nieuws uitgelicht

OV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpas

OV-chipkaart uitlezen met app en inchecken met je bankpas Je eigen OV-chipkaart uitlezen met een app op je smartphone en voor de trein inchecken met je bankpas. Het zijn twee van de vernieuwingen die de NS in petto heeft om het reizen aangenamer en administratief eenvoudiger te maken voor de reiziger. Op die manier kun je bijvoorbeeld zelf nagaan of je wel bent in- of uitgecheckt en je kunt je saldo in realtime bekijken en dat zonder eerst in te hoeven loggen op een website.

App voor het uitlezen van de OV-chipkaart

Als je nu wilt zien of je wel echt bent ingecheckt dan is er geen manier om hier eenvoudig achter te komen. Je kunt inchecken op de algemene OV-chipkaart website of de website van de vervoerder om je reishistorie te raadplegen. Deze informatie loopt echter een dag achter waardoor je er niets aan hebt op het moment dat je in verwarring op een station staat en niet meer weet of je nu wel of niet je pasje voor het poortje hebt gehouden. Hiervoor is echter een oplossing in de maak.

De NS is een proef begonnen met een app waarmee je je saldo kunt aflezen en kunt nagaan of je wel bent in- of uitgecheckt voor de trein. De app wordt allereerst door medewerkers getest die de deze al op hun telefoon hebben kunnen installeren. Als de uitkomsten van de proef positief zijn zal deze app ook voor het publiek beschikbaar worden gemaakt.

Om de app te gebruiken moet je een smartphone hebben die beschikt over 'near field communication' (NFC). Dit is een methode voor contactloze communicatie die gebruik maakt van de ISM-frequentieband op 13,56 MHz en een bereik heeft van ongeveer 10 centimeter. Hierdoor zouden gegevens dus kunnen worden uitgelezen door de OV-chipkaart voor of tegen de telefoon te houden, zoals je dat nu bij een OV-poortje doet. Dezelfde technologie wordt nu al gebruikt voor bijvoorbeeld contactloze betaalmethoden zoals Google Wallet en automaten in de parkeergarages van Q-Park.

Vrijwel alle smartphones uit de hogere prijsklasse beschikken over NFC, de producten van Apple echter niet. iPhone gebruikers zouden daarom geen gebruik kunnen maken van deze app. Mogelijk wordt hier nog iets op bedacht. Vrijwel alle duurdere smartphones die vanaf 2013 zijn uitgebracht van de merken Acer, Blackberry, HTC, Samsung, Sony, LG, Nokia en Vodafone beschikken in ieder geval over NFC.

Inchecken met je bankpas

Via de website tegoed op je OV-chipkaart zetten, dit product ophalen bij een automaat en vervolgens met je chipkaart inchecken om met de trein te kunnen reizen. Zou dat nu niet eenvoudiger kunnen? Inchecken met je bankpasje bijvoorbeeld? De roep hierom is de NS al langer bekend maar beveiligingstechnische bezwaren stonden dit eerder in de weg. De afschaffing van het papieren treinkaartje en de klachtenregen als gevolg hiervan lijken de verdere modernisering van de kaart echter een boost gegeven te hebben. Op 18 augustus 2014 maakte de NS namelijk bekend dat het het mogelijk gaat maken reizigers te laten inchecken met hun bankpas, waarbij de reiskosten direct van de bankrekening worden afgeschreven. De eerste reizigers die van deze mogelijkheid gebruik kunnen gaan maken zijn klanten van ABN Amro. Deze bank was ook al een van de eerste die hun klanten de mogelijkheid bood contactloos te pinnen.

Naast het feit dat het opladen van de kaart tot het verleden gaat behoren, heeft deze manier van inchecken nog een voordeel. Het zal niet langer noodzakelijk zijn om een groter bedrag dan het benodigde voor de reis naar de kaart over te hevelen. Nu moet je er nog rekening mee houden dat je een minimum van € 10 of 20 euro op de kaart hebt staan. Zodra de kaart aan een bankrekening gekoppeld is hoef je je hier geen zorgen meer om te maken. De wat minder frequente reiziger hoeft dan bovendien geen eenmalige OV-chipkaart meer aan te schaffen, waarvoor nu nog een toeslag van € 1 euro verschuldigd is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen OV-chipkaart meer nodig?Geen OV-chipkaart meer nodig?De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat met ABN-AMRO een proef doen waarmee in- en uitgecheckt kan worden met je bankpas en…
Voordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartVoordeelurenabonnement van de NS op een OV-chipkaartDe voordeelurenkaart is veranderd. Tegenwoordig is de voordeelurenkaart ook een OV-chipkaart waarmee niet alleen met de…
Voordelen OV-chipkaartmijn kijk opVoordelen OV-chipkaartIn Nederland kan er na de invoering van de OV-chipkaart niet meer gereisd worden met de strippenkaart. Er is in het open…
Wordt de OV-chipkaart langzaam vervangen?Wordt de OV-chipkaart langzaam vervangen?De OV-chipkaart is vanaf 2002 de manier om te betalen in het openbaar vervoer in Nederland. Veel mensen vinden dat er ve…

De jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenDe jeep, allround terreinwagen van de AmerikanenBetrouwbare voertuigen zijn in het leger essentieel en in het bijzonder in tijden van oorlog. Het Amerikaanse leger beza…
Schönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in DuitslandSchönes-Wochenende-kaart: Goedkoop Treinreizen in DuitslandVeel Nederlanders gaan op vakantie in Duitsland. Omdat het naast Nederland ligt is het logischer en vaak ook sneller om…
Bronnen en referenties
  • Metro - http://www.metronieuws.nl/meer-metro/ns-gaat-met-bankpas-ov-chippen-en-geeft-automaten-update/SrZnhq!6hholTQFRkbrA/
  • Tweakers - http://tweakers.net/nieuws/97886/smartphone-app-ns-kan-nagaan-of-reiziger-is-uitgecheckt.html
  • Wikipedia
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Transport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.