afhankelijk van welke baan als chauffeur je ambieert, heb je één of meerdere rijbewijzen nodig. Er zijn verschillende categorieën, en hier kun je globaal meer lezen over het onderscheid tussen de verschillende categorieën.
  • Rijbewijs A is geschikt om een motorfiets mee te besturen.
  • Rijbewijs B is geschikt voor motorvoertuigen met drie of vier wielen waarvan de maximale massa niet meer dan 3500 kg bedraagt. Er mogen exclusief de bestuurder niet meer dan 8 personen mee vervoerd worden.
  • Rijbewijs C is bedoeld voor het besturen van vrachtwagens, i.c. voertuigen waarvan de maximaal toegestane massa meer bedraagt dan 3500 kg.
  • Rijbewijs C1 is voor het besturen van motorvoertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kilo, maar niet meer gewicht hebben dan 7.500 kilo.
  • Rijbewijs D is bedoeld voor het besturen van voertuigen waarmee, exclusief de bestuurder, meer dan 8 personen vervoerd worden.
  • Rijbewijs D1 is geschikt voor het besturen van motorvoertuigen voor personenvervoer van meer dan 8 personen maar niet meer dan 16 personen, exclusief de bestuurder.
  • Rijbewijs E is gekoppeld aan de rijbewijzen B, C of D. Dit heeft men nodig om met een aanhangwagen te rijden, wanneer er niet voldaan wordt aan de eisen om zonder rijbewijs E met het betreffende motorvoertuig met aanhanger te rijden.

Kosten van het rijbewijs

Het behalen van een van de bovenstaande rijbewijzen kan via een van de vele rijscholen die we in Nederland kennen. Het behalen van een rijbewijs is een kostbare zaak. Wanneer je dan ook een speciaal rijbewijs wilt halen om als chauffeur aan het werk te gaan, dan loont het de moeite om te onderzoeken of je werkgever of een potentiële werkgever de kosten van het behalen van het rijbewijs deels of geheel wil vergoeden.

Speciale opleidingen voor chauffeurs

Opleidingen voor een baan in het personenvervoer

Het personenvervoer is een heel aparte en gespecialiseerde tak binnen het beroepsvervoer. Het kent namelijk een bijzonder aspect: men komt dagelijks in contact met heel veel verschillende mensen. En ook dagelijks heb je de grote verantwoordelijkheid om iedereen die je vervoert veilig en op tijd naar zijn of haar plek van bestemming te brengen. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel moet dan ook een van je persoonlijke eigenschappen zijn, en daarnaast moet je ook over de nodige tact te beschikken. Is het personenvervoer een tak van het beroepsvervoer waar je voorkeur naar uitgaat en ben je geboren na 30 juni 1955, dan moet je in het bezit zijn van het chauffeursdiploma CCV-B personenvervoer voor je aan de slag kunt. Uiteraard moet je ook beschikken over een geldig rijbewijs B. Tijdens de opleiding CCV-B kun je overigens meteen de theorie van het groot rijbewijs behalen als je dat wenst, en hiermee voldoe je dan aan alle vakbekwaamheidseisen zodat je nog meer kansen hebt op de arbeidsmarkt. Meer informatie over de opleiding en de instanties waar je de opleiding kunt volgen, kun je simpel en snel vinden op het internet.

Opleidingen voor een baan in het goederenvervoer

Kies je voor het goederenvervoer, dan krijg je te maken met kostbaar materieel en een vaak al even kostbare vracht. Ook voor deze baan als chauffeur is een CCV-B diploma vereist, aangevuld met het groot rijbewijs uiteraard. In deze branche moet je overigens bereid zijn tot het maken van lange dagen, en daarnaast is stressbestendigheid ook wel meegenomen. De opleiding CCV-B behandelt een aantal onderwerpen die als beroepschauffeur van belang zijn:
  • Administratie goederenvervoer; documenten, het rijtijdenbesluit en het laden en lossen zijn een paar voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen.
  • Verkeer; bijzondere verrichtingen, kennis van verkeersregels, rijgedrag en beladingeisen komen in dit deel aan bod.
  • Techniek; in dit niet te onderschatten deel wordt ingegaan op de techniek met betrekking tot de vrachtwagen. Doel is dat je zelf (kleine) storingen onderweg kunt verhelpen en over de nodige technische kennis beschikt van het materieel waar je mee de weg op gaat.
De CCV-B opleiding voor de chauffeur in het beroepsgoederenvervoer is uitgebreider dan die voor het personenvervoer. Het groot rijbewijs is bij aanvang van de cursus niet vereist, en dit kun je tegelijkertijd met de opleiding gaan behalen.

Verschillende chauffeursbanen

Het beroep chauffeur

In dit kader bedoelen we met een chauffeur iemand die voor zijn werk een vervoermiddel bestuurt en hiermee personen of goederen vervoert. Hoofdcategorieën waarin de baan van chauffeur kan worden ingedeeld zijn:
  • Goederenvervoer.
  • Personenvervoer.
  • Privé vervoer van personen.
Binnen deze categorieën kunnen we verschillende banen als chauffeur onderscheiden, waarover je hierna meer kunt lezen.

Een baan als vrachtwagenchauffeur

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vervoeren normaliter goederen vanuit en naar Nederland, maar ook tussen verschillende landen. Goederenvervoer kan alle soorten producten betreffen, waarbij de categorieën veevervoer, vers c.q. gekoeld vervoer en vriesvervoer als redelijk speciale groepen gezien kunnen worden. Er zijn vrachtwagen chauffeurs die alleen in eigen land werken, maar ook chauffeurs die veel in andere landen rijden. Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je minimaal het rijbewijs C nodig, vaak ook E en soms worden ook speciale chauffeursopleidingen gevraagd. Als men na juni 1955 is geboren dan is er ook nog een bewijs van vakbekwaamheid nodig, dat aantoont dat je veilig en zorgvuldig in een vrachtwagen kunt rijden.

Internationaal chauffeur worden

Met de term internationaal chauffeur wordt normaliter een vrachtwagenchauffeur bedoeld met een internationaal werkgebied. Deze internationale chauffeurs zijn dan ook meestal meerdere dagen en soms zelfs weken achter elkaar van huis. Ze reizen van de ene naar de andere plaats en overnachten vaak in de vrachtwagen langs de kant van de weg, of op speciale stopplaatsen waar men ook kan eten en douchen.

Onderweg als buschauffeur

Het beroep van buschauffeur kan grofweg in twee groepen worden onderverdeeld, namelijk de buschauffeur op regionale lijndiensten die bepaalde ritten in een regio maakt en de buschauffeurs die touringcars besturen. Deze touringcars worden ingezet als men een reisje maakt van een dag of paar dagen, maar ook voor de langere reizen van een week of langer. Voor het beroep van buschauffeur heeft men rijbewijs D, het buschauffeurrijbewijs, nodig.

Kiezen voor een baan als privéchauffeur

Privé chauffeurs zijn chauffeurs die voor een bepaalde persoon of een bepaald bedrijf werken en bijvoorbeeld de klanten en mensen die er werken, vervoeren. Van een privéchauffeur worden soms ook andere werkzaamheden verlangd, zoals het ophalen of bezorgen van pakketjes. In dit geval vervult men dus de functie van privé koerier, om zo de tijd die men niet met en voor personen rijdt, toch efficiënt op te vullen. Een groot voordeel dat een privé chauffeur biedt, is dat men zelf in de auto werk kan verrichten terwijl de chauffeur aan het rijden is. Men kan er ook voor kiezen om een privé chauffeur in te huren die een speciale opleiding in de beveiliging heeft gevolgd, en die dus meteen als beveiliger functioneert.

Een baan als studentchauffeur

Een studentchauffeur is een student die een bijbaan heeft als chauffeur. De meeste studentchauffeurs studeren aan een universiteit of een hoge school. Een student chauffeur kan niet zomaar aan de slag als chauffeur, want men moet hiervoor eerst een strenge selectieprocedure doorlopen. Aan de screening en opleidingen van de student chauffeur wordt dan zeer veel aandacht besteed. Daarnaast moet een studentchauffeur uiteraard goed en veilig kunnen rijden, goed ABN en vaak ook Engels kunnen spreken en op gepaste wijze met zijn passagiers kunnen omgaan. De genoemde aspecten zijn mede zo belangrijk omdat een student chauffeur meestal aan het werk zal zijn voor chauffeursbedrijven die voor overheidsinstellingen en multinationals werken. De klanten verwachten uiteraard een goede en veilige service. Een studentchauffeur functioneert dus meestal als een privéchauffeur en kan naast het vervoeren van personen, ook ingezet worden voor andere vervoersklusjes.

Waar kun je vacatures voor chauffeurs vinden

Vacatures voor chauffeurs kun je op een aantal manieren vinden, zoals:
  • Internet. Sinds de komst van internet is het vinden van geschikte vacatures een stuk eenvoudiger geworden. Er zijn op internet grote databases met vacatures te vinden en ook alle uitzendbureaus zijn op internet actief. Zo kun je snel op een vacature reageren, maar je kunt ook je CV achterlaten zodat een potentiële werkgever die een geschikte chauffeur zoekt, jou kan benaderen.
  • Uitzendbureaus. Je kunt je uiteraard ook laten inschrijven bij enkele uitzendbureaus.
  • Kranten en vaktijdschriften. De manier die altijd al gebruikt is om vacatures te vinden is het zoeken naar vacatures in kranten en vaktijdschriften. Ook in het huidige internettijdperk vind je hier nog altijd vacatures.
  • Via je netwerk. De transportwereld is een wereld op zich en wanneer je mensen kent die bij een transportbedrijf werken en aan hen je wens kenbaar maakt, dan kan dit ook een succesvolle aanzet zijn tot het vinden van een baan
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken als vrachtwagenchauffeurWerken als vrachtwagenchauffeurNederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben het steeds lastiger om aan het werk te blijven. Er is sprake van een toenemende…
Vrachtwagenchauffeur wordenVrachtwagenchauffeur wordenMisschien droom je er altijd al van om vrachtwagenchauffeur te worden. Natuurlijk heb je dan je rijbewijs nodig. Maar er…
Opleiding vrachtwagenchauffeurOpleiding vrachtwagenchauffeurBij interesse voor het vak Vrachwagen chauffeur, omdat u erover denkt om vrachtwagen chauffeur/chauffeusse te worden, ku…
Vrachtwagen rijbewijs C: beroepsmatig aan de slagVrachtwagen rijbewijs C: beroepsmatig aan de slagOm als chauffeur van een vrachtwagen aan het werk te kunnen heb je daartoe het vrachtwagen rijbewijs C voor nodig. Heb j…

Vertragingen spoorwegen door sneeuwval: wat is de oplossing?Nederland staat stil bij zware sneeuwval. Waar in andere landen het leven gewoon doorgaat, stagneert bij ons de complete…
Advisering, montage en demontage van torenkranenBij veel grote bouwwerken wordt gebruik gemaakt van torenkranen. Het adviseren in deze kranen, het monteren en demontere…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.