Met 40% korting blijven reizen na je afstuderen

Met 40% korting blijven reizen na je afstuderen Als student heb je met je OV-jaarkaart jaren lang gratis kunnen reizen en in het weekend met 40% korting, of wanneer je gebruik maakte van een Weekend-OV andersom. Het is dan ook vaak een flinke klap wanneer je afgestudeerd bent en je moet weer het volle pond gaan betalen. Je kunt echter na je afstuderen nog een jaar lang met 40% korting blijven reizen en je krijgt van de NS ook nog een twee gratis dagkaarten.

Gratis kortingskaart na afstuderen


Studenten-OV opzeggen na je afstuderen

Wanneer je bent afgestudeerd en je wordt uitgeschreven bij de universiteit of hogeschool - je studiefinanciering en recht op lening of beurs wordt dan beëindigd - dan verlies je ook je recht op gebruikmaking van je studentenreisproduct. Zorg er altijd voor dat je je reisproduct bij DUO beëindigt voor de vijfde werkdag van de maand na de maand dat je wordt uitgeschreven bij de universiteit. Studeer je dus bijvoorbeeld af op 28 augustus, dan moet je zorgen dat je je product uiterlijk 7 september stopzet (1 en 2 september zijn weekenddagen). Wacht je langer dan kan DUO je daarvoor een boete opleggen die flink kan oplopen.

Sommige mensen kiezen ervoor om de boete voor lief te nemen in de eerste periode na hun afstuderen. Woon je bijvoorbeeld in Eindhoven en heb je na je afstuderen nog een stage in Amsterdam waar je dagelijks naartoe moet reizen met trein en bus, dan kan het wellicht goedkoper zijn om de boete te betalen dan om een abonnement te nemen. Wanneer je werkgever je reiskosten vergoedt kun je er misschien zelfs wel winst op maken. Pak voor je dit doet wel het rekenmachine erbij want anders kan het flink in de papieren lopen.

Met 40% korting blijven reizen na je afstuderen

De NS wil jou als afgestudeerde niet verliezen als klant en daarom bestaat er sinds een aantal jaar een interessant aanbod van de Nederlandse Spoorwegen. Zij bieden iedereen in het jaar na hun afstuderen een pakket aan dat bestaat uit een gratis 40% kortingskaart en een jaarlijks wisselend extraatje zoals een gratis dagkaart of het gratis huren van een OV-fiets. Het kortingstarief geldt dan wel alleen in de daluren. Zou je zo'n kaart zelf aanschaffen dan kost hij 52 euro (2019) en wordt deze jaarlijks automatisch verlengt. Als net afgestudeerde krijg je deze dus gratis. Je hoeft hier niets voor te doen behalve hem snel aanvragen!

Aan het aanvragen van het pakket zit een beperking: je moet het binnen drie maanden na de beëindiging van je reisproduct hebben aangevraagd. Wellicht dat er volgend jaar iets veranderd in het pakket. Zo was het een aantal jaar mogelijk om ook gebruik te maken van de mogelijkheid twee keer gratis een OV-fiets te huren. Dit zit sinds 2014 niet meer in het pakket.

Let er wel op dat het kortingstarief alleen geldig is bij de NS. Je kunt er dus geen gebruik van maken in de bus, tram of metro van andere vervoersmaatschappijen. Ook reis je niet met korting bij Sintus, Arriva of andere aanbieders van treinvervoer.

Hoe bestel ik de kortingskaart?

Om gebruik te maken van het aanbod van de NS moet je beschikken over een Mijn NS Account. Daarmee doet de NS aan klantbinding. Dit account is eenvoudig aan te maken via de website. Je moet daarbij het nummer van je OV-studentenkaart invullen en een digitale pasfoto uploaden. De kaart wordt dan zo snel mogelijk naar je huisadres opgestuurd.

Hou er rekening mee dat je de korting niet direct kunt gebruiken. De NS stuurt je een kaart op en bij het aanvragen kun je aangeven wanneer je deze wilt laten ingaan. Dit moet minstens 14 dagen in de toekomst zijn. Eindigt je recht op gratis reizen bijvoorbeeld op 31 augustus, wacht dan niet tot 1 september met het aanvragen van de kaart want dan kun je deze pas half september gaan gebruiken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de daluren bij de NS?Wat zijn de daluren bij de NS?In de daluren kun je bij de NS met bepaalde abonnementen goedkoper reizen. Dit geldt ook wanneer je meereist met iemand…
Erlebniscard: goedkoper reizen in de Zwitserse AlpenErlebniscard: goedkoper reizen in de Zwitserse AlpenVoor vakantiegangers in Zwitserland is er een bepaalde kortingskaart in het leven geroepen. Dit is de Erlebniscard. Deze…
De voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de NSDe voordeelurenkaart van de Nederlandse Spoorwegen (NS) is een kaart die hoort bij een Voordeelurenabonnement. Dit abonn…
Ouder personeel in dienst nemen of houden levert geld opHet aannemen van iemand van ouder personeel ( 50 jaar of ouder) of het in dienst houden van mensen van 62 jaar en ouder…

Vouwwagen kopen: Waar moet je op letten en wat is de prijs?De vouwwagen is terug van weg geweest en met name, omdat de prijs veel lager ligt dan die van een camper of kampeerauto,…
Huren bus of touringcarHuren bus of touringcarEen touringcar is een variant op de autobus, maar dan in een luxere vorm. Een touringcar kan worden gebruikt voor person…
Bronnen en referenties
  • NS
  • Persoonlijke mailing NS
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 21-09-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.